Metallica - Master of Puppets (1986)

Label: Elektra

1. Battery (5:10)
  2. Master of Puppets (8:38)
  3. The Thing That Should Not Be (6:32)
  4. Welcome Home (Sanitarium) (6:28)
  5. Disposable Heroes (8:14)
  6. Leper Messiah (5:38)
  7. Orion (8:12)
  8. Damage, Inc. (5:30)
  9. Battery [Live] * (4:53)
  10. The Thing That Should Not Be [Live] * (7:02)
max en joep
51 is klaarblijkelijk ook niet per definitie een leeftijd waarop het met de spelling zo zoetjes aan wel goed zit

Master of Puppets was voor mij het 1e Metallica-album dat ik kreeg op 10 of 11-jarige leeftijd.

Nog niet goed in de gaten hebbend dat dit album een van de beste albums van Metallica was, heb ik Master of Puppets helemaal grijs gedraaid en draai 'em nu ook nog wel regelmatig.

Van het spookachtige gevoel van "The thing that should not be" tot het buitenaardse basgeluid van Cliff Burton bij "Orion'' & ''Damage Inc.". 't zijn allemaal stuk voor stuk goeie nummers.

Rip Cliff Burton en zijn heilige basmeesterwerken.

Guardian of Isis
Na 2 jaar en ontelbare luisterbeurten nog altijd mijn favoriete album. Elk nummer is hier een puur metal-genot voor het oor, met als beste nummers Orion, Battery en (natuurlijk!) de titeltrack.

Echt alles aan deze plaat is geniaal, behalve misschien het nummer The Thing That Should Not Be, maar de rest is gewoon zodanig machtig dat ik niet anders kan dan dit album de best mogelijke rating te geven. Hierbij laat ik het, want alles wat er over gezegd kon worden, is reeds gezegd. MetallicA!

avatar van schizodeclown
Voor mij is The Thing That Should Not Be juist het meest machtige nummer van de hele plaat.

avatar van Mart
Ik heb de laatste tijd het album eens wat luisterbeurten gegund, maar ik kan er maar niet aan wennen. Opzich zit de muziek goed in elkaar, maar het raakt me niet, het klinkt te geforceerd, en ik vind vaak de nummers te lang. Bovendien weet het merendeel van de nummers mij geen energieboost te geven, iets wat ik WEL heb bij voorganger Ride The Lightning (dat album vind ik trouwens veel beter, daar staat geen enkel minder nummer op (naar mijn mening) en het weet me beter te boeien van begin tot eind dan dit album).
Ik heb bij Metallica bijna altijd dat hun nummers goed zijn, maar dat hun albums mij nooit echt zo heel goed weten te boeien.

Niettemin staan er op dit album een paar erg goede nummers, zoals Master Of Puppets, The Thing That Should Not Be en Welcome Home Sanitarium (die openingsriff, zo duister, zo dreigend.. ). Bij lange na zeker geen slechte metalplaat, maar het is ook zeker niet een van mijn favorieten.

Lukk0
Nadat ik het heel vaak geluisterd heb, begint dit album toch een beetje te vervelen en blijken maar twee nummers mij maar echt te bekoren. De rest is niet meer dan redelijk volgens mij. Gedaald naar 4*, en alleen nog maar zo hoog wegens Master Of Puppets en Welcome Home.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
En dit gevoel krijg ik nooit bij "Ride the Lightning", niettegenstaande "Master of Puppets" een geweldig album blijft en voor vele andere albums van andere groepen de toon heeft gezet. Je moet het maar doen: Metallica heeft toch eigenlijk een groot aantal klassiekers op zijn conto staan: daar doe ik mijn hoed voor af, ondanks een aantal latere stinkers....

avatar van Axl_Rose
Tja, Master Of Puppets... wat valt hier nog te zeggen dat al niet eerder gezegd is...

Staat in alle polls bij de top 3 van beste Metalalbums aller tijden... Nuff said

avatar van Dhr. Bitterbal
max en joep schreef:
wat een bullshit...

echt bullshit. Ik vind dit een prima album een van hun betere... muzikaal heel goed en het valt prima bij mij en vele anderen. Dit album was uit de tijd dat ze nog niet egt hun geluid verlepten voor het geld. Dit was uit de tijd dat ze zichtzelf muzikaal hebben uitgedaagd.

DonDijk
Dhr. Bitterbal schreef:
Dit was uit de tijd dat ze zichtzelf muzikaal hebben uitgedaagd.

