Sweet - Give Us a Wink! (1976)

Label: RCA

1. The Lies in Your Eyes (3:49)
  2. Cockroach (4:52)
  3. Keep It In (4:59)
  4. 4th of July (4:25)
  5. Action (3:45)
  6. Yesterday's Rain (5:19)
  7. White Mice (4:59)
  8. Healer (7:19)
  9. Fox on the Run * (4:49)
  10. Lady Starlight * (3:09)
  11. Sweet Fanny Adams * (6:16)
  12. Miss Demeanor * (3:17)
  13. Someone Else Will * (3:25)
  14. Action [7" Version] * (3:29)
  15. Cockroach [Munich Mix] * (4:57)
  16. 4th of July [Munich Mix] * (4:22)
  17. Fox on the Run [Single Remix] * (3:24)
Degelijk rockalbum. Bevat een van Sweet's allerbeste hitsingles: 'Action'. Luister ook naar het snoeiharde 'Keep It In'. Deze band had een veel groter (en volwassener) publiek verdiend.

avatar van musician
"Heavy metal". I am not sure who first coined this phrase but to sum up a genre of music is perfect. "Give us a wink" was Sweet at it Heavy metal best.

Zegt Sweet-gitarist Any Scott in het begeleidende boekje bij Give us a wink.

Nou nou. Daar zullen heel wat wenkbrouwen bij omhoog gaan, bij deze stelling.

Wáár is, dat The Sweet geen minuut versaagd. Ze stampen behoorlijk door op deze cd en dat is wel eens anders geweest.

Doorstampen, geheel in lijn van het bekende werk The Lies in your eyes, Action en Fox on the run. Maar heavy metal...

The Sweet is vooral bekend geworden als Chinn/Chapmann bandje, met nummers als Funny funny en Wig wam bam. Daar hadden ze overigens veel succes mee, met opgroeiende jongetjes als mijzelf.

Maar de band had hier eigenlijk al heel snel genoeg van en, net als jezelf, werden ze meer aanhanger van het wat steviger werk. Het beroemde componisten-duo begreep precies wat de band bedoelde en schreef vanaf januari 1973 een hele reeks aan stevige, maar toch ook hitgevoelige nummers.

Blockbuster, Hell raiser, The Ballroom blitz, de absolute heersers in de glamrock van 1973 in de Engelse en Nederlandse hitparades. Eind 1973 werd ik 11 en ik geneerde mij er helemaal niet voor er van te houden.

In 1974 werd het jaar er voor nog eens dunnetjes over gedaan met Teenage rampage, the Sixteens en Turn it town. Maar de rek was er een beetje uit, er ontstonden spanningen met Chinn/Chapmann (die eind 1973 ook gingen schrijven voor glamrockers Mud) en de heren van The Sweet wilden zelf aan de bak, zelf componeren. Een breuk volgde.

1975 was een succesvol jaar, met Fox on the run en Action. Nog steeds succesvolle, stevige op de hitparade-gerichte rock. 1976 begon ook nog goed, met The Lies in your eyes en deze cd, Give us a wink.

Maar de klad kwam er helemaal in te zitten. De glamrock (waar ze volledig mee werden geassocieerd) was voorbij en hun omschakeling naar steeds steviger, melodieuzer werk werd niet geaccepteerd.

Jongetjes als ik, van mijn leeftijd, die al die tijd waren blijven meelopen (en de singles hadden gekocht) zagen opeens dat er om hen heen méér muziek verscheen dan wat in de hitlijsten stond, in Engeland werd men in 1976 opgeschrikt door de punk.

Het kwam niet meer goed. In 1978 nog een hele kleine opleving, toen het melodieuze Love is like oxygen verscheen en The Sweet weer een wat andere weg insloeg.

Give us a wink is dus inderdaad een stevige cd. Naast de bekende singles (de heren hadden wel een neus voor wat succesvol als single zou werken) toch meer hoogtepunten met 4th of July en Healer.

