Elbow - Build a Rocket Boys! (2011)

Rock / Pop
Label: Fiction

1. The Birds (8:03)
  2. Lippy Kids (6:06)
  3. With Love (4:12)
  4. Neat Little Rows (5:39)
  5. Jesus Is a Rochdale Girl (3:18)
  6. The Night Will Always Win (4:24)
  7. High Ideals (5:39)
  8. The River (2:50)
  9. Open Arms (4:53)
  10. The Birds [Reprise] (1:31)

met John Moseley

11. Dear Friends (5:01)
  12. The Birds [Live from Brussels Forest National] * (8:15)
  13. Lippy Kids [Live from Brussels Forest National] * (6:29)
  14. The Night Will Always Win [Live from Antwerp Lotto Arena] * (5:05)
  15. Dear Friends [Live from Antwerp Lotto Arena] * (6:11)
  16. Open Arms [Live from Antwerp Lotto Arena] * (5:21)
  17. The Birds [Live from Pinkpop] * (8:49)
  18. Neat Little Rows [Live from Lowlands] * (7:58)
  19. Lippy Kids [Live from Pinkpop] * (6:52)
  20. The Night Will Always Win [Live from Lowlands] * (4:34)
  21. Open Arms [Live from Lowlands] * (5:40)
avatar van citizen
Kyrian schreef:

Ik las in het OOR interview dat de meesten van deze nummers in het studiocomplex van Peter Gabriel geschreven zijn. Coincidence?!?!

Nou, dat mag je wel zeggen!

Had echt geen idee! Ook de opbouw van de songs doet denken aan werk van Gabriel.

avatar van niels94
jacobz schreef:
Klopt zeker. Hoe groot zal Arcade Fire zijn geworden als die vreselijke zanger wordt vervangen door Thom Yorke

avatar van Leeds
west schreef:
En live laten the Arcade Fire bands als Elbow ver achter zich. Heb jij ze wel eens zien optreden?

Je kan ze moeilijk vergelijken. Uw mening gaat iets wat te kort door de bocht. Als jij denkt dat Arcade Fire Elbow ver achter zich laat, dan doet bijvoorbeeld Gentle Giant (om maar iets te noemen) dat met Arcade Fire. Zo kunnen we verder lullen natuurlijk.

avatar van corn1holio1
Heb beide al zien optreden, elk 2 keer al zelfs, en het is gewoon totaal andere muziek. Qua zuiverheid kan Arcade Fire een serieus puntje zuigen aan Elbow hoor.

Ik vind Arcade Fire gewoon nog net iets beter, en ook meer beleving hebben in hun nummers, en dit brengen ze live zeker goed over.

Maar om nu te gaan zeggen dat de ene veel beter is live dan de andere, vind ik moeilijker.

Veel mensen vinden de live optredens van Arcade Fire geweldig, waaronder ik. Maar dat blijft natuurlijk een persoonlijk iets wat ook met voorkeuren voor bands en zo te maken heeft. Dus in het algemeen was ik vast wat kort door de bocht. Had ook te maken met de opmerking van jacobz.

avatar van oceanvolta
Na een aantal luisterbeurten vrees ik dat dit het minste album van Elbow tot nu toe is. Er zijn maar drie nummers die ik echt goed vind nl. the Birds, The Night Will Always Win en Dear Friends.

Ik hoop dat het album nog groeit.

avatar van Anne Maaike
Dit klinkt weer erg goed, zoals ik gewend ben van Elbow. Het is wat ingetogener dan het vorige album, maar de sound is weer prima.

avatar van de_nis_
Ik vind het prachtig.
Ik ben alleen benieuwd hoe het op de grote festivals gaat deze zomer.
Het is namelijk erg ingetogen en dat voor 50.000 man, ik denk dat er niet veel van over blijft; zeker niet als de aandacht bij een grote groep verslapt na twee nummers.

Een paar jaar geleden vond ik dat al op Lowlands.
(Kan ook zijn dat de regen het geheel toen overstemde)

avatar van WJW
WJW
4 sterren. Enige minpuntje is Neat little rows.

avatar van midnight boom
Dear Friends is nu mijn persoonlijk favoriet, samen met the birds, jesus is a rockdale girl en Lippy kids. Alle vier kippenvel nummers!

Maar...

