Grinderman - Grinderman 2 (2010)

Australiƫ
Label: Mute

1. Mickey Mouse and the Goodbye Man (5:42)
  2. Worm Tamer (3:13)
  3. Heathen Child (5:00)
  4. When My Baby Comes (6:49)
  5. What I Know (3:19)
  6. Evil (2:56)
  7. Kitchenette (5:17)
  8. Palaces of Montezuma (3:32)
  9. Bellringer Blues (5:31)
  10. Super Heathen Child * (6:30)

met Robert Fripp

11. Fire Boy * (4:52)
  12. Evil [Factory Floor Remix #2] * (5:32)
  13. Heathen Child [Andrew Weatherall Bass Remix] * (6:50)
avatar van Woody
Zo zo heftige Cave geworden. Ik moet er nog wel even een beetje aan wennen moet ik toegeven. Ik luister zelden nog naar "harde" muziek. Ik heb ook even moeten wennen aan de eerste Grinderman en ging die steeds beter vinden. Op de eerste staan dan nog wel wat rustige ballads die lijken hier helemaal verdwenen. (Op wat rustige intermezzo's na.) Voorlopige favoriet: Palaces of Montezuma.

avatar van thebestfreaks
Een prachtige heftige Nick Cave. Maar Cave heeft duidelijk controle over deze uitingen. Prachtnummers vol met passie, humor en variatie.

avatar van joostfesten
Het is fijn dat Nick Cave een uitlaatklep heeft gevonden waar hij stevig te keer kan gaan. Zijn solowerk blijft natuurlijk niet te versmaden en doet recht aan zijn donkere stem.
Met Grinderman brengt hij opnieuw een heerlijk stevig stuk werk dat natuurlijk doet denken aan zijn tijd met The Birthday Party maar dan vertaald naar te tegenwoordige tijd.

Opnieuw vier sterren omdat ik van mening ben dat Cave ook met deze groep nog een meesterwerk in zich heeft.

Muziekale groeten

avatar van De-noir
Fijne nieuwe Grinderman. Wat uitgebalanceerder dan de eerste heb ik het gevoel. When my Baby Comes is een van de favorieten hier. Begint erg rustig en subtiel, en juist wanneer je denkt dat het nummer in schoonheid sterft, zwellen de strijkers lekker dissonant aan en wordt de beuk erin gegooid. Heerlijk! Palaces of Montezuma is ook fijn, evenals de afsluiter met zijn typische Cave thematieken. "I saw my old friend Gabriel down the perimeter ringing a bell. I said hell..lo.." - moest er vanmiddag spontaan van glimlachen. Goed dat je nog steeds dit soort muziek maakt Nick

avatar van Bartjeking
Weer een geniale bak herrie waar Nick Cave het patent op heeft! Het enige minpunt is dat dit album niet eindeloos door mag duren, want het behoort ongetwijfeld tot het betere werk van Cave die momenteel een van de meest productieve en creatieve perioden van zijn carrière beleeft. Deze gaat ongetwijfeld nog groeien, maar de eerste indrukken zijn al 4 sterren waard. Minstens net zo goed als het debuut van Grinderman.

avatar van Wickerman
Vandaag het album nog een paar keer intensief geluisterd. De teksten zijn inderdaad des Nick Caves, maar het gaat soms nogal ten onder aan de herrie die de teksten omringt. Zoals eerder gezegd, niets mis mee. Grinderman is niet pretentieus, gewoon herrie maken en een uitlaapklep voor de vier heren. Of, drie, want ik heb niet het gevoel dat Martyn Casey er iets bij voelt. Maar die voelt nergens iets bij, geloof ik.

Toch, enkele punten die hierboven genoemd worden waar ik het niet mee eens ben. Woody stelt dat er op deze plaat geen rustige ballads staan, toch heb ik het gevoel dat het na Heathen Child alleen bij Evil en sommige stukken tussendoor echt los wil gaan. Het wordt na de eerste drie nummer een duidelijk minder rommelige bak herrie. When My Baby Comes, Kichenette, What I Know en Palaces of Montezuma zijn allemaal relatief rustig. Daardoor is het juist een meer evenwichtige plaat geworden, terwijl de eerste plaatn de rustige stukken voorin had zitten (Electric Alice en Grinderman). Wederom niets verkeerd.

Tot slot ben ik niet eens met thebestoffreaks, die stelt dat Nick Cave de volledige controle zou hebben over "deze uitingen". Het is denk ik juist veel meer een samenwerking met Warren Ellis, als de muziek al niet volledig van hem komt. De kenmerkende herrie van dit album, het eerste album en Dig!! Lazarus Dig!!!, mijn inziens het tweede Grinderman album, is van zijn hand. In de muziek van Nick Cave hoor je zijn partners terug en vaak niet Cave zelf. From Her To Eternity is zeer sterk beïnvloed door Blixa Bargeld en klinkt als een halve Neubauten plaat. Hetzelfde gebeurt nu bij Ellis, waarbij de invloed in de muziek klaarblijkelijk nog verder strekt. De drie Grinderman-platen zijn doordrenkt met zijn kenmerkende jankende gitaar, mandocaster of viool.

Wederom, niet verkeerd. Toch, het is geen gemakkelijk album. En dat was het eerste Grinderman album wel. De band is duidelijk gegroeid.

avatar van thebestfreaks
De controle welke ik bedoel is dat de 'herrie' niet de boventoon voert, maar nog altijd de artiest die controle over de 'herrie' heeft. Ik ben het met je eens dat Ellis een hele stevige vinger in deze Grindermanpap heeft.

