jorro:
Fijn album van Frank Zappa. Ik ben niet zo'n Zappa liefhebber, maar dit album gaat er bij mij wel in.
Ik sta hier als niet-liefhebber niet alleen blijkbaar. Wat voor Peter Hammill geldt geldt ook wel enigszins voor Frank Zappa: grote kans dat je weinig van hun werk kent en weinigen kennen hun werk, maar diegenen die er wel door geraakt worden gaan er ook helemaal voor. Via een Hammill-adept leidde dat tot een flinke doorstart in het aanschaffen van zijn/VDG's meest toegankelijke platen van '73 tot en met '84. Ik werd geen freak, maar toch zeker wel een liefhebber en kan vanuit mijn indicatieve maar toch gedegen onderzoek zeggen: veel meer mensen zouden VDG/Hammill moeten kennen & draaien; een waarlijk ondergewaardeerd artiest - genie welhaast. Bij Zappa kwam ik nooit zover en bleef ik steken op deze ene schijf. Ik dacht; Eddie Jobson deed mooie dingen bij Roxy Music, om vervolgens vast te stellen dat hij alleen maar op de hoes en niet op de plaat staat. In mijn beoordelingsraamwerk zou dit album op 3,5 ster komen. Prima om in mijn collectie te hebben, kan ik ook nog een beetje meepraten (/maar daarbinnen ook geen belangrijk document). Maar eigenlijk is dat niet echt zo. Het 'genie' Zappa is bij mij nooit helemaal ingedaald. Zappa was een coach van hele cohorten talentvolle musici en was (dus) zelf ook hoogst muzikaal - sowieso een prima gitarist. Deze plaat is ook helemaal geen straf om te draaien, ook voor outsiders niet (al wordt de blues van Captain Beefheart hier minder prominent gedoseerd).
Een overeenkomst tussen Hammill en Zappa is ook wel dat het bestaan in deze wereld tekstueel en muzikaal grondig gefileerd wordt. Alleen komt Hammill daar wel heel anders uit. Hammill is dan toch meestal de krabbelaar in relaties, die het na zijn in een catharsis culminerende zelfexegese en met de daarbij ontstane 'ruimte' weer opnieuw gaat proberen. Bij Zappa heb ik meer het gevoel dat er aan de wereld weinig deugt. Alle hypocrisie wordt middels snedige teksten en complexe maar veelal zoals hier toch nog wel enigszins catchy (Jazz rock-achtige) liedjes onthuld. De songtitel van de opener is natuurlijk onbedaarlijk lachwekkend en cynisch. Maar toch geef ik dus de voorkeur aan het zelfonderzoek van Hammill. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik meer van de romanticus van Hammill in mijzelf herken en het nihilisme van Zappa in mijzelf tracht te ontkennen. Iets met het (willen) herkennen van een mensbeeld dus - daarmee lijkt het me beter om dit album niet te ranken. Al zou het natuurlijk kunnen dat ik in deze preoccupaties het genie Zappa en daarmee de omnivore muziekliefhebber in mijzelf tekort doe. Dus mocht iemand nog een 'ontroerende' Zappa kennen houd ik mij zeker aanbevolen.