Dear Friends

avatar van Teunnis
Gisteren eindelijk geluisterd en net als The Seldom Seen Kid wist Elbow me weer meteen bij het eerste nummer te verrassen. Wat hoorde ik nou, electronica!? Waar ze bij hun vorige album meteen mijn aandacht grepen met de keiharde blazers, doen ze dit nu bij The Birds. De laatste vijf minuten zijn één groot hoogtepunt. Ook Lippy Kids is geweldig. Verrassen doen ze opnieuw met Jesus... "Elbow goes folk". Helaas zitten er wel mindere nummers tussen; With Love, The Night en The River weten me na twee luisterbeurten nog niet te overtuigen. Maar gelukkig zijn twee luisterbeurten nog lang niet genoeg om een oordeel te vellen. Ik ben hier nog wel even zoet mee

indiegator
Geef hem uiteindelijk een drietje.

En dat is vooral voor The Birds, Dear Friends en Lippy Kids.

De rest is onder gemiddeld.

Jammer. Had hier meer van verwacht.

avatar van Omsk
Nummer drie en vier vind ik nou helemaal niks. Maar ik heb wel eens ergens verdedigd dat platen al te vaak worden beoordeeld op hun tweede kwartiel, misschien bezondig ik me daar nu zelf ook aan. Dear Friends is bijvoorbeeld dan weer wel wonderschoon.

avatar van Running On Empty
De eerste luisterbeurten bevallen wel redelijk maar vooralsnog kan deze The Seldom Seen Kid voor mij nog niet evenaren.

avatar van blonde redhead
Wat mij betreft kan deze Seldom Seen Kid inderdaad niet benaderen. En het komt tot nu toe ook niet in de buurt van de andere albums. Het komt nogal slap over. Niet dat Elbow altijd een erg rockend geheel geweest. Maar er is instrumentaal veel minder te genieten dan op de andere albums. Erg jammer, maar ze komen er bij het volgende album vast wel weer bovenop. Dacht dat ik mij collectie wel compleet wilde houden. Maar hier geef ik echt geen geld aan uit.

west schreef:

Ik vind Elbow echt een van de beste live bands die er bestaat. Ze staan misschien niet zo overdreven actief als arcade fire op het podium (ook een geweldige live band trouwens). Maar zo strak en zuiver dat het ongeëvenaard is. Daarnaast is het gene wat Garvey zegt altijd leuk en het wordt niet storend. Ik vind Arcade Fire dan wel meer een festival band dan Elbow, omdat de muziek er meer voor geschikt is. Hoewel dat laatste album mi beter nergens gespeeld moet worden. Lol.

Ik vind Elbow live net zoiets als the National. Beiden een goede band (behalve dit laatste album dan), maar live komen ze wat saai over, echt met te weinig dynamiek. Misschien meer wat voor de Stadsschouwburg, met je ogen dicht of zo. Maar ook dit is smaak, natuurlijk.
Overigens beweerde de zanger van the National dat zelf ook vorig jaar bij Lowlands bij de VPRO. Hij gaf ook aan dat de band bloednerveus was om op zo'n festival te spelen. Ze vonden hun muziek meer geschikt voor kleine zaaltjes.
The Arcade Fire heb ik november nog in Barcelona gezien, in Palau St. Jordi: een zaal met 18.000 mensen. Konden ze makkelijk aan. Dat is toch een verschil. In Dusseldorf, een zaal met 5.000 man, leek het gewoon een intiem concert.

avatar van Blue88
Deels snap ik wat je zegt West. Daarom moet je ook niet naar festivals gaan voor 'nuchtere' muziek. En wat betreft meningen over live-kunsten van bands... dat is totaal persoonlijk. Ik vind Arcade Fire namelijk vérre van zuiver spelen live. De muziek wordt gered door de levendigheid van de band

Maar goed. Vandaag dit album beluisterd. Het bevalt me zeer goed. Van Neat Little Rows bevalt de productie mij niet zo goed; verder weinig minpunten op te merken. Erg sfeervol

Oja, Dear Friends

avatar van zorro83
west schreef:

Ben het echt niet met je eens. Zeker The National niet gezien tijdens Crosslinx? Wat een energie komt er van deze band af. Live klinkt het allemaal nog vele malen intenser dan op de plaat. Ook de zanger is echt een fenomeen, klimt al zingend de hele zaal door en geeft zich echt helemaal. Over hun performance tijdens festivals kan ik niet oordelen, maar van hun optreden in de Doelen heb ik echt enorm genoten. Bij Elbow kan ik alleen naar oordelen naar aanleiding van een concert in de Effenaar. De band creëerde echt een enorm intieme sfeer. Zanger Guy Garvey is erg grappig en praat veel met het publiek. Hij weet dit voor mij op zo'n manier te doen dat het niet irritant wordt. Eén van de beste concerten die ik gezien heb.

avatar van corn1holio1
west schreef:

Dan moet je dringend nog is naar een The National optreden West, want dit klopt zeker niet! Onwaarschijnlijk hoeveel dynamiek The national in hun live optredens weet te leggen, in vergelijking met de rustige sfeer die de CD's uitademen!

