Frank Zappa - Zoot Allures (1976)

Label: Warner Bros.

1. Wind Up Workin' in a Gas Station (2:30)
  2. Black Napkins (4:15)
  3. The Torture Never Stops (9:46)
  4. Ms Pinky (3:40)
  5. Find Her Finer (4:07)
  6. Friendly Little Finger (4:17)
  7. Wonderful Wino (3:38)
  8. Zoot Allures (4:13)
  9. Disco Boy (5:09)
beaster1256
zeer goede vuile zappa, met vooral black napkins ( instrumentaal ) maar subliem gitaarwerk , uitschieter ' the torture never stops ' is een monument , en ook wonderful wino dat overgaat in zoot allures en daarna disco boy dat losbreekt , schitterende plaat , vooral zappa , het gitaar genie komt hier aan boord en zijn humor ook , zeer ondergewaardeerd album dat toegankelijker is dan men denkt

goeie plaat

maar het liefst luister ik naar live spul van zappa, daar komt zijn muziek toch het beste uit de verf en geeft een album veel meer sfeer

avatar van platedraaier
Joy schreef:
goeie plaat

Joy

Wat deze betreft sluit ik me hier helemaal bij aan.

Lekker album. Misschien niet opzienbarend voor Zappa-begrippen, maar gewoon heerlijke muziek.

LocoHermano
Net als Overnite Sensation en Sheik Yerbouti een 'makkelijke' instapper voor een Zappa-leek. Inderdaad niet opzienbarend over de gehele linie, maar Black Napkins en The Torture Never Stops zorgen wel voor gouden momenten. Door afronden naar boven 4 sterren.

LocoHermano schreef:

Daar ben ik niet zo zeker van. Het is, vooral voor Zappa-normen, een nogal somber geheel zonder echte uitschieters of anderzijds opvallende momenten. Muzikaal is het overigens over de gehele linie zeer sterk. Uit deze periode zou ik eerder One Size Fits All aanbevelen of Roxy & Elsewhere.

LocoHermano
kaztor schreef:

Ik spreek vanuit mijn eigen ervaring. Overnite, Sheik Yerbouti en deze vielen bij mij meteen 'op hun plaats', terwijl ik voor One Size Fits All en Roxy (en zeker Absolutely Free) meerdere luisterbeurten nodig had om overtuigd te raken. Gebeurt dat op een gegeven moment, dan vind ik juist die albums (meestal) beter, dan de Zappa albums die ik vanf de eerste luisterbeurt goed vond.

avatar van roelenbastiaan
Goeie plaat, alleen live vind ik de muziek toch beter tot zn recht komen. ook de latere versies rond 1984 vind ik beter.
verder zijn Black Napkins en Zoot Allures meesterwerken.

dit is echt n geniale uitvoering van Black Napkins in een of andere talkshow.

avatar van ricardo
Dit album nu ook beluisterd,maar staat vol met lekkere gitaarnummers i.d.Ook staat hier 1 van de live altime favorieten van Zappa ook op: The Torture Never Stops.Ik prefereer zowel dat nummer als Black Napkins toch liever in de live versies te horen,want live vind ik alles van Zappa toch wel iets levendiger en persoonlijker klinken.De studio versies is ook echt genieten hoor,maar ik ben nu eenmaal toch meer een live album liefhebber.Black Napkins,The Torture Never Stops en het titelnummer zijn voor mij de 'beste' nummers op dit album.Eigenlijk staan hier niet 'echt' mindere nummers op vind ik.5* volstaat al na 1 luisterbeurt voor dit top album.

beaster1256
zoot allures wordt toch beter en beter. een zeer goede cd

avatar van freddze
Bericht verplaatst naar Frank Zappa

avatar van joko16
Heerlijk sinistere Zappa plaat, met het briljante Zoot Allures, Black Napkins, the Torture.
Ook met de bijna hit Disco Boy.

avatar van Reinbo
Volgens mij is Torture never stops een soort reactie/spoof op Child in Time....

avatar van dj maus
Een van de meest coherente Zappa-albums, vooral door de typische sound lijkt het echt een eenheid.