Nick Cave kan gewoon elk jaar een hoogstaand album maken.
Natuurlijk heeft hij het geluk een geweldige begeleidingsband te hebben.
Of ze nu Birthday Party, Bad Seeds of Grinderman heten, maakt verder niet zoveel uit.

avatar van thetinderstick
Zo op het eerste gehoor een heerlijke plaat. De eerste Grinderman was goed, maar met name de tweede helft van dat album bevatte toch wat mindere nummers. Deze Grinderman 2 klinkt wat meer gefocused en ook nog wat rauwer dan het debuut.

Een aantal heerlijke nummers (ook al kan ik van de meeste teksten geen chocola maken): Mickey Mouse and the Goodbye Man, Evil, Kitchenette, Palaces of Montezuma en Bellringer Blues

Nick Cave kan wat mij betreft nog vele jaren mee!

avatar van Fake_world
Holala, Ik ben benieuwd om deze op te leggen. Tesamen met de eerste gekocht.

avatar van Kronos
Voor wie dit album wil kopen is het wel een aanrader dat hoedanook op lp te doen, want daar zit ook de cd bij.

180 gram vinyl, een mooie poster (6x de grootte van een platenhoes) en een prachtig booklet (16 pagina's), met teksten en knappe tekeningen.

(verwijderd)
Ook de cdversie is zeer knap uitgevoerd, 60 pagina booklet en mooie hoes, maar inderdaad die LP is echt zeer nice, zometeen maar voor t eerst op de speler leggen

avatar van HammerHead
Kronos schreef:

Poster is erg grappig, maar niet iets wat je op gaat hangen met die vouwen erin. Wel een erg mooi pakket bij elkaar en dat voor maar 3 euro meer als de CD release.

avatar van Kronos
Zo zou ik eigenlijk het liefst alle albums willen. Op vinyl, cd'tje erbij. Perfect. Zo heb ik ook Watershed van Opeth (op dubbel vinyl) voor enkele euro's meer dan wat de cd (alleen) kost.

Die poster is inderdaad erg leuk. Ophangen doe ik zulke dingen zowiezo niet.

avatar van HammerHead
Je ziet tegenwoordig wel veel vinylreleases met downloadcodes erbij voor een digitale versie, maar inclusief CD blijft nog redelijk uniek (behalve bij Steve Albini dan: Shellac platen hebben ook altijd gratis de CD erbij).

avatar van Kronos
Tja, zo'n downloadcode erbij, wat heb je daar nu aan.

avatar van Wickerman
Vinyl release met een cd er bij is inderdaad prachtig. Evenals Wormtamer.

avatar van Sater
Net mijn exemplaar van de deluxe-uitvoering gekocht. Maar bij het doorbladeren van het boekje blijkt dat de teksten van nummer 3,4 en 5 dubbel afgedrukt zijn en de teksten van nummer 1 en 2 helemaal niet afgedrukt zijn.

Nog meer mensen die dit hebben?

avatar van Patrick h.
Ik kan alleen maar al het goeds bevestigen over de vinylversie. Bovendien heb ik deze maar 13,90 euro betaald. Wel bij een keten gekocht waarvan de eigenaar een verdacht bruin verleden heeft...

(verwijderd)
@ Sater, daar ga je toch gewoon mee terug..

Patrick h. schreef:

Oei, oei. Klinkt beter dan de 17,90 die ik betaald heb. Welke keten als ik vragen mag?

avatar van Sater
(verwijderd) schreef:
@ Sater, daar ga je toch gewoon mee terug..

Dat sowieso, maar ik vroeg me af of alle versies misgedrukt zijn of wellicht maar een klein deel.

avatar van Kronos
Bij de vinyl uitgave is het wat teksten betreft in ieder geval in orde. Misschien nog een extra reden om die aan te schaffen.

Zijn de bonustracks eigenlijk de moeite? Want die moet ik wel missen.

avatar van Oldfart
deric schreef :
....Cave's kwaliteit staat meestal buiten kijf, maar na een paar keer luisteren vind ik dit meer een Warren Ellis, dan een pure Cave plaat.

avatar van MirNL
Dan is die Warren Ellis plaat wel goed dankzij Nick Cave

avatar van Herr Meijer
Lekker vet, lekker smerig. Prima opvolger van Grinderman

HammerHead schreef:

Zo'n beetje alles van het Excelsior-label heeft er een cd bij als je het lekker dikke vinyl koopt. Maar wellicht zijn die lieve liedjes niet helemaal je genre, HammerHead

avatar van platedraaier
Sater schreef:

Nog meer mensen die dit hebben?

Ik heb precies hetzelfde. Ik zal het morgen even melden bij de winkel waar ie vandaan komt.

avatar van Kronos
Het heeft niks met dit album te maken, maar over die extra cd, ik moet hierbij denken aan het album Plan B van Gorki. Bij die cd zit een extra cd-r, nog leeg, met de opdruk (naast de albumtitel en de nummers) "CD-Rom voor uw legale kopie".

avatar van barrett
Dit album van Grinderman ligt in het verlengde van het vorige en het ruigere werk van Nick Cave en co. Is dit erg of jammer verre van, hier krijg ik nooit genoeg van. Verder vind ik deze plaat ook wat meer uitgebalanceerd dan het debuut.

Voor mij dus een 4 sterren

avatar van djarend
OP 1 of andere manier trek ik dit toch niet, ik houdt van Cave, live fantastisch, maar een hele cd bombast is voor mij te gortig. Toch 3.5 ster omdat het natuurlijk wel erg goed is, hoef hem alleen niet te hebben,. Van de eerste kreeg ik nog de promo, staat in mijn cdkast erg mooi, maar slechts 2x gedraaid terwijl alle andere Cave cd's bij regelmatig gedraaid worden..... Snel maar weer een Bad Seeds plaat maken Nick, hoewel, hij moet en mag dit helemaal zelf weten, met Cave weet je het maar nooit en dat is het mooie van deze artiest.