Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

avatar van Yamato
Ik trek het ook niet meer zo goed om alle berichten hier te lezen. Een hoop geschreeuw over de kwaliteit van underground en oldschool Hip Hop. Hou toch op zeg. Ik zal niet ontkennen dat Kanye geen geniaal rapper is maar hij weet zijn stijl wel te gebruiken. Door zijn geniale producties komen zijn stem, die van Rihanna, Swizz Beats en anderen gewoon zo goed uit de verf dat het onzin is om te zeggen dat hun bijdrage de plaat schaadt. Waarschijnlijk zou een West productie mij nog laten klinken als MF DOOM.

En de kritiek op DWDD vind ik helemaal belachelijk. Giel Beelen is een commerciele DJ die niet lang geleden nog riep dat Willow Smith het helemaal is. Natuurlijk is die niet helemaal serieus te nemen maar dat maakt hem juist een geschikte kandidaat voor het bespreken van muziek in DWDD. Net zo goed als ik geen zin heb om in DWDD iemand de complete politieke historie op te zien hangen voordat er over een recente gebeurtenis kan worden geconverseerd zijn er ook gewoon een hoop mensen die geen volledige muzikale waarheid willen kennen en dat is hun goed recht. Als je zo'n kenner bent van Hip Hop is dat fijn voor jezelf maar niet iedereen wil die kennis hebben, een hoop mensen zijn gewoon tevreden met de mainstream muziek. Accepteer dat gewoon en ga Jan Doorsnee niet lastigvallen met underground Hip Hop.

sydbarrett schreef:
jah, ik snap je punt niet? ik heb het over recensenten, niet over mezelf..
Ik doel ook niet per se op jou, ik quote je bericht ook niet; ik bedoel meer dat er mensen nu ''pissed'' zijn dat een bepaalde groep dit het beste hiphopalbum ooit noemt. Ik zou zeggen: laat ze lekker.

En Giel Beelen is de reden dat de volgende smiley werd uitgevonden: .

De Klever
Jan Doorsnee. Ik zal hem eens een belletje geven straks.

MJ_DA_MAN schreef:

@ MJ: dus hieruit kan ik opmaken dat ik mezelf ook belachelijk maak? Nou, bedankt. Ik bracht het nog wel redelijk gereserveerd en met enige zelfspot. Ik ben heus niet op mijn teentjes getrapt, ik meng me enkel in de discussie. Ik ben van mening dat je bij iets als muziek nooit kunt zeggen dat dit het beste is of dat het beste is. Dat vind ik onzin.

Maar zoals ik al aangaf, ik zal het album eens een kans geven. Tot nu toe scoort elk album van Kanye bij mij 3* dus ik ben benieuwd.

haveman
MJ_DA_MAN schreef:

Maar serieus, ik weet niet wat er opeens aan de hand is met dit album en wat het losmaakt bij mensen (zelfs als ze het niet hebben beluistert), maar ik moet er wel om lachen gezien velen zich compleet belachelijk maken. Respect people .

Helemaal gelijk MJ.

Het ergste is nog dat mensen, die zich door alle positieve berichtgeving een keertje aan hiphop wagen, deze berichten ook lezen.

Sommige van die mensen hebben vaak al een beeld bij hiphop(al of niet terecht) en denken deze bevestigd te zien door de meningen van een paar zogenaamde kenners.

On topic:

Ik wacht g*@#&*^! nog steeds op mijn exemplaar en moet het nog steeds doen met de twee geweldige clipjes alhier.

Sumulael schreef:
Nee, om jezelf belachelijk te maken moet je met meer komen, maar ik doelde niet op jou. Wel blijf ik bij mijn eerdere bericht; bovendien is het moeilijk je te mengen in deze ''discussie'' als je het album niet kent.

True.

avatar van jannesvd
Of deze plaat nu hiphop is of pop, 3 of 5 sterren, overschat of geniaal.
voor mij is het: een mijlpaal album waarin het eindresultaat te zien is van wat hiphop de afgelopen 20 jaar met pop muziek gedaan heeft. Hierin had van mij bijvoorbeeld best eminem nog een rol in mogen spelen, terwijl ik hem als rapper nooit perse heb gewaardeerd. Ik weet zelf ook nog niet of ik het album zo hoog aanprijs als over het algemeen gedaan wordt. Wel weet ik dat ik vannochtend wakker werd na in slaap te zijn gevallen met kanye in mijn perden-oortjes, en ik samples in mijn hoofd had en dacht.... Ja!