Cockroach kende ik als b-kant van The Lies in your eyes. Action is inderdaad één van de betere Sweet-stampers, was buitengewoon teleurgesteld met de naar verhouding magere resultaten voor deze single in juli 1975.

avatar van bikkel2
The Sweet in hun artistiek meest interessante periode . De glamband begaf zich meer en meer op het pad van de hardrock en gaf 'm ook live van jetje . The Sweet bleek gewoon een goed op elkaar ingespeelde rockband . Misschien achteraf toch iets te laat , want de hitsuccessen namen af en wat musician terecht aangeeft , de punk kwam om de hoek kijken .
Maar dit is absoluut een heel aardige plaat met voornamelijk de klok op rock . Andy Scott blijkt een smaakvol gitarist , de zangpartijen zijn lekker vet en nummers als Action , The Lies In Your Eyes , Keep It In en 4Th Of July .
Leuke aanvulling is trouwens Miss Demeanour , wat als b-kantje van Fox On The Run een jaar eerder fungeerde . Lekker nummer .
Leuk feitje is overigens dat wijlen zanger Brain Connoly eigenlijk helemaal niet zo veel moest hebben van de hardrock .
Hij bleek meer van de countryrock te zijn . Na ''78'' verdween hij uit de groep en was bassist Steve Priest een poosje de zanger .

bikkel2 schreef:
(...)Leuke aanvulling is trouwens Miss Demeanour , wat als b-kantje van Fox On The Run een jaar eerder fungeerde . Lekker nummer.

ik moet het helaas missen, net als Fox on the run zelf (hoewel ik deze al op andere cd's heb). Mijn Engelse import cd van Give us a wink heeft als bonus tracks de single versie van Action en nieuwe mixen van Cockroach en 4th of July.

Merkwaardige verschillen.

avatar van Dukebox
Action, the 4th of July, Cockroach, Lies in your eyes: wat een geweldige nummers uit de late jaren 70. Inderdaad, de heren waren hier bijna op hun best. De productie was hier nog niet zo dynamisch als bv. op Off the Record, maar het is genieten, vooral wat drummer Mick Tucker allemaal bij elkaar tikt. Tsja, en Fox on the run. Ik heb het idee dat de band stilaan in de laatste jaren meer de waardering krijgt voor hun goeie muziek, bovenop de bubblegum-periode. En terecht.

avatar van vielip
Laatst de heruitgave van dit album op lp gekocht. Natuurlijk ken ook ik de band, als zovelen, van de pophits. Maar als fan van rock, hardrock en metal kende ik al een paar stevigere nummers van de band. Maar dan als cover. Action (Def Leppard en Steve Stevens), Set me free (Saxon en Vince Neil) en Fox on the run (Mad Max) bijvoorbeeld. Dus toen ik deze lp zag liggen en zag dat Action erop stond de gok maar gewaagd. En daar heb ik geen seconde spijt van! Dit klinkt namelijk verrekte fijn. De productie klinkt als een klok waardoor niet alleen de drums maar ook de gitaren echt fantastisch klinken. Om over de fraaie meerstemmige (achtergrond) vocalen nog maar te zwijgen. Tel daarbij op dat in elk nummer pakkende melodieën en hooks te vinden zijn en de buit is binnen. Ik lees hier op de site dat de voorganger nog beter moet zijn maar dat kan ik haast niet geloven. Ik vind deze namelijk al waanzinnig goed. Wát een verrassing!

geplaatst:
Vandaag deze weten te scoren en wat klinkt dit weer lekker sweetachtig . Met 2 bonusnummers erop . Someone Else Will en Miss Demeanor . Er zijn dus wel 3 of 4 verschillende uitvoeringen want Someone Else Will zie ik nergens staan . Je ziet zo door de bomen het bos niet meer .
4,5 ster

musician schreef:

Zegt Sweet-gitarist Any Scott in het begeleidende boekje bij Give us a wink.

Nou nou. Daar zullen heel wat wenkbrouwen bij omhoog gaan, bij deze stelling.

"absolute heersers in de Glam Rock van 1973" je vergeet er nog een paar : Slade, T Rex en in iets mindere mate Mud.
De singel Action was wel succesvol hoogst bereikte positie nummer 6 en 7 weken in de hit parade.
De Sweet was na 1978 definitief verleden tijd helaas helaas. Ook kwam in de jaren tachtig het Amerikaanse antwoord op de Glam Rock. Met bands als Motley Crue, Ratt, Twisted Sister, Poison en wat al niet meer. De Engelse Glam Rock bands werden min of meer weg gevaagd. Na het vertrek van Brian Connolly was de Sweet geen schim meer van wat het ooit was. En had met Brian Connolly misschien kunnen aan klampen aan de Amerikaanse Glam Rock. Slade had nog twee bescheiden singels. Zowel T Rex als Mud waren in de jaren tachtig al opgeheven!!!!!!

Satriani/vai schreef:

Nou had T-Rex daar overigens wel een zeer acceptabele reden voor. Mud pakte later in de jaren tachtig de draad weer op in een gewijzigde bezetting, maar ze zijn het oldies-circuit nooit meer ontstegen.

