Perfume Genius - Learning (2010)

Roots / Folk
Label: Turnstile

1. Learning (2:43)
  2. Lookout, Lookout (2:59)
  3. Mr. Peterson (2:50)
  4. Gay Angels (4:03)
  5. You Won't B Here (1:36)
  6. Write to Your Brother (1:51)
  7. No Problem (2:08)
  8. When (3:31)
  9. Perry (3:40)
  10. Never Did (3:23)
  11. Dreeem * (2:26)
  12. Your Drum * (1:58)
  13. Divine Faxes * (4:58)
Roeland!
Erg tof dat jij hem ook zo mooi vindt!

Danku.
Inderdaad erg fijn dat ik hem zo mooi vind.

avatar van Sandokan-veld
Zoek een kamer jongens

Goede review Roeland.

Ook jij bedankt.

avatar van bommel
hoi123 schreef:
This is it. Isn't it?

Mike Hadreas heeft een zwaar leven gehad. Zelfmoordneigingen, misbruik, worstelingen met zijn homoseksualiteit en pesterijen reguleerden zijn leven.
Deze plaat is de uitbarsting van al deze gevoelens hierover, een verzameling nummers die zijn leven omvat.
De pianopartijen zijn van het niveau ''Iedereen kan pianospelen''. De stem van Hadreas is niet altijd even zuiver en de opnamekwaliteit is belabberd. Bovendien zijn de keyboardeffecten in Gay Angels en No Problem erg slecht.
Maar geloof me of niet, dit zijn allemaal pluspunten. Wie heeft ingewikkelde pianopartijen nodig als een persoon een piano gevoel kan leren spreken?
De stem van Hadreas is weliswaar niet extreem zuiver maar o zo gevoelig en bovendien zorgt de opnamekwaliteit voor dat heerlijk gruizige en persoonlijke sfeertje dat Learning oproept.

En zo ingetogen als wat. Deze man overtuigt met een piano en soms een keyboard.
Alleen, weggedoken in een hoek van de kamer en in een hoek van de samenleving vertelt Hadreas zijn verhalen.

En ik geloof hem. Ik geloof al zijn verhalen en ik luister aandachtig. Hij brengt het zó overtuigend, zó emotievol maar toch zonder zelfmedelijden.
Hoe mooi kan een uitbarsting van gevoel zijn?
Dit is gitzwarte, emotionele muziek recht uit het hart.

Ik heb dit maar even geleend van hoi123, omdat ik het daar helemaal mee eens ben.
Aanvankelijk stoorde ook ik me aan de opnamekwaliteit- maar wat zou het - het is eerlijk, oorspronkelijk, minimalistisch en nog mooi ook - zou bijna zeggen: wat wil je nog meer ?

avatar van hoi123
En dan nog maar 4 sterren.

avatar van Mctijn
hoi123 schreef:
En dan nog maar 4 sterren.

Heeft te maken met de interpretatie van een "5* album".

Als je denkt dat je dit album over 20 jaar nog zal spelen, is 5* logisch.

Ik persoonlijk vind het een aardig goed album, maar ben bang dat ik het volgend jaar geen enkele speelbeurt meer geeft, omdat albums van dit niveau wekelijks verschijnen en mijn tijd niet oneindig is....daarom een respectable 3*

Mctijn schreef:

omdat albums van dit niveau wekelijks verschijnen

Vertel...

avatar van hoi123
Het was dan ook een grap. Bommel zal vast zijn redenen hebben dat hij dit album 4* geeft, en jij dus ook. Ik geef een album altijd het cijfer wat ik vind dat het verdient, als ik het over een jaar minder vind geef ik het ook een minder cijfer.

avatar van Mctijn
Arrie schreef:

Vertel...

"Dit niveau" is dan logischerwijs het niveau waarop ik 'm inschaal.
En daar komen er genoeg van uit. Pas geleden nog een soortgelijk album van James Vincent McMorrow.

