Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)

Label: Roc-a-Fella

1. Dark Fantasy (4:41)
  2. Gorgeous (5:58)

met Kid Cudi en Raekwon

3. Power (4:52)
  4. All of the Lights (Interlude) (1:02)
  5. All of the Lights (4:59)

met Rihanna, Alicia Keys, Alvin Fields, Charlie Wilson, Drake, Elly Jackson, Elton John, Fergie, John Legend, Ken Lewis, Kid Cudi, Ryan Leslie en Tony Williams

6. Monster (6:19)

met Jay-Z, Rick Ross, Nicki Minaj en Justin Vernon

7. So Appalled (6:38)

met Jay-Z, Pusha T, RZA, Swizz Beats en CyHi da Prynce

8. Devil in a New Dress (5:53)

met Rick Ross

9. Runaway (9:08)

met Pusha T

10. Hell of a Life (5:28)
  11. Blame Game / The Best Birthday (7:50)

met John Legend en Pusha T

12. Lost in the World (4:17)

met Bon Iver

13. Who Will Survive in America (1:38)
  14. See Me Now * (6:03)

met Big Sean, Beyoncé en Charlie Wilson

Snoeperd schreef:
Zelfs de volkskrant prijst het de hemel in, geeft 5 sterren en noemt het het beste hiphop album van de laatste 5 jaar

Wat?!
Het definitieve bewijs dat Gijsbert Kramer een muziekpoliticus is. Wat een afgang die score! Gijsbert durft duidelijk niet af te wijken van de koers die is ingezet door andere recensenten. En zo sluit hij ook mooi aan bij het hoofdartikel over en met de zichzelf verheerlijkende Kanye West gisteren voorop de Kunstbijlage van de volkskrant. Het zal toch niet zo zijn dat Kanye ook 'pussy & religion' geregeld heeft voor Gijsbert? Of zit 'ie gewoon in een dijk van een midlife crisis?

De Schaafkaas schreef:
Kanye West was ooit eens hiphop, maar is nu verworden tot een icoon in de popmuziek. Voor hij de Michael Jackson status heeft bereikt heeft hij nog vele jaren en neuscorrecties te gaan.

Wil jij dit menneke niet vergelijken met het ultratalent wat MJ was? Hij gelooft er zelf in, dat is al erg genoeg. En voor je het weet gaan allerlei recensenten deze onzin opschrijven.

avatar van Silky & Smooth
Pop-icoon is niet 100% op talent gericht. Daarbij noemde Michael Jackson zichzelf ook King of Pop waarna de media het oppikte.

Dat vreselijke King of Pop was natuurlijk pure marketing, wat wel aansloot bij de successen die hij had bereikt. Ik heb het over de echt bijzondere zang- en danstalenten van MJ. Hij hoorde wat die talenten betreft tot het beste van de twintigste eeuw: een echt icoon dus. En daar kan Kanye West alleen maar van dromen. Hooguit kan hij commercieel veel bereiken, ook door handig gebruik te maken van allerlei gastartiesten, zoals op deze plaat.

avatar van Silky & Smooth
Nee, ik verwacht ook niet dat Kanye zich wil meten aan MJ's zang en danstalenten ( ). Ik had het meer over een icoon in de zin van het toonbeeld van de hedendaagse popmuziek. In MJ's tijd was hij het popicoon en Madonna was dat voor de vrouwen. In deze tijd kan ik wel zeggen dat Lady Gaga inmiddels pop-icoon is voor de vrouwen en zou Kanye dat echt wel kunnen worden. Nogmaals dit is niet talentgericht, maar puur representatie van een genre. Commercieel dus ja.

avatar van Jordyp
Lady Gaga? Bij 13 jarige misschien...

Silky & Smooth schreef:

The Sun heeft ooit geschreven dat MJ de zelfverklaarde King of Pop is. En dat heeft iedereen overgenomen. Het is namelijk niet waar. Hij is de King of Pop genoemd door Elizabeth Taylor. Daarna heeft de wereld het overgenomen en daar hebben de mensen (Marketing) rondom Michael dankbaar gebruik van gemaakt.

Los daarvan, qua grootheid en invloed was hij natuurlijk de King of Pop (als je al iemand die titel zou moeten geven)

avatar van Silky & Smooth
Okee dat wist ik niet. Hij wordt bijna overal de zelfbenoemde King of Pop genoemd. Weer wat geleerd dan. Ging alleen meer om het idee van een pop-icoon. Wat Lady Gaga inderdaad wel is, doordat ze door een de massa zo wel wordt gezien. Ook willen velen haar nadoen en ik vind dat dat ook onderdeel van icoon is. En ik weet dat ik op MuMe zit waar bijna niet zichzelf ziet als onderdeel van 'de massa'. En terecht, want iedereen hier beoordeeld op talent en kwaliteiten, zoals het hoort. Helaas doet het merendeel van de mensen dit niet. Deze mensen vormen echter wel de iconen, helemaal in dit tijdperk...

