The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
Tot nu toe een heerlijk album, aan sommige nummers moet ik nog wat wennen. Gezien ik dat bij enkelen van Alligator en Boxer ook had, blijf ik luisteren.

7 juli in Tivoli, ben benieuwd of mijn mening over bepaalde nummers gaat veranderen na het live gehoord te hebben!

avatar van Kaaasgaaf
In ons huidige muziekklimaat komt het maar al te vaak voor dat goede rockbandjes met hun debuut door pers en publiek de hemel in worden gehypet, om bij hun tweede plaat alweer te worden afgeschreven. Het is godvergeten moeilijk muzikaal te rijpen als je onder druk staat van verwachtingen. Gelukkig zijn er nog bands die de kans krijgen een natuurlijke groei door te maken en daarmee tot kwaliteit te komen die beklijft. The National is zo'n band. Dit vijftal debuteerde negen jaar geleden in de luwte van de luwte, brak pas in 2007 met hun vierde langspeler Boxer door naar een wat groter publiek (mede dankzij Obama, die de single 'Fake Empire' gebruikte voor zijn campagne) en met hun nieuwste album High Violet lijkt het er zowaar op dat deze band best wel eens in de categorie van een R.E.M. of een Radiohead kan eindigen. Het zou volledig terecht zijn, want The National maakt liederen van een hemelbestormende schoonheid. [Lees verder op: kasblog]

Deze recensie van mij is ook gepubliceerd op webzine Hard//Hoofd, vandaar dat ik 'm niet in z'n geheel copy-paste (zoals ik vroeger altijd deed met mijn recensies op MuMe).

Om dan maar nog even met een stukje exclusieve tekst te eindigen:

Of dit de beste plaat van het jaar is weet ik niet, maar hoe dan ook de meest verslavende.

Beste nummer: elke draaibeurt weer een andere en elke track is al minstens 1 keer favoriet geweest. Op dit moment: Lemonworld.

avatar van Chronos85
Dn!S schreef:
Ik hoor veel te weinig kreten in de trant van: "Everyone's Ghost is een topnummer!" Vandaar mijn volgende kreet:

"Everyone's Ghost is een topnummer!"

Is dat een combinatie van Anyone's Ghost en Afraid of Everyone?

avatar van coldwarkids
jellecomicgek72 schreef:
Everyone's Ghost is inderdaad een topnummer ja!

Dat nummer ken ik niet .. ik ken wel Anyone's Ghost!

avatar van principe
Geweldig album, is totaal "under my skin" gekomen.
Ik heb de eerdere albums nog niet geluisterd, er is zo veel om te luisteren

Zijn het aanraders?

principe schreef:
Geweldig album, is totaal "under my skin" gekomen.
Ik heb de eerdere albums nog niet geluisterd, er is zo veel om te luisteren

Zijn het aanraders?
Absoluut! Alleen het debuut is niet zo boeiend, maar vanaf 'Sad Songs For Dirty Lovers' is alles goud wat deze band aanraakt. Vergeet ook vooral de EP 'Cherry Tree' niet!

avatar van kaj_666
Kaaasgaaf schreef:

Ja, Cherry Tree!! Ondergeschoven kindje, maar daar staan toch ook wel een paar pareltjes op zeg!

avatar van sbstnptrs
Ook hun eerste album is geen verkeerd debuut! Ik vind met name interessant hoe je geleidelijk hun eigen fantastische sound tot ontwilkkeling hoort komen. Los daarvan zijn er echter al zeker op zichzelf staande prima nummers te horen als 'Beautifull head' en 'Anna Freud'' . Zeker de moeite van het luisteren waard!!

avatar van laboomzaa
Ik heb hem nu een paar keer langs te laten komen...en ik vind hem maar niet!! Er zitten een paar nummers tussen maar bij de rest verlies ik mijn aandacht.

In het verleden heb ik vaker met dit soort platen te doen gehad en valt het kwartje later...hopen daarop dus .

Voor nu 3**

avatar van Maestro B
Geweldig album!
Eindelijk nog eens een album dat van begin tot einde blijft boeien.
Wordt iedere beluistering nog beter.

avatar van De Daniël
sbstnptrs schreef:

Uhh, vergissing denk ik?...

Lost Highway
Ik kan niet anders dan de lovende commentaren volgen. Hier kan je 's avonds wel even voor gaan zitten.

Editors vergelijking gaat niet op, die band heeft zijn wortels in de pop en post-punk muziek, The National bekijk ik vanuit een andere invalshoek, invloed meer klassiek en barok. Wel Tom Smith's favoriete band.

De wortels worden op dit album toch wel gevoed door post-punk.
Ik vind het een positieve groei.
Totaal anders dan hun vorig werk, wat inderdaad meer barok en klassieke elementen in zich had.
Daar kan ik je terecht in vinden.

