Elbow - Build a Rocket Boys! (2011)

Rock / Pop
Label: Fiction

1. The Birds (8:03)
  2. Lippy Kids (6:06)
  3. With Love (4:12)
  4. Neat Little Rows (5:39)
  5. Jesus Is a Rochdale Girl (3:18)
  6. The Night Will Always Win (4:24)
  7. High Ideals (5:39)
  8. The River (2:50)
  9. Open Arms (4:53)
  10. The Birds [Reprise] (1:31)

met John Moseley

11. Dear Friends (5:01)
  12. The Birds [Live from Brussels Forest National] * (8:15)
  13. Lippy Kids [Live from Brussels Forest National] * (6:29)
  14. The Night Will Always Win [Live from Antwerp Lotto Arena] * (5:05)
  15. Dear Friends [Live from Antwerp Lotto Arena] * (6:11)
  16. Open Arms [Live from Antwerp Lotto Arena] * (5:21)
  17. The Birds [Live from Pinkpop] * (8:49)
  18. Neat Little Rows [Live from Lowlands] * (7:58)
  19. Lippy Kids [Live from Pinkpop] * (6:52)
  20. The Night Will Always Win [Live from Lowlands] * (4:34)
  21. Open Arms [Live from Lowlands] * (5:40)
Bij VelvetMusic.nl krijg je een gratis vinyl single bij de CD of LP!
*Klik*
Ik kan niet wachten tot ik hem in huis heb. Is de huidige single in de UK.

De Klever
Ik denk dat dit album dik Radiohead gaat overtreffen qua stemgemiddelde.

avatar van Chameleon Day
Hoe lang zal het duren voordat Radiohead zijn nr. 1 positie in de rotatielijst kwijt raakt?

avatar van niels94
Lang, en het zal zeker niet door dit album gebeuren, denk ik. Overigens zal dit album waarschijnlijk een hoger gemiddelde krijgen ja, voornamelijk omdat het ontoegankelijke, electronische karakter van The King Of Limbs veel mensen niet bevalt. Ik vermoed zelf dat ik die van Radiohead zal verkiezen boven deze, maar ik moet deze eerst nog goed op me in laten werken. Dit album bevalt me zeer. Ben bezig aan de tweede luisterbeurt, nu met koptelefoon, en dan gaat je toch opvallen hoe ongelooflijk goed deze muziek in elkaar zit.

niels94 schreef:

En niet omdat dit album misschien inhoudelijk gewoon betere nummers bevat? Verhult de meer experimentele aanpak van de laatste worp van Radiohead niet dat het songmateriaal op dat album gewoon een stuk zwakker is?

Ik heb het gevoel dat 'King of Limbs' het juist meer van de ietwat experimentele arrangementen van de nummers moet hebben dan van de inhoud (Codex en Lotus Flower uitgezonderd). "Kijk Radiohead weer eens eigenzinnig en geniaal zijn"...en pats 4* of meer......Zo'n nummer als 'Feral' bijvoorbeeld.

avatar van niels94
Dit is niet de plaats daarover te discussiëren, dat kan bij het desbetreffende album, bovendien zouden we het toch niet eens worden, maar even kort:

Geloof mij, ik was eventjes teleurgesteld, maar ik kan echt zo intens genieten van dat album nu, nummer voor nummer enorm sterk, erg veel kippenvelmomenten. Geef mijn 4,5* echt niet omdat ze 'weer eens eigenzinnig en geniaal' zijn, hoewel ik wel begrijp wat je bedoelt en je zult altijd fanboys hebben die al besloten hadden een 4,5 of 5 toe te kennen voor ze het album überhaupt gehoord hebben. Maar het is toch zo dat het experimentele en electronische karakter veel mensen niet bevalt? Dat mag hoor. Mij kan het alleen wel bekoren, gelukkig. Je kunt onmogelijk zeggen dat dit album inhoudelijk betere nummers heeft, of andersom, dat verschilt per persoon.

Maar dit is ook een enorm sterk album, zal een 4 of 4,5 worden, maar dat kan ik nu nog niet zeggen, net zoals ik niet kan zeggen of ik deze beter vind dan Radiohead, vermoed alleen van niet.

starsailor schreef:
Je bent niet de enige hierin. Ik heb precies hetzelfde gevoel! Overigens heb ik dat ook met Doves bijvoorbeeld.

Grappig, ik heb het ook met Elbow, maar niet met Doves. Elbow is wel mooi, maar weet me niet te raken, maar Doves kan ik niet teveel luisteren omdat het teveel onder de huid kruipt.