Wind Up Workin'... is een vocale all time favorite, Black Napkins een instrumentale all time favorite. Een bijzonder sterk begin. The Torture Never Stops bestaat in ettelijke uitvoeringen. Soms te lang, maar vaak ook een goede basis voor mooi gesoleer.

Vervolgens vier nummers die op zich niet uitmuntend zijn, maar wel goed binnen het geheel passen en ook de vaart er in houden.

Zoot Allures is weer zo'n briljant soleer-vehikel en Disco Boy is, net als de opener van deze plaat, zo'n heerlijke hit die nooit een hit werd. Dat akoestische gitaar-codaatje aan het eind geeft me altijd de kriebels. Vergelijkbaar met het Yippy-tay-oy-tay-ey dat Overnite Sensation afsluit.

avatar van dj maus
I was there... In Tilburg, dan.

me2;)

avatar van mafketel
beaster1256 schreef:
zeer ondergewaardeerd album dat toegankelijker is dan men denkt

Juist gezegd Beaster. Van de Zappa - albums die ik heb, is dit de plaat die ik het makkelijkst draai. Veel variatie : humor, gitaarwerk, verschillende vocalen, disco, lang uitgesponnen werk, en Black Napkins natuurlijk !

Volgens mij een goede keuze als je FZ niet kent.

avatar van ricardo
Mooi album van Zappa met vooral 1 van zijn allerbeste nummers allertijden hierop, namelijk Black Napkins, man wat een schitterende gitaarsolo zit in dat nummer. Ook zijn The Torture Nevers stops en de titeltrack nog erg goed natuurlijk, en ook 2 van de betere nummers van Zappa. En ook het nummer Disco Boy vind ik nog een erg leuk nummer. The Torture Never Stops kom je ook zowat op ieder live album van hem wel tegen. Ik vind dit album van zijn meer commerciele albums niet zo goed dan Apostrophe/Over Nite Sensation, Sheik Yerbouti of Joe's Garage, omdat hier iets minder toppers opstaan, maar een goed album vind ik dit zeker.

avatar van Zombywoof
Een heerlijke plaat die ik eens in de zoveel tijd opzet. Is dit typisch een voorbeeld van een conceptalbum, of zit ik helemaal verkeerd met die uitspraak?

Anyways, een topper dus.

"Music Is The Best"

zut alors!

avatar van jurado
dj maus schreef:
zut alors!

verklaar u nader...

Joy
zoot alures is een verbastering van het franse zut alors wat zoiets betekend als, godverdomme zeg

Joy schreef:

Jeff Valley
Black Napkins!!!!!!!!

1 van de mooiste gitaarskills die ik gehoord heb!

avatar van jeroenheinz
Had al wat meer werk van Zappa beluisterd en dat beviel me niet echt. Op aanraden van Beaster heb ik deze eens geprobeerd en beviel me al een stuk beter. De variatie op het album is groot alleen komt dat niet altijd de kwaliteit ten goede. Zappa is een meesterlijke gitarist/componist, maar soms word het me te experimenteel.. Een nummer als The torture never stops is dan wel weer geniaal . Voorlopig 3,5*, maar het kan nog wel groeien..

avatar van The Wep
Een van de weinige Zappa albums die mij kan bekoren.
The Torture Never Stops is een regelrechte kraker op mijn eigen feestjes !

avatar van ricardo
Black Napkins is voor mij veruit het mooiste nummer op dit album.

Friendly Little Finger mag ook niet ongenoemd blijven. Typisch zo'n lyrische solo waar SUNPYG vol mee staat. Heerlijk!

avatar van ricardo
Ik zal dat nummer dadelijk eens even gaan beluisteren, want jij bent voor mij de Zappa kenner hier op deze site die met de meeste nuttige informatie komt. Alleen jammer van al die 5* en, net of alle albums even goed zouden zijn.