Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van JoBBuS
Was eerst twijfelachtig over wat ik van dit album vond, maar ben dik tevreden!

So Appalled is m'n favoriet. Devil in A New Dress vind ik ook onwijs lekker: die 'gaat' zo lekker (bij gebrek aan een betere omschrijving). Power, Dark Fantasy en Runaway vind ik verder ook dik in orde. All the Lights is eigenlijk het enige nummer, waarvan ik denk dat ik na een maand niet vaak meer zal draaien: leuk, maar misschien iets te 'commercieel'; te makkelijk.

avatar van MB23
Ik draai 'em nog steeds bijna 3x per week. Blijft chill, So Appalled & Runaway zijn mijn favo tracks, nog steeds.

Ik begin me we te irriteren aan de skit die vast zit achter blame game met chris rock...

Een leuk album..

De eerste keer vond ik hem heel goed en als ik eerder een account zou hebben dan zou ik hem 4 sterren hebben gegeven.
Maar na de 2de en 3de keer vond ik hem helemaal niet zo goed meer. De nummers begonnen me te irriteren en ik heb hem nu maar 3 sterren gegeven, omdat dit album mij de eerste toen ik hem luisterde een leuke tijd gaf

Dus in andere woorden is dit (voor mij tenminste) niet een album dat je vaker kan luisteren..

Maar toch nog 3 sterren waard voor de eerste keer dat ik hem luisterde

avatar van sergifornia
Prettige eerste luisterbeurt gehad, dat belooft wat

avatar van Lexcoaster
Wisselvallig. Sommige tracks klinken lekker, anderen zijn weer erg repetatief en dan lijkt het album in herhaling te vallen of zelfs stil te vallen, waarna er weer een wat sterkere track komt die de boel gelukig weer een beetje op gang brengt.

Sommige composities zijn zeker goed te noemen, andere weer erg clichématig. De teksten zijn daarintegen verre van slecht, een soort van 'gangsta rap' maar dan zonder de verheerlijking, eigenlijk eerder het tegenovergestlede.

Er zijn twee uitschieters: Power en Runaway, beide zeer goed te noemen, en ook Dark Fantasy is sterk, maar voor de rest is het allemaal 13-in-een-dozijn. Het betere Top 40 werk zegmaar, maar niet de hype waard die het wel is geworden. Wel is Kanye West één van de weinige commercieel succesvolle rappers die ik met recht een 'artiest' durf te noemen.

avatar van UmindC
Volgens mij is dit al de derde keer dat je dit plaatst?
Of heb ik een Deja-Vu ?

FightForMore
Ik kreeg net ook een Déja-Vu.

avatar van UmindC
Ik kreeg een Déja-Vu van een Déja-Vu.

UmindC schreef:
Volgens mij is dit al de derde keer dat je dit plaatst?
Of heb ik een Deja-Vu ?

De eerste is verwijderd op mijn verzoek.

En de tweede?

UmindC schreef:
En de tweede?

Was al verwijderd door de mods, maar omdat ik niet tevreden was met de eerste post, is díe ook verwijderd en kon ik hem opnieuw plaatsen.

Maargoed, laten we het nu inhoudelijk betreffende dit album houden.

avatar van UmindC
Oké, dan is dat ook weer duidelijk.

avatar van kobe bryant fan
Lexcoaster schreef:

Maargoed, laten we het nu inhoudelijk betreffende dit album houden.

Je moet hier veel moeite doen om wat te kunne plaatsen he

avatar van JoBBuS
Ach die outro van Blame Game is zo irritant op een gegeven moment... Ook echt het enige minpunt van dat nummer, verder is ie vrij briljant imho.

avatar van kobe bryant fan
Kanye West-My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Na hem al 2 maanden in mijn bezit te hebben en al een recensie geplaatst te hebben,heb ik mijn andere verwijderd,mijn mening is nog wat verandert,en met de andere was ik niet zo blij.

Kanye West,is natuurlijk een mainstream rapper,en hun albums verkopen altijd goed krijgen genoeg reclame.Ze komen ook veel op de radio en op Tmf.En meestal vind ik die mainstream artiesten een stuk minder dan underground rappers zoals:MF Doom,Brother Ali en andere.Want waar het met de meeste mainstream rappers om draait is:geld,vrouwen en hoe fantastisch ze wel niet zijn,toch zijn er een paar mainstream rappers die ook andere onderwerpen belangrijk vinden,daar is Kanye 1 van.

Ik denk dat Folk liefhebbers Jazz liefhebbers Rock liefhebbers die een beetje andere muziek in de gaten houden,dat die allemaal weten dat onze beste Kanye een nieuw album heeft en wat voor één.De intro is direct in de roos Dan die vocals erbij en een ijzersterke productie en je hebt een intro track om niet snel te vergeten.Dat maakt Dark Fantasy één van de betere songs op deze plaat.

Gorgeous[i] met Kid Cudi is ook direct goed,Cudi zingt het refrein goed in,en Kanye zet een mooie productie neer en zijn raps zijn dan wel met autotune maar ze klinken wel erg goed.Kanye West is nooit de beste Mc geweest en gaat dat ook nooit worden toch legt hij altijd sterke album neer door zijn producties,en zijn raps passen er eigenlijk altijd wel goed bij.

[i]Power
is dan ook één van mijn aangeduide tracks en telkens als ik hem hoor,hoor ik ook telkens dat dat terrecht is.De raps vloeien mooi over Kanye zet hier ook één van zijn beste versen af van het album en ook de productie klinkt bijzonder goed.