Heb trouwens een aantal berichten van mensen die vroegen om downloadlinks verwijderd.

avatar van Hedser
De eerste reacties beloven veel goeds, ik heb enorm zin in dit album. Maar ik wacht nog even tot het vrijdag is.

De Klever
Elbow heeft naar mijn mening met de Seldom Seen Kid de stap naar een hoger niveau gezet, die Doves nog zal moeten maken.

Dit album lijkt wederom van grote klasse.

@ Niels94
Dit is idd niet de plaats om daar een boom over op te zetten. Dus even kort: het zal twee kanten op werken. Enerzijds een groep die de electronische Radiohead verafschuwt en alleen al op die grond een lage stem uitbrengt. Anderzijds de groep die elke eigenzinnigheid van Yorke c.s. (van welke aard ook) meteen geniaal vindt en alleen al op die grond een hoge beoordeling toekent. Eigenlijk geeft het huidige gemiddelde dat de plaat heeft (3,74?) de "werkelijke" kwaliteit van het album goed weer.

Mij kan de electronische Radiohead wel bekoren, maar het songmateriaal op King of Limbs vind ik niet heel sterk. Als je alle "trucjes" weglaat, blijft er niet zo heel veel van de nummers over. De arrangementen vind ik soms ook te geforceerd overkomen (dat nerveuze drumpatroon in Bloom bijvoorbeeld). Elbow is mss te weinig vernieuwend, maar het songmateriaal is van hoge kwaliteit.

avatar van niels94
Een meningsverschil, ik vind juist de kwaliteit van The King Of Limbs akelig goed

Overigens ben ik de laatste die zal ontkennen dat dit album geen hoge kwaliteit heeft, integendeel. Mijn favoriet tot nu toe is The Birds, wat een achterlijk goed nummer! Maar wat is dat voor instrument die vanaf ongeveer 3:30 begint te spelen?

Geweldige nummer genoeg, het gaat er vanaf hangen hoe de minder opvallende nummers gaan uitpakken hoe ik dit album ga waarderen.

avatar van Masimo
Ik wil Chameleon Day in zijn opmerking hierboven nog even steunen. Ik vind het jammer dat Niels een eventueel hoger cijfer wil 'verklaren' door er een toegankelijker of ontoegankelijker embleem of labeltje op te plakken. Dit perspectief, waarin Radiohead toch vanuit een eerbiediger oogpunt wordt bekeken, vind ik niet erg eerlijk. Radiohead wordt geluisterd ofwel beluisterd met een ander oor dan andere bands, en daar kan ik me wel eens aan irriteren. Die haast goddelijke status van Radiohead zorgt ervoor dat de negatieve punten worden weggemoffelt en worden vergeven, terwijl dat niet altijd eerlijk is. De manier van luisteren is anders: er wordt vanuit gegaan dat het goed is, en het lijkt soms alsof het vast staat dat al het werk van Radiohead meteen briljant is. Het is als een jong mens die van jeugdliteratuur overstapt naar de heuse literaire mensenwereld: de aanblik naar die boeken is anders. Er wordt gewaardeerd omdat dit gewaardeerd móet worden, en niet altijd omdat men het ook daadwerkelijk waardeert. Zo geldt dat ook voor Radiohead, luister eens zonder Radiohead-bril (of hier toepasselijker: zonder Radiohead-gehoortoestel) naar de platen, en beoordeel ze op de manier zoals je ieder ander album beoordeelt.

Met de veronderstelling dat Radiohead een lager cijfer zou halen dan Elbow door toegankelijkheid vind ik jammerlijk, en daarmee doe je de kwaliteit van Elbow toch echt tekort.

niels94 schreef:
Mijn favoriet tot nu toe is The Birds, wat een achterlijk goed nummer!

Fantastisch idd. Ongelooflijk sterke opener van een album. Heel mooi ook als die electronishe bliepjes inzetten.

avatar van zorro83
Ik ben ook aan mijn eerste luisterbeurt bezig en moet zeggen tot nu toe is het genieten. The Birds is echt een schitterende opener.

En dan nog even over de bovenstaande Radiohead - Elbow discussie. Misschien kunnen we in dit topic gewoon over Build A Rocket Boys! praten. Beide bands zijn toch niet te vergelijken en er ontstaan alleen 'ruzies' door. Kan me herinneren dat er in het topic van TKOL ook al een zinloze Beatles - Radiohead discussie ontstond.

