Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

Boy schreef:
Nicki Minaj levert imo de beste verse op dat nummer

Haar verse is alvast beter dan die van Jay-Z (a zombie with no conscience
). En voor Kanye hoeft ze eigenlijk ook niet onder te doen..

Nicki Minaj murdered die Monster track. vernieuwend, fris, keihard.

Kos
Respect voor de toevoeger dat hier wel pop als subgenre staat. .

avatar van Arrie
Zijn vorige album was pop, ja, hier lijkt het me weer gewoon hip-hop.

avatar van thgryda
Discussie omtrend genre/subgenre is al gevoerd. Ik vind het goed dat pop erbij staat als subgenre... Het is niet zo nadrukkelijk aanwezig als bij pakweg Cudi maar overal hoor je popinvloeden terug en sommige nummers zijn zelfs puur pop en geen hip hop... Ik snap de afkeer van de meeste users jegens jay-z niet goed, slechter als nicki minaj? Vreemd... Ok inhoudelijk is hij soms wat slap (vaak zelfs) maar flow, delivery en stemgeluid zijn toch uitstekend vind ik en ik vind hem altijd wel dope op kanye producties. Die hebben altijd al het best bij hem gepast...

avatar van MJ_DA_MAN
Ok, gaan we nu ook al pop als subgenre plaatsen omdat er af en toe wordt gezongen en omdat Kanye wel eens terug te vinden is in de hitlijsten?

thgryda schreef:

Hier heb je het al. Op Life After Death zijn ook RnB invloeden te vinden, sterker nog Biggie zingt zelfs op dat album (Player hater anyone?) maar maakt dat het album HipHop/RnB? Nee. Zo kan Hiphop toch nooit groeien? Als je een ontwikkeling als deze al snel onder pop schaard.

Ontwikkeling?? .

Je doet net alsof het iets negatiefs is dat het ook pop, dat is het helemaal niet (per definitie).

avatar van Arrie
Wat vind je hier dan pop aan, Kos? Ik vind het totaal niet iets negatiefs trouwens, snap het alleen niet.

avatar van Kill_illuminati
Nee dat niet. Meer ik zie dit als een ontwikkeling, een nieuwe stijl. Alsof Hiphop altijd het zelfde zou moeten klinken. Mijn punt is is dat als het maar iets anders klinkt als de conventionele Hiphop wordt het gelijk onder pop geschaard. Vooral als het van een mainstream artiest is. Natuurlijk dergelijke experimenten als I'll Sleep When You're Dead. Wat nou als meerdere mensen dit album als een voorbeeld gaan nemen dan zou dit nog best een sub-genre van Hiphop worden.

avatar van Raul

Raul schreef:

Ze is de enige die ik geloof

Is ze een motherfucker dan?

Arrie schreef:

Het klinkt mij in de oren als geconstrueerde popliedjes, het enige wat met hip-hop te maken heeft is dat er op wordt gerapt. Met uitzondering van een enkele track.

Wat mij betreft is iets niet per definitie hiphop als er op gerapt wordt. Dat heeft te maken met uitstraling, vibe en gevoel. Hiphop is counterculture, tegendraads en heeft geen vibe alsof elke track in een studio vol sterren en muzikanten geproduceerd is met zoveel mogelijk hi-tech apparatuur.

Nogmaals, is verder niet per se iets negatiefs. Ik vind dit bijvoorbeeld voor een popalbum zeer aardig en neig zelfs naar iets als een 3,5* maar hip-hop is het in de verste verte niet.

avatar van Arrie
Tja, als hip-hop met counterculture en tegendraadsheid te maken heeft, kunnen we nu wel heel veel albums gaan aanpassen van hip-hop naar pop. Maar het woord counterculture zegt het al, dat gaat over de cultuur. En we hebben het hier over de muziek. Natuurlijk is veel hip-hop tegendraads, maar dat betekent niet dat alles dat volgens sommige personen niet meer die vibe en uitstraling zou hebben meteen geen hip-hop meer is.

Wat betreft dit album: ik hoor beats, ik hoor rap, die combinatie noem ik hip-hop.

avatar van Colucci_Era
@kos

Bijna iedereen beleeft muziek op zijn eigen manier. Als je zegt dat dit album jou geen hiphop vibe/gevoel geeft is dat persoonlijk, maar technisch gezien blijft dit gewoon een hiphop album.

avatar van Arrie
Juist, dat was precies mijn punt.
Als we genres op MuMe aan invullen naar gevoel, dan blijven we bezig met aanpassen natuurlijk.

FightForMore
Raul schreef:

Ze is de enige die ik geloof

Ze is geen monster, ze heeft ADHD. Dat is iets anders.

Arrie schreef:

Colucci_Era schreef:
@kos

Nou nee dus, dat vind ik niet.

Kos schreef:

Dan moeten we Snap, Dr. Alban, leila K. etc. ook hip-hop noemen.

Goed punt. Hier kom ik nog op terug, ik ga er nu vandoor.

MJ_DA_MAN schreef:

Ja vooral als hele nummers gezongen worden... maarja jullie vinden flying lotus en bonobo ook hip hop

avatar van niels94
Runaway is toch voor een groot deel pop, zo zijn er nog meer voorbeelden. Wat dat betreft begrijp ik het wel, er zit toch een redelijk 808's gehalte in. Ach, het maakt me niet zoveel uit ook.

avatar van thgryda
Wijze woorden van een 16 jarige: het maakt inderdaad niet zoveel uit... Zwaar overtrokken reactie om een subgenre op een muziekforum zeg: zo kan hip hop niet evolueren ? Alsof iemand die creatief met muziek bezig is denkt: ik ga niet te veel experimenteren anders val ik naast hip hop ook onder een subgenre. Vernieuwende artiesten maken net muziek die niet in hokjes valt te plaatsen en dat willen ze vaak ook. Dergelijke artiesten zouden blij zijn als bij genre een viertal dingen staan

Maar goed ik snap het wel bij jazzy hip hop hoef je ook niet hip hop/jazz neer te zetten. Zijn echter een derde van de nummers instrumentale, experimentele jazz dan kan je dat wel doen naar mijn mening zoals je bij nujabes ook ziet...

Improvision
thgryda schreef:
Zei de man die twee berichten geleden Flying Lotus niet echt hiphop vond.

Kos schreef:

Dan moeten we Snap, Dr. Alban, leila K. etc. ook hip-hop noemen.

Het is inderdaad een lastige kwestie hoe je nu hip-hop moet definieren, Persoonlijk ben ik echter van mening dat Snap! en dergelijke dance met hiphop-invloeden maakt. Wat dat betreft ben ik het dus met je eens, al zijn die tracks natuurlijk meer dance dan hip-hop, maar er zit zeker wat hip-hop in.

Maar dan is natuurlijk de vraag: wat versta je technisch gezien dan onder hip-hop? Want jij hebt het over een zekere vibe. Een bepaald gevoel. Maar dat kan voor iedereen verschillen. Hoe zou jij hip-hop willen defninieren? Ik bedoel, als je op een site genres gebruikt moet het dus duidelijk zijn wat onder welk genre valt, dus waarom is Kanye dan volgens jou geen hip-hop behalve dat persoonlijke gevoel?

ik vind het tmfhop

avatar van UmindC
Dat is het absoluut niet.

Zeker nooit TMF gekeken?

avatar van UmindC