Juist niet. Dat was juist de periode Load/ Reload hoewel de reacties hierop wisselend waren...

schizodeclown schreef:

Dit toont nog maar 'ns hoe elk nummer op Master of Puppets toch wel iemand aanspreekt.

avatar van Maximusic
Inderdaad, dat maakt Master of Puppets voor mij een van de beste (metal) albums allertijden. Elk nummer is prachtig en steekt goed in elkaar. Toch zijn ze allemaal op een verschillende manier mooi, waardoor ik vaak het album helemaal uitzit.

avatar van Dhr. Bitterbal
Ze zijn allemaal stuk voor stuk uitzonderlijk... het verveelt niet.

avatar van LucM
Dit is gewoon metal hoe metal hoort te klinken: strak, snel, melodieus, afwisselend en vindingrijk. De lange songs, vaak met moordende riffs steken gewoonweg zeer goed in elkaar, vooral de titelsong is een juweeltje.

avatar van muismat
Strakker dan RTL maar niet beter.
Ik mis de dreigende sfeer, het ''blauwe'' gevoel van de vorige cd.
James heeft zelf (volgens Wikipedia) toegegeven Ride the Lightning het best te vinden.
Over deze cd, allemaal topnummers, met Battery en Master of Puppets als uitschieters.
Disposable Heroes heeft diepgang, en blijft lekker doordenderen.

De op een na beste Metallica, gedeelde plaats met hun debuut.

max en joep
muismat schreef:

het ''blauwe'' gevoel van de vorige cd.

hahaha, ik snap gek genoeg nog exact wat je bedoeld ook

muismat schreef:

het ''blauwe'' gevoel van de vorige cd.

Mee eens! Ik snap ook wat je bedoelt, maar wou het niet posten uit vrees niet begrepen te worden. Het is moeilijk uit te leggen, niet? Ik denk dat het voor een stuk ligt aan de album-cover, omdat je de nummers altijd gaat associëren met die afbeelding. Daarom kan een goed album met een onaantrekkelijke cover me soms toch minder boeien.

DonDijk
Ik begrijp jullie niet.

DonDijk schreef:
Ik begrijp jullie niet.

Een goede hoes doet veel hoor:

Voorbeeld:
Welk album spreekt je meest aan? Zonder de muziek te kennen? DON'T BREAK THE OATH of deze DIARY OF A MADMAN

Net hetzelfde bij Metallica. Kill 'em all en Ride the lightning zijn veel aantrekkelijker kwa hoes.

avatar van i.Ron S.
Een goeie hoes doet veel als je het in de winkel ziet liggen(zoals die van Iron Maiden bvb.) of vóór je het beluisterd, maar toch niet meer als je het een paar keer fatsoenlijk beluisterd hebt?

Ik vind ook dat er op vlak van kwaliteit weinig verschil zit tussen de jaren 80 hoezen van Metallica.
Dit album vind ik muzikaal het best(al zit er niet veel verschil op), daarom heb ik er ook een vlag van hangen.

i.Ron S. schreef:
daarom heb ik er ook een vlag van hangen.

metalfist schreef:

Ik ook

ik heb geeneens geen vlag.
* zet rap een van Metallica en Judas Priest op verlanglijstje*

avatar van metalfist
Ik koop die van mij altijd in winkeltjes in Antwerpen, vaak heb je er een voor 5€. Zeker een aanrader, hangt wel mooi in je kamer.

metalfist schreef:

Ik ook

AGE-411 begrijpt wat ik bedoel. Als het album goed is, doet de hoes er niet al te veel toe, maar het beïnvloedt toch hoe ik het album zie. Ride the Lightning had een blauwe hoes --> blauw gevoel. Het is iets wat je aanvoelt of niet, geloof ik, dus ofwel snap je het ofwel niet.

avatar van Dexter
In de vinyl-winkel in Nijmegen heb je er vaak ook mooie hangen voor een zacht prijsje. Volgende week maar weer eens naar toe gaan (al zal het geen Judas Priest of Metallica-vlag worden )

Zonder twijfel de beste van Metallica. Net voor Justice for all...

kipling schreef:
Zonder twijfel de beste van Metallica. Net voor Justice for all...

En kill 'em all !

avatar van metalfist
Plus Ride The Lightning en dan zitten we weer aan de eerste 4 ijzersterke albums...

avatar van Devoo
Jep, de eerste vier albums van Metallica zijn geweldig, vanaf The Black Album zijn ze echt zo gefaald bij mij. Mja, het zal wel tof zijn die albums, maar mij sprak het nie meer aan. Voor dit album een 4.5* In de periode gemaakt, waar Metallica nog geniaal was!

avatar van ricardo
Ik zou toch echt wel van een top 5 willen spreken.The Black Album is welliswaar iets minder hard maar nog altijd erg lekker om naar te luisteren,met hier en daar toch nog wel wat harde metal ertussendoor,en natuurlijk nog 'echt' Metallica The Black Album,bij Load en Reload is dat wel anders hoewel als je die anders beluisterd en niet meer ziet als de 'echte' Metallica dan zijn dat ook echte topalbums met een erg bluesy sfeertje erin.