The National - High Violet (2010)

Label: 4AD

1. Terrible Love (4:39)
  2. Sorrow (3:25)
  3. Anyone's Ghost (2:54)
  4. Little Faith (4:36)
  5. Afraid of Everyone (4:19)
  6. Bloodbuzz Ohio (4:35)
  7. Lemonworld (3:23)
  8. Runaway (5:33)
  9. Conversation 16 (4:18)
  10. England (5:40)
  11. Vanderlyle Crybaby Geeks (4:12)
  12. Terrible Love [Alternate Version] * (4:18)
  13. Wake Up Your Saints * (4:14)
  14. You Were a Kindness * (4:25)
  15. Walk Off * (2:40)
  16. Sin-Eaters * (3:39)
  17. Bloodbuzz Ohio [Live at Current] * (3:53)
  18. Anyone's Ghost [Live] * (2:58)
  19. England [Live] * (5:26)
avatar van Protonos
een beetje zwaar allemaal. vooralsnog lijkt het nogal veel op elkaar.

een 2,5 voor nu

avatar van My Addiction
tjah de hardere nummers, .. dan ben ik toch eerder een zachte persoon want ik ben altijd in de stemming voor vanderlyle crybaby geeks

Sven Bersee
Wat zijn precies de hardere nummers dan? Ik hoor niet echt harde nummers.

avatar van Ryan
Bij de vorige twee albums heb ik eigenlijk geen nummers die ik altijd skip, hier heb ik inmiddels een lijstje, de rest is wel echt goed, en dat is eigenlijk de enige reden waarom het een 7 is in plaats van een 5. Ik skip dus eigenlijk altijd 1, 2, 5, 8 en 11, vooral Runaway vind ik echt vreselijk, voor mij is dat misschien wel het slechtste nummer dat ze ooit hebben gemaakt, het is zo verdomde traag en zeurderig. Lemonworld en Conversation 16 horen dan misschien weer bij het beste dat ze hebben gemaakt.

avatar van My Addiction
Hoort niemand dan de kracht achter Runaway? Heel dat nummer is ingehouden, en komt voor mij althans veel krachtiger over dan dat ze het zouden roepen. 'What makes you think i'm enjoying being led to the flood' hoe dat hij die zin zegt is gewoon zo krachtig, voor mij het 2de beste nummer van dit album. De kracht van dit nummer zit achter de woorden en de instrumenten dat je hoort en dat maakt het voor mij een geniaal nummer.

avatar van jacobz
Ryan schreef:

Opzich kan ik me er wel in vinden, behalve nummer 2. Dat is juist een lekker uptempo nummertje.

avatar van hallo!
Sorrow zou ik nu niet direct uptempo noemen.

Die directheid in Sorrow ("I don't wanna get over you") ligt Matt Berninger niet en het is sowieso nogal cliché. Ik bedoel maar: The National die een nummer maakt dat "Sorrow" heet, dat is een beetje alsof Arcade Fire er plots eentje zou opnemen die ze "The Suburbs" noemen. Dat engelenkoor redt nog één en ander maar het blijft met enige afstand het slechtste nummer (Runaway is zeker geen draak, alleen een minuutje te lang).
Maar al bij al hadden Alligator (niks op High Violet is slechter dan Looking for Astronauts) en Boxer (Guest Room, Squalor Victoria) ook wel een minder moment, de schade blijft op zich beperkt.

Dat Afraid of Everyone hier door iemand als skipnummer bestempeld wordt is trouwens onbegrijpelijk, toch wel het centerpiece van dit album en tout court top 5 in hun discografie.

avatar van Ryan
Nou, wat het is. Ik vind het een heel slecht teken als een nummer van 4 minuten aanvoelt alsof hij 6 minuten duurt, en dat heb ik bij een aantal tracks die ik eerder opnoemde heel erg. En dan gaat het de eerste 2 minuten nog wel, en dan ga ik kijken van, hoe lang duurt het nog? Dan is het nummer voor mij al mislukt. Conversation 16 vind ik juist heel kort aanvoelen, ik heb daarbij altijd het gevoel van "is het al voorbij? opnieuw!", terwijl hij even lang is als Afraid of Everyone.

avatar van My Addiction
Grappig hoe dat meningen kunnen verschillen want ik vind net dat conversation 16 op niks trekt. (Toch in vergelijking met de rest van hun werk)

Conversation 16 is een beetje de "Brainy" van dit album, de kracht schuilt hem eerder in de lyrics en de quasi nonchalante manier waarop Berninger ze brengt dan de begeleidende muziek. Lemonworld die min of meer in datzelfde straatje vertoeft spreekt me meer aan.

avatar van Hendrix4live
Het is een mooie plaat: goeie songs, prachtige teksten. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar Boxer (ik zal niet de enige zijn.).

Ondanks dat toch een topplaat. 4*.

avatar van DeKoning
Dit album straalt pure emotie uit, veel contrast en ijzersterke lyrics. Het blijft een veel beluisterde plaat voor mij. Vooral de zang bezorgd mij kippenvel.

Voor mij, samen met The Suburbs, een grote kanshebber voor album van het jaar! Deze gaat nooit vervelen denk ik. Mag zich zeker meten met Boxer (als ie niet gewoonweg beter is).

avatar van Cloud
Lemonworld en Runaway steken ver boven de rest uit.
Runaway is het mooiste nummer van cd, snap de kritiek niet. De tekst komt vrij krachtig over.

avatar van Snoeperd
Zolang bovenaan in de rotatielijst, dit moest ik checken, hele vakantie gedraait en het is idd een hele goede plaat.

Terrible love, IIt's a terrible love that I'm walking with spider, mooie zin die erg blijft hangen en it takes an ocean not to break, Vooral het einde is heel mooi, de live versie is wel vele malen beter.

Sorrow, rustig nummer, prachtig gezongen vooral dit stukjes
It's only my half of heart alone,
On the water,
Cover me in rag and bones, sympathy.

Anyone's ghost, een van mijn favorieten, het refrein pakte me meteen de eerste keer, geweldig nummer, jammer dat het zo kort is, zet hem meestal 2 keer achter elkaar op.

Little faith, niet bijzonder maar gewoon, goed.

Afraid of everyone, mooi nummer maar het beste van de cd moet allemaal nog komen en dit is weer een lekker nummer om te luisteren.

Bloodbuzz ohio, in dit nummer zit zoveel kracht, heerlijk nummer en je zet de cd hier altijd wat harder.

Lemonworld, er hoeft hier maar 1 ding over gezegd te worden, du duh duh duh, geniaal gevonden!

Runaway, weer een topnummer, met als hoogtepunt het zinnetje: What makes you think i'm enjoying being led to the flood' .

Conversation 16, ook een van mijn favorieten, I'm evil, wat prachtig gezongen zeg. Samen met Anyone's ghost beste nummer van cd.

England, minste, volgens velen het beste maar het pakt me gewoonweg niet, ik skip 'm ook niet omdat ik hoop dat hij me nog een keer pakt.

Vanderlyle cry baby geeks, Ultieme meezinger en een waardige afsluiter voor dit topalbum

4,5 en als england me nog eens pakt kan het 5* worden.

Ps: zijn die bonus nummers ook nog mooi??

avatar van Sandow
Snoeperd schreef:
Ps: zijn die bonus nummers ook nog mooi??

Als je High Violet goed vond, zal je de bonustracks waarschijnlijk ook wel mooi vinden. Ik vind ze in elk geval mooi, al begrijp ik wel waarom Walk Off niet op het album paste, dat nummer staat een beetje los van de andere nummers, Sin-eaters ligt dan weer meer in de lijn van de andere nummers.

avatar van coldwarkids
England is toch wel het minste van het album.. dat einde wil me niet pakken.. ze hadden het anders moeten aanpakken

avatar van Hanszel
En nu weet ik het zeker: The National en ik gaan geen vriendjes worden. Heb het echt wel geprobeerd, op Pukkelpop ook met aandacht bekeken, maar misschien was dat juist wel de doodsteek. Misplaatste pathos, en muziek en tekst die imo niet bij elkaar passen, elkaar niet versterken. Het bastaardkind van Interpol (muziek) en Tindersticks (die stem/gejengel) maar dan niet zo'n heel mooi kind...

Inmiddels hebben ze met dit album een meer dan respectabele score van 4,12 dus er zijn mensen genoeg die mijn mening niet delen, maar dat is dan ook weer het mooie van muziek, en van in zo'n land als het onze wonen; dat je een eigen mening mag hebben, en waar je die ook gewoon kan uiten.

avatar van lowieke
coldwarkids schreef:

Ik vind juist England + Vanderlyle briljant. Als ik High violet op zet kijk ik soms zelfs uit naar de laatste 2 nummers.

Helemaal live vind ik England heel tof, Matt die helemaal doordraait en opgaat in zijn eigen teksten, schitterend.

avatar van RensZ
Ik kijk ook vaak genoeg uit naar de laatste nummers van het album, ijzersterk einde natuurlijk. Had het niet beter kunnen bedenken.

Live is England nog beter inderdaad, zie de Uncut versie, schitterend.

avatar van coldwarkids
Vanderlyle Crybaby Geeks is een briljant nummer. alleen England kan me het einde niet bekoren.

avatar van coldwarkids
Probeer Blank Skate en Santa Clara is. Het zijn b-sides van de single Mistaken For Strangers. Ik heb hem in bezit alleen is tie nu niet meer te krijgen (beperkte oplage)

Dat zijn echt 2 bijzonder mooie nummers. Kippenvel!!

avatar van lowieke
coldwarkids schreef:

Dat zijn echt 2 bijzonder mooie nummers. Kippenvel!!

Ik weet niet of deze nog te krijgen is maar dit is dan een heel fijn alternatief The National - The Virginia EP (2008)

avatar van coldwarkids
Nee ik heb in systeem gekeken (werk in platenzaak) en staat er niet meer in. Heb hem in die korte tijd nog bemachtigd.. het was de single Mistaken For Strangers met daarop 2 bloedmooie tracks. The Virginia EP is inderdaad ook een mooi exemplaar.

avatar van RensZ
Ik ben nog steeds op zoek naar een mp3 versie van Walk Off, heb dat nummer nog altijd niet gehoord wat ik eigenlijk niet vind kunnen.

Berichten over Pukkelpop/Lowlands verplaatst naar The National

avatar van alpeko
Ik kan er nog steeds geen slecht nummer op ontdekken. Dan moet je gewoon 5 sterren geven.

avatar van Yamato
Ik wist dat The National met dit album bekendheid had verworven bij een groter publiek maar mijn verbazing was eerder vandaag bijzonder groot toen ik Sorrow uit de stereo van een groep bouwvakkers hoorde knallen.

avatar van Outlaw104
En waarom zouden die niet van The National mogen genieten?
'Kwaliteitsrijke' muziek is niet alleen voorbestemd voor hoger opgeleiden, dunkt me.