Foals - Total Life Forever (2010)

Label: Transgressive

1. Blue Blood (5:17)
  2. Miami (3:42)
  3. Total Life Forever (3:18)
  4. Black Gold (6:26)
  9. Alabaster (4:00)
  10. 2 Trees (5:16)
  11. What Remains (4:37)
  12. Bloo Blood * (1:00)
  13. Bloo Blood 2 * (0:46)
  14. TLF * (0:40)
  15. TLF 2 * (1:00)
  16. TLF 3 * (1:31)
  17. TLF 4 * (1:02)
  18. TLF 5 * (1:26)
  19. Black Gold // * (2:53)
  20. Black Gold 2 * (8:30)
  21. Spanish Sahara (Sonar) * (1:20)
  22. ---- * (0:36)
  23. Alabastr * (1:31)
  24. Two Trees * (0:50)
  25. Two Trees 2 * (1:37)
  26. Remains * (1:13)
Ik vind het echt verschrikkelijk tot nu toe. Had er veel en veel meer van verwacht.

m3LL3
Helaas zijn het niet allemaal Spanish Sahara's in dit album. Het niveau is overall toch minder dan ik afgaande op dat nummer had verwacht.
Ik heb het idee dat dit album qua stijl minder uniform is dan de vorige. Er zijn meer invloeden hoorbaar. Soms lijkt het bijna of de Fleet Foxes aanstaan, dan weer Mystery Jets; het lijkt wel of de zanger zijn palet met stemmetjes heeft uitgebreid.
Echt een inspirerend album vind ik dit niet, zo tijdens de eerste luisterbeurt, zeker omdat de melodieën niet al te interessant zijn. Lekkere muziek, maar veel meer heeft het niet in zich. Ach ja, het past ook niet helemaal meer in mijn straatje, dus ik laat dit album verder keurig liggen

Vanochtend ook de nieuwe Foals voor het eerst geluisterd. Moet zeggen dat ik niet teleurgesteld ben, maar ook niet helemaal tevreden. Het is inderdaad niet de plaat die ik had gehoopt te zullen horen na Spanish Sahara. Die steekt er dan ook met kop en schouders bovenuit moet ik zeggen. Tot nu toe samen met Zebra van Beach House het beste nummer wat ik heb gehoord dit jaar. Enkele andere tracks bevielen me ook wel, maar of dit echt een lange houdbaarheidsdatum heeft durf ik niet te zeggen.

Wat in ieder geval opvalt is dat het zinnetje:
"The future is not what it used to be"
ook gezongen wordt in het nummer Good Morning (The Future) van Rogue Wave, op hun nieuwe plaat Permalight (die helaas nauwelijks is opgepikt hier op MuMe). Diezelfde plaat van Rogue Wave eindigt trouwens met het nummer "All that remains" en hier is dat "What Remains". Wel grappige overeenkomsten.

avatar van nelis
Vind het een erg goed album, had nog nooit van Foals gehoord, maar ben best wel onder de indruk van dit album.

Uitschieters voor mij zijn : 2 trees, What Remains en Spanish Sahara.

avatar van RensZ
Ik had ook nog nooit écht van Foals gehoord, weleens wat over gelezen maar verder niet. Dit album was dus mijn eerste kennismaking met deze band en het klinkt allemaal wel lekker, maar overtuigd me nog niet erg.

Het album luistert op zich lekker weg, nummers als Spanish Sahara, This Orient en What Remains zijn goede nummers. De rest heeft me nog niet weten te overtuigen.

avatar van sean leonard
Foals vind ik toch wel een heeel erg goede band. Ik heb een album nog nooit zo vaak geluisterd als het debuut Antidotes, waar elke keer weer een nieuw nummer favoriet werd en dat nooit ging vervelen. En Total Life Forever is eigenlijk nog beter. De zang is af en toe breekbaar, en ook veel beheerster dan op hun vorige album, waar het vaak schreeuwerig was. Laat ik het met een cliche omschrijven: Foals is volwassen geworden.
Dat uit zich in hele sterke nummers met unieke Foals-sound; Total life Forever is nog verslavender dan zijn voorganger.