Dan komt er een prelude van All Of The Lights en die klinkt wel goed,maar meer kan je er niet over zeggen

All Of The Lights is wel een bijzondere track hij is niet één van de beste hier,maar wel heeft hij één van de meeste gastartiesten in één song gebracht en allemaal brengen ze hun stuk erg goed alleen Fergie past hier duidelijk niet.Deze song klinkt ook commercieel maar het is Kanye dus dat is redelijk normaal maar dit blijft één van zijn donkerste albums,wat wel positief is.Een zin die ik wel grappig hier vond was:

Restraining order
Can't see my daughter
Her mother, brother, grandmother hate me in that order
Public visitation
We met at Borders
Told her she take me back
I'll be more supportive
I made mistakes
I bump my head
Courts suck me dry
I spent that bread
She need a daddy
Baby please, can't let her grow up in that ghetto university

Vind ik wel een leuke verse en op het eind van die vers klinkt hij hopeloos bijna.

Monster is een track die meer haters dan lovers heeft en ik ben zo'n lover daarom is hij bij mij ook aangeduid.De productie zit opnieuw mooi inelkaar past erg goed bij het concept.Zelfs Nicki Minaj klinkt hier redelijk goed.Alleen vind ik Jay-Z een iets mindere verse afgeven maar dat komt allemaal goed door Kanye Nicki(een beetje)en Bon Iver.

So Appalled heeft ook weer een paar gastartiesten waar de opvallendste Rza is naar mijn mening ik had die niet direct in een Kanye album verwacht,maar natuurlijk is het wel leuk om zo iemand te horen hierop.

I'm fresher than you all, so I don't have to pause
All of y'all can suck my balls through my drawers
Dark Knight feeling, die, you be a hero
Or live long enough to see yourself become a villain

Dit stuk is eigenlijk niet zo sterk maar telkens als ik het hoor moet ik toch lachen

Devil In A New Dress is ook wel een ok track Rick Ross en Kanye West vind ik wel een geslaagde combinatie.De productie vind ik jammer genoeg hierop het minst maar toch wel van een sterk niveau.

Runawayis natuurlijk de single van het album,maar hij is wel goed en hij kan me wel 9 minuten boeien.Vooral op het eind dat zijn stem uit gitaren bestaat is erg sterk gedaan.Pusha T was voor die track voor mij een onbekende rapper maar hij levert iets moois af.

Hell Of A Lifeis een leuke track met een goede productie en goede raps,verder is hij gewoon ok.

Blame Game is een aangeduide track door die rustigheid,de rustige beat en raps en die lange intro vind ik eerlijk gezegd niet zo erg ik vond hem wel grappig.

Lost In The Worldbouwt zich erg goed op en is zeker bijna geniaal maar is meer een pop song.En de outro is iets leuks om af te sluiten.

Conclusie:ik vind mijn nieuwe recensie iets beter(ik hoop jullie ook)en ik heb genoten van dit album en hij staat op 5 in me top 10.

avatar van Silky & Smooth
Op Gorgeous hoor je Kanye niet met autotune, maar met distortion. Een ander effect. Wel grappig dat je juist bij dat nummer het over zijn kwaliteiten als MC hebt. Ik vind dit het hoogtepunt op dit album van Kanye als rapper, helemaal op tekstueel gebied! (Niet dat jij het tegendeel beweerd ofzo hoor!)

avatar van Reint
Oké, de eerste 9 nummer blazen me echt weg, vooral productioneel (en in combinatie met de vocalen). Ben alleen nog niet zo overtuigd van de laatste 3 nummers, komt wellicht nog.

avatar van Teunnis
Waarom heeft Kanye West geen Grammy gewonnen, sterker nog, slechts één nominatie weten binnen te slepen? Ik dacht dat ze vooral in Amerika hier lyrisch over waren.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Blijkbaar hebben ze het vermogen kwaliteit en originaliteit van quasi-kwaliteit en -originaliteit te onderscheiden.

Edit: Oh grapje, Empire State of Mind heeft de Grammy voor beste hiphop nummer gewonnen . Nou ja, weer een bewijs dat al die awards eigenlijk bar weinig zeggen.

En Eminem wint wel?

avatar van UmindC
Eminem heeft er twee gewonnen.

Alleen rap-album toch?

avatar van Rhythm & Poetry
Kanye West is niet genomineerd omdat het album voor een bepaalde tijd moet uitkomen om mee te doen aan de grammy's. Deze, en bijvoorbeeld die van Kid Cudi, kwamen te laat uit en zullen waarschijnlijk volgend jaar genomineerd worden.

avatar van UmindC
Power was wel genomineerd, maar die kwam dan ook eerder uit.

Rhythm & Poetry schreef:

En anders had Kanye daar heus wel een stokje voor gestoken!

Ik ga hem toch verhogen. Het is voor mij geen 5* omdat Monster vervelend blijft en en Best Birthday, die skit achter Blame Game irriteer ik mij elke luisterbeurt weer aan.

Beide kosten dit album een half sterretje.

avatar van GarnalenPeller
@kobe bryant fan
Is het niet gebruiken van spaties na punten en komma's een metafoor voor het geforceerde karakter van dit album? Good game.

avatar van Zuurmatje
Wat is er geforceerd aan het niet gebruiken van interpunctie? eerder onverschillig.

avatar van GarnalenPeller
Ik zeg ook niks over interpunctie, maar over spaties, ruimte tussen woorden. Is verder niet te serieus bedoeld hoor.

avatar van discipline
De verses van Jay-Z en Nicki Minaj op Monster zijn echt de vetste verses van dit album,
vooral die van Nicki Minaj is echt gestoord