Er zijn dit jaar twee albums waar ik al vanaf het bekend maken naar uitkijk. Dit zijn My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye West en dit album: Man on the Moon II: The Legend of Mr. Rager. De vraag of hij zijn eerste album zou kunnen evenaren is eigenlijk nooit bij mij opgekomen. Kid Cudi is een van de meest talentvolle en vernieuwende artiesten op het moment. Helemaal binnen de hip-hopscene. De nummers die voor het album uitkwamen waren ook al een goed voorteken. Wat ik van het vorige album geleerd heb is dat zijn nummers in de volgorde van de CD nog beter tot hun recht komen. Het was ook nog niet echt duidelijk welke weg Cudi in zou slaan, zelfs na het luisteren van uitgebrachte nummers.
REVOFEV was een lekker meeschreeuw nummer,
Mojo so Dope en
Mr. Rager waren wel weer echt Kid Cudi-stijl en de single
Erase Me was weer totaal wat anders. Kid Cudi heeft, net als bij vorig album, er weer voor gekozen om zijn 'weg' te beschrijven door zijn album te verdelen in vijf acts:
ACT I: [The World I Am Ruling]
Kid Cudi begon zijn eerste album met het rustige Cudder Anthem
In My Dreams. Dit maal begint hij met een van de beste nummers van 2010:
Scott Mescudi Vs. The World. Na klanken van zijn eerste intro, klapt Kid Cudi er meteen in met een sterke rap, die perfect aansluitend wordt gevolgd door een even sterk refrein van Cee-Lo. Vooral de heerlijke flow van Cudi valt hier duidelijk op.
Dit nummer wordt gevolgd door een semi-vrolijk deuntje met daarover heen het kenmerkende 'whooooowhooo'-geschreeuw van Kid Cudi. Het nummer heeft echt iets rebels, zoals de titel [i]REVOFEV (afkorting van
Revolution of Evolution) al doet vermoeden.
ACT II: [A Stronger Trip]
Bij het tweede Act krijg je meteen even te horen dat Man on the Moon II een ander thema heeft dan zijn voorganger. Waar Man on the Moon de droomwereld van Kid Cudi als thema heeft lijkt het hier of je in de nachtmerries bent blijven hangen. Bij het eerste nummer valt het op zich nog wel mee, al is die tekst al vrij donker. De beperkte invloed van Mary J. Blige zorgt er voor dat ik haar dit maal wel kan waarderen. De dreigende beat van
We Aite (Wake Up Your Mind) geeft mij de rillingen. Helemaal als Kid Cudi's bijdrage beperkt blijft tot het herhalen van de zin
We aaaaaiite.... Wederom precies in verhouding met de beat.
Marijuana en vooral
Mojo so Dope vind ik een soort verbeterde versies van
Mr. Solo Dolo, wat ook een 'onopvallend' donker nummer was. Onopvallend zeg ik, omdat Kid Cudi zelf niet echt donker klinkt. De beats daarentegen zijn toch een soort van dreigend.
Give a fuck about a lifestyle, give a fuck about a motherfuckin' lifestyle zal bij menig man nog lang in het hoofd blijven zitten.
ACT III: [Party On]
Met
Erase Me, wat je lekker mee kunt blèren, gaat Cudi een andere weg in. Hij zong vaker, maar hier gaat hij lekker los aangesterkt met gitaren. De goede verse van Kanye West is ook een welkome afwisseling op het midden van het album. Dat het thema van Act III 'Party On' is ook wel duidelijk, want naast dat hij los gaat op
Erase Me wordt dit nummer ingesloten door de twee freestyle-achtige nummers
Ashin' Kusher
en
Wild'n Cuz I'm Young.
The Mood heeft een space-achtig geluid van naderend onheil. Dit nummers is meer een intro voor Act IV, wat rauwer, onheilspellender is.
ACT IV: [The Transformation]
En als het eenmaal wat spacy en dreigend wordt, wie kan Cudi dan beter bijstaan dan emo-rapper Cage. Hoewel hij goed toepasbaar is, blijft het een verrassende keuze. De keuze blijkt ook een verrassend goed effect te hebben.
MANIAC is een van mijn favoriete nummers. De vette intro van het nummer, de vette verses van zowel Cudi als Cage en het 'voorbijvliegende'
I am a maniac maakt dit nummer tot een erg bijzonder en mooi geheel.
Mr. Rager is ook een van de beste nummers. Dit nummer kende ik al tijden en heb ik ook grijsgedraaid voor het album uitkwam. Vooral het gezongen refrein is erg vet. Op
These Worries klinkt Cudi redelijk gestoord, net als de productie (misschien heeft dat snuifgeluid er wat mee te maken...). Ook Mary J. kan ik wel weer waarderen. Laatste nummer van Act IV is een nummer met GLC en Chip tha Ripper. Beiden rappers met een stijl en stemgeluid die wel bij Kid Cudi past. Loom en relaxed. Zij zorgen voor een leuk nummertje tussen de donkere nummers door. Hoewel zelfs dit nummer ook wel duister is.
ACT V: [You Live & Learn]
Zoals de naam van het laatste Act als doet zeggen, wordt Cudi op de laatste nummers weer wat persoonlijker. Dit mede door de producties die weer wat rustiger worden en meer in de stijl zijn van zijn eerste album. De intro van
All Along doet mij erg denken aan
Say You Will van Kanye West. Op
Ghost lijkt Cudi zelfs wel
dronken. Op een nonchalantere en schreeuwerige manier dan normaal zingt/rapt hij dit nummer. Toch blijft hij weer op de maat rappen. Het laatste nummer van het album is
Trapped in My Mind. Een lekker nummertje, maar zo'n lekkere afsluiter als
Up, Up and Away is het jammer genoeg niet.
Zo hebben we alle Acts en bijbehorende nummers gehad. Na de eerste luisterbeurt was ik redelijk teleurgesteld, maar dit is na een paar goede luisterbeurten totaal omgeslagen. Kid Cudi heeft hier duidelijk aangetoond dat hij als artiest gegroeid is. Man on the Moon had als 'voordeel' dat het nieuw en fris was. Daarnaast was het gewoon een heel erg goed album (top-10 waardig in mijn geval). Man on the Moon II gaat een stapje verder zonder dat er echt een niveauverschil is tussen beide albums. Vandaar ook voor dit album de hoogste beoordeling. Het enige wat ik gemist heb is Common. Het had mij erg leuk geleden dat hij het verhaal weer opgepakt had. De thema's van de album zijn namelijk wel in elkaars verlengde. Deel 1 ging echt over de dromen van Cudi en nu is hij als het ware terug op aarde, terug in de (harde) realiteit. Kan verder niks anders zeggen dat hij het gewoon weer geflikt heeft na zo'n debuut. De komt binnenkort in de kast te staan!
It's al G.O.O.D