Hij staat nu voor het eerst aan, ik vind het begin van de plaat ijzersterk!

avatar van coldwarkids
Ik vind juist nr 4 het minste (die is wat mij betreft wat te lang).
De echte sterke nummers komen in het tweede deel.

Spanish Sahara, This Orient, Alabaster, What Remains
Deze 4 zijn dan ook echt super sterk.

Eerste deel is ook wel sterk alleen het tweede deel lijken meer op songs.. ik vind namelijk dat het eerste deel te jammerig klinkt.

De eerste indruk is erg goed, songs zitten goed in elkaar.

avatar van Barend G
O, en de afgebeelde hoes is niet de juiste. Naam/titel moeten met zwarte letters rechts bovenin...

avatar van coldwarkids
kijk hehe eindelijk commentaar daar op.. mensen vermijden soms antwoorden daarop.. maar idd Barend G .. er zijn verschillende soorten hoezen.. dit is niet de echte inderdaad.

JdW
Teleurstellend album. Het mist die heerlijke energie van het debuut. Geen enkel aansprekend nummer kunnen vinden, ik kan zelfs wel concluderen dat het eigenlijk een ronduit saai album is geworden. Helaas.

avatar van tom-r
JdW schreef:

Ik kan hieruit concluderen dat je het album wss nog niet zo vaak geluisterd hebt. Ik zag het eerst ook als een saai plaatje, maar na een paar keer luisteren, goed luisteren, verdween dat gevoel bij mij. Nu merk ik er uberhaupt niks van dat het wat rustigere nummers zijn. iedereen heeft het over een drastische stijlverandering, maar dat vind ik eigenlijk wel meevallen

JdW
Ik het idee dat ze niet zo goed wisten welke richting ze op wilden met deze plaat. Er is geen sprake van een koerswijziging, maar eigenlijk is het juist meer van hetzelfde, maar dan allemaal minder dan de voorganger. Na drie keer luisteren wil het nog steeds niet pakken en dan vind ik het inderdaad een behoorlijk teleurstellend album.

avatar van coldwarkids
Ik vind het eigenlijk goed dat ze veranderd zijn. Antidotes part 2 lijkt me een beetje te veel van het goede. Er is niks mis mee dat ze volwassener geworden zijn.

avatar van Ducoz
Nee joh! Wat een lelijke hoes..

Met hun debuutalbum Antidotes beleefde Foals een droomstart; een derde plek in de albumcharts. Dat is onderhand al weer twee jaar geleden en daarom is het tijd voor een nieuw album waarmee ze de critici die Foals een hype noemde ongelijk kunnen geven. Met dat in mijn hoofd begin ik aan mijn luisterbeurt van Total Life Forever. Op het moment dat Yannis Philippakis begint te zingen in Blue Blood schrik ik op… Het heeft wel erg veel weg van die over-dramatische zang van het gehypte Glasvegas. Omdat openingsnummers vaak beter zijn dan de rest van het album of er juist veel van weg hebben, blijven mijn zorgen hierom de volle vijf minuten dat dit nummer duurt hangen. Voor degenen die nu ook in spanning zitten: het komt goed! Miami is een geweldig nummer dat alles in zich heeft om een zomerhit te worden, het is relaxt (mede door Yannis stem) en heeft een catchy refrein waarbij je wel heel depressief moet zijn wil je niet op z’n minst lichtjes ‘bewegen’.

Spanish Sahara is al een paar seconden oud als je door hebt dat de stilte waar je naar luisterde een naam heeft. Het begint als een heel rustig nummer en neemt dan langzaam toe aan volume en muzikale ondersteuning en zette mij in de bijna zeven minuten dat het nummer duurt een paar keer op het verkeerde been. Daar hou ik dus van, net als het eveneens geweldige This Orient dat een beetje het midden houdt tussen Arcade Fire en Bloc Party. Met het dromende 2 Trees en het uitbundige What Remains als afsluiter heeft Foals laten zien meer te kunnen dan wat ze lieten horen op Antidotes en daarom dus geen hype is. Als je dat bij elkaar optelt is het enige juiste antwoord dat Total Life Forever een heel sterk album is geworden. Alleen een beetje jammer van die vage albumtitel…

For Music Only

Laurora
Had er een stuk meer van verwacht, heb hem nu al een aantal keer beluisterd, maar vind de nummers nu nog te veel op elkaar lijken.
Geen slecht nummer te vinden, dat moet gezegd worden, maar spannend wordt het ook voor mij nog nergens.

