CunninLynguists - Southernunderground (2003