Waarheid
De media schrijven het idd allemaal, maar het is papagaaien van diezelfde media.

Een icoon ben je in mijn optiek over een langere tijd. Dus niet naar 1 album (Gaga), maar goed dat vind ik.

Of Kanye West een icoon is weet ik ook niet, je hoort maar weinig over de man in het geheel.
Het Taylor Swift verhaal, en dat Coldplay beter is dan The Beatles. Nu krijgt dit album veel publiciteit, maar nu moet de tijd het nog uitwijzen of het daadwerkelijk een klassieker is. Ik denk dat Kanye leuke samples heeft uitgekozen (jatwerk, zoals bij veel Hip-Hop) en dat dat het is. Mijn gevoel is dat over een jaar niemand het meer over dit album heeft.

Ik heb trouwens geen hekel aan Hip-Hop. Er is ook Hip-Hop die ik wel goed vind.

UnknownPleasure schreef:
vind soms de zoete refreintjes ( uitgezonderd van Dark fantasy ) erg afbreuk doen van de geweldige beats en raps.

Om te beginnen iets positiefs over dit album: zeker de helft van de nummers begint matig, maar op het moment dat ik wil skippen komt er een verrassende wending of refreintje en/of een mooie finale. Gorgeous en Runaway vind ik van begin tot eind goed, terwijl ik het refrein van Dark Fantasy juist weer irritant vind. Juist dat refrein vind ik weer veel te zoet. De intro (interlude) van All of the Lights is echt mooi, maar daar wordt juist weer te weinig mee gedaan in het nummer.

De beats en gebruikte samples zijn soms geweldig en dan weer wat minder, net als de raps.
Oftewel: dit album heeft zeker zijn momenten, maar soms zakken ze door de ondergrens. Over het geheel genomen is het een aardig pop/hiphop album geworden. Maar meer ook niet. Ik gebruik het woord niet graag, maar this is what you call a hype. De professionele recensenten die dit plaatje een 10 geven, kunnen wat mij betreft beter op de markt vis gaan verkopen. Of kaas, in ieder geval geen cd's of lp's.

toris
Waarheid schreef:

Gedeeltelijk mee eens, maar een sample als die van King Crimson is toch wel wat meer dan alleen jatwerk? ik vind het bijzonder creatief brengt een "korte pauze" in de beat van Power. Wat ik wel jatwerk vind, is als een rapper doodleuk een melodieetje pakt uit een nummer en er gewoon een drum onder zet.

Hiphop jatwerk noemen vind ik altijd zo debiel. Kanye is één van de grootste in hiphop die samples gebruikt en er iets eigens van maakt. Samplen is geen jatwerk. Samplen is kunst. Probeer het zelf eens zou ik zeggen. Het is niet zo simpel als dat de meesten denken (knip en plakwerk)

avatar van Hurrdurr
Met het sample'en is stelen verhaal komen vind ik dan wel weer een beetje afgezaagd. Zeker in het geval van goede producers wordt het hele werk veranderd en is het meer geinspireerd op dan gekopieerd van. Jatwerk? Ja, No Love is jatwerk. Maar ik vind dat er op deze plaat genoeg met de samples gebeurd is om het geen stelen meer te noemen.

En een icoon is die zeker. Jij hebt het nu over incidenten in het laatste jaar, maar hij is de afgelopen 5 jaar toch best prominent in de hiphopwereld aanwezig geweest. Hij heeft echt een frisse wind door de mainstream hiphop laten waaien.

Ik draai hem eigenlijk al een bijna een maand 3 of 4 keer per week, hij ligt gewoon echt heel lekker in het oor. Monster is enorm op me gegroeid, Jay-Z vind ik daar nog steeds bijzonder matig komen maar Nicki heeft best een aardig verse. Dat ze alleen over haar geld rapt zal dan maar zo zijn, maar de lijn "And if Im fake, I sure aint noticed 'cause my money aint" vind ik best sterk. Haar stem vind ik niet echt mooi, maar irritatie wekt het niet meer op.

Ik denk eraan om hem naar de 4 te gaan zetten, maar de laatste helft van het album blijft me irriteren. Het is dan allemaal net iets te lang om echt interesant te zijn. Ook dat stukje met "Yeezy taught me" vind ik echt totaal niks.

Edit: Was blijkbaar niet de eerste die iets wilde zeggen over sample'en=stelen ^^

avatar van Silky & Smooth
Dit bedoel ik. Jij vindt iets, ik vind iets. Daardoor krijgt dit album hier een eerlijke score. De media bekroont hem met 10en en de andere nemen dit over waardoor Kanye een held op dit moment is. Een maand later scheldt hij weer iemand uit en dan is hij weer het pispaaltje in de media. Zo gaat dat. Ik luister graag naar zijn muziek. Tijdens concerten, interviews en in zijn muziek legt hij uit wat hij is, wie hij is en waarom hij zo is. Hierdoor heb ik inmiddels een beeld over hem waardoor ik bepaalde acties van hem kan begrijpen (iets anders dan goedkeuren) vanuit zijn visie. Ik denk dat inmiddels zijn naam in de hip-hop wereld heeft bevestigd afgelopen 10 jaar, gezien zijn rol daarin. Ook denk dat hij hard op weg is een (pop-)icoon te worden.

