Eric Clapton - Unplugged (1992)

Blues / Pop
Label: Warner Bros.

1. Signe (3:13)
  2. Before You Accuse Me (3:44)
  3. Hey Hey (3:16)
  4. Tears in Heaven (4:36)
  5. Lonely Stranger (5:27)
  6. Nobody Knows You When You're Down and Out (3:49)
  7. Layla (4:46)
  8. Running on Faith (6:30)
  9. Walkin' Blues (3:37)
  10. Alberta (3:42)
  11. San Francisco Bay Blues (3:23)
  12. Malted Milk (3:36)
  13. Old Love (7:52)
  14. Rollin' and Tumblin' (4:12)
  15. Circus * (4:28)
  16. My Father's Eyes [Take 1] * (6:22)
  17. Running on Faith [Take 1] * (6:31)
  18. Walkin' Blues [Take 1] * (3:48)
  19. My Father's Eyes [Take 2] * (6:42)
  20. Worried Life Blues * (5:38)
Nicci
unplugged is een slappe commerciele truc, die zelden tot iets leuks heeft geleid.
daarnaast begrijp ik het fenomeen 'unplugged' niet: alle platen van Miles Davis tot eind jaren 60 waren 'unplugged'.

avatar van Jazper
Nicci schreef:

Maar dat is wel een tijdje eerder he.

Als bands altijd 'plugged' spelen en vervolgens besluiten (of de platenmaatschappij wellicht) dat eens een album niet te doen, dan is de term 'unpugged' toch niet zo gek?

avatar van ricardo
Een van de eerste unplugged cd,s van een hele serie van vele artiesten die zouden volgen,ik vind dit ook gelijk een van de beste unplugged cd,s die er in omloop zijn samen met die van Nirvana en Alice in Chains(vooral wat emotie betreft).Een heel smaakvol en vooral ingetogen album is dit,om af en toe intens van te genieten,deze hoort eigenlijk in iedere platenkast thuis,ik vind een score van 3.51*ook veel te laag voor een van de beste unplugged cd,s die in omloop zijn 5* voor deze van mij.

avatar van LeRoi
1 van de beste (samen met Nirvana en Gal Costa) Unplugged platen die ik ken.....

avatar van musicfriek
Naaaa, die van Neil Young blijft de beste. Ik vind Clapton zo mutserig (wat heb ik met dat woord vanavond? ) klinken. Zijn stem is vooral ontzettend saai. Wordt er niet koud of warm van eigenlijk. Deze plaat heb ik tot vervelens toe aan moeten horen in een kroeg waar ik destijds gewerkt heb. Layla was toen de grote hit dacht ik, maar ook dat nummer nooit bijzonder gevonden.. Denk dat Eric Clapton niet bepaald voor mij weggelegd is.

avatar van LeRoi
...ben 'fan van het eerste uur' van deze man...Blind Faith, Cream, Yardbirds,........dit is idd iets anders dan we van hem gewend waren....mij bevalt het.....en 1,5 voor deze GROTE artiest......tja...

musicfriek schreef:
Denk dat Eric Clapton niet bepaald voor mij weggelegd is.

Ga dan ook de gemiddelde score voor zijn albums niet lopen verzieken

avatar van ricardo
Waarom niet? Die keuze vrijheid heeft immers iedereen hier op dit forum toch?Als Musicfriek dat zo voelt en beleeft,en hij heeft dit album ook daadwerkelijk in zijn geheel beluisterd, dan mag hij toch zelf weten wat voor stem hij uitbrengt,of niet soms? En dan kom je tenminste ook tot een ''eerlijk'' stemgemiddelde lijkt me.