Als Editors, Interpol of het begrip post-punk valt gaat men steigeren.
Wat is er verkeerd aan.
Veel bands grijpen er naar terug; prima toch?

De Daniël schreef:
Uhh, vergissing denk ik?...
Nee, das toch geen vergissing? Die twee nummers zijn idd erg goed, evenals een aantal andere tracks. Maar als geheel mag die plaat natuurlijk niet in de schaduw staan van de rest van hun werk.

avatar van Eardrum
Kheb The National nooit zo heel errug bijzonder gevonden, dit album in eerste instantie ook niet. alleen ook in mijn omgeving hoorde ik er veel positieve reacties op. Nu heb ik mezelf gedwongen om het album meerdere keren achter elkaar te luisteren en ik begin het toch wel erg te waarderen

stem volgt nog

avatar van jellecomicgek72
coldwarkids schreef:
Dat nummer ken ik niet .. ik ken wel Anyone's Ghost!

Verkeerde woordspelling.

avatar van De Daniël
Kaaasgaaf schreef:

Ik bedoel dat de post een beetje op de verkeerde plaats staat...

avatar van sbstnptrs
De Daniël schreef:

Ik bedoel dat de post een beetje op de verkeerde plaats staat...

is een reactie op voorgaand schrijven van Kaaasgaaf, ben het overigens inderdaad eens dat het debuut niet in verhouding staat tot hun laatste 3 albums.

avatar van tsjong
[quote=4.5/5, maar als ik heel eerlijk ben alleen omdat ik nog een beetje kritisch wil overkomen. [/quote]

Met een stemgemmidelde van 4.20 ben je niet echt kritisch te noemen

JdW
tsjong schreef:

Met een stemgemmidelde van 4.20 ben je niet echt kritisch te noemen [/quote]

inderdaad. Massahysterie heet dat

avatar van Chronos85
Hoewel een 4.5 ten opzichte van een gemiddelde van 4.20 en een max score van 5 nog best meevalt.

avatar van laboomzaa
JdW schreef:
inderdaad. Massahysterie heet dat

Dat gevoel heb ik ook een beetje met deze plaat!!

Blijf vaak wel nieuwsgierig of ik ook hysterisch ga worden

avatar van music4life
Elk nummer is gewoon heerlijk om naar te luisteren!
Geen van allen verveelt ooit. Jeetje, dit is nu de zoveelste keer dat ik denk dat dit het beste album van het jaar is... maar volgens mij krijg ik bij deze gelijk!! Ligt het aan mij, of zijn er dit jaar gewoon veel goede albums uitgekomen

tsjong schreef:

Met een stemgemmidelde van 4.20 ben je niet echt kritisch te noemen [/quote]Met 'stemgemiddelde' bedoel je het gemiddelde aan stemmen dat ik ooit hier gegeven heb? Nee, je hebt gelijk, erg kritisch kom ik dan niet over. Al komt het nauwelijks voor dat ik op albums stem die ik niet goed vindt, dus daar zal het wel aan liggen.

avatar van Toob
Gesigneerde versie is binnen, jeej.

boomkat
Toob .

avatar van Dridge
Wauw! ,wat vind ik 'Sorrow' een ontzettend mooi nummer zeg.
Het nummer 'Anyone's ghost' is bijna net zo goed.
Bij de rest van het album wil het kwartje nog niet vallen.

De Klever
Dit album is ronduit verslavend. Wordt beter en beter... Wat heb ik ontzettend veel zin in het live optreden in Paradiso in Juli!

avatar van rkdev
Na 1,5 week intensief luisteren moet ik concluderen dat dit album echt van topklasse is, de single "Bloodbuzz Ohio" had me al eerder betoverd maar echt elk nummer is super. Het is inderdaad zoals De Klever zegt "ronduit verslavend". Ik heb er momenteel 2 nieuwe favorieten bij, namelijk "Afraid of Everyone" en de geweldige afsluiter "Vanderlyle Crybaby Geeks".

avatar van Xel
Xel
Xel schreef:
Goede cd, maar ik ben even niet in de stemming om 'm verder te gaan "ontdekken". Al twee dagen niet aangeraakt.
Op basis van de reacties zou ik verwachten dat ik 'm echt te gek zou vinden. (En Boxer is voor mij een van de beste cd's van het afgelopen decennium, dus....)
Maar het bekruipt me: zou dit voor mij een tegenvaller kunnen zijn?

....... wordt vervolgd

Ik heb door waar het door komt: het album heeft voor mij niet een goede volgorde.... Ik vind de albumopener "terrible", het zet me in een verkeerde stemming.
Als ik 'm in de shufflestand afluister vind ik 'm veel beter! Prachtige nummers.