Over dit album: wat mij betreft hun derde klasseplaat op rij. The Sweet was echt een uitstekende band, zoals ze ook hier laten horen. Ja, ze bleven een goede neus houden voor singles, en met nam Action is een van hun allerbeste. Niet voor niets uitgegroeid tot een klassieker die diverse keren door hardrockbands is gecoverd. Mij staat ook de versie van Steve Stevens nog bij, op diens solo-album Atomic Playboys.

Die reeks singles waren voor Sweet zowel een zegen als een vloek. Ze bleven ermee in de belangstelling staan bij de tienerjeugd, maar ton ze het steviger aanpakten, begonnen die hits ook een beetje tegen hen te werken, met name natuurlijk die eerste teenybopper-hts waarmee ze lange tijd werden vereenzelvigd. Misschien dat ze juist daarom nooit echt zijn opgeklommen tot de eregalerij van hardrockbands. Want op basis van Sweet F.A., Desolation Boulevard en deze Give us a wink horen ze daar wel degelijk thuis.

Waarvan dit per saldo denk ik de hardste is. Nee, geen heavy metal, want die term heeft in de loop der jaren een veel zwaardere lading gekregen dan in de jaren zeventig. Maar hard was het echt wel, zeker voor die tijd, en zéker voor een band die nog regelmatig de single-hitlijsten haalde.

4,5 ster

Ik heb de indruk dat er flink gesjoemeld word met extra tracks. Gisteren heb ik dit album gekocht label Sony Music. Met 4 bonustracks : CockRoach (Munich mix), 4TH of July (Munich mix) Action (Strung up edit) en CockRoach (demo). Het was handiger en overzichtelijker geweest dat dit album als digipak of de luxe uitvoering werd uitgebracht. Dan heb je in één keer alle bonustracks naast het album. Er zal ongetwijfeld wel een commerciële reden achter zitten van de vele uitvoeringen!!!!

geplaatst:
Nou, wat mij betreft kwamen de definitieve edities van de Sweet-albums uit met de heruitgaves uit 2005. Die bevatten alle B-kantjes, single-mixen en aanvullende losse singles die niet op de oorspronkelijk albums terecht kwamen.
Bij dit album zijn er niet zoveel tovoegingen, maar bij de voorgangers Desolation Boulevard en Sweet Fanny Adams zijn de oorspronkelijke albums aangevuld met alle singles, B-kantjes en alternatieve mixen die je maar kunt bedenken (uit het oorspronkelijke tijdvak). Beter wordt het niet.

Het is mij daarom vooral een raadsel waarom er in 2018 wéér nieuwe reissues moeste uitkomen. Ditmaal niet met al die extra studio-opnamen, maar vooral met demo's. Daar zit ik persoonlijk niet op te wachten. Mijn advies zou dan ook zijn: ga op zoek naar die reissues uit 2005 en je zit gebeiteld. Veel uitgebreider wordt het niet en dat hoeft ook niet.

En hb je behoefte aan een spetterend live-concert van Sweet uit de jaren zeventig, ga dan voor dit album. Dan krijg je er meteen een Greatest Hits-album bij.

gaucho schreef:

T Rex is al opgeheven in 1977 nadat Marc Bolan dodelijk is verongelukt, de muzikale erfenis die hij heeft achter gelaten is indrukwekkend. En JA de heavy metal heeft in de loop jaren een zwaardere lading gekregen, geldt ook voor de Glam Rock. Maar harder en zwaarder is niet altijd beter. De Amerikaanse Glam Rock is niet te vergelijken met de Britse Glam Rock - althans dat vind ik- De Sweet kan je niet met Motley Crue vergelijken. Motley Crue is wezenlijk anders. Alleen qua recht toe recht aan is het te vergelijken en ja het is harder. Maar ik vind de Sweet muzikaler, op de albums van de Sweet is het niet allemaal recht toe recht aan. De albums zijn gevarieerder zit een hoop muzikale details in. Level Headed het allerlaatste album met Brian Connolly is zo'n album. Wijkt af van alle voorgaande albums, maar is misschien wel het muzikaalste album van deze legendarische band!!!!!!

