Elbow - Build a Rocket Boys! (2011)

Rock / Pop
Label: Fiction

1. The Birds (8:03)
  2. Lippy Kids (6:06)
  3. With Love (4:12)
  4. Neat Little Rows (5:39)
  5. Jesus Is a Rochdale Girl (3:18)
  6. The Night Will Always Win (4:24)
  7. High Ideals (5:39)
  8. The River (2:50)
  9. Open Arms (4:53)
  10. The Birds [Reprise] (1:31)

met John Moseley

11. Dear Friends (5:01)
  12. The Birds [Live from Brussels Forest National] * (8:15)
  13. Lippy Kids [Live from Brussels Forest National] * (6:29)
  14. The Night Will Always Win [Live from Antwerp Lotto Arena] * (5:05)
  15. Dear Friends [Live from Antwerp Lotto Arena] * (6:11)
  16. Open Arms [Live from Antwerp Lotto Arena] * (5:21)
  17. The Birds [Live from Pinkpop] * (8:49)
  18. Neat Little Rows [Live from Lowlands] * (7:58)
  19. Lippy Kids [Live from Pinkpop] * (6:52)
  20. The Night Will Always Win [Live from Lowlands] * (4:34)
  21. Open Arms [Live from Lowlands] * (5:40)
knakbol
djarend schreef:
echt waar, als je bij Velvet de cd haalt krijg je er iets exclusiefs bij:
Aanmelden | Facebook

Mogen jullie verwijderen hoor als je het ongeoorloofde reclame vind , maar is wel leuk voor de fans om te weten

Hebben ze hem al binnen dan bij Velvet? Je link is trouwens een link naar de Facebook-aanmeld pagina? Ga gelijk langs vanmiddag

Vanwaar het gelul over Radiohead in een topic van het nieuwe album van Elbow trouwens? Wordt een beetje moe van dat gehypte Radiohead album, en al dat intelectuele gezever eromheen..

Heerlijk dat Elbow zich niets aantrekt van het succes van de vorige plaat en dus niet een album hebben gemaakt vol met potentiele radiohitjes.
Ze doen gelukkig gewoon weer hun eigen ding, met een album dat bol staat met een authentiek Elbow geluid. Guy Garvey is weer in topvorm, en de makkelijk luisterbare arrangementen van de band verrassen hier en daar met hippe electronica.
Voor mij is build a rocket boys! geen groeier, maar een plaat die staat als een huis. 5 sterren! Bam!

avatar van Dustbowl
Kom bij het luisteren van dit album voorlopig nog niet verder dan The Birds. Verdorie wat is dat een goed nummer

avatar van Mark17
The Birds is een absoluut meesterwerk. Met goede hoofdtelefoon een magische ervaring. De rest moet zich nog even bewijzen.

avatar van zorro83
Heb het album nu twee keer geluisterd en ben er erg enthousiast over. Mijn favorieten zijn momenteel Lippy Kids, The River en Open Arms. Wacht met mijn definitieve oordeel nog even tot ik mijn originele exemplaar in bezit heb en hiernaar heb kunnen luisteren via serieuze speakers.

avatar van OscarWilde
De eerste luisterbeurten zijn al zeer veelbelovend. De gekende elementen, maar toch klinkt het allemaal heel eigen, zeker geen TSSK II. Of het beter is dan de vorige is nog minstens een paar maanden wachten, maar het is leuk om te weten dat sommige hoge verwachtingen toch kunnen worden ingelost!

avatar van Masimo
Ik vind The Birds [Reprise] eigenlijk ook behoorlijk briljant.

avatar van DirkM
Super irritant dat jullie hem al kunnen luisteren. Of beter: dat ik hem nog niet kan luisteren. Ik heb hem bij cdwow besteld. Wel goedkoop, maar dat betekent wel dat ik moet wachten tot ergens halverwege volgende week, grrr.

avatar van alpeko
Kreeg net bericht dat ie onderweg is. Zal hem denk ik pas morgen in de brievenbus hebben liggen.