Hopelijk dringt de plaat na wat meer luisterbeurten meer tot mij door.
3* voor nu.

avatar van AOVV
Telkens als ik 'Spanish Sahara' beluister, denk ik: 'Ben ik nu naar dezelfde band aan het luisteren?'

1 prachtnummer, voor de rest ook degelijke nummers, maar het springt er nergens echt uit, al moet ik zeggen dat de tweede helft van het album wel beter is dan het eerste.

3,5 sterren

avatar van AOVV
Deze muziek doet me trouwens af en toe aan The Cure denken.

avatar van McSavah
AOVV schreef:
Deze muziek doet me trouwens af en toe aan The Cure denken.

Dat viel mij ook al op ja, The Cure en Bloc Party, vooral de zang dan.

jonas-dewaele
verslavende plaat Tegen mijn verwachtingen in na vooral negatieve reacties. Plaat vormt een mooi geheel met enkele uitschieters zoals Spanish Sahara en After Glow

avatar van My Addiction
Spanish Sahara is wel een goed nummer, leuk dat ik deze groep ontdekt heb ik had nog nooit van ze gehoord

Gezien als voorprogramma van Snow Patrol 24 mei in Brussel. Geluid was slecht afgesteld, zoals zo vaak bij voorprogramma's. Kende het eigenlijk niet goed. Had alleen hun optreden gezien bij Jools. Deed mij wat denken aan de Maccabees. Krijg nog niet de neiging dit album aan te schaffen. Wie haalt me over?

avatar van RensZ
Je zal jezelf moeten overtuigen door het album misschien vaker te luisteren.

aronwint schreef:

In het voorprogramma van Snow Patrol? Foals? Tsja, geen wonder dit ik het laatste album een zotte vertoning vind.

avatar van Vincent90
Gister heb ik ze ook gezien als voorprogramma van Snow Patrol in de HMH was aan het werk dus kan er niet te veel over zeggen maar ik ben echt helemaal los gegaan. Wat een live optreden! Dit album mag dan op het schijfje niet meer zo springerig en vlot klinken als het vorige album maar live blijven de mannen erg goed!

avatar van gherdt
Verrassend goed zeg deze plaat. Was deze band na hun aardige eerste en prima livereputatie toch alweer straal vergeten. Kwam ook omdat Antidotes toch iets meer vorm dan inhoud was zo achteraf gezien. Total Life Forever heeft hier dan ook een tijdje op de plank gelegen maar inmiddels grijp ik behoorlijk vaak naar dit plaatje. Een wederom prachtig, ruimtelijke en gelikte productie waarin elk baslijntje en gitaartingeltje geweldig goed naar voren komt. De plaat heeft een iets rustiger karakter dan Antidotes en de nummers blijven een stuk beter hangen. Niet verwacht, toch gekregen....

Kadafi
Wat "spanish sahara" zo goed maakt snap ik niet. Zo bijzonder is de opbouw echt niet. Het enige wat gebeurt is dat het nummer steeds harder wordt, er wordt aan de volumeknop gedraaid, erg goedkope truc (wordt ook haast bij elk nummer gebruikt). Goede opbouw kan ik het dus niet noemen. Het klinkt als een grote geluidsgolf op den duur.
Voor de rest staan er aardige nummers op, waaronder de eerste drie van de cd en This Orient. Al vrees ik dat ik het na een paar keer luisteren al niet meer boeiend genoeg vind, dat heb ik wel vaker met deze typische flauwe indie muziek. Toch nog 2,5*. Laten we hopen dat het een groeier is.

avatar van Henjo
Ik heb het album nu 2 keer geluisterd en ik vind het een behoorlijke tegenvaller op het fantastische Antidotes, antidotes was Catchy, boeide, was lekker vrolijk en verveelde geen moment en al die dingen mis ik behoorlijk bij deze plaat. Desalniettemin is het zeker een leuke plaat en ik denk dat hij nog wel gaat groeien.

Voor nu 3,5