The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
starsailor schreef:
Ik draai al een aantal jaartjes mee in het muziekluisteren en pretendeer een kenner te zijn van echte kwaliteit. Hoe jammer ik het ook zo vinden maar het zou mij verbazen als dit album The National niet onder de groten van het alternatieve circuit zou plaatsen. Dit album ademt slechts topkwaliteit uit en het is slecht een kwestie van tijd eer dit album zelfs door mainstream erkend gaat worden. Iedere noot klopt, ieder zanglijntje slaat aan, iedere slag met de drumstick voegt iets extra's toe. Het is lang geleden dat ik zo onder de indruk ben geweest.

Had je dat nog nooit bij Sad Songs For Dirty Lovers, Alligator en Boxer gehoord?

avatar van starsailor
coldwarkids schreef:

Daar stonden incidenteel ook nummers op die al aantoonden dat er veel kwaliteit in deze band zit. Echter vind ik Alligator en Boxer te wisselvallig. IJzersterke nummers maar ook nummers die mij gewoon niet aanspreken. Dit album is veel meer in balans.

88Fabian
eerst nooit van deze band gehoord,maar WOW! wat zijn ze goed zeg.
Dit album heeft een aantal steengoeie nummers de beste vindt ik:Sorrow,Bloodbuzz Ohio,Lemonworld,Conversation 16,England.
Dit album is top:).

avatar van Cinemaniak
Hmm... ik vond m een beetje saai. Voorlopig is ie weer uit me iTunes verdwenen.

avatar van RensZ
Apart dat je Acda & De Munnik, wat mij betreft de saaiste Nederlandstalige muziek, boven The National verkiest.

avatar van OmeWillem
Ik kan me goed voorstellen dat je High Violet op het eerste gehoor saai vindt klinken. Het barst immers niet van de breaks/koortjes/solo's e.d. De schoonheid zit 'm in de teksten en muzikaal in kleine details wat mij betreft. Elke plaat van The National heeft zijn tijd nodig om te rijpen.

88Fabian
Ik vindt 'Lemonworld' echt het beste nummer van dit album,heel apart.

avatar van Booyo
Cinemaniak schreef:
Hmm... ik vond m een beetje saai. Voorlopig is ie weer uit me iTunes verdwenen.

Vaker luisteren is het remedie.

avatar van Booyo
En ja hoor, na Alligator en Boxer krijgt ook High Violet de volle bak van me. Denk dat ik al een week lang geen ander album meer gehoord heb, en wat is dit prachtig.. Het venijn zit hem wat mij betreft in de staart met Conversation 16, England en Vanderlyle Crybaby Geeks, kippenvel. Wat is dit een steengoeie band!

starsailor schreef:

Ja daar zit wel wat in.
Al vond ik nummers als Abel en Mr November ook heerlijk.. juist omdat de gitaren er uit spatten en de zang.

Bij High Violet krijgen de strings en blazers de voorhand. Drums komen ook prachtig naar voren (de toms vooral) Het is een super rustig mooi sfeertje geworden waarmee je bij elke 4 seizoenen kan wegdromen.

coldwarkids schreef:

Ja lekkere nummers, maar echt goed? neuh. Daarom ben ik ook erg blij met dit album, zo veel kwaliteit, heerlijk.

avatar van coldwarkids
Ja inderdaad hier hoor je zoveel meer kwaliteit. Dit hoort meer bij The National dan dat ze vroeger maakte.

Wat?

Dus de albums voor High Violet horen minder bij The National, wat een vreemde opmerking. Ik ben wel benieuwd waarom je dat vindt ...

avatar van Ryan
Het vorige album zette echt perfect een sfeer neer, en daar zijn ze hier minder in geslaagd naar mijn mening.

Dit album klinkt in mijn oren veel meer als 11 losse nummers dan als een echt album. Op Boxer vulden de nummers elkaar beter aan, ik kan bijvoorbeeld tegenwoordig Slow Show, Apartment Story en Start A War echt helemaal niet meer los van elkaar zien.

