The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
avatar van jacobz
Ik merk dat veel mensen dit album nog niet in hun top 10 willen plaatsen, omdat het nog te vers van de pers is. Maar dat gaat wel komen denk ik!

avatar van Dustbowl
Thomzic schreef:
Uit nieuwsgierheid haalde ik deze plaat nog enkele keren uit de kast. Maar die enkele keren mondden uit tot een vaste regelmaat in mijn dagpatroon, om uiteindelijk vast te stellen dat je onbewust verslaafd bent geraakt aan High Violet. Ongemerkt hadden Berninger & co mij bij hun kladden, om nooit meer los te laten.

Heel herkenbaar!

Ook voor mij is dit dé plaat van 2010, met een fietslengte voorsprong op de rest...

Nian
Inderdaad! In mijn top 10 van 2010 prijkt deze plaat mooi op nummer 1.

Ik had dit album in augustus op de gok gekocht na de vele lovende woorden over dit album op MuMe. Ik kende enkel het nummer Bloodbuzz Ohio ...

Mijn favorieten op dit album zijn: sorrow, anyone's ghost en dan nog de prachtige afsluiter vanderlyle crybaby geeks.

Nian
YouTube - The National - Vanderlyle Crybaby Geeks (Live Directors Cut)

Wat een prachtige performance van deze heren

Speelt hij nu met een soort van 'strijkstok' op een gitaar?

avatar van RensZ
Dat heb je goed gezien, a la Jónsi.

avatar van My Addiction
Er zou in samenwerking met Justin Vernon bij Vanderlyle Crybaby Geeks moeten staan. Ook al hoor je hem miniem, ik hoor zijn stem er wel door ...

avatar van RensZ
Er zijn al meerdere keren discussies over geweest, My Addiction. Want dan zou Sufjan Stevens er ook bij moeten staan en Richard Reed Parry. Die hebben er een tijdje bijgestaan maar zijn later weer verdwenen.

RensZ schreef:
Dat heb je goed gezien, a la Jónsi.

Niet à la Jimmy Page?

avatar van dj maus
Meest overschatte plaat van 2010 (met een fietslengte voorsprong op Arcade Fire).
Niet dat het verschrikkelijk is, maar toch wel verschrikkelijk middelmatig.
Juist dát zal 'm wel zo toegankelijk maken voor jan en alleman...

avatar van Madjack71
Gelukkig dat jij dan met een fietslengte boven die jan en alleman uitsteekt heh...

Als iets toegankelijk is voor een breder publiek, zoals ws. met dit album het geval is..is dat m.i. nog niet synoniem voor middelmatigheid.

avatar van Chronos85
Ja, ik vind die aanname ook een verkeerde. Voor mij geldt dit in de praktijk, maar dan uitsluitend voor de Top 40 hits van (voormalig) alternatieve bands, maar zover is het gelukkig niet voor The National. Voor The National gaat het predikaat middelmaat als het gaat om het instrumentale gedeelte maar ook wat betreft de fijne, pakkende teksten totaal niet op. Wat mij betreft is een top 10 notering absoluut terecht hoewel het natuurlijk te betwisten valt of het op één hoort te komen...

avatar van My Addiction
RensZ schreef:

Waarom? Bij Rated R van Qotsa staat ook bij Feel Good Hit Of The Summer 'met Robert Halford' ook al hoor je hem er amper...

avatar van Yamato
Ik was bij de release een van de vele mensen met hooggespannen verwachtingen en ik was na de release een van de weinigen die niet vond dat de verwachtingen werden ingelost. Het greep me allemaal niet aan en ondanks dat ik het album regelmatig op bleef zetten omdat ik niet kon verkroppen dat een album van The National niets met me deed kwam er maar weinig verandering in. Alles probeerde ik. Het album afspelen op shuffle, het album luisteren terwijl ik huiswerk deed, het album luisteren met een biertje, het album luisteren met wat vrienden, het album luisteren met een koptelefoon op in het bos. Niets werkte. Gisteren bleek na lang aanhouden het album dan toch eindelijk een plaatsje in mijn hart te hebben gevonden en wat ben ik daar blij mee. Ik verhoog het album per direct van 3* naar 4*.

avatar van sierrra
Ook nieuwsgierig geworden naar dit album door de hoge waardering op dit forum. Vind het op het eerste gehoor allemaal wel aardig klinken maar totaal niet vernieuwend. Veel nummer lijken op elkaar en kabbelen maar wat door zonder echt te pieken. Wat variatie had de plaat wel goed gedaan. Nee, ik ben niet echt overtuigd. Anyone's Ghost vind ik wel erg mooi. Jammer dat de rest van de nummers dit niveau niet haalt. Oké, Conversation en England mogen er ook zijn. Ik geef 3,5*

My Addiction schreef:

Tja, dat moet je aan diegene vragen die het heeft weggehaald. Ik vind het ook mooier dat deze artiesten er bij zouden staan, maar het zij zo.

sierrra schreef:

Apart dat je Anyone's Ghost opnoemt als beste nummer van de plaat, terwijl er 10 andere nummers zijn die het niveau halen of er keihard overheen gaan qua niveau.