DBTim schreef:

Niemand heeft Hip-Hop als genre jatwerk genoemd, maar het komt wel veelvuldig voor in de Hip-Hop. Samples gebruiken is wel degelijk jatwerk omdat het gecomponeerd/geschreven is door iemand anders, het is verre van origineel. Dan hoeft het nog niet per definitie slecht te zijn, maar origineel is het niet.

toris schreef:

Zo bedoel ik het ook

Waarheid schreef:

Dat is hiphop gewoon. En er wordt niet alleen in hiphop gesampled. Coldplay en Daft Punk samplen bijv. ook. En als het goed of mooi gebeurd, wat maakt het uit of je sampled. Ik heb door Kanye's orginele samples te luisteren echt zulke goede muziek ontdekt.

avatar van Silky & Smooth
De originaliteit zit in het uitkiezen, plaatsen en bewerken van samples. Een nummer als Gone van Kanye West bestaat uit 3 bestaande nummers. Als je ze per stuk luistert zeg je: simpel jatwerk! Luister je Gone als geheel, dan komt je erachter dat eigenlijk een opzichzelfstaand nummer is geworden. Zo zie ik het tenminste.

Dat vind ik wel TOP

avatar van Silky & Smooth
Ja vooral van zijn eerste twee albums zijn de originelen echt mooi en de moeite waard om verder te zoeken!

avatar van UmindC
Die zijn inderdaad erg goed. En om sampelen jatwerk te noemen vind ik niet kunnen, iemand als Kanye geeft toch altijd wel een hele eigen draai aan die nummers waardoor het totaal niet meer op het origineel lijkt. bijvoorbeeld die sample van The Police in I'll Be Missing you van Diddy, dát is jatwerk.

avatar van MJ_DA_MAN
Geloof me, alle gerespecteerde producers nemen wel eens een sample letterlijk over. Dus het is niet alleen Diddy, maar ook Dr. Dre, Primo, Pete Rock, Stoupe etc. etc.

toris
even voor de duidelijkheid, ik ben een hiphopliefhebber, en ik kan heel erg genieten van hiphopbeats. Ik vind het alleen wel jammer als de samples wat te makkelijk zijn geknipt en geplakt, wat ik op dit album niet het geval vind ( hoewel ik niet alle samples ken ).

De eerste hiphop ooit was natuurljik gebaseerd op een geweldig sample van Chic. Volgens mij gaat het er vooral om hoe je het sample gebruikt en integreert in jouw muziek.

avatar van No Surrender
Album vind ik toch wel overgewaardeerd. Het is een redelijkgoed album. Het openingsnummer is goed, jammer dat die vrouw op het refrein het nummer verkracht. De auto-tune op Gorgeous vind ik niet super, Power vind ik wel weer een goed nummer. All of the Lights interlude is zeer mooi, alleen is het vervolg vervelend. Een veelste druk nummer met Rihanna. Vervolgens komt Monster, een verschirkkelijk klote nummer. Misschien wel Kanye's slechste???

Daarna lbijft het niveau hoog tot aan Hell of a Life. Een apart raar nummer, zeker niet slecht maar ook neit dat ik het nummer kapot draai. Daarna een mooi Blame Game nummer alleen ost in the World vind ik ook zo'n druk pop trance achtig nummer. Hou ik niet van. Al is de overgang naar de outro mooi.

MJ_DA_MAN schreef:

Natuurlijk, ik wou alleen duidelijk maken dat dit album geen jatwerk bevat.

avatar van MJ_DA_MAN
Maar je noemt dat van Diddy wél jatwerk terwijl dat precies hetzelfde is.

avatar van UmindC
De melodie van dat nummer van Diddy is precies hetzelfde als het nummer van The Police. Bij dit album vind ik dat anders, Kanye heeft er meer zijn eigen draai aan gegeven. Natuurlijk nemen alle producers wel eens klakkeloos en sample over, maar Kanye doet dat in dit geval niet. Of ik hoor het niet goed, dat an ook.

avatar van No Surrender
Volgens mij heeft Kanye bij het nummer My Way Home een sample wel klakkeloos overgenomen en ook bij Heart of the City.

avatar van UmindC
Ik heb het dan ook alleen over dit album.

Waarheid schreef:

Grappig: ik open de pagina van dit album en daarboven staat een advertentie met een foto van Michael Jackson: the Experience. Staat hij toch weer (ook letterlijk) boven Kanye West.