Refreintjes van Rihanna, een losgaande Jay-Z wat ik niet van hem gewend ben, de samples je bij je perdenstrot pakken. Het koortje in Dark Fantasy waar Kanye zelf ook een stukje half begint te zingen, wat ik ook zo heerlijk is. veel meer dingen natuurlijk.

Ik ben benieuwd.....

Rini

avatar van niels94

Geweldig dit. Kanye West heeft het voor elkaar. Talkshows prijzen het de hemel in, kranten en professionele recensenten smijten met 10'en en op muzieksites als deze maakt het album enorm veel los, waardoor hele pagina's binnen een paar uur met discussies gevuld worden. Het gevolg, wat je hier ook heel veel ziet, is dat heel veel mensen denken: Ik was niet van plan het te luisteren, maar door alle aandacht ga ik het toch maar proberen.

Als dit album niet goed verkoopt weet ik het ook niet meer.

pretfrit
haveman schreef:

Helemaal gelijk MJ.

Precies wat ik bedoelde met "dat ik nu al geen zin meer in dit album heb"...waarnaar MJ mij weer eens met persoonlijke beledigingen bestookte ( hij begreep niet eens dat ik het eigenlijk met hem eens was...wat een Bassie is het toch )

Elitaire "liefhebbers" beschermen de belangen van hun genre maar versterken tegelijkertijd (hoe ironisch) de bekende vooroordelen ten aanzien van hiphop.

Heb het album ondertussen gehoord en kan niet anders zeggen dan dat het een veelzijdig maar naar mijn smaak te pompeus album is.

avatar van MJ_DA_MAN
Nee beste Patrick, ik begreep je wel (wat je volgens mij ook kan lezen, of of beter gezegd: ik zeg nergens dat je geen gelijk hebt over het gedrag hier van bepaalde mensen), maar wanneer ik je naam zie staan met daarbij een bericht in de trend van'' ik ga het niet eens meer beluisteren'' etc., dan ''beledig'' ik je eerst (mijn cynisme dringt nog niet vaak bij je door) en daarna ga ik verder tot de orde van de dag.

pretfrit
Het is je vergeven Geert.

We spreken elkaar wel weer eens als ik me verveel.

kusje

UnknownPleasure
vind soms de zoete refreintjes ( uitgezonderd van Dark fantasy ) erg afbreuk doen van de geweldige beats en raps. Ook dit geld voor het einde van Power. afgezien daarvan een wereld nummer.. / en album (?)

eerst nog maar eens opzetten dan.

Sumulael
Tof album, Kanye West bewijst zich wederom. Een originele en gevarieerde artiest die voor zorgt voor een frisse wind binnen de hiphop. Maar geniaal? Nee, vind ik niet. Goed? Zeker. Toch is Kanye het telkens weer nèt niet voor mij, niet helemaal mijn smaak. Zit bij elk album van hem op 3*, nu ook weer. Maar dit album kan nog omhoog gaan, hoewel ik niet weet of ik zin zal hebben dit album vaker te beluisteren.

avatar van AOVV
Leuk om deze line te lezen in het nummer 'Gorgeous':

"Choke a South Park writer with a fishstick"

Kanye West heeft die geweldige aflevering dan toch ook gezien!

avatar van Snoeperd
Haha, dat is ook een geniale aflevering van south park

avatar van GarnalenPeller
Hij snapt het nog steeds niet.

Heb hem binnen
De speciale uitvoering met de Runaway film op dvd erbij.
Prachtig uitgevoerd zeg, petje af.

Rene1979
Jongens, even in alle ernst. Ik kraak dit album niet af maar vind hem ook zeker niet goed. Het lijkt net alsof ik dit album niet goed vind omdat hij commercieel zo gehyped word. Maar dit is echter niet zo, ik beoordeel puur op wat ik hoor.. Mijn mening is hier al een aantal keer gegeven dus dat zal ik niet weer doen. Maar er kwamen wat kamervragen dus vandaar. Mijn inziens kan deze niet tippen aan bijvoorbeeld de nieuwe Roots.

avatar van discipline
GarnalenPeller schreef:
Hij snapt het nog steeds niet.

avatar van UmindC
Hier heeft hij het toch echt over het album, en niet over de hoes.

niels94 schreef:

Wat heeft 'ie in vredesnaam gedaan: ze allemaal 'pussy & religion' beloofd? Of ligt het soms aan z'n naam?