Lippy kids wordt veel op 3fm gedraaid, ben benieuwd wat de rest van het album ons gaat brengen.

avatar van niels94
Geen ruzies, één opmerking nog:

@ Masimo:
Ik vind het altijd jammer dat dit er weer bij wordt gehaald. Je doet Radiohead weer te kort door te beweren dat ze alleen hoge cijfers halen vanwege hun 'Goddelijke status' zoals jij het noemt. Ik krijg nu bijna het gevoel dat jij denkt dat ik dat album een hoog cijfer geeft terwijl ze het niet verdienen. Dat is gewoon niet waar, ik vind het prachtig. Ik luisterde zonder Radiohead-bril, was zelfs eventjes teleurgesteld tot het ging groeien tot wat het nu is. Ik waardeer zoals ik het vind, als het slecht was geweest had ik heus een laag cijfer gegeven. Is dat zo moeilijk te geloven? Denk je nu echt dat iedereen die Radiohead goed vind standaard bevooroordeeld is en oneerlijk hoge cijfers uitdeelt?

Waar haal je het trouwens vandaan? Wie heeft het hier over het direct briljant vinden van Radiohead vanwege 'Goddelijke status'? Ik zeg alleen dat veel mensen The King Of Limbs niet leuk vinden, ze vinden het te experimenteel, electronisch, moeilijk en ze missen de gitaren. Dit verzin ik niet zelf, maar dit lees ik gewoon uit reacties van mensen die het album niet waarderen. Ik zeg niet dat dit de reden is voor iedereen, trouwens, maar je leest het erg vaak en niet alleen op MusicMeter. En het is trouwens prima, verschil in smaken. Maar nergens wordt er door mij iets gezegd over het altijd geniaal vinden van Radiohead en ik vind het jammer dat dit er voortdurend bij wordt gehaald, alsof elke Radiohead-fan ze altijd geniaal zal vinden wat ze ook uitbrengen. Onzin namelijk, hoewel er waarschijnlijk wel mensen zijn die dit doen, maar daar gaat het hier helemaal niet over en daarom vraag ik me af waarom je hierover begint.

Daarnaast doe ik toch nergens Elbow te kort? Ik heb namelijk niets dan lof over die band en dit album. Ik verklaar alleen het gemiddelde bij Radiohead met dingen die ik van degene die er niet van houden zelf gelezen heb, ik zeg niet Elbow alleen hoge punten scoort (of beter gezegd: waarschijnlijk zal scoren) vanwege toegankelijkheid, dat is natuurlijk onzin want dit album verdient een hoog gemiddelde.

Welk album kwalitatief beter is zal gewoon een meningsverschil zijn en verschillen per persoon, smaken verschillen nu eenmaal. Ik drukte mij uit zoals ik deed omdat ik het raar vond om te zeggen 'ik vind het gemiddelde bij The King Of Limbs te laag', omdat dat onzin is. Het is namelijk een kwestie van smaak, dus kan ik niet bepalen wat het gemiddelde zou moeten zijn. Ik vind het echter wel jammer dat veel mensen dit album niet zo waarderen als ik, omdat ik het geweldig vind. Ik denk dat we dat gevoel allemaal wel kennen.

Dan even over dit album:
Heeft Elbow wel eens eerder electronics gebruikt, zoals in The Birds? Daarnaast zijn er wel meer dingen die vrij nieuw zijn, het begin van Neat Little Rows, met dat bijna vuile gitaarriffje wat ook niet echt typisch Elbow is volgens mij, evenals het bijna gospel-achtige refrein van With Love. Zo lijken er toch nog wat nieuwigheidjes toegevoegd en is dit niet precies een tweede Seldom Seen Kid, hoewel het natuurlijk wel de typische Elbow sound is.

avatar van twelve
Masimo schreef:

Wat een ellende, deze alinea.

avatar van Masimo
Ach, het is jammer dat er tijdens het schrijven van mijn post de tijd me heeft ingehaald en mijn reactie tegenover Niels niet meer helemaal valide is (voor een deel)

Wellicht een overhaaste reactie van me, maar ik blijf bij het standpunt dat ik het jammer vind dat er verondersteld wordt dat het andere album een lager cijfer heeft vanwege 'ontoegankelijkheid'. Ik heb begrepen dat je dit album ook goed vind, wat mijn mening over je standpunt wel veranderd, maar ik vind de desbetreffende quote (die Chameleon ook beantwoord) alsnog niet helemaal goed geplaatst. Voor mij voelde het alsof er werd verondersteld dat sterren worden gebaseerd op toegankelijkheid of juist ontoegankelijkheid: wat jammer is. Voel me daarmee een beetje in een hoek gezet dat ik slechte beoordelingen uitdeel omdat ik bepaalde albums niet 'begrijp' omdat ze te ontoegankelijk zijn. Wel, je zal het zo niet bedoelt hebben, maar zo heb ik het wel begrepen.

Maar, ik zou de discussie betreft Radiohead, waar ik overigens nog wel achter sta, graag voortzetten, maar dan zou er een apart topic voor moeten openen (want hier is het niet helemaal relevant)

Punt is dat we beiden dit blijkbaar een goed album vinden, door misverstanden is deze ''ruzie'' eigenlijk niet helemaal nodig. Misschien moeten we dit via een PM afhandelen.

De reactie van Twelve vind ik echter erg goed onderbouwd, goed beargumenteerd, goed bedacht, origineel en erg sterk, moet ik toegeven.

avatar van niels94
Dan heb je me inderdaad verkeerd begrepen hoewel ik moet zeggen dat de manier waarop ik 'ontoegankelijk' gebruikte een beetje onhandig is. Ik krijg zo langzamerhand alleen jeuk van de berichten dat als je Radiohead goed vind, je met een 'Radiohead-bril' (of andere benamingen) geluisterd hebt. Al helemaal aangezien het daar helemaal niet over ging

Groepsknuffel?

EDIT: Ik zit zo even tussen mijn berichten te krijgen en ik was alweer vergeten dat wij in een dik gevecht zaten

avatar van Don Cappuccino
Ik zit nu bij de vierde nummer en dit is toch heel anders dan The Seldom Seen Kid, hoor. Maar het bevalt tot nu toe wel, een beoordeling komt pas als ik het album een aantal keren heb geluisterd.

De Klever
Ik zou zeggen, drink er een keer een cappuccino op. Ik vermoed dat dit album minstens zo goed is als het vorige album. Ben benieuwd hoe hij het op de lange termijn gaat doen.

avatar van Tune
Eerste luisterbeurt zojuist afgerond. Loop nog niet over van enthousiasme, maar het duurde bij de voorganger ook wel even voordat ie de gevoelige snaar wist te raken.

avatar van Don Cappuccino
Zo tijdens de eerste luisterbeurt ben ik enorm teleurgesteld. Lippy Kids is toch met voorsprong het mooiste nummer en ook het enige kippevelmoment voor mij op dit album. Voor de rest klinkt het wel goed, maar ik loop ook niet over van enthousiasme. Ik ben dan ook enorm blij dat ik het album nog niet heb besteld.

avatar van niels94
Luister eens aandachtig naar The Birds. Bij mij sprong die er bij de tweede luisterbeurt ineens uit, waar hij bij de eerste echt Lippy Kids was. Nu al vallen steeds meer tracks op hun plaats maar nog niet allemaal, van die tracks hangt het af wat voor cijfer dit album gaat krijgen.

avatar van Chameleon Day
Luister vanavond nog een of twee keer. En laat hem dan een dag of twee rusten. Dan weer luisteren. Geheid dat die "gegroeid" is!

Don Cappuccino schreef:

Smaakte de cappuchino niet ofzo? Enorm teleurgesteld vind ik wel enorm sterk aangezet maar goed, als jij dat zo ervaart..

avatar van djarend
echt waar, als je bij Velvet de cd haalt krijg je er iets exclusiefs bij:
Aanmelden | Facebook

Mogen jullie verwijderen hoor als je het ongeoorloofde reclame vind , maar is wel leuk voor de fans om te weten

(verwijderd)
Vanmiddag de d/l-link even doorgezet naar mn pa en krijg net het volgende smsje binnen: Geweldige muziek, ben speciaal wat verder gelopen met de hond.. Ik denk dat dit wel een beschrijving is dit mij ook past, want merk dat ik gerust wat treuzel om langer naar deze plaat te kunnen luisteren! Mooi mooi mooi

avatar van Chronos85
Net binnengekregen. Tot nu toe een oorstrelende luisterervaring (ben op de helft)!

avatar van Joy4ever
Wellicht gaat het toch nog wat worden tussen Joy4ever en Elbow. Een eerste vluchtige luisterbeurt stemde mij hoopvol. Ben hier iig een stuk enthousiaster over dan het laatste wapenfeit van Radiohead. To be continued .