Metallica - Metallica (1991)

Alternatieve titel: The Black Album

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Enter Sandman (5:34)
  2. Sad But True (5:27)
  3. Holier Than Thou (3:50)
  4. The Unforgiven (6:29)
  5. Wherever I May Roam (6:46)
  6. Don't Tread on Me (4:02)
  7. Through the Never (4:07)
  8. Nothing Else Matters (6:31)
  9. Of Wolf and Man (4:19)
  10. The God That Failed (5:10)
  11. My Friend of Misery (6:52)
  12. The Struggle Within (3:56)
  13. So What * (3:08)
Von Helsing schreef:

Underground. Het is maar hoe je het bekijkt. Als men iedere zomer de bezoekers van de vele zomerfesivals optelt dan komt men denk ik bijna aan de miljoen. Graspop, Wacken, Hellfest, Metal Camp, Sweden Rock, Brutal Assault, en dan heb je er nog een stuk op twintig.

De meeste mensen hebben hier geen weet van natuurlijk. Daar a) het boeit ze ook niet en b) ze horen en lezen er nooit iets over.

Underground ja. Nu staan metalbands veelal onder contract bij kleine onafhankelijke platenlabels, waar ze eerder vaak onder contract zouden hebben gestaan bij een groot label. Daardoor is de exposure een stuk minder.

avatar van Edwynn
Volgens mij is het onder contract staan bij een major alleen weggelegd voor een hele beperkte hoeveelheid metalbands. En die horen dan nog meestal bij de lullemietjes in de stal.
Is altijd al zo geweest.

Edwynn schreef:
Metallica werd daarmee een soort boegbeeld. En dat was lang voordat ze de hitlijsten bestormden. Dat is nu allemaal een beetje voorbij maar Metallica trekt nog altijd buitengewoon veel jeugd aan. Veel meer dan Iron Maiden.

Nou, toen ik Maiden in Arnhem zag, was het publiek (ook tot mijn verbazing) van alle leeftijden. Ze hadden wel bijna allemaal een Eddie t-shirtje aan...

avatar van Edwynn
Door papa en mama meegesleurd natuurlijk.

avatar van rafke pafke
Maar neen, Iron Maiden blijft (net zoals Metallica) enorm populair bij de jeugd, of althans die jeugd die van metal houdt.

Ik denk dat het aantal metalfans nog nooit zo groot was als tegenwoordig. Metal is al lang niet underground meer. Dat blijkt ook uit de overname van symbolen, gebruiken, mode en taal uit de metal subcultuur in de populaire cultuur. Al denk ik dat de jongeren van nu er een redelijk eclectische smaak op na houden en gerust het ene weekend naar Graspop durven trekken om later naar Laundry Day te gaan.

In mijn tienerjaren was er toch een striktere scheiding in subculturen tussen metalheads, housekikkers, alternativo's, hardcore kids en noem maar op... Nu lijkt iedereen wel een beetje van alles mee te pikken. Die indruk krijg ik althans in mijn omgeving.

avatar van Edwynn
Dat vraag ik mij echt af. Een paar grote vissen maakt een genre nog geen mainstream.

Wanneer heb jij Iron Maiden voor het laatst op de mainstream radio gehoord? Of uberhaupt iets metals op de mainstreamzenders gehoord? Hooguit een plaatje van Metallica. En dat is bijna altijd iets van het Black Album. Verder niets. Af en toe een metalband programmeren op een pinkpop of een lowlands om even lekker gek te zijn. Meer is het niet. Bovendien gebeurde dat in de begindagen van de festivals ook al. Zo stonden Dio en Y&T ook al eens op Pinkpop.

Nee metal is een redelijk grote, herkenbare stroming maar vanwege de vele substromingen te klein om mainstream te zijn.

Is altijd al zo geweest.

Eerder stonden zelfs een vrij onbekende band als Vicious Rumors onder contract bij Atlantic. Ook bands als Biohazard, Paradise Lost en Suicidal tendencies. Dit was tijdens de 2e gouden periode van heavy metal dat begon eind jaren 80 en liep door tot ver in de jaren 90.

avatar van Metal-D78
Savatage stond in die periode ook bij Atlantic onder contract.

avatar van Edwynn
Paradise Lost heeft alleen het alles behalve metalalbum Host bij EMI uitgebracht.

De rest wel omdat in de VS metal eind jaren 80 heel eventjes hot was. Atlantic had ook Savatage, Manowar en Overkill onder contract Maar bedenk goed dat die bands echt geen miljoenenbudgetten kregen. En op promotie hoefden ze al helemaal niet te rekenen.
Biohazard mocht even meerijden op de trein toen hardcore populair werd. Ook Sick Of It All mocht bij een major onder contract. Maar dat is allemaal op pijn en ellende uitgelopen omdat budgetten niet voldoende terugverdiend werden.

west schreef:

Van Eddie Vedder?