Zorro83 en corn1holio1: ik had het inderdaad over een festival optreden. Zorro83 noemt de Doelen en de Effenaar. Dat is al een hele andere omgeving. Ik ben blij om te horen dat die bands dan wel echt goed uit de verf komen.

khonnor
west schreef:

Elbow twee maal live op een festival mogen meemaken, beide keren in een tent met een capaciteit van enkele duizenden mensen. Beide keren redelijk meegesleept door hun muziek. Het valt wel af te wachten hoe het gaat uitpakken op het hoofdpodium van Werchter dit jaar. Hoewel ik dat niet zal meemaken omdat ik Werchter zowat het grootste kutfestival ter wereld vind. Rotcommercieel, zonder liefde voor muziek, en puur gemaakt om de centjes uit de zakken van de lieve kindertjes te kloppen. Geef mij dan maar Glastonbury, ATP, Primavera,...

En wat the national betreft zou je er niet meer kunnen naast zitten. Ik heb ze al vier keer gezien. Twee maal in de ab in brussel, één maal in vorst in brussel en één maal op de wei van pukkelpop. Vier keer volledig murw geslagen door de energie, de inzet en de power waarmee de band speelt. Zoals hierboven aangegeven geeft zanger matt berninger zich meer dan volledig tijdens zijn concerten. Ogen dicht, weinig contact met het publiek, maar de intensiteit spat er van af. Hij meent wat hij zingt, en doet dat met tonnen overgave en emotie. En wordt natuurlijk geholpen door 4 geweldige muzikanten...

moeilijk door te komen, kabelt een beetje voort maar wordt niet echt spannend. Je moet er van houden.

Heb Elbow reeds 1x gezien op Werchter. Ik ben ook van mening dat, net als The National, ze op op een weide niet tot hun recht komen. Zie ook het optreden van The National op de Main Stage op Pukkelpop. Matt voelde zich duidelijk niet geheel op zijn gemak.

Om nog even off topic te blijven: Bekijk deze video van enkele weken geleden. Voor 8000 man zingt Matt helemaal acoustisch. Ja, als je daar geen kippenvel van krijgt Over energie gesproken..
YouTube - the national / vanderlyle crybaby geeks / live @ vorst nationaal / 15/02/11

Over het nieuwe Elbow album. Het is weer even wennen. Enkele mindere nummers, maar Dear Friends heeft voor mij het potentieel om de nieuwe Great Expectations te worden. Zo ingetogen mooi!

1,0
Not my cup of tea.

Nadat ik her er veel over gehoord had ben ik het maar eens gaan proberen.

Maar ben er op zijn zacht gezecht niet kapot van.
Alles kabbelt maar een beetje voort, lijkt sterk op Peter Gabriel en soms invloeden van Alan Parsons Project.
Maar in beide gevallen valt de vergelijking - voor mij - in het nadeel van Elbow uit.

west schreef:

Dat klopt arcade fire komt wat mij betreft zelfs beter uit de verf in grotere zalen. En Elbow kan beide maar the National heeft inderdaad moeite met grotere tenten. Maar op lowlands stond ik vooraan en had ik er geen last van. En het voordeel is dat je deze bands nog steeds in kleine zaaltjes kan zien. Dus ik zie het probleem niet. Ik ga overigens nooit naar van die grote hallen behalve als ik een band nog nooit gezien en ze daar te goed voor zijn.

SSS
Ja geweldig album van Arcade Fire dit, het overtreft met gemak alle andere bands, ik heb het al 2 keer live gehoord en het is prachtig! (Of is dit niet de nieuwe van Arcade Fire? Ik lees allerlei bands voorbij komen en ben de weg wellicht kwijt... even naar boven scrollen dan maar, ooooohhhhhh Elbow, dus niet Arcade Fire? The National? Peter Gabriel? The Parsons? Thom Yorke?)

avatar van blonde redhead
Erg grappig ben jij. Een discussie kan ook gewoon gevoerd worden. En met je 4.5 ster ga ik ervan uit dat je dan alle andere albums van Elbow 5 sterren hebt gegeven of niet hebt geluisterd.

avatar van chevy93
Hij heeft anders wel gelijk. Daarbij klopt er niks van je hypothese.

avatar van midnight boom
ik dacht net: wat moet de cover eigelijk voorstellen?
ik zie er een soort beer in...