De La Soul - De La Soul Is Dead (1991)

Label: Tommy Boy

1. Intro (2:14)
  2. Oodles of O's (3:31)
  3. Talkin' Bout Hey Love (2:27)
  4. Pease Porridge (5:02)
  5. Skit 1 (0:25)
  6. Johnny's Dead AKA Vincent Mason [Live from the BK Lounge] (1:57)
  7. A Roller Skating Jam Named "Saturdays" (4:02)

met Q-Tip en Vinia Mojica

8. WRMS' Dedication to the Bitty (0:46)
  9. Bitties in the BK Lounge (5:40)
  10. Skit 2 (0:31)
  11. My Brother's a Basehead (4:02)
  12. Let, Let Me In (3:25)
  13. Afro Connections at a Hi 5 (In the Eyes of the Hoodlum) (4:02)
  14. Rap de Rap Show (2:19)
  15. Millie Pulled a Pistol on Santa (4:10)
  16. Who Do U Worship? (1:59)
  17. Skit 3 (0:31)
  18. Kicked Out of the House (1:56)
  19. Pass the Plugs (3:30)
  20. Not over Till the Fat Lady Plays the Demo (1:29)
  21. Ring Ring Ring (Ha Ha Hey) (5:06)
  22. WRMS: Cat's in Control (0:34)
  23. Skit 4 (0:12)
  24. Shwingalokate (4:14)
  25. Fanatic of the B Word (4:09)

met Dres

26. Keeping the Faith (4:45)
  27. Skit 5 (0:32)
avatar van T.O.
Echt een goudeerlijke hiphop-cd, verhalend over hoogte- en dieptepunten in het dagelijkse leven van de gemiddelde stedeling. Nog steeds een uitzondering in de hiphopwereld helaas.

avatar van Kos
Kos
Inderdaad, geen geschiet en stoer gedoe, maar gewoon met vriendjes grappen maken bij het plaatselijke fastfood restaurant

Enige tijd geleden, vele jaren na dato, ontdekte ik deze plaat opeens (eindelijk). Voorganger 'Three feet high & rising' had ik al langer.

Deze is wat soberder en somberder van sfeer en moet je wat vaker horen voor hij tot je door dringt. Maar als het eenmaal zover is, is het echt een prachtige plaat. Let naast de singles vooral op 'Talkin' bout hey love'.

Muzikaal gezien is het zéker interessanter dan de gemiddelde hiphop-plaat.

avatar van thomzi50
Muzikaal gezien is het goed, qua raps (natuurlijk) ook en ook verbaal is het vermakelijk. Een prima album dus, maar ik vind het - misschien omdat het nergens echt in uitblinkt of nergens echt loskomt - toch niet meer dan dat. 3½

Sterk album, een echte klassieker!Sublieme tracks : " a rollerskating jam named", "keepin the faith""who do u worship","Milliepulled a pistol an Santa" en "ring ring ring.het is hier duidelijk dat De La Soul tot de koningen van het samplin' behoren !Een vijf!

avatar van P Jay
Ik geef deze plaat 5 sterren, omdat de échte songs die erop staan ronduit geniaal zijn: meer volwassener flows van Plug 1, Plug 2 en zelfs hierop ook Plug 3, uitstekende beats van Prince Paul met leuke samples,...maar al die skits en andere rotzooi, die eigenlijk geen songs zijn, vind ik soms wat irritant.
Ik hoor ook wel dat die vaak erg leuk gemaakt zijn, wederom goede samples, maar (net als bij 3 feet & Rising) hier is het iets te veel van het goede: 27 tracks voor 13 échte songs. Enkel Talkin Bout Hey Love luister ik naar.

Maar goed, genoeg gezaagd: dit is een must-have. Oodles of O's heeft een geniale beat: lekker jazzy. Ook het gerijm is top notch. Het volgende hoogtepunt 'Saturdays' is prachtig. Dit liedje geeft me één van de leukste gevoelens dat ik al ooit heb ervaren bij andere nummers. De beat is melodieus en is heel happy, maar toch vind ik hem een beetje melancholisch klinken. De raps zijn on point (wat wil je: Q Tip doet ook mee) en -ik hou normaal niet zo van R'n B-hooks in hiphopsongs- ik ben een absolute fan van Vinija Mojica! De topic op zich is ook zo mooi. In een muziekgenre als hiphop waar het onderwerp 70 % van de gevallen draait om het dissen van Sucker MC's (wat al héééél wat prachtsongs heeft opgeleverd, begrijp me niet verkeerd), vind ik het altijd een verademing als rappers het dan eens hebben over rollerskaten!
Millie Pulled a Pistols on Santa geeft perfect weer hoe de teneur op dit album zo verschillend is in vergelijking met 3 Feet. Een somber verhaal. Perfecte beat en aandoenelijke lyrics.
Verder is er nog de hit 'Ring ring ring...' waarmee ze een beetje de draad weer oppikken van hun debuutalbum. Prachtige beat en fun-lyrics.
De La beleefd altijd veel plezier aan hun songs en dat merk je. Nuff respect!