Learning krijgt een re-release met nieuw artwork en 3 downloadlinks voor nieuwe nummers: ‘Dreeem,’ ‘Your Drum’ en ‘Divine Faxes' .

avatar van Arrie
Beetje jammer dat ze dat als download doen, en niet gewoon bij de CD. Ik heb hem alleen nog als LP, dus misschien dat ik re-release wel op CD koop. Ik wil hem namelijk sowieso ook nog op CD. Maar ik had liever gezien dat ze die bonustracks er gewoon op de CD bij hadden gezet. Sowieso een beetje raar dat ze hem re-releasen. Is daar een reden voor?

Matador wil het album gewoon wat meer aandacht geven en probeert dat op deze manier te doen.

avatar van Arrie
Beetje jammer dat zulke praktijken zelfs bij albums als dit gebeuren. Zou je niet verwachten. Je ziet het vooral veel bij hele populaire artiesten, ik denk niet dat je zoveel geld kan verdienen aan een re-release hiervan. Maargoed, ik vind re-releases binnen een jaar tijd altijd zo vervelend.

En zo spectaculair kan ik de 2 nummers die al te horen zijn nu ook weer niet noemen.

avatar van Arrie
Ik heb Your Drum eens beluisterd, en waar ik me bij de nummers op het album niet stoor aan de korte duur, heb ik dat bij Your Drum wel. De nummers klinken op het album namelijk gewoon af, Your Drum lijkt nog maar net begonnen, en dan is ie alweer afgelopen. Had best mooi kunnen zijn, als ie er wat meer tijd en aandacht in had gestoken, maar dit is nogal halfbakken. Is ie z'n inspiratie kwijt? Werd ie onder druk gezet door Matador om snel wat nummers in elkaar te flansen? Ik weet het niet... maar ik wacht nog even af hoe die andere twee klinken.

Edit: ik denk dat de tweede reden dat het op het album niet stoort dat de nummers zo kort zijn, is dat ik het altijd in de context van het album luister. Op slechts een paar nummers na. En als onderdeel van het album is het ook wat minder erg dat ze zo kort zijn.

avatar van Omsk
Matador ziet het al helemaal voor zich met deze artiest. Ik voel op termijn weer een geval van 'hype terwijl de echte sensatie alweer over is' aankomen, als je begrijpt wat ik bedoel.

avatar van hoi123
Echt, ik ben een vrolijk persoon. Maar Learning breekt echt mijn hart. Noem me impulsief, maar dit album gaat gewoon in mijn top-10.

Godverdomme, ik lig hier gewoon bijna te huilen van deze nummers..

Typisch een album dat langzaam en onopgemerkt stijgt in mijn eindejaars top 50. Eerst ergens in de onderste regionen en inmiddels al lang niet meer. Top 10? Dat haalt ie niet meer denk ik. Niet voor het einde van het jaar althans

avatar van AOVV
Bij mij komt ie ook net niet in de top tien, maar ik heb in HUMO gelezen dat hij van plan is om volgend jaar al een nieuwe plaat uit te brengen. Ik ben uiteraard al benieuwd!

avatar van niels94
Heb me vandaag op dit album gestort, klinkt veelbelovend, maar klinkt ook als een groeier.
Mij doet dit bij vlagen aan Sigur Rós denken.

avatar van Arrie
Sigur Ros? Dat mag je eens uitleggen...

avatar van AOVV
Ik denk dat hij vooral op de nummers 'Gay Angels' en 'No Problem' doelt.

Arrie schreef:
Sigur Ros? Dat mag je eens uitleggen...

De toevoeging en het allereerste stukje bij dit album zijn van mijn hand en in dat stukje schreef ik het ook al:

aERodynamIC schreef:
Vooruit: doe ik er een snufje Sigur Rós bij (misschien wat ver gezocht).

Heel vreemd vind ik die opmerking dus ook niet

Het is niet overduidelijk, maar het zit hem in het ijle sfeertje dat een aantal nummers uitstralen.

avatar van niels94
Bij de manier van zingen is het vaak, dat het, hoe zeg je dat... een beetje uit de verte klinkt, net als bij Sigur Rós. Uiteraard kun je Sigur Rós niet verstaan (fantasie taaltje) en is het veel hoger gezongen, maar toch doet de manier van zingen me er vaak aan denken. Verder zit er in sommige nummers inderdaad ook in de muziek echt zo'n sfeertje (ijl sfeertje is een goede beschrijving ja, aERo ). Ik heb dit bij alle tracks een klein beetje, maar ik kreeg het gevoel pas na het luisteren van 'Gay Angels' inderdaad, waar het gevoel toch het duidelijkste is. Maar nu hoor ik het zelfs al terug in de manier hoe hij 'Look out, look out' zingt.

Maar even voor de duidelijkheid, ik vind dit hele album niet als een Sigur Rós album klinken hè, voordat je dat gaat denken na mijn stukje, alleen bij vlagen doet het me er aan denken.

EDIT: Bij 'Gay Angels' is het toch wel érg duidelijk, luister nog maar eens met dit in je achterhoofd, Arrie. Of neem het einde van When.

De naam Sigur Rós ben ik sowieso vaker tegengekomen in recensies. We zijn blijkbaar niet de enige. Een Sigur Rós sfeertje wil inderdaad niet zeggen dat het er ook op lijkt. Dat is wat anders. Ze verkeren beiden in magische sferen zullen we maar zeggen.

avatar van niels94
Dat ik nog zo'n goed album tegen mag komen van dit jaar, niet meer verwacht.

Dit album is mooi, puur en hartverscheurend. Ik huil nooit bij muziek, als ik dat wel zou doen dat zou dat zeker bij de ontzettend trieste verhalen van Perfume Genius zijn. Telkens weer een moment om te slikken als hij je vertelt hoe Mr. Peterson van het dak sprong toen hij 16 was en zo zijn er veel meer momenten, zowel gecreëerd door manier van zingen als door letterlijke tekst, de eenvoudige pianodeuntjes dragen de emotie perfect uit. Technisch is de muziek vrij eenvoudig, maar het is moeilijke, zware muziek om naar te luisteren. Zelden zulke 'echte' muziek gehoord, wat deze man met ons deelt is gemeend. Als je hier naar luistert deel je echt in zijn pijn. Ongelooflijk wat muziek met je kan doen. Ik ga het gewoon doen: 5*

avatar van AOVV
Ja, deze kan bij mij ook nog wel groeien, denk ik. Voorlopig net niet in m'n eindejaarstoptien, en daar gaat ie dit jaar ook niet meer inkomen, vermoed ik, maar 't is toch inderdaad prachtig, ontroerend en onheilspellend tegelijk.

niels94 schreef:

Inderdaad!

niels94 schreef:
Overigens: complimenten voor je geweldige avatar, aERodynamIC

Geniet er van want hij is tijdelijk (en dank voor het compliment)

Maar nog veel beter: goed dat je dit album ontdekt hebt en daar ook van geniet. Leuk dat jij er gelijk helemaal voor gaat. Bij mij begon het rustig aan en kruipt het langzaam door naar grotere hoogte. Het is niet erg in de beoordeling te merken (ik begon al goed en het is niet bepaald de lucht in gevlogen), maar geloof me dat dit album alleen maar aan kracht heeft gewonnen. Dat zijn meestal de blijvertjes.
AOVV ervaart blijkbaar hetzelfde als ik.

avatar van niels94
Ik heb het overigens best vaak geluisterd voor ik dit cijfer gaf, maar het is een beetje zoals bij Neutral Milk Hotel, die had ik ook vrij snel door (en ook vrij snel op 1 in mijn top 10, achteraf gezien was het helemaal terecht). Schijnbaar gaat het soms best snel bij mij. Niet altijd, trouwens.