Anathema - We're Here Because We're Here (2010)

Label: KScope

1. Thin Air (5:58)
  2. Summer Night Horizon (4:11)
  3. Dreaming Light (5:45)
  4. Everything (5:04)
  5. Angels Walk Among Us (5:16)

met Ville Valo

6. Presence (2:57)
  7. A Simple Mistake (8:12)
  8. Get Off, Get Out (5:00)
  9. Universal (7:17)
  10. Hindsight (8:08)
avatar van Metal-D78
Tsja. Dat krijg je ervan als je geen cd's meer koopt mensen. Dan moet je (lees: Ynoskire) je(gemankeerde) mening waarschijnlijk baseren op een MP3'tje. En dat is per definitie gecomprimeerd. Kortom: reden te meer om gewoon tot aanschaf van fysieke schijven over te gaan. Ik heb de versie met de 5.1 mix. Maar zelfs op de gewone versie is er echt niets mis met de productie, mix of mastering whatsoever.

avatar van Ynoskire
Het kan daar inderdaad aan liggen. Hoewel ik niet zo in het hele hoge mp3 vs. CD verhaal geloof daar ik nog nooit een zelf geripte 320 kbps rip van een cd die hier thuis ligt van een zelf geripte .wav heb kunnen onderscheiden. Ik zal eens rondkijken. Bedankt voor de tip.

Ynoskire schreef:

Ja daar zeg je het zelf al. Een 320 kbps rip van een cd is moeilijk te onderscheiden van een echte cd, dat klopt. Heel ander verhaal wordt het als het een 320 kbps rip van een lage kwaliteitsbron is, bijv een stream of iets dergelijks. In feite wordt de muziek dan dubbel gecomprimeerd en dat hoor je en zoiets is dus ook van dit album in omloop gebracht toen ie net uit was.

avatar van Ynoskire
Ik heb een paar nummers door de audacity spectrumanalyser gehaald. Er zitten duidelijk tonen tot ongeveer 20.000 hz in waardoor het geen re-rip kan zijn (anders was er boven de plusminus 16.000 hz geen toon meer over). Ik blijf er dus bij dat het een matig tot slecht gemasterd album is. Omdat mastering toch onderdeel is van het creatieve proces en zeker een onderdeel is van het luistergenot van een cd blijf ik bij mijn 4 sterren.

avatar van Brunniepoo
En als je je mening nou eerst eens baseert op een originele cd, zoals alle mensen die wél positief zijn over de mastering? Dan weet je in ieder geval waar het probleem zit.

avatar van sander.h
Als je over mastering begint moet je natuurlijk wel de cd luisteren

Edit: wat Brunniepoo zei!

avatar van Ynoskire
Natuurlijk niet. 320 kbps = cd daar zit gewoon geen hoorbaar verschil tussen.Het is een gebrickwallde cd, dat is te testen (dus objectief) (zie: DR Database - dr.loudness-war.info ). De reden dat het gecomprimeerd klinkt is niet het onhoorbare verschil tussen 320 kbps mp3 / lossless maar de mastering.

avatar van sander.h
Maar vergelijk het nou eens met je eigen oren op basis van de cd.

Het lijkt me namelijk gewoon zo sterk dat jij de enige zou zijn met klachten over de mastering terwijl iedereen hier die de cd bezit enthousiast is. (waaronder ondergetekende ... afgelopen vrijdag de cd nog in de auto gedraaid... geen gebrek aan dynamiek o.i.d. gehoord, terwijl ik ook kritisch ben hoor)

avatar van Ynoskire
Ik zie niet in waarom ik het beter zou kunnen horen met de CD. Het enige wat ik zeg is dat ik het op het moment dat ik met mijn koptelefoon of monitoren naar het album luister (respectievelijk sennheiser hd 25 en adam a5) ik het beklemmend / gecomprimeerd vind klinken. Zeker op het moment dat ik het vergelijk met goed opgenomen / gemasterde albums zoals bijvoorbeeld the visitor van jim o' rourke valt er een duidelijk verschil te merken.

avatar van sander.h
Het is niet zozeer het beter horen, maar je weet dan wel zeker dat het niet aan je rip ligt. Vind je het dan nog steeds zo-zo, dan is het gewoon een smaakkwestie (of je bent gewoon kritischer).