avatar van FunkyMonk
Mooie review, vind deze zeker niet onderdoen aan zijn voorganger; nu allemaal iets donkerder, maar daarom zeker niet slechter.

avatar van Korhymes
Het beste album van De La Soul in mijn ogen, straight up classic. Wat een heerlijke nummers staan hier op. Al die tussenstukjes waren in het begin wel grappig maar vervelen na een tijdje. Maar voor de rest, geniaal

Social_Mask
Erg leuk weer, maar wat is het toch lastig om dit in 1keer te luisteren. Voor mij echt moeilijk. Heb hier dan ook 3 dagen over gedaan Ik vind het begin sterk, daarna wordt het wat minder en op het einde is het weer goed. Minder dan zijn voorganger. Terwijl beide ong even lang duren, vond ik het op 3 Feet High..geen probleem. Hier ook nergens een uitschieter als Eye Know, Say No Go of Me Myself and I. Maar los van deze vergelijken staan er sowieso weinig écht goede nummers op.

avatar van Sjoerd_
Hij duurt iets te lang met 1 uur en 13 minuten. Ook jammer dat bij Ring Ring Ring de saxofoon eruit is gehaald die je wel hoord bij de single versie.

Social_Mask
Trouwens, die versie van Najib Amhali van Ring Ring Ring is ook geweldig! Die sax is heerlijk..geweldig nummer is dat.

avatar van P Jay
Vind dit album iets beter dan hun voorganger!

En geen uitschieters??

Ring Ring Ring, Saturdays, Keepin the Faith, Millie Pulled a Pistol on Santa, Oodles of O's, Fanatic of the B Word, Pass the Plugs!

Echt topnummers! Nog steeds 5* voor mij. Heb ook veel goede herinneringen aan dit album.

En als je de skits weglaat schieten er 13 nummers over... dat is toch ideaal? Als je natuurlijk elke keer elke skit beluistert..tja, dan verveelt het misschien inderdaad wel, maar anders is het een perfect luisterbaar album!

avatar van Niek
Vind dit denk ik het beste De La album. Maar het verschil tussen deze, zijn voorganger en opvolger is nihil. 3FHAR heeft natuurlijk vreselijk veel charme, met de onschuldige raps, de lichte en verfrissende producties en het barst van jeugdig enthousiasme. Met recht een absolute klassieker. Op BM is De La al veel volwassener. Vollere producties, en de rappers barsten van het zelfvertrouwen wat terug te horen is in de raps.
Deze plaat zit hier precies tussen wat - naar mijn mening - voor een perfecte mix zorgt.
Verder stoor ik allerminst aan de skits, en de muzikale intermezzo's heet ik hier ook van harte welkom.

Dikke 4,5* en een plek in mijn top10.

avatar van tnf
tnf
Weinig cd's heb ik de laatste paar jaar zo kapot gedraaid als deze. Ik ken hem pas een paar jaar, maar beter laat dan nooit...

M'n favoriete De La Soul-track (Eye know) staat op de voorganger van deze, maar deze vind ik als geheel weer iets beter. Hij is wel wat somberder, ja. Maar dat is niet erg. En leuk wat ze met de bloemetjes op de hoesjes hebben gedaan (vergelijk de twee cd's eens).

Sommige intermezzo's en skits geven de cd trouwens echt iets extra's.

Favoriete track op deze cd: 3.

avatar van Dielie
vandaag deze heerlijke klassieker nog eens in de auto gedraaid

Lost Highway
Daarnet nog eens de klassieker van Public Enemy beluisterd en hoewel ik geen hiphopliefhebber ben beviel die me zeer aardig. Ik had het album eigenlijk al jaren, destijds eens opgepikt omdat het in één of ander lijstje in de top 10 van meest invloedrijke albums ooit stond.
Deze herinner ik me ook nog vaag en klonk ook helemaal niet slecht als ik me niet vergis.
Ondanks dat hier veel hiphopliefhebbers zitten geen Public Enemy of De La Soul in de top 250 maar wel -excuseer mij de term- in mijn oren pure bagger- als Dr Dre en Eminem.
Dat is voor mij helemaal de wereld op zijn kop, zou hetzelfde zijn als een rocklijst met 2 keer linkin park in de top 10 maar zonder Doors, Velvet Undergroud enzovoort enzoverder.

avatar van Niek
Ik kan je helaas alleen maar gelijk geven...

avatar van Niek
Wat is dit toch een geweldige plaat! Vrijwel perfect. Er staat geen enkel minder nummer op (heel misschien My Brother is a Basehead, die is heel ietsje minder) en al die skits en intermezzo ergeren mij geenzins. Die dragen perfect bij aan het geheel als plaat. Zo vind ik Talkin Bout Hey Love, Rap de Rap Show, Who Do You Worship, Kick Out the House etc. net zo essentieel voor de plaat als de 'echte' tracks. Hoewel ik een beetje lieg nu, Pass the Plugs, Bitties in the BK Lounge, Ring Ring Ring, Saturdays, Oodles of O's, Millie Pulled a Pistol on Santa kan ik toch wel moeilijker missen. Punt is dat ik hier echt niets aan zou willen veranderen. Ik overweeg dan ook heel serieus om deze naar de 5 sterren te schieten. Hij stijgt in ieder geval 1 plaatje in mijn top10.

