The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
avatar van My Addiction
ik bedoel niet echt dat het verboden is, dat is wat overdreven, maar hou er wat rekening mee.

en zijn er echt mensen die een mening kunnen vormen over een album na het maar 2x beluisterd te hebben?

avatar van Arrie
Ehm... tuurlijk, waarom niet?

avatar van Joren999
Ik hoorde bijvoorbeeld bij Songs for the Deaf van QotSA meteen dat ik dat weleens heel erg tof kon gaan vinden. Nou wacht ik sowieso een tijdje met stemmen, maar ik had ook direct 4* neer kunnen pleuren, mag dat dan ook niet?

avatar van twelve
Muziek blijft uiteraard een subjectieve ervaring, het is ook maar net waar een ieder naar op zoek is. Het ligt ook deels aan de structuur van de muziek, dat van The National is nu niet meteen van de meest conventionele soort en kost doorgaans iets meer tijd om te appreciëren. Toen ik jaren geleden voor het eerst Boxer luisterde deed het me niet zoveel, nu vind ik hem schitterend. Maar goed, een eerste indruk blijft erg belangrijk, en in mijn geval doet het er niet toe of ik 1, 5, of 51 keer naar een metal of hip-hop plaat luister, het blijft me weinig doen.

avatar van Chronos85
Ik denk dat er platen bestaan waar je meteen verliefd op wordt en waarbij de verliefdheid ook nooit overgaat. Over andere platen denk je in eerste instantie heel positief, maar kom je in later instantie op terug (wat te maken kan hebben met verandering/ontwikkeling van smaak of gewoon met de thrill van het nieuwe die op een gegeven moment ophoudt). Een derde soort plaat spreekt in eerste instantie nog niet tot de verbeelding maar groeit langzaam en bereikt uiteindelijk het niveau wat het eerste type meteen behaalt; ik had dit bijvoorbeeld met In Rainbows van Radiohead.

Ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen deze plaat in de derde categorie gooien. Voor mij gold dit in zekere zin (sommige nummers spraken ook al meteen aan)...

@ joren999
Nee dat vind ik ook niet goed, ale snap je ik vind die mening dan niet objectief genoeg, niet gegrond genoeg. Het enige waar je je op kan baseren is dat je het eens vluchtig gehoord hebt en dat je het wel kon smaken..
@arrie ongeveer dezelfde uitleg, ik vind dat uw stem niet gegrond genoeg is dan.

en @twelve dat kan ik volledig begrijpen, heb ik ook het meeste respect voor dat je dan laag stemt, je hebt het een kans gegeven en je kan je stem gronden.

En @chronos om af te ronden, dat vind ik mooi opgedeeld in categorieen en ik denk dat het enorm individueel is welke categorie een plaat bij jou valt. Maar voor dat gebeurt, heb je toch wat tijd nodig om te kunnen beslissen welke categorie de plaat valt. je zegt het zelf, je kan verliefd worden maar dan ook later op terugvallen. als je dan een 5.0 stemde is je stem volledig ongegrond. of zoals bij de derde categorie, als je dan eerst een 2.0 stemde en dan naar 5.0 gaat is je stem in het begin ook ongegrond en geeft het gemiddelde dus geen duidelijk objectief beeld meer.

kunnen jullie mij volgen?

avatar van Joren999
De tweede helft is trouwens wel heel erg goed! Vanaf Bloodbuzz Ohio is het het ene hoogtepunt na het andere!

Misschien verhoging naar 4,5* (of mag dat ook niet )

avatar van sbstnptrs
Nee, dat mag inderdaad niet!

Je moet eerst het eerste deel nog maar een paar keer aanhoren en dan gelijk doorschalen naar 5!

avatar van My Addiction
da mag wel omg je hebt het al meerdere keren beluisterd eh!

avatar van dj maus
Zijn jullie nou nog niet uitgeluld over deze plaat?

Maar goed, ik heb me deels gewonnen gegeven, want ik heb de 7" van Bloodbuzz Ohio gekocht.