avatar van Ynoskire
Ik weet zeker dat het niet aan mijn rip ligt, omdat ik zeker weet dat het een directe 320 kbps rip is vanaf een cd (zie de comment over de audacity spectrum analyzer). Ik ben waarschijnlijk een beetje kritisch in deze, maar het zijn gewoon van die dingen die voor mij een album een stuk minder aangenaam kunnen maken.

avatar van Ayreonfreak
Met alle respect, dit album is gewoon goed opgenomen in de zin van het technische aspect. Ook de mastering is goed. Natuurlijk kan het zijn dat jij een vorm van dynamiek verwart met de techniek of de mastering, maar dynamiek heeft eigenlijk weinig te maken het technisch gedeelte van een productie. Het kan zijn dat je een bepaalde galm o.i.d. mist. Ik kan ook nog volgen dat een album "beklemmend" klinkt in jouw oren, ook dat kan een bepaalde vorm van opnemen/produceren zijn. Maar gecomprimeerd lijkt mij gewoon weg onmogelijk. Om een voorbeeld te nemen; wellicht flauw en ook niet in de tijdsgeest, maar jij geeft Godspeed You Black Emperor! met Slow Riot for New Zerø Kanada wel vijf punten. Invergelijking met dit album is die qua mastering een stuk minder dan deze. En dan basseer ik mij volledig op het hoorbare verschil, niet op een audacity spectrumanalyser.

Nieuwstad
Zolang Ynoskire zijn oordeel blijft vellen op basis van een gedownloade rip zijn we (wat dit onderwerp betreft) wel uitgepraat dacht ik zo. Ik ben zelf ook zeer kritisch over audio en mastering. Maar kom op zeg.. hoe lekker Thin Air er halverwege in knalt, over dynamiek gesproken!

Waarom in mijn geval dan toch een relatief magere score van 3,5*? Ik vind een fiks aantal nummers (Everything, Angels Walk Among Us, A Simple Mistake, Universal, Hindsight) beter klinken in de demo/live versies die al een tijd in omloop waren. Ze hebben te lang aan de songs gesleuteld.

Ook is in het middengedeelte van de plaat de balans wat weg qua verhouding ballads/ steviger werk, het jengelt me wat teveel door, pas halverwege bij A Simple Mistake komt er weer wat vaart in. Maar dan heb je dus al 4 ballad achtige nummers achter mekaar gehad en dat is me bij Anathema net even wat teveel van het goede.

Ayreonfreak schreef:

Dat klopt, maar ik stoor me er bij GYBE minder aan, vandaar. Voor de rest baseer ik mijn oordeel op wat ik hoor en niet de spectrum analyser. Het enige waarvoor ik de spectrum analyser aanhaal is om aan te geven dat mijn rip gewoon van cd kwaliteit is.

avatar van Bush Beast
Lekker om af en toe weer een nieuwe band te ontdekken. Wat een heerlijke CD. Kippevel; vooral Dreaming Light blijft hangen.

avatar van Houn
Anathema,

Wat een band.
Ken het nu een klein jaar en moet zeggen. Dat het geweldig is. Met deze en judgement als muzikale hoogtepunten, afwisseling, emotie en goeie riffjes ertussen.

Daarnaast spreekt ook het eerder werk met Darren White mij erg aan. Geweldig.
Live daarentegen vindt ik ze op youtube ook erg goed.

al met al voor de band 4*
voor dit album 4,5*

avatar van Harribo
A Simple Mistake en Dreaming Light. Die zijn echt van een zeer hoog niveau.
De rest word ik vooralsnog niet heel erg opgewonden van.

Nieuwstad
Iemand de orchestral versions van Dreaming Light en Universal al gehoord?

Verder nog een aardig nieuwtje:

5 september kom er een nieuw Anathema album uit "Falling Deeper".

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Check ook eens de nieuwe video voor "Dreaming Light", toch wel één van de mooiste clips die ik ooit gezien heb bij een al even magistraal mooi nummer. Eentje die je niet onberoerd zal laten. Heb de clip dus meteen maar even aangepast...
Tevens zal de clip ook toegevoegd worden op het nieuwe album wat een compilatie van voornamelijk het vroegere werk zal worden, maar dan in gloednieuwe, gedeeltelijk orkestrale versies. Ben daarom ook zeer benieuwd.

avatar van vigil
Nieuwstad schreef:

Verder nog een aardig nieuwtje:

5 september kom er een nieuw Anathema album uit "Falling Deeper".

