The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
avatar van Co Jackso
Met High Violet wordt de lijn die is ingezet met Boxer doorgezet. Naar mijn gevoel levert dit een aantal sterke nummers op, zoals het meesterlijke Terrible Love (beste nummer van The National), Conversation 16 en England. Maar er zijn ook een aantal nummers die wat door de mand vallen, en vooral opvallen door een vorm van eentonigheid. Nummers als Little Faith en Lemonworld beschouw ik niet bepaald als het beste werk van The National.

Maar The National bewijst met High Violet nogmaals dat dit een band is om rekening mee te houden. De drie bekende albums van de band heb ik allen hoog gewaardeerd, en hoewel ik Alligator op dit moment het hoogst inschat, hoop ik toch dat The National blijft vernieuwen, hoewel er dan natuurlijk wel de kans bestaat dat het vernieuwen ten koste gaat van de toegankelijkheid.

avatar van Paalhaas
Toch maar een halfje omlaag, want dit kan echt niet tippen aan Sad songs for dirty lovers of Boxer.

avatar van OmeWillem
Ik heb mijn stem ook een halfje verlaagt. Het broeit toch minder dan op Boxer en het stuwt minder dan op Alligator. Desalniettemin nog steeds een goed plaat,.

avatar van Toob
Paalhaas schreef:

Klopt helemaal , maar die 2 zijn ook zo goed als perfect. Alligator en Cherry Tree vind ik ook beter dan deze. Vind dit toch een wat slechter album, vooral door Anyone's Ghost, Little Faith, Bloodbuzz, Vanderlyle en Afraid. Geen slechte nummers, maar haalt het niet bij het eerdere werk

Rest is wel leuk en Terrible Love en Lemonworld zelfs geniaal!

avatar van My Addiction
Runaway, voor mij: hét nummer van de plaat, een van de beste nummers ooit geschreven !

avatar van RensZ
Ik vind het ook een prachtig nummer, je zou denken dat het nummer wat spanning mist maar nee, ik vind het prachtig en heerlijk relaxed om naar te luisteren, Toch bijzonder dat een album al zo lang weet te boeien.

avatar van Mat_
Men zou kunnen stellen dat perfectie niet bestaat maar dit album benadert die perfectie voor mij wel. Drie kwartier genieten, keer op keer. De nummers zijn stuk voor stuk zeer goed tot geweldig en vormen dan nog eens een prachtig geheel ook (hetgeen Alligator bv wat mist). Zo'n nummer als Vanderlyle is niet direct mijn favoriet maar staat daar wel op de perfecte plaats. De perfecte manier om zo'n plaat af te ronden.
Zijn er dan geen "minpunten"? Toch wel, op het album staat de "verkeerde" versie van Terrible Love, Anyone's ghost mist wat kracht en Runaway duurt een minuutje te lang waardoor het een deel van zijn kracht verliest voor mij. Maar dat zijn niet meer dan details op zo'n geheel.

Persoonlijke favorieten:

-de laatste minuut van Terrible Love
-de achtergrondzang tijdens Sorrow
-de "Soul soul soul soul" van Afraid of everyone
-het refrein van Bloodbuzz Ohio
en de opbouw van England

Prachtplaat!!

My Addiction schreef:

avatar van Paalhaas
Ik vind het ook het mooiste nummer van de plaat, denk ik. Had niet misstaan op Boxer.

avatar van Chronos85
Runaway als opener op Lowlands bezorgde mij bijna tranen in m'n ogen...

avatar van Eveningguard
Vind het nog geen greintje van Bloodbuzz Ohio, maargoed.

Prima nummer, maar ze trekken het echt wel nodeloos lang.

avatar van Eveningguard
Welk van de twee bedoel je?

avatar van RensZ
Runaway natuurlijk, als je de site een beetje in de gaten houdt zie je dat heel veel mensen iets tegen de lengte van dat nummer hebben. Ik niet, ik vind het prachtig om het nummer in de late avond uurtjes te beluisteren, ondanks zijn lengte wat mij totaal niet tegen staat. Het is toch gewoon een heerlijk nummer om bij weg te dommelen.

avatar van AOVV
En het kent een fantastische opbouw, RensZ.

avatar van RensZ
Dat klopt, dat heb ik weleens vaker gezegd. Het nummer bouwt een bepaalde spanning op, je verwacht een (lichte) climax, die komt er niet en dat vind ik ook een klasse.

