Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van Silky & Smooth
Jay-Z's verse op Monster? Zeker weten dat je die niet omdraait met zijn verse op So Appalled?

avatar van discipline
Hehe, nee ik weet zeker heb 'm zonet nog geluisterd en ik vind 'm echt gruwelijk!
Ik vind hem op So Appalled niet zo heel vet eigenlijk.

avatar van Silky & Smooth
Hahaha grappig, ik heb hem niet zo vaak zo slecht gehoord als op Monster en zelden zo goed gehoord als op So Appalled.

avatar van discipline
Nouja als ik hier beetje terug lees ben ik volgens mij ook 1 van de weinigen.

discipline schreef:
De verses van Jay-Z en Nicki Minaj op Monster zijn echt de vetste verses van dit album,
vooral die van Nicki Minaj is echt gestoord

Hm, grappig. Dat zijn de precies de verses die me nauwelijks iets doen. Ik ben door dit album best wel fan geworden van Pusha T. Ik ga maar eens iets opzoeken van Clipse. Rick Ross heeft me ook wel verrast, past goed op de beat.

Andere vraag: rappen RZA en Raekwon op dit album nou ook echt een verse, nee toch? Heb hun namen zien staan in verband met dit album, maar hun inbreng is volgens mij minimaal qua vocals.

avatar van UmindC
Raekwon is wel duidelijk te horen op Gorgeous.

avatar van kobe bryant fan
Ja,maar zo veel inbreng heeft Raekwon er toch niet op vind ik,wat wel jammer is.

avatar van discipline
Rza is op het eind even te horen op So Appalled.

SSS
discipline schreef:

Ik vind 'm ook gruwelijk, maar dat jij dan toch nog 4,5 (een 9) geeft is wel apart!

avatar van Reint
Ok, dus RZA doet de laatste regels in dat nummer als een soort van outro, klopte mijn vermoeden dus. Daarnaast dacht ik dat ik naar Pusha T zat te luisteren bij de 4e verse van Gorgeous, maar dat is dus Raekwon. Duidelijk, bedankt!

avatar van MJ_DA_MAN
Hoe kun je denken dat Pusha op Gorgeous te horen is terwijl hij niet eens als gastartiest staat aangegeven en Raekwon wel?

MJ_DA_MAN schreef:

Door niet heel scherp op de tracklist te letten, nadat ik had gehoord dat er op bijvoorbeeld All Of The Lights al zo'n 10 gastartiesten in dat koor zitten. Op dat moment wordt ik een beetje onverschillig over al die grote namen en ben ik meer benieuwd naar het nummer zelf.
Daarnaast heb ik de nummers in mijn iTunes ook zonder featurings neergezet, dus was het een beetje raden naar de gastartiesten. Zo dacht ik bijvoorbeeld ook dat Pusha T twee verses na elkaar deed op So Appalled.

avatar van Silky & Smooth
Ik vind het verschil tussen Pusha T en Raekwon vrij groot. Ik vond So Appalled het moeilijkst qua gastartiesten. En All of the Lights, herken ze nog steeds niet allemaal...

SSS schreef:

Gruwelijk in een positieve zin zeg maar.

avatar van Shockdog
Waar blijft die All of the lights-video?

EDIT: o wacht hij staat al op youtube (klik)

avatar van kobe bryant fan
Het begin van de clip was wel goed maar echt dom dat ze hem hebben ingekort

avatar van UmindC
Wel beter dat het stuk van Fergie weggelaten is.

Das ook weer waar

avatar van Game
Rihanna maakt de video weer het kijken waard.

avatar van catdog
Vind het juist doodzonde dat het Fergie stuk is weggelaten. Ze bracht, wat mij betreft, toch een bepaalde extra 'swag' in het nummer.

Wel een hele coole video overigens. Simpel maar doeltreffend.

avatar van Gloeilamp
Ik zit voor dit album toch steeds mijn stem te wijzigen.
Het album begint in ieder geval erg sterk met Dark Fantasy, wat mij betreft een van de beste nummers uit 2010.
Daarna zet Kanye de goede lijn door, maar op een iets minder hoog niveau dan Dark Fantasy.
En dan komt Runaway, voor mij de beste track van deze cd, om vervolgens bij Blame Game een traantje weg te pinken bij het stuk van John Legend en vervolgens in lachen uit te barsten bij het laatste stuk.

Kanye heeft zeker een van de beste platen van 2010 gemaakt, maar ik moet in de stemming zijn om dit plaatje op te zetten.
Met een halfje verlaagd naar 4,0*

catdog schreef:

Ik vind de term 'swagger' sowieso vreselijk.

avatar van Silky & Smooth
Evenals de verse van Fergie...

avatar van Kill_illuminati
UmindC schreef:

Ik vind de term 'swagger' sowieso vreselijk.

Swagger is een gewoon Engels woord.

FightForMore
Die eigenlijk de betekenis van het woord 'Mafia' is.

avatar van MJ_DA_MAN
FFM doet het weer .

avatar van Paalhaas
Silky & Smooth schreef:
En ik heb inmiddels een epileptische aanval gehad door die video. Jezus!

Die razendsnelle, kleurrijke tekstsequentie is regelrecht gejat van de credits van Gaspar Noé's Enter the Void.

avatar van Rhythm & Poetry
Silky & Smooth schreef:

En ik heb inmiddels een epileptische aanval gehad door die video. Jezus!

Ik moest soms wegkijken, kreeg last van mijn ogen. Mooie clip wel.

avatar van Silky & Smooth
Ik dacht bij het begin: Kanye gaat back to the basics

avatar van niels94
Game schreef:
Rihanna maakt de video weer het kijken waard.

Clip is OK. Jammer van Kanye zelf. Cudi is een baas