Je geeft hier toch geen 10 voor. Er zijn zoveel betere hiphop albums gemaakt alleen al deze eeuw, laat staan de vorige eeuw.
Ik snap echt niet hoe je daarbij komt. Of je moet een puber met puisten zijn en hitparade gek.

UmindC schreef:
Hier heeft hij het toch echt over het album, en niet over de hoes.

Flauw zeg, mensen die hun bericht verwijderen nadat ik er op reageer.

avatar van Snoeperd
Zelfs de volkskrant prijst het de hemel in, geeft 5 sterren en noemt het het beste hiphop album van de laatste 5 jaar

Rene1979
Ja en dat was een recensent die in DWDD ook zei dat hij niet zoveel naar Hip Hop luistert omdat hij het allemaal niet zo goed vind. De Volkskrant hoef je dus niet zo serieus te nemen in deze.

avatar van wisselstroom
Ik behoor tot het kamp dat niet echt into hiphop of Kanye West is, dus het is niet echt aan mij om te beoordelen of bijv. de 'gastartiesten hard komen'.
Maar getriggerd door de geweldig positieve recensies en wat singles die de beste man in het verleden gemaakt heeft en die ik wel aardig vond (e.g. Touch the Sky), besloot ik de cd op de luisterpaal toch maar eens te proberen.

Na een aantal luisterbeurten weet ik niet zo goed wat ik ervan moet denken.
Een gevarieerd album? - Ja, het is een heel rijk en vol album, waarbij elk nummer zijn eigen sfeer en stijl heeft, mede dankzij alle gastartiesten en samples. Dit album komt als een groots, pretentieus project op mij over. Alles wordt uit de kast getrokken om er maar zo'n bijzonder mogelijke luisterervaring van te maken.
Knap geproduceerd? - Zeker, een verdienste van West dat hij alle elementen tot een geheel heeft weten te componeren.
Maar vind ik het ook mooi? Daar ben ik nog niet over uit. Misschien moet ik het vaker luisteren om de grootsheid van dit album te leren waarderen. Maar op dit moment vind ik het album misschien wel een beetje 'te'? Te vol, te groots, te.., Amerikaans.

Volgende luisterbeurten wijzen me vast uit of ik dit album kan waarderen of niet. Maar op dit moment haal ik net zoveel plezier uit de nieuwe van DJVT

De Schaafkaas
Kanye West was ooit eens hiphop, maar is nu verworden tot een icoon in de popmuziek. Voor hij de Michael Jackson status heeft bereikt heeft hij nog vele jaren en neuscorrecties te gaan.

Mogen we het zo stellen? Dan is de hele discussie ook weer klaar.

avatar van niels94
west schreef:

Ik heb werkelijk geen flauw idee

Ik verlaag mijn cijfer trouwens naar een dikke 4. Het blijft een fantastisch album maar die 4,5 blijf toch niet overeind. Dit album wordt niet bepaald beter en beter meer, de verassing is er een beetje af. Verder vind ik er toch iets te veel zwakke tot slechte momenten inzitten om het op een 4,5 te houden. Blijft een geweldig album, hoor.

KSPR
Rene1979 schreef:

Kun je nagaan, als zelfs hij het goed vindt.

Waarom zou je überhaupt scores zo serieus nemen. Waarom zou je je überhaupt zo druk maken om recensies. Man man, alsof Pitchfork een soort Bijbel is die ons vertelt wat we goed moeten vinden en wat niet.

Niet per se tegen jou gericht, meer tegen iedereen die hier zo loopt te emmeren over recensies en cijfers en hypes en weet ik wat allemaal.

haveman
De Schaafkaas schreef:

Mogen we het zo stellen? Dan is de hele discussie ook weer klaar.

Jij bent wel gek op hokjes hè?

Kun je mij trouwens even die namen pmen van die 10 albums van de laatste jaren die veel origineler, veel baanbrekender en veel aansprekelijker zijn dan dit albumpje. Heb ik een nog beter weekend.