Nou ja nieuw...

Is dat geen nieuw album dan, of...?

Trouwens; als er geen verschil te horen is tussen 320kbps en CD-kwaliteit, wat voor kwaliteit heeft dan een FLAC-bestandje van iets van 1000kbps?
En ik heb 'n keer een "LP-kwaliteit" album van Into the Wild gedownload van 2200kbps. Is dat dan nog een betere kwaliteit dan "originele-CD"-kwaliteit? En als dat zo is, wat is dan geluidstechnisch gezien (dus niet voor mensen die een CD kopen om de CD te hebben) het bestaansrecht van het fenomeen CD?

avatar van vigil
Saturtijn schreef:

herbewerkingen http://www.anathema.ws/news.cfm

Je andere opmerking is er denk ik niet eentje om hier bij dit album te gaan bespreken gezien het enorme off-topic gehalte

vigil schreef:

Nou ja nieuw...

nieuw album ja, oude herbewerkte composities

had persoonlijk ook liever wat echt vers materiaal gehad

avatar van crosskip
Haha, dat zou ook wat zijn: eerst 7 jaar niets en dan in 2 jaar er 2 albums uit pompen.

vigil schreef:
herbewerkingen http://www.anathema.ws/news.cfm

Ohja, had ik niet goed gelezen. Ik zie het. Maar misschien dat het juist wel logisch was geweest om na een pauze van zeven jaar twee nieuwe albums in vijftien maanden uit te brengen? Misschien dat ze nog wat dingetjes op de plank hadden liggen die nog niet op We're here konden staan, maar na wat extra oppoetsen wel op een nieuwe plaat had gekund?

Oke, dat kan ik me voorstellen. Ik dwaal altijd nogal af, excusez-moi. Ik zal eens gaan zoeken of daar een topic over is, vind het toch wel interessant

avatar van Bravejester
Het 1e album dat ik kocht van Anathema en direct een voltreffer! Ik was waarschijnlijk wel toe aan een helder klinkend album met grotendeels relaxe zang met hier en daar goed uitgevoerde uitschieters ( zoals in Angels Walk Among Us ). Dit naar al het Opeth geweld waar ik sinds enkele jaren veel naar luister.

Ik vind dit een wat betreft geluid een hele mooie cd; lekker helder. Wat dat betreft doet hij me denken aan Stupid Dream ( om de Steven Wilson connectie ook maar eens aan te halen ).
Met zowel productie als mix is volgens mij niets mis; bij mij klinkt het in ieder geval prima!!

Ik vind de 2e helft van dit album ( zeg maar vanaf nr 5 ) beduidend sterker dan de 1e 4 nummers ( ook is Thin Air een prima opener ). Favorieten zijn nu Angels Walk Among Us en Universal ( ten koste van A Simple Mistake ). Dit kan echter later nog wel veranderen heb ik het idee....

Voor nu een 4,5 ook al is dat misschien wat veel vergeleken bij een aantal van mijn favoriete albums. Laten we het maar houden op het verrassingseffect wat deze plaat op mij had.

Saturtijn schreef:
Is dat geen nieuw album dan, of...?

Lossless = Lossless. Bitrates bij flac hebben niets meer te doen met geluidskwaliteit maar met de hoeveelheid processorkracht die benodigd is om het bestand uit te pakken terwijl het wordt afgespeeld. Geluidstechnisch zijn er dan ook geen gronden om een cd te kopen. LP's daarentegen willen nog wel eens anders gemasterd worden dan CD's en kunnen daardoor wel anders klinken dan CD's (of dat beter of slechter is laten we voor het offtopic gehalte maar even in het midden).

Met deze plaat laat Anathema zich van haar meest melodieuze kant zien. Er staan heel wat pareltjes op: A Simple Mistake, Dreaming Light & Universal. Ongetwijfeld één van de betere albums van de laatste twee jaren.

Ynoskire schreef:

Oke, zoveel verstand heb ik er ook weer niet van Bedankt in ieder geval dat je 't duidelijk hebt gemaakt

Nieuwstad
Er is nu ook een versie met bonustracks uit. Zit nu eindelijk ff te luisteren naar de orchestral versions van Dreaming Light en Universal. Zoals verwacht, erg mooi