Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van MAS
MAS
Dat wordt toch een EP.

avatar van UmindC
Nee, dat zou inderdaad eerst een EP worden, maar volgens mij zijn ze nu een heel album aan het maken. Dat album wordt in tegenstelling tot MBDTF trouwens weinig tot niet gepromoot.

Wat is er eigenlijk zo pop aan dit album? luister nooit naar pop muziek dus zou het wel graag willen weten.

avatar van thgryda
Euhm hier kan wel degelijk het label pop bij hoor... En dan moet je niet the chronic funk gaan noemen zelfs bij regulate van warren g hoef je funk niet als subgenre bij te schrijven. Het zou kloppen maar dat was gewoon de west coast hip hop van die tijd. Dit album is echter wel degelijk voor een groot deel pop (niks mis mee hoor), sommige nummers op dit album zijn gewoon geen hip hop maar pop. Er wordt meer gezongen dan gerapt als er al gerapt wordt. Dus pop kan en moet je imo er wel bij zetten. Wees blij dat het label r&b er niet opkomt want dat is dit album wel bij vlagen... Dat is ook waarom ik het net wat minder voel dan de echte fans van dit album, ik vond graduation veel minder poppy. College dropout was ook puurder hip hop, dit sluit meer aan bij late reg, ook daar veel niet hip hop invloeden.

Ik vind monster echt nog meevallen. Op het eerste gehoor een draak van een nummer maar na een paar luisterbeurten valt het toch erg goed mee. Jay-z vind ik zeker wel aangenaam op die track alleen nicki minaj verkloot het hele nummer. Vervang haar bijdrage door een briljante passage van pakweg eminem en het wordt een van de betere nummers, zeker als pakweg nas nog een verse dropt... Op all of the lights had ik rihanna vervangen door syleena johnson en fergie door common ofzo. Al zou common beter passen op the blame game ofzo... Voorlopig nog 3.5 maar wellicht wordt het toch een 4

avatar van MAS
MAS
ELdonkey schreef:

Je weet toch wel wat popmuziek is...

thgryda schreef:
Wees blij dat het label r&b er niet opkomt (...)

Wat is er dan mis met R&B?

avatar van thgryda
Ik vind dat persoonlijk een van de laagste vormen van muziek en dan heb ik het niet over de originele rhythm & blues maar over de rihanna's, ushers en chris browns van deze wereld. Nu er zal ook wel uitstekende muziek bestaan in dat genre en vroeger toen ik wat jonger was luisterde ik al eens r&b geinspireerde guilty pleasure type of rap. Maar tegenwoordig kan ik het niet aanhoren. Een ander 'probleem' dat ik er mee heb, is iets persoonlijks daar kunnen r&b artiesten erg weinig aan doen. Het gaat er namelijk om dat als mensen horen dat je hip hop luistert ze je meteen associeren met dergelijke kauwgomballen muziek.

Daarom vind ik dus persoonlijk de term R&B weinig vleiend als je begrijpt wat ik bedoel. Al moet ik zeggen dat dit album dus wel degelijk invloeden heeft van wat men heden ten dage R&B poogt te noemen. Daar staat tegenover dat ik die catchyness zeker wel kan apprecieren op dit album...

avatar van UmindC
Er wordt ook nog wel degelijk goede R&B gemaakt vandaag de dag. Boyz II Men, Brian McKnight, R. Kelly (Als hij in een goede bui is) zijn enkele voorbeelden. Mensen die denken dat R&B de muziek is die Rihanna en Co. maken weten niet echt wat R&B is, dat is gewoon pop muziek. En de originele Rhythm & Blues heeft met dit alles niets te maken.

avatar van Silky & Smooth
Nee, maar ik snap het punt van Thgryda ook wel. Datzelfde geldt voor hip-hop. Mensen die Chris Brown, Rihanna en co horen denken dat hun muziek de top van alle R&B is en ook voorbeeld zijn voor de rest. Mensen denken toch ook dat Lil' Wayne en Drake de enige en beste hip-hop is terwijl er veel echtere en betere rappers zijn. Deze artiesten 'verpesten' het een beetje voor de rest om het heel ruw te zeggen. Zij vormen een stereotype.