Ga dan ook de gemiddelde score voor zijn albums niet lopen verzieken

Ik heb misschien op 2 of 3 Clapton-albums gestemd die ik allemaal in zijn geheel ken of gehoord heb. Ik bepaal zelf wel of ik op een album stem of niet, dus je bericht vind ik vrij stompzinnig. Alsof er alleen maar hoge waarderingen gegeven mogen worden

Dank je, Ricardo

avatar van Hans Brouwer
musicfriek schreef:
Naaaa, die van Neil Young blijft de beste. Ik vind Clapton zo mutserig klinken. Zijn stem is vooral ontzettend saai. Wordt er niet koud of warm van eigenlijk.
Musicfriek en ondergetekende zijn elkaar in het verleden wel eens in de haren gevlogen wanneer wij weer eens een verschil van mening hadden . Maar hier heeft hij volkomen gelijk. "Unplugged (1992)" van Eric Clapton is zo vreselijk saai . Eén ster en dan ben ik nog uiterst royaal .

DonDijk
Bij deze vlieg ik jullie in de haren, ben het er niet mee eens!

Rustig, Boquito.

DonDijk
Kee..alles bokitoproof hier..

ricardo schreef:

Als je dat uitgangspunt hanteert, kom dat "eerlijke" stemgemiddelde uiteindelijk bij alles op de grootste gemene deler uit en wordt daarmee nutteloze informatie: voor ieder album zul je minstens zo veel tegen- als voorstanders vinden. Als je geïnteresseerd ben in de muziek van een bepaalde artiest, is het nuttig om de kritiek te kunnen lezen van kenners van zijn werk, omdat die aan kunnen geven hoe een specifiek album zich verhoudt tot de rest van zijn werk. Iemand die zich bij voorbaat distantieert van deze artiest, zal niet bijster objectief beoordelen (zoals al blijkt uit zijn opmerking dat hij dit album tot vervelens toe aan heeft moeten horen) en daarmee dat beeld alleen maar vertroebelen.

musicfriek schreef:

Wil je daarmee zeggen dat je ook stemt op albums die je niet volledig kent? Dat is namelijk de logische conclusie uit je woorden. Zo'n stem zal pas een afgewogen oordeel vormen . Trouwens: je hebt mij niet horen zeggen dat er alleen maar hoge waarderingen gegeven mogen worden. Sterker nog: als je iets verder had gekeken, had je gezien dat ik diverse albums van Clapton met erg weinig sterren gewaardeerd heb. Maar die waardering is wel gebaseerd op kennis van zijn werk in het algemeen en dat specifieke album in het bijzonder - en niet op een vooringenomen afkeer van de artiest in kwestie.

Claptomaan schreef:
voor ieder album zul je minstens zo veel tegen- als voorstanders vinden.

buitengewoon twijfelachtige constatering.

Claptomaan schreef:

Volgens mij kun jij niet lezen. Ik schrijf toch dat ik alleen op albums stem die ik in zijn geheel gehoord heb of ken. Welk stuk snap je niet?

Ik heb geen afkeer van Clapton, het is mijn smaak niet. Maar deze Unplugged ken ik maar al te goed (goh, dus daarom stem ik er ook op )

avatar van ricardo
@Beste mijneer Claptomaan,zou u mij als ''erkend wetenschapper'' kunnen uitleggen wat er dan zo ''goed'' is aan dit Unplugged album van Eric Clapton?(Technisch inhoudelijk dan) Want een ''objectieve'' beoordeling is eigenlijk een onomstotelijk en door de wetenschap bewezen feit.Ik kan dat namelijk niet want ik heb een ander beroep dan artiest / muzikant of wetenschapper,en ik stem ''slechts'' met wat mijn gevoel mij ingeeft,en dat is bij dit album erg goed,want als je van sommige nummers op een positieve manier van kippenvel krijgt,tja dan moet je dit wel een ''goed'' album vinden.''beste'' nummers vind ik Tears In Heaven,Layla en vooral ook het nummer Nobody Knows You When You're Down & Out. En met ''kenners'' bedoel je ook de ''fans'' volgens mij,en daar kun je ook niet echt op af gaan, want die zullen zelfs de ''slechtste'' albums van hun favo artiest niet gaan afkraken,en nog hoog beoordelen, en dat is m.i net zo ''subjectief'' ,als een negatieve en ''slechte'' beoordeling van een niet kenner/fan.

Ik snap niet helemaal waarom er zoveel mensen zo'n probleem met dit album hebben. Ikzelf vind het beslist goed, een leuke diversie.