1,0
Saaiheid troef op deze plaat. Ik viel vrijwel direct in slaap en ik werd wakker toen het album was afgelopen. Stiltes zijn een stuk vermakelijker dan Build a Rocket Boys!

avatar van Chameleon Day
Rhythm & Poetry schreef:

Dan begrijp je niet dat 'stiltes' essentieel (kunnen) zijn in muziek.

Of zoals de wijze Mark Hollis ooit zei: "in muziek gaat het niet om de noten die je speelt, maar om welke noten je niet speelt".

Ook voor Erik Satie - zo ongeveer de grondlegger van ambient - was stilte en het op de juiste manier temporiseren van het pianospel van wezenlijk belang voor zijn muziek. En dat heeft niets met saaiheid te maken. Luister maar eens naar deze uitvoering van Reinbert de Leeuw.

Hetzelfde geldt voor de muziek van Elbow op dit album. Maar dat voel jij kennelijk niet aan.

Of roep je dit alleen maar om wat reuring in de discussie te brengen?...de bekende knuppel.

1,0
Blij dat je het vraagt. Het zou uiteraard fijn zijn als er een discussie gestart wordt. Waarin de Elbow fans lekker huilie huilie kunnen doen, en mijn kornuiten en ik jullie van repliek voorzien. Saaie muziek heeft me inderdaad nooit zo gelegen, omdat ik het saai vind. Maar dat weet ik nooit van te voren, was dit de levendige versie geweest van het voorgaande overschatte album - die ik overigens voorzien heb van 3 sterren - dan had ik dit waarschijnlijk erg tof gevonden. Maar helaas, niks is minder waar. Dit komt nog niet eens in de buurt van levendig al geef ik de cd dagelijks water.

1,0
Bouw een raket jongens, en vlieg ermee naar de maan. Daar is het vrede.

Ik vond het voorgaande Elbow album best aardig, dus waarom zou ik dat dan niet checken? En waarom krijg ik alleen kritiek als ik bij een rockalbum een slecht cijfer geef? Toen ik Destroyer's Kaputt vier sterren gaf eerder dit jaar hoorde ik ook niemand klagen. Ik ben geen ordinaire hater, dan zou ik waarschijnlijk niet eens de moeite doen om een reactie te plaatsen. Ik vind dit album gewoon slecht, dat kan. De zang is veel te uitgesponnen en komt op mij zeikerig over, terwijl er qua instrumentaties totaal niks interessants gebeurd en het voortkabbelt. Gewoon een saaie brei dit.

En even een dikke shout-out naar deze user die nu opeens hiphop blijkt te kennen. Je hebt me nu echt.

De Klever
Wat gaf je 4 sterren?

avatar van AOVV
Ik vind dat R&P wel degelijk goede argumenten aanhaalt, en zoals hij aangeeft, hij had toch wel zijn redenen om deze plaat te beluisteren. En ik ben niet van de rap-clan.

avatar van Chameleon Day
Rhythm & Poetry schreef:

Dat je het album slecht vind is natuurlijk prima. Ieder zijn smaak. De kritiekpunten die je noemt ervaar ik weer bij de gemiddelde hip-hop act. En dan hebben we het nog niet over het protserige uiterlijk vertoon en macho-gedrag - die clips met al die draaiende vrouwenbillen - die je binnen de hip-hop wel ziet (met uitzonderingen natuurlijk).

Maar goed ieder zijn smaak. Niks mis mee. Waar sommigen hier denk ik over vallen - ik overigens niet hoor - is de plompheid waarmee je je mening neerschrijft - althans in je eerste bericht.

En zoals ik zei, misschien moet je stiltes en minimalisme in de muziek leren waarderen. Komt met de jaren allemaal wel goed denk ik. Je hebt immers de moeite genomen om dit album te beluisteren en al die hip-hop gaat op termijn vervelen.

En wat leuk om je "kornuiten" hier ook te ontmoeten...

De Klever
Dat zijn nog eens wijze woorden.

avatar van freitzen
ik zag vandaag dat De Volkskrant deze met drie sterren beoordeelde, terwijl de nieuwste van De Jeugd Van Tegenwoordig nog de volle vijf ontving... om maar eens een zinvolle vergelijking te maken.