RensZ schreef:
Wat?

Als je mijn berichten gewoon per keer leest.. word het voor je meer duidelijk hoe ik over The National denk.. ik heb tot nu toe 4 albums van ze. moet ik dat proberen uit te leggen.. Sorry ik ga me tijd nu aan Mystery Jets, Delays en de nieuwe Scissor Sisters besteden.

avatar van RensZ
Ik vraag me gewoon af waarom je dit album meer bij The National vindt horen dan de vroegere albums.

avatar van coldwarkids
omdat de zang van de zanger meer bij deze rustige muziek past dan dat hij er mee schreeuwt. Dat betekent niet dat Alligator minder is dan de rest.

avatar van Chronos85
coldwarkids schreef:

Ik vind dat in zijn algemeenheid kloppen hoewel een nummer als Murder me rachael, op SSFDL, echt om kippevel van te krijgen is. Vooral de live-versie.

Op Alligator staan trouwens ook rustigere nummers. Wat te denken van Karen. Het album is alleen wat minder evenwichtig. Dit album is in tegenstelling tot Alligator een wat meer organisch geheel.

avatar van blonde redhead
coldwarkids schreef:

Ik moet zeggen dat ik het wel mis. Van mij mag hij een of maximaal twee keer per cd wel even ontsporen. Juist als dat zo weinig gebeurd blijft het verrassend en het komt altijd zo oprecht over. Misschien volgende keer weer.

avatar van RensZ
Ik weet niet of het wel in de lijn van het album past hoor, dat schreeuwen. Ik vind het ook niet erg maar of het bij het album past betwijfel ik. Tijdens concerten doet hij het nog wel, dat vind ik dan wel weer leuk maar dat is toch heel anders.

avatar van SilverGun
Opvallend dat Anyone's Ghost niet hoger genoteerd staat bij de statistieken. Vind ik toch zeker het beste nummer van de plaat.

avatar van RensZ
Het nummer staat nog altijd hoger dan de 4 nummers die in mijn ogen bij de betere nummers van dit album horen.

avatar van hallo!
Little Faith wordt echt ondergewaardeerd.

avatar van johanfcu
Wat te denken van Terrible Love, wat een geweldig energiek nummer is.

Heb hem toch ook maar geluisterd. Vond The Boxer niet zoveel aan en was behoorlijk sceptisch (het zou niet de eerste keer zijn dat een MuMe-hype me totaal niet aanspreekt), maar dit is toch wel een fijne plaat.

Vanaf begin af aan hoor je dat het goed in elkaar zit en vanaf Afraid of Everyone ga ik het dan ook echt mooi vinden. Wellicht dat dit ook voor mij tot een topalbum uitgroeit na wat meer luisterbeurten.

Het doet me trouwens af en toe wel wat denken aan The The (beetje qua stem), Tindersticks en zo nog wat dingen waar ik nu even niet op kan komen.

avatar van NERD
Prachtig album. Ben hem wel nog aan het "verkennen" met wat herhaalde luisterbeurten.

Maar heeft iemand enig idee waar de video voor Bloodbuzz Ohio over gaat? Hij is op eerste gezicht gewoon te slecht om er geen diepere gedachte achter te hebben... maar ik zie hem even niet. Iemand?

avatar van Toob
Terugkeer naar Ohio, waar hij Matt was geboren. Iig zoiets dacht ik.

Baneen, video is gewoon een pastiche op hun imago. Is best wel grappig, al staat niet iedereen zijn ironie-detector even scherp afgesteld blijkbaar.

avatar van rafke pafke
Na nog eens een aantal luisterbeurten blijft mijn mening zo goed als hetzelfde. Mooie plaat en op zich allemaal leuke luisterliedjes. Maar als geheel vind ik het toch te eenzijdig en te weinig verassend.

Ga ze zeker wel uitchecken op Werchter.

Bij mijn vorig bericht heb ik geen score gegeven, dat doe ik dit maal wel, 3,5 *