Ja, Ricardo, deze heb ik ook! Vond 'm voor 7 guldens bij.... Blokker!

avatar van ricardo
Voor de rustige momenten vind ik dit ook een perfect album om lekker bij weg te dromen.En het is in de Unplugged reeks volgens mij een van de eersten die zijn uitgebracht.En een echte klassieker dus.Volgens mij Kaztor,heb jij wel een paar duizend albums in bezit,maar zijn dat ook allemaal originelen? Of zitten er ook veel gedownloade albums tussen?Ik zou ongeveer bij 300 albums kunnen posten die ik org in bezit heb.

Paar duizend vind ik wel wat veel, maar ik denk wel dat ik inmiddels over de 1500 zit. Er zitten ook een aanzienlijk aantal gedownde albums bij, maar muziek dat ik echt waardeer, daarvan wil ik toch the real deal.

Trouwens, een hoop albums waarop ik reageer heb ik zelf niet, maar heb ik ooit eens gehuurd (of, je raad het al: gedowned)

MetalDex
Het eerste Clapton album dat ik ooit heb geluisterd, maar nu pas gestemd Toen was ik er niet zo van onder de indruk, afgezien van een paar nummers die me altijd zijn bijgebleven, Tears in Heaven, Layla en Rollin' and Tumblin'. Dat vind ik nog steeds de beste nummers van dit verder aardige album. De meeste versies vind ik origineel wel veel beter, vooral de nummers uit het Cream en D&tD-tijdperk. Ik knap echt af op de vrouwelijke achtergrondzangeressen Zonde.

avatar van devel-hunt
Het hoogtepunt van de unplugged rage, dat is deze plaat, geen enkele unplugged plaat wist de weg naar de kopers beter te vinden als deze van Rick Clap die alleen in Amerika al 8 miljoen keer over de toonbank ging.

Toen ik dit optreden voor het eerst zag was ik zwaar onder de indruk, aangezien de nummers ook unplugged bleven staan als een huis, zonder elektrische gitaren en zware producties. Ingetogen en vol melancholie gebracht, mooi en eerlijk!! Hoewel mijn voorkeur als Claptomaan altijd uit zal blijven gaan naar het orgineel, maar ik vond dit wel een heel bijzonder tussendoortje!!

Layla is zo'n grandioos nummer, alleen daarom verdiend het album al minstens een 4

eerste album waarbij ik alle liedjes mooi vond.

perfect gewoon.

bikkel
Clapon ook op de snoerloze tour,en dat past hem goed.De jaren ervoor was E.C als een popatiest gaan klinken.Hier is hij in pure vorm te bewonderen.
Het is lekker relaxed.Clapton pingelt er lekker op los en heeft hoorbaar plezier in deze setting.
Layla is in deze langzamere versie minstens zo mooi als het origineel.Het emotioneel geladen Tears in heaven is gemaakt voor unplugged.Prachtig gespeeld.
En zo is de hele plaat lekker,kalm en uitermate muzikaal.

Down_By_Law
Je kunt er een enorme hekel aan hebben, maar vooral het gitaarspel is natuurlijk erg goed. Een van de betere MTV Unplugged platen (die van Neil Young vind ik het best); in ieder geval vele malen beter dan die afgrijselijk overschatte Unplugged plaat van Nirvana. Maar dat is puur mijn mening.

Misterfool
al jaren fan van eric clapton zowel solo als in band formatie. ook een van de beste gitaarspelers.

Joy
overschat bedoel je

lekkere plaat dit, ik hoor hem zo liever dan electrisch

beaster1256
goed plaatje waarmee mtv een rage ging doen

iedereen moest toen ' unplugged '

avatar van LucM
Een zeer geslaagd akoestisch album van Eric Clapton, na het gigantisch succes ervan wilde iedereen "Unplugged" gaan.
Ook akoestisch kon Eric Clapton goed overweg met zijn gitaar, de relaxte songs weten te boeien en klinken puur. "Layla" hoor ik iets liever in de oorspronkelijke versie, maar deze is ook zeer goed en "Tears in Heaven" vind ik gewoon prachtig.