Haha, nu de rest nog!

avatar van coldwarkids
Kan deze niet weg gehaald worden bij de releases van 19 november.. plaat is in mei al uitgebracht.. en als tie met bonustracks opnieuw wordt uitgebracht dan mag dat er best wel bij staan achter de titel

wat klinkt conversation 16 zo heerlijk. wat een warme sound, dé sterkte van deze band

avatar van Zuurmatje
waarom o waarom toch? zo'n schitterende plaat en dan eindigen met zo'n gedrocht van een nummer. of is dat crybaby cry een vreemd soort van parodie achtige humor die ik niet begrijp?

Zuurmatje schreef:

Gelukkig kan ik 'm na England stopzetten.

WAT ik vind dat net het beste nummer van heel het album, zelfs een van de beste nummers ooit gemaakt!

avatar van sbstnptrs
My Addiction schreef:

Ik kan me heel goed voorstellen dat meer mensen moeite hebben met dit nummer. Ook niet perse mijn favoriet. Het blijft me überhaupt verbazen hoeveel diversiteit er is in de waardering van de onderlinge nummers van dit album. Desalniettemin ben ik van mening dat elk nummer in ieder geval iets met je doet, hetgeen natuurlijk ook opgaat voor hun eerdere werk.

Ben erg benieuwd hoe mensen hun top 5 'The National' er uit zou zien.

Voor mij (op dit moment):

Fake Empire, Slow show, Conversation 16, Daughters of the SoHo Riots, Available

avatar van Rudedadude
Vanderlyle crybaby geeks vind ik ook geen geweldige afsluiter. Gospel van Boxer vind ik een stuk beter.

Mijn soort van top 5
About Today, Start a War, All the wine, Mr. November, Available

Geen nummers dus van High Violet, alhoewel Conversation 16 en Afraid of everyone dichtbij komen

Gospel is een beter nummer maar geen betere afsluiter.

En cherry tree, fake empire, city middle, afraid of everyone, mr. november.
Van dit album zou ik ook nog Lemonworld tot de 10 beste van hun repertoire rekenen, is mijns inziens echt wel het nummer dat komt bovendrijven na afdoende luisterbeurten. Coversation 16 maakt echter helaas de omgekeerde beweging.

avatar van Joren999
Wie wat waar? Conversation 16 en daarna minder?

Nian
Zuurmatje schreef:

Gelukkig kan ik 'm na England stopzetten.

Wat ??? Dit nummer is juist het hoogtepunt van dit album.

avatar van Slowgaze
Reeds is er een The National rip-off opgestaan onder de naam van Chapel Club, hoewel Editors en Hope of the States(!) ook in de blender gaan.

Pim
Die laatste twee nummers zijn inderdaad het allermooist.

England is een juweel maar daarna komt nog zo'n mooi nummer. Bijzonder album. Op vinyl in violet paars geperst. Heel fraai ook.

avatar van Boris1
Slowgaze schreef:

Weleens van The Smiths gehoord ?

avatar van Sandow
Net gereleased op YouTube: een alternatieve versie van Terrible Love en het klinkt een stuk minder demoachtig dan de nogal rauwe albumversie. De drums komen er hier vooral geweldig uit, wat naar mijn mening deze versie ook een stuk krachtiger maakt. Mooie video ook weer.

YouTube - The National - Terrible Love (Alternate Version)

avatar van RensZ
Verdorie wat een geniale versie weer! Prachtig en de clip erbij is ook geniaal.

euh...PLAAT VAN'T JAAR!

avatar van jacobz
Geweldige versie inderdaad. Jammer dat The National nooit op TMF of MTV te bewonderen valt. Dit nummer zou prima tussen al die gladjanussen van tegenwoordig passen...

(verwijderd)
Nee dat zou het niet, want dit zijn geen gladjanussen..

avatar van Maiky
Mwa, prima versie hoor, maar ik heb dan toch liever het wat rauwere origineel

avatar van Yamato
Ik snap niet waarom die alternatieve versie niet gewoon op het album staat in plaats van die (naar mijn mening) geforceerde lo-fi versie. Zou het album wat mij betreft al een veel gunstigere start geven.