avatar van Snoeperd
Ik vind Anyone's Ghost ook één van de mooiste, puur smaak. Mijn favoriet is Conversation 16 maar eerst was het Anyone's Ghost. Ik vind het niet heel apart.

avatar van AOVV
Er zijn erg veel mensen die deze plaat prachtig vinden. Elk nummer op de plaat zal dan ook zijn legertje fans hebben. Voor mij is 'Runaway' een pracht van een song, maar vooral als geheel vind ik 'High Violet' bijzonder geslaagd. Ik kan eerlijk gezegd gewoon geen favoriete nummers aanstippen, omdat ik daarmee andere nummers tekort zou moeten doen, door die nummers niet aan te stippen

Deze komt bij mij ook zeker in de top 3 van dit jaar. Waar precies moet ik nog even uitzoeken. Ik heb niet zo heel veel 2010 releases meegepikt in vergelijking met 2009, maar dit was toch wel een van de toppers van het jaar. The National die het hoge niveau van absolute topplaat Boxer bijna weet te evenaren. Ik moet wel bekennen dat ik de plaat al sinds de zomer niet meer heb geluisterd. Ik ben vaak een erg seizoensgebonden muziekluisteraar. Deze komt waarschijnlijk de volgende lente/zomer weer de kast uit, als ik zin heb om nostalgische herinneringen van 2010 omhoog te halen

RensZ schreef:

Zal allemaal best, maar Anyone's Ghost bezorgd mij als enig nummer kippenvel. Vind dit album trouwens beter dan Boxer, wat erg sterk begint maar op het eind wat inzakt.

sierrra schreef:

God zij dank.
Ben ik niet alleen tegen de rest van de wereld.

avatar van Omsk
dj maus schreef:

God zij dank.
Ben ik niet alleen tegen de rest van de wereld.

Omdat iemand die Henk heet hem na één luisterbeurt aardig en niet vernieuwend vindt, haal jij je cheerleaderpakje uit de kast ?

indiegator
Een terechte top 3 notering in de jaarlijst. mischien wel nr. 1.

Wat een plaat!

avatar van Thomzic
Omsk schreef:

De mens is nou eenmaal altijd op zoek naar bevestiging. Afwijking van de massa leidt tot twijfel.

On-topic: Het is erg kort door de bocht om High Violet eentonig te noemen ('veel nummers lijken op elkaar') na welgeteld ÉÉN luisterbeurt. Dit is typisch zo'n plaat waar je de klasse pas gaat inzien na tig keer op repeat te hebben gedrukt. De eentonigheid wordt vervangen door een album vol variatie. Van de zwaarmoedige Sorrow en Runaway tot de meer luchtige Bloodbuzz Ohio.

Thomzic schreef:

Dat zoeken naar bevestiging is nu net de nekslag van de onafhankelijke beoordeling. Iets goed gaan vinden omdat de meerderheid het goed vindt is wel het domste wat je kunt doen. Blijf lekker bij je eigen smaak en beoordeling en ga niet albums geforceerd leuk vinden omdat de zogenaamde vakpers er lyrisch over is of omdat de score hier op MM zo hoog is. Ik vind dit album naast de al door mij eerder genoemde nummers wel aardig maar zeker niet meer dan dat. Als de rest mij hierdoor voor gek verklaard vind ik dat prima. Nog veel luisterplezier met dit zogenaamde super album.

avatar van Omsk
Heb je het album nog steeds maar één keer geluisterd ?

Thomzic schreef:

Tja, normaal heb ik een vrij feilloze neus voor kwaliteit. Ook wat betreft de groeiplaatjes.

Dus ik vraag me in het geval van deze plaat af of mijn neus me in de steek laat of dat de rest van de wereld zich bij de neus heeft laten nemen.

Ik neig vooralsnog toch tot het laatste. Gesteund overigens door het feit dat deze plaat vaak in een adem met de recentste Arcade Fire of Interpol wordt bejubeld. Ook van die overschatte platen.

N.B. voor de nuance: ten aanzien van Bloodbuzz Ohio heb ik me in dit topic eerder al positief uitgelaten, en ook England - dat nu net toevallig op de shuffle voorbij komt - kan me best bekoren.

dj maus schreef:

Ik zou hem nog wel een paar keer proberen voordat je bij die conclusie blijft. Mij bij zijn zo'n beetje alle National platen notoire laatbloeiers gebleken.

Omsk schreef:
Heb je het album nog steeds maar één keer geluisterd ?

Geen domme vragen stellen aub. Na herhaalde luisterbeurten blijf ik bij mij eerdere conclusie, een paar heel goede nummers o.a. Anyone's Ghost ,Afraid of Everyone, Bloodbuzz Ohio, Conversation 16 en England. De rest vind ik vrij doorsnee en erg inwisselbaar.

avatar van Joren999
Het worden er wel steeds meer. En o.a. doet vermoeden dat er nog meer zijn/zullen komen.

avatar van dj maus
Heb 'm al sinds juli op de PC, dus...