Edwynn schreef:

Dat betekent wel dat metal in die tijd veel meer in de aandacht stond dan tegenwoordig.

avatar van Edwynn
In de VS was metal heel eventjes hot. Maar schijn bedriegt want veel van bovenstaande bands mislukten onder de vleugels van een major label. Er aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Het moest gepolijst klinken. En groots zodat het in het stadion tot zijn recht kon komen. The Black Album is een mooi voorbeeld van een album dat een band wel definitief de banden met de underground liet verbreken.

deric raven schreef:

Van Eddie Vedder?

Nee, Eddie van Halen natuurlijk.

ik ben 15 en luister meestal naar heavy metal waaronder de eerste albums van metallica tot en met de black album vindt ik heel goed de rest vind ik veel minder. voor de rest noem een metal band of hardrock band en meestal ken ik hem wel vooral NWOBHM bands zoals saxon, iron maiden, manowar, Judas Priest...

avatar van wizard
Ken je Picture?

wizard schreef:
Ken je Picture?

ohw zeker wel! die komen toch uit NL?

avatar van wizard

Ja...en ontopic maar weer.

avatar van JVT
JVT
wat n wereldplaat is dit toch he. Ik heb alle albums en deze is samen met Master of Puppets toch hun beste. Enkel Nothing else Matters doet me niet zoveel, skip ik dan ook meestal. De rest is fenomenaal goed!

avatar van TJN
TJN
Meesterlijk geremasterde heruitgave uit 2008 van Universal... klinkt gebalanceerd.. ik was er bang voor.. gezien de meest dominante van het stel ooit aan de knoppen zat.. de bassen ontbreken nogal eens.. vooral giftaat.. maar dit ding... klinkt wijzer en eh... erg goed!

avatar van Edwynn
Slaap eerst eens uw roes uit en tik hetzelfde berichtje morgen dan nog eens, if you please. Misschien kan ik er dan wel chocola van maken.

avatar van TJN
TJN
Probeer anders eens een Suske en Wiske.. mischien snap je dat wel?

avatar van Edwynn
Oh. *achter de oren krabt* Ga ik gauw eens proberen. Welke raad je aan? 'Suske en Wiske en het Gehannes met de Giftaat '? Of toch maar "Suske en Wiske en de Bedekte Bassen?"

Nee zonder gekheid. Ik snap je berichtje niet goed. Ik denk namelijk dat je het over Justice For All hebt. Maar ik kan het ook helemaal verkeerd lezen. Vandaar.

avatar van Pater-jan
Top, klasse, rechtdoor, loeihard en scheurend... 5 sterren Voor mij betekent dit album een mijlpaal in de metal geschiedenis. Dat is mijn mening.

Mvg

Lazarus Stone
Zeker een mijlpaal in de 'recente' metal geschiedenis, tevens de beste van Metallica.

avatar van vielip
Een mijlpaal is het ergens best wel, als je bedenkt dat een (voorheen) keiharde thrashband zo'n millionseller aflevert. Qua muziek vind ik het nou niet echt een mijlpaal maar dat is een kwestie van smaak uiteraard. En loeihard? Nou nee...

avatar van uffing
Loeihard is ie zeker niet, als je hem vergelijkt met de 4 platen hiervoor.

avatar van Kees Peter
Vaak staat dit album ter discussie omdat het niet "Metallica genoeg" zou zijn.

Ik vind dit album het beste van Metallica, maar dat komt misschien omdat dit de meest toegankelijke is. Ik vind gerust begrijpen dat Master of Puppets door velen geliefd is, net al RTL en KEA. AJFA vind ik daarintegen minder. Alles wat na The Black Album komt vind ik vreselijk, afgezien van Death Magnetic.

Deze Krijgt 4,5* en een plaatsje in mijn top 10

avatar van Broem
Lang niet naar dit topalbum van Metallica geluisterd. Als Hardrock liefhebber uit de 70 en 80's ben ik nooit een echte hardcore Metallica fan geweest. Voor mij soms net iets te commercieel en gelikt. Ze zijn wel verantwoordelijk voor een beste gigs van het roemruchte Dynamo Open Air festival uit de 90's. Prachtig optreden. De nummers op Black album zijn echter van grote klasse. Mooie afwisselende rock met uptempo songs en ballads. Jarenlang een haat/liefde verhouding gehad met de 'hits' op dit album. Nothing Else jaren niet kunnen horen. Tijd nuanceert zo'n gevoel. Ook daar afgelopen week weer van kunnen genieten. Wegleggen en volgend jaar nog n keer.

avatar van glenn53
Broem schreef:
Voor mij soms net iets te commercieel en gelikt.

???? Kill em All, Ride the Lightning, Master of Puppets en Justice for All te commercieel???

avatar van Broem
Zeker weten...