Ik moet met het schaamrood op de kaken toegeven dat ik dit album helemaal niet ken. Dat geldt tevens ook voor de voorganger (Strung up) en de opvolger (Off the record). De reactie van Vielip maakte mij erg nieuwsgierig. En heb off the record 2albums gekocht. De originele uitvoering van Desolation Boulevard, en dit album. Na het 2e nummer had ik al geen spijt van dit album. En na slechts één draaibeurt moet ik concluderen dat Vielip geen woord teveel heeft vermeld, ben het voor de volle 100% met hem eens .Het is een vrij hard album, waarbij muzikaal gezien ook veel te genieten valt. Opmerkelijk detail is overigens wel dat de album uitvoering van de -zeer ten onrechte vergeten singel- Action tevens ook de singel uitvoering was destijds gold overigens ook voor Ballroom Blitz en Block buster. En dat is opvallend voor een rockband als je denkt hoeveel tot grote ergernis er is geknipt in Don't look back van Boston van de singel uitvoering is nagenoeg niets meer over, maar dit terzijde. Give us a Wink met de ten onrechte 2 vergeten singels The Lies in your eyes en Action krijgt van mij een 4.5 en dank aan Vielip dat hij mij op het spoor zette van dit album. Strung up en Off the Record worden binnenkort ook aangeschaft!!!!

Satriani/vai schreef:

Probeer eens live at The Rainbow 1973 . Je weet niet wat je hoort . Sweet was ook een geweldige live band .

rudiger schreef:

"Je weet niet wat je hoort" die ervaring heb ik ook met de originele uitvoering van Desolation Boulevard. Pffffffffffffffffff KRANKZINNIG!!!!!! Het is maar goed dat het geen LP is anders was hij nu al grijs. Desolation Boulevard heeft al heel wat draaibeurten gehad. Dat album is een verslaving, reactie komt binnenkort!!!!!!

Satriani/vai schreef:

Is Live at the Rainbow 1973 een geremasterde uitvoering van Live 1973 die in 1993 is uitgebracht?? de originele titel is Live 1973 als ik het goed heb!!!!

Satriani/vai schreef:

The Sweet heerste in de glamrock van 1971 af (nummer 1 met Funny funny) tot en met Action (1975) waarna '76 en '77 beduidend mindere jaren waren en er in 1978 nog Love is like oxygen is geweest.
Mud eigende zich, naast de aanwezigheid van The Sweet, het jaar 1974 toe.

Het was op een gegeven ogenblik over, omdat voor de Glamrock als stroming het hoogtepunt voorbij was.
Ik kijk dan naar de hitlijsten, ook internationaal. En dan zie je dat T. Rex, zeker in Nederland, beduidend minder succesvol was. En dat voelde in die tijd ook zo aan: je kocht (na enig jengelen bij je ouders voor deze financiële uitgave) in genoemde periode singles van The Sweet en dus ook vanaf 1974 van Mud. Net als je andere klasgenootjes. Dat waren de bands van Toppop. Maar T.Rex liet men eerder links liggen. Dat zegt nog niet iets over de kwaliteit. Wel over de populariteit.

Vanaf de middelbare school (het ging leuk samen allemaal) ging je met een schuin oog opeens ook kijken naar bands als Status Quo en Queen. Daar groeide je leuk in mee. Je klasgenoten en jezelf waren de singleskopende generatie, en voor deze jongeren was er voor dit soort uitgaven ook steeds meer geld beschikbaar. En meegroeien deden dus ook de verkoopcijfers van Status Quo en Queen. Andersom werd de belangstelling voor veel oude stromingen in de muziek, waaronder het nog niet zo oude glamrock, steeds minder.

Satriani/vai schreef:

Enigszins off-topic - om niet te zeggen heel erg - maar welke versie heb of ken jij dan van dat nummer van Boston? Ik heb zowel een Nederlandse als een Duitse persing van die single, maar allebei hebben ze gewoon de volle zes minuten er op staan. Ik heb wel ooit een Engelse single gehad, maar die draaiden ze rond de vier minuten gewoon weg tijdens die gitaarsolo na de break. Vind ik eigenlijk wel een mooie single-edit, maar daar is dus niet in geknipt à la Won't get fooled gain (om maar eens een ernstig knip- en plakvoorbeeld te noemen).

Ik vind het niet raar dat volledige versies van die Sweet-nummers ook gewoon op de singles stonden. Ze duren allemaal maar hooguit rond de 4 minuten en dat is een prima lengte voor airplay op de radio. De enige uitzondering is Love is like oxygen, waar ze dat hele proggy middenstuk uitgeknipt hebben voor de single. Maar dat vind ik ook wel passen bij een single-versie, het maakte het nummer wat directer en toegankelijker. Ik vnd beide versies dik in orde.

O ja, en Fox on the Run kende natuurlijk eerst een albumversie en een kort daarna opnieuw opgenomen single-versie ('New fantastic single version', pocht het hoesje van de single die ik heb). Ook hiervoor geldt: beide versies kan ik goed pruimen, en ik begrijp waarom ze het opnieuw hebben opgenomen. Als single met hitpotentie is het nummer er sterker van geworden, al is de iets steviger albumversie ook niet mis.

Het is één van de redenen waarom ik naast LP's en CD's ook singles verzamel. Die bevatten vaak afwijkende versies of mixen, die niet per se beter of slechter hoeven te zijn. Om nog maar te zwijgen van uitstekende B-kantjes die niet op reguliere albums verschenen. En Sweet heeft er daar een heleboel van.

gaucho schreef:

De versie die ik ken van Don't look back is volgens mij nooit als extra op een album van Boston gezet. Ook op you-tube is hij niet te vinden. Afgelopen donderdag heb ik hem gehoord in de Arbeidsvitaminen. Radio 5 draait alleen deze uitvoering. Je kan hem eventueel terug luisteren. Moet je naar de site gaan van Radio 5. vervolgens klik je op gemist, daarna op alle programma's en daarna op Arbeidsvitaminen 23 juli. Tot slot spoel je het programma vooruit naar 2 uur 25 dan hoor je die uitvoering. Ik geef toe dat het erg omslachtig is. Bij More than a feeling die andere grote hit hebben ze ook ingeknipt. Wat opvalt is dat in beide nummers het 2e couplet eruit is geknipt. Het is speculeren, maar ik vermoed dat het knippen in de singels buiten de band is om gegaan. Opvallend is dat in de eerste jaren nadat deze nummers zijn uitgebracht altijd de album uitvoeringen werden gedraaid. In het digitale tijdperk zijn er meer dingen mogelijk. Dat album uitvoeringen bewerkt kunnen worden, maar nogmaals het is speculeren. De singel uitvoering van Whole lotta rosie van AC/DC is ook flink in geknipt : het tussenstuk is er uit geknipt en de gitaarsolo op het eind is er ook uit geknipt. Ik ben een liefhebben van album uitvoeringen en jij ook neem ik aan. Tot slot in Love is like oxygen hebben ze het hele middenstuk eruit geknipt en ook die muzikale hoogstandjes in het outro. Echt dood zonde, een prachtig nummer van een eveneens goed album!!!!

avatar van vielip
gaucho schreef:

Ja dat kun je wel zeggen! Zo vond ik het ooit maar heel apart dat de albumversie van I want to break free zomaar ineens, zonder synth intro de kamer in werd geslingerd! Ik kende tot dan toe enkel de singleversie (zo bleek) en werd compleet verrast. Wat die b-kantjes betreft sla je uiteraard de spijker op de kop. Veelal vond je daar nummers die (niet meer dan eens ònbegrijpelijk) het album niet hadden gehaald dan wel moeilijk of niet te verkrijgen live opnames. Prachtige tijden!

Satriani/vai schreef:

Volgens mij zijn het dezelfde concerten met als verschil dat Live at The Rainbow volledig is .
The man With The Golden Arm duurt op Live at The Rainbow 6 minuten langer . En Live 73 heeft een andere volgorde van de nummers . Volgens mij zijn dat de enige 2 verschillen .

rudiger schreef:

Een tegenvaller voor mij Live at the Rainbow is beperkt verkrijgbaar. Alleen Discogs en Amazon is hij verkrijgbaar. Alleen al het gegeven dat The man with the golden arm 6 minuten langer duurt is al reden om hem aan te schaffen. Ik ben helemaal gek van dat nummer en wie niet. Lees mijn reactie bij Desolation Boulevard. Op de extended version van Strung up zit ook een cd bij met allemaal live opnames. Heb zo'n beetje het gevoel dat de band al die live opnames uitsmeert over meerdere albums. Live heb ik ze nog nooit gehoord, maar daar gaat ongetwijfeld verandering in komen!!!!

avatar van rudiger
KLopt helemaal , op de cd Strung Up staan een paar nummers van Live At The Rainbow .
Is idd moeilijk aan te komen , kwam hem laatst in mei nog tegen op een platenbeurs en nam hem mee voor mijn schoonzusje want ze is dr hele leven al Sweet fan maar deze had ze ook nog nooit gehoord maar ze was er erg blij mee . Top album die Rainbow , draai hem regelmatig .