JanBetonde2e
Runaway is toch wel een van de beste nummers die ik ooit gehoord heb. Kanye is volgens mij toch wel een van de betere artiesten van de hedendaagse tijd, niet alles vind ik even mooi, omdat ik sowieso niet echt van hip-hop hou, maar Kanye vind ik zeker een van de betere artiesten. Op zijn vorige album liet hij al horen hoe goede pop muziek hij kan maken, sommige elementen waren zelfs een beetje alternatief. Ook op dit album staan een aantal pareltjes (Dark Fantasy, Runaway, Lost In The World) Hier hoort trouwens wel pop bij, want dit is zeker niet alleen hip-hop, merk ik sowieso al aan dat ik het goed vind, precies hetzelfde als bij Gorillaz, mix van verschillende muziekstijlen.

avatar van thgryda
Drake noem ik sowieso al geen hip hop, dat is gewoon r&b en nog niet eens van het beste type S&S. R Kelly vind ik ook niet meteen een topmuzikant en vrij vergelijkbaar met de door mij aangehaalde voorbeelden. Af en toe maakt hij wel eens een paar goeie nummers die dan meer tegen de soul aanneigen. Ik ben geen kenner van het genre R&B maar artiesten die tegen het genre aanleunen en die ik wel goed vind zoals John Legend of Aloe Blacc zou ik ook eerder bij soul indelen (uit respect ). Brian McKnight is inderdaad R&B maar vind ik niet zo heel goed. Boyz II men is net als 112 niet mijn ding al kon ik er vroeger wel eens naar luisteren, je weet wel van die zeemzoete muziek zoals je ook pakweg usher of jagged edge had... Het is allemaal niet superslecht maar er is zo weinig variatie in vind ik... Kortom dat het genre vervalt in zijn eigen stereotypes en dat het zelfs aanverwante genres als hip hop meesleurt in deze stereotypering (ik weet niet of dit een echt woord is maar het paste mijns inziens goed in deze zin )

We zijn nu wel af aan het wijken van het originele topic. Maar goed ik wou gewoon even aanhalen dat zoals janbeton aanhaalt die geen puur hip hop album is. Waar CDO een hip hop album was met veel gospel invloeden gaat het hier verder dan invloeden. Het is verre van een poppy r&b plaat zoals 808s er een was maar de invloeden van die plaat vind je ook hier terug. Sommige nummers zijn zelfs pure pop of r&b of hoe je het ook wilt noemen maar verder dan hip hop invloeden gaat het in die nummers niet. Vandaar dat het zeker terecht is om dit in te delen onder het genre Hip-Hop/Pop. Verder een uitstekend album al blijf ik het jammer vinden dat sommige gastbijdrages het niveau van de plaat omlaag halen...

avatar van thgryda
Zijn de bonustracks de moeite waard ? Lijkt me maar een extraatje, ik hoorde chain heavy die had er nog wel ergens tussen gemogen achter so appaled ofzo. Maar een remix of een track met beyonce spreken me minder aan. Mommas boyfriend is als concept wel cool. Maar de plaat is net 1 geheel, 1 ervaring. 5 extra tracks aan het einde lijken me niet echt een toevoeging en ik denk dat jeje heel bewust bent van het feit dat die tracks er maar naar achterna komen en niet echt deel uitmaken van het album.

avatar van Rhythm & Poetry
Seen Me Now en Chain Heavy (productie van Q-Tip) vind ik persoonlijk erg dope maar eigenlijk is alleen eerstgenoemde ook een beetje in de stijl van dit album. Power (Remix) vind ik maar dramatisch en de andere twee nummers ken ik nog niet...

Hiphop / Pop als genreaanduiding? Mjah, het kan. Vind het ook niet echt van een groot belang, zitten inderdaad wat popelementen tussen maar vraag me af of dit genoeg is om het ook onder dit genre te scharen.

avatar van Silky & Smooth
Ik denk dat het nog wel eens kan veranderen als je die nummers ook als geheel mee luistert.

avatar van NewYorkCityLight
Ik dacht dat ik gelezen had dat M.I.A. ook op dit album te horen zou zijn?

avatar van UmindC
Men dacht eerst dat zij op Chain Heavy te horen zou zijn. Maar aangezien die track nu uitgebracht is, is dat aangepast.

avatar van NewYorkCityLight
Jammer, had haar wel op dit album willen horen.

avatar van UmindC
Ik ook, maar de uiteindelijke versie is ook erg leuk hoor

avatar van Game
Ik zie Kanye het nog wel flikken om een andere Chain Heavy te gebruiken als bonus. Ik had eigenlijk ook een totaal ander nummer verwacht.

avatar van Sparks
thgryda schreef:
kauwgomballen muziek.

