Zowel Adele als Duffy kwamen een beetje in dezelfde tijd opzetten en konden verder voortborduren op het succes dat zich inzette met Amy Winehouse. Er volgden er nog velen.
Deze dames zullen wel nooit helemaal los van elkaar gezien gaan worden en daar dragen dit soort opmerkingen van mijn kant ook aan bij uiteraard.
Maar goed: gaat Duffy het waarmaken na dat heerlijke debuut? Single
Well Well Well doet me namelijk niet veel daar waar ik de eerste Adele, Rolling in the Deep, geweldig vind.
My Boy laat alvast horen dat de dreinstem misschien wel eens een vaststaand gegeven kan worden. Het nummer heeft een opsmuk gekregen in de vorm van synths die het geheel naar mijn mening nogal lelijk maakt. Het haalt alle soul uit het nummer en maakt er een vervelend kinderdeuntje van. My Boy is het niet kan ik u zeggen.
Too Hurt to Dance is een mierzoet nummer maar klinkt gelukkig wat volwassener dan de opener. Toch blijf ik me ergeren aan haar stem, iets dat me op het vorige album helemaal niet overkwam. Die storende factor begint nu wel wat te overheersen en als dan ook het nummer zelf niet al te sterk is vrees ik het ergste voor de rest. Toch denk ik wel dat dit typisch zo'n nummer is dat ik later een stuk beter ga vinden. Even afwachten dus wat de tijd er mee gaat doen.
Door met de disco-soul van
Keeping My Baby: ook dit klinkt wel wat gelikter dan we gewend zijn van het vorige album maar het is het eerste nummer dat ik prima vind klinken en waar haar zang me wat minder stoort. Het is een lekker swingend nummer dat oude tijden doet herleven: een beschaafd dansfeestje is uw deel.
Over single
Well Well Well hoef ik niet veel meer te zeggen lijkt me. Het nummer an sich vind ik eigenlijk bijzonder lekker maar ik hoef niet meer te vertellen wat me dwarszit hier. Volgende keer een beetje minder zeikerig Duffy.
Don't Forsake Me is de terugkeer van de Duffy zoals ik haar wil horen. Dit had ook op haar debuut kunnen staan. Een lekker authentiek, warm zwijmelnummer vol soul. Geen toeters en bellen, geen toegevoegde frutsels maar lekker puur. Ze kan het dus nog wel!
Titeltrack
Endlessly volgt en gaat van start op akoestische gitaarklanken. Rondom het kampvuur met Duffy en dat levert wederom een prima nummer op. Het is wel duidelijk dat Duffy zich wat mij betreft gewoon bij een authentiek geluid moet houden. Daarin komt ze het best tot haar recht. Het mag dan wel verre van origineel zijn en een regelrechte trip naar memory lane; het klinkt er in elk geval niet minder door. Niks mis met 'old school'.
Breath Away heeft het ietwat kitscherige van sterren als Charles Aznavour of Gene Pitney. Marc Almond zou dit nummer zo op zijn latere albums kunnen plaatsen. Maar kitscherig hoeft niet persé slecht te zijn; integendeel. Dit nummer klinkt ook 'oud', heeft strijkers en koortjes in huis zoals het hoort en daarmee lukt het gelukkig weer om de vieze smaak van de valse start weg te krijgen. Dit zijn gewoon heerlijke zwijmelpop liedjes uit de oude doos gezongen door een frisse jongedame van nu.
Bij
Lovestruck komt er een wat hedendaagser sound bij het oude geluid. Poppy dus en even twijfel ik weer maar dat is gelukkig maar een fractie van een seconde want dit klinkt erg lekker. Waarom ik ook hier aan Marc Almond moet denken is voor mij een raadsel, misschien omdat dit nummer iets weg heeft van zijn Enchanted-periode en dat is kitsch van de bovenste plank maar wel van het betere, gedegen soort. Van mij mag ze nu wel hoor: heerlijk.
Girl sluit makkelijk aan bij Lovestruck en heeft wat weg van Nancy Sinatra. Als ik de cover van dit album bekijk vind ik dat het best passen bij dit nummer. Helemaal die tijd; tuttig en toch onweerstaanbaar: een klein feestje in je woonkamer (of was het nu meer een chique cocktailparty?!).
Hard for the Heart is de afsluiter van dit vrij korte album. De franse zuchtmeisjes lijken niet ver weg, alleen kan Duffy toch ietwat meer haar strot opentrekken dan haar collega's. Opeens ben ik ook vergeten dat haar stem zo irritant klonk aan het begin en opeens besef ik dat dit wederom een fijn nummer is en daarmee weet ze het allemaal toch binnen de perken te houden en valt het al met al reuze mee.
Endlessly duurt niet lang en daar zullen wel weer een hoop mensen ontevreden over zijn. Zelf vind ik het eigenlijk genoeg zo. Meer nummers in deze stijl zouden het stroperig maken en nu blijft het vers en leuk.
De paar missers zijn haar vergeven: vooruit. Gewoon niet meer doen de volgende keer en dan hoef ik ook niet meer zo te schrikken.
Nu is het een album dat tegen mijn verwachting in nog best meevalt. Minder goed dan het debuut, maar het smaakt allemaal best en de skiptoets is natuurlijk zo gevonden. Leuke EP zeg ik dan maar