Even serieus: R&P heeft uiteraard alle recht om aan dit album een lage waardering te geven.

avatar van Arrie
Heel veel berichten verwijderd. Even voor de duidelijkheid:

dit heeft niks met haatstemmen te maken. R&P heeft eerlijk dit album beluisterd, vindt het één ster waard, en vermeldt dat hier. Hij onderbouwt het. R&P luistert naar veel meer dan alleen hip-hop dus het is onzin om te zeggen dat dit buiten zijn straatje ligt. Waarom hij dit luistert? Waarom niet? The Seldom Seen Kid gaf ie drie sterren. Dus aub niet hem van alles gaan betichten.

En nu weer discussiëren over dit album graag!

avatar van Deren Bliksem
Volgens mij wordt R&P het volgend crew-lid.

avatar van niels94
Ik geef deze de 4,5*, heerlijke plaat, van begin tot einde genieten. Absolute meesterwerk is voor mij op dit moment The Birds. Voorlopig vind ik The Seldom Seen Kid net een tikkeltje beter, maar het scheelt niet heel veel en dat is een prestatie op zich. Ze hebben het hem weer geflikt

avatar van VanDeGriend
Chameleon Day schreef:
Ja Mark Hollis. Dan noem je ook iemand.

Ik heb deze plaat niet gehoord maar heb begrepen dat hij net zo goed is als de vorige. Als dat zo is dan hoef ik hem niet te horen en snap ik ook prima dat er ook mensen zijn die dit 1 ster waard vinden. Net zo als dat ik snap dat users dit belonen met 5*. All in the game.

avatar van zorro83
Sorry hoor maar ergens 1 ster voor geven vind ik duidelijk een haat-stem. Zeker als je het vorige (volgens je eigen woorden zelfs overschatte) album 3 sterren geeft kun je dit onmogelijk 1 ster geven. De zangstem is hetzelfde, sommige tracks zijn misschien wat rustiger maar dat geldt zeker niet voor het hele album. 2 sterren had ik geloofwaardig gevonden maar 1 ster ervoor geven is duidelijk een statement maken/discussie starten.

avatar van niels94
En nou kappen, deze onzindiscussie is hier net ook al geweest, ga nou niet een kwartiertje later opnieuw beginnen.

avatar van Arrie
Zorro83, jij maakt er een discussie van. Hij heeft z'n mening gewoon onderbouwd, en niks wijst op een haatstem. Accepteer gewoon dat hij een andere mening heeft dan jij. Dat het dezelfde stijl heeft als het vorige album is geen argument, het zijn namelijk allemaal andere liedjes.

avatar van Masimo
Inderdaad! Rop strooit enkel met liefde en draagt jurken.

avatar van Koenr
zorro83 schreef:

Fijn dat jij die grens voor ons bepaalt.

Misschien alles onder de 2* maar afschaffen dan?

avatar van zorro83
Ik bepaal helemaal geen grens. Maar ergens 3 sterren voor geven komt op mij over dat je het toch behoorlijk te pruimen vindt. 1 ster lijkt me toch meer onder de omschrijving 'behoorlijke bagger' vallen. Dit lijkt me toch een wel erg grote stap omlaag voor een album met een vergelijkbare sound.

Maar goed ik zal erover ophouden.

avatar van Mark17
Er gaat toch iets goed mis als je dit album 1 ster geeft. Alleen de sfeer al tilt het geheel naar een hoger niveau. Dit is iets wat je goed op je in moet laten werken. Het moet groeien. Uitschieters tot nu toe: The Birds, Lippy Kids, The Night Will Allways Win, The River en Open Arms. Vooralsnog 3.5 ster.

avatar van Tune
Ah. Na de wat tegenvallende eerste luisterervaring van gisteren, heb ik 'm tijdens de dagelijkse autoritjes nog twee keer beluisterd. En warempel, het kan nog wat worden met dit album. Waar ik bij The Seldom Seem Kid de meer ingetogen nummers (Loneliness, Some Riot, Friends of Ours) heel erg kon waarderen, ben ik toch verrast door de opvallende nummers van deze plaat. We zullen eens beginnen met een drie-en-een-halve ster.