All of the Lights (Interlude) die mocht van mij wel een minuut of 3,4 duren prachtig gewoon..

avatar van Jurrien
Ik vind Monster goed te pruimen, maar Nicki Minaj is toch wel een irritatiepuntje.

avatar van Rottingdale
Wat een genot om naar te luisteren dit. Er gebeurt van alles, zo vol met toffe dingen.
Ben er nog niet uit wat ie waard is though.

avatar van Boy
Boy
Nicki Minaj levert imo de beste verse op dat nummer

avatar van Hurrdurr
Ik vind haar stem gewoon niet om aan te horen, TBH.

avatar van Koston
Ik vind Rihanna veel storender op deze cd. Compleet misplaatst wat mij betreft.

avatar van UmindC
Ik vind Rihanna totaal niet storend. Nicki Minaj vroeger wel, maar naarmate ik beter ging luisteren ging ik haar verse ook steeds beter vinden.

avatar van Jurrien
Dark Fantasy
Geweldige opener van het album. Het psychedelisch intro van het nummer ligt mij wel en wanneer de beat erin komt, is het genieten. Kanye rapt hier goed en zijn valse zang op het einde kan me niet irriteren. Alleen het nummer lijkt te eindigen, maar dan komt het koor nog keer langs, naar mijn mening een rare keuze.

Gorgeous
Weer een heerlijke beat. Deze track doet mij op een of andere manier denken aan Late registration. Kanye levert hele sterke verses af.

What is a black beetle anyway? A fuckin roach?

I treat the cash like the government treats AIDS, I won’t be satisfied till all my niggas get it, get it?

Kid Cudi zijn refrein is pakkend en Raekown levert een degelijke verse af. De track sluit af met een leuk gitaarifje.

Power
Een track die ik al vaak beluisterd had, voordat het album lekte. Blijft een sterke track, die heel bombastisch overkomt. De track weet veel energie over te brengen en Kanye zijn raps zijn heel vermakelijk.

I don’t need your pussy, bitch, I’m on my own dick

All of the Lights
Fantastisch nummer. Rihanna irrteert mij totaal niet op deze track. De beat kent een hele sterke opouw en ik moet de volumeknop opendraaien wanneer Kanye begin te trappen. Zijn teksten zijn heel simpel , maar de beat draagt voor mij de volledige track. Fergie haar raps zijn dramatisch en doet ook wat af aan het nummer.

Monster
Eerste G.O.O.D. Friday track. Luister deze track meestal tot het einde van Kanyé's verse. Kan de beat wel waarderen, maar Jay-z weet mij niet te raken en Nicki Minaj ligt mij sowieso niet.

So Appalled. Een van mijn favoriete nummers. De beat bevat veel geluidjes en afwisseling, en kent een andere sfeer dan rest van het album. Kanye, Pusha T en Jay-z zijn hier in vorm. Cyhi The Prynce is niet slecht, maar zijn stemgeluid is niet mij ding.

Devil In A New Dress
Heerlijke rustige track. Kanye rapt laidback over een beat, die van mij een kwartier zou mogen duren. Het instrumentale gedeelte voor Rick Ross z'n gedeelte is heel sterk uitgepakt. Ben nooit een grote Rick Ross fan geweest, maar hier past hij wel op de track.

Runaway
Aparte track. Dit nummer is totaal niet een hoekje te plaatsen. Voordat het outro begint, is dit nummer fantastich. Pusha T is voor mij hier het hoogtepunt:

Split and go where? Back to wearin' knockoffs, huh?
Knock it off, Neiman's, shop it off

Hell Of A Life
Mijn minst favoriete track op het album. De beat is opzich te pruimen en Kanye rapt niet slecht, maar het refrein wordt steeds gevolgt door een spacend gedeetle, dat mij het nummer meestal doet afkappen.

Blame Game
Heerlijke productie. De meeste gevoelige track op het album en John Legend is hier in vorm. Het outro is grappig, maar na enkele keren is de fat2 er wel af.

Lost In The World
Deze beat zou van 808s & Heartbrakes kunnen zijn, en de melodieen hier blijven in je hoofd zitten. Wanneer de achtergrondzang opkomt, bereikt het nummer zijn hoogtepunt.

Kanye levert weer een geweldig album af, met weer een andere sound. Kanye zijn producties blijven altijd en spannend en zijn raps zijn hier beter dan ooit. De 'warme' sound die College Dropout en Late Registration voor mij hadden, heeft hij niet meer en de beats kennen nu veel meer lagen.

4.5*

avatar van MurryMusic
Enter Makaveli schreef:

dit

avatar van Raul
Ik hoor veel mensen over dat Runaway zo briljant is maar ik vind het maar een raar nummer. Het weet mij nog niet te pakken.
Maar goed, geldt voor het hele album, weet vooralsnog niet zo goed wat ik er mee moet.
Ben dan ook lichtelijk teleurgesteld aangezien iedereen er zo vreselijk enthousiast over was.
Ik dacht dat ik als Kanye West fan mn hart dan wel op zou kunnen halen, ik vond zelfs 808s een lekker album, maar vind tot nu toe alleen Dark Fantasy echt een fantastisch nummer.

Voor nu 3 sterren, hoop dat het nog meer kan worden.