avatar van P Jay
Vind dit ook quasi een perfect album!

avatar van jellorum
Goede plaat in een genre dat bijna volledig langs me heen gaat...Joost mag weten waarom, misschien omdat veel hip-hop/rap die we horen langs de geijkte kanalen van een onrustwekkend laag niveau is...maar gelukkig zijn er dan plaatjes als deze.
Nu wat het belang is van die skits ontgaat me volledig en die zijn dan ook niet meer dan een bron van ergernis.
Sommige korte nummers hadden dan weer mogen opgerekt worden tot een volwaardig nummer...gelukkig staat er genoeg moois op deze plaat.
Nummers als Pass The Plugs, Saturdays, Millie Pulled a Pistol on Santa en Ring Ring zijn gewoon heel erg goed.
Na dit misschien de voorganger eens opsnorren.

avatar van Yak
Yak
Zeker doen! Ik vind 'm beter, vooral omdat hij een stuk 'onbezorgder' (en vrolijker) klinkt als De La Soul Is Dead.

avatar van j.b.b.l
Als ik dit album samen met de skits moest beoordelen werd het waarschijnlijk een 3,5 maar als je de skits skipt dan heb je 13 geweldige nummers over.Het begin is echt lekker met Oodles Of O.Daarna wordt het opgevolgt door Peas Porridge,een vind ik toch wel creative track.Op dat nummer willen ze van hun imago als hip hop hippies af,geweldig nummer hoe het inmekaar zit.Daarna komt voor mij toch wel de leukste nummer van dit album,A Roller Skating Jam Named ''Saturday.Een vrolijk nummer die ik draai als ik een beetje down ben.Verder vind ik het nummer Millie pult a pistol on santa toch wel een mooi nummer met een zielig inhoud.Prince Paul doet het echt geweldig op dit album,de manier hoe hij die samples met elkaar mixt is gewoon geniaal,vooral op Keepin The Faith.Een geweldig album dus maar de skits doen de plaat toch niet goed maar als je skipt heb je uiteindelijk 13 geweldige tracks over.Een 4,5

jellorum schreef:
Na dit misschien de voorganger eens opsnorren.
Als je toch bezig bent pak dan nummertje 3 en 4 er ook meteen bij . Dit blijft trouwens wel de beste wat mij betreft.

|Joël|
Sjoerd_ schreef:
Ja daar stoor ik me ook aan, ik vind het zelfs onbegrijpelijk. Ik heb nu deze cd en ik mis de sax heel erg en heb in plaats daarvan een telefoongesprek-Skit ervoor en erachter... nou doe mij dan die prachtige sax maar.
Ik vind de video clip versie echt zo prachtig, stond die maar op het schijfje. Verder valt er weinig op aan te merken hoor, geweldig album! Dan vergeet ik de grote hoeveelheid Skits even, maar dat mag als je naar de kwaliteit van de "echte" nummers kijkt.

avatar van Shelter
Ik vind de producties echt vet op dit album... en de la rapt altijd goed met een heerlijke flow. Alleen die skits zijn een beetje jammer.
Als die skits nou turntable stukjes waren dan was het echt perfect geweest.... nu 4,5*

stuart
I like Ring Ring Ring....Hey, How You're Doing...Sorry You Can't Trough...Why Don't You Leave Your Name and Your Number..and I'll Get Back To You... (I prefer The Single Version)

avatar van Outblasty
De sample uit WRMS' Dedication to the Bitty is een paar jaar later gebruikt in het o zo populaire Dear Mama van 2Pac.

Ben dit album nu voor het eerst aant beluisteren, klinkt erg leuk tot nu toe.

avatar van Outblasty
Ik heb altijd een beetje moeite gehad met dit album door de grote hoeveelheid skits. Maar ik moet toegeven dat de echte nummers echt geweldig zijn. Vooral Oodles of O's, Millie pulled a pistol on santa en Ring ring ring. Binnekort nog eens in zn geheel beluisteren en dan stemmen. Ik verwacht dat ik deze nog heel erg leuk ga vinden

avatar van Shelter
same here..die skits zijn 1x luisterwaardig en vervolgens ronduit irritant

avatar van Boris91
Na een flink aantal luisterbeurten zeg ik: er staan een aantal fantastische nummers op, maar er zijn wel heel veel skits.. Enkel Talkin' Bout Hey Love vind ik erg leuk om naar te luisteren. Geen idee of ie nog gaat stijgen, misschien maar eens een paar keer luisteren en dan de skits te skippen. Voor nu 3.5*, vind op dit moment de voorganger duidelijk een heel stuk vetter. Moet er wel bij zeggen dat ik (ondanks het aantal luisterbeurten die deze al heeft gehad) nog steeds wel groeimogelijkheden zie.