Ben dit album nu ook aan het beluisteren en ik vind het een behoorlijk sterk album.

De toppers voor mij zijn :
* Sorrow
* Affraid of everyone
en Anyone's Ghost.

Goed, sterk album van een (voor mij) onbekend band.

avatar van RensZ
Ik wens je nog veel luisterplezier, luister vooral ook de oudere albums.

avatar van AOVV
'Sorrow' vind ik ook een geweldig nummer eigenlijk..

Laatst had ik 'High Violet' nog eens opstaan, en ik zong dat nummer luidkeels mee. Je kan er helemaal in op gaan, Berninger sleept je gewoon mee met zijn zang.

avatar van RensZ
Als ik aan dat nummer denk hoor ik meteen de zware stem van Matt en die prachtige backing vocals door mijn oren suizen.

avatar van Streup
Chronos85 schreef:
Runaway als opener op Lowlands bezorgde mij bijna tranen in m'n ogen...

Same here Prachtig nummer! Net zoals de hele CD trouwens. Favorieten zijn Runaway, Terrible Love en England. Alleen van Conversation 16 heb ik nooit begrepen waarom zoveel mensen het zo goed vinden.

Ze komen van de zomer trouwens weer naar Nederland: oa op 12 juli acoustisch in het openluchttheater in de duinen van Bloemendaal!!!

avatar van RensZ
Ik vind deze versie van Runaway toch nog wel de mooiste die ik tot noch toe heb gehoord. Die gitaar op het einde is zo mooi. Stiekem is dit nummer wel een van de betere nummers van dit album.

avatar van Eveningguard
Vind het altijd nog een filler.

'Runaway' een filler?

Dat meen je toch niet, Eveningguard..

avatar van RensZ
Een filler, wat een verschrikkelijk woord voor dat prachtige nummer. Oh, en door de manier waarop Runaway telkens wordt uitgevoerd kun je toch onmogelijk stellen dat dit nummer een filler is.

avatar van shoarmaboer
Had het nooit zo op deze CD... Alleen Bloodbuzz Ohio en Terrible love kon ik wel enigzins waarderen, maar daar bleef het ook bij! Ook de band kende ik totaal niet! Maar nu heb ik hem eindelijk eens goed beluisterd, en ik vind het geweldig!! Alle nummers op deze CD vind ik echt fantastisch!! Sommige hiervan moet ik nog wel een paar keer extra luisteren, waaronder Lemonworld & Vanderlyle Crybaby Geeks, voordat ik die ook helemaal goed ken, maar nu al vind ik het echt zooo'n goed album!!
Favorieten: Terrible Love, Sorrow, Afraid of Everyone, Bloodbuzz Ohio, Conversation 16 en England!:)

*4.5

avatar van TEQUILA SUNRISE
Voor mij de ontdekking van 2010.
Dit album was voor mij tevens aanleiding om ook hun voorganger Boxer te kopen.
In het begin vond ik het gewoon een " goed " album ,maar dit is een groeier gebleken, de 11 nummers zijn voor mij op hun plaats gevallen en behoudens de opener Terrrible Love & Conversation 16 ( voor mij de minst interessante nummers) is er elke dag wel een ander nummer favoriet bij mij.
De absolute knaller is en blijft Runaway maar ook Bloodbuzz Ohio, Afraid Of Everyone & England vind ik groots.
De stem van Matt Berninger brengt bij mij een desolaat gevoel naar boven wat ik overigens als prettig ervaar op dit album.

avatar van laboomzaa
Stem verwijderd, ik ga ze zien 12 Juli Caprera Bloemendaal (zie Patronaatsite), Ben benieuwd of ik het hele National gebeuren dan kan begrijpen!!

AOVV schreef:
'Runaway' een filler?

Dat meen je toch niet, Eveningguard..

Het feit dat het nummer er is, is niet erg. Het duurt gewoon te lang om intressant te blijven.

avatar van AOVV
Het geduld wordt met dat nummer inderdaad wel op de proef gesteld, dat is waar. Maar goed, ik vind het een machtig nummer, en jij blijkbaar niet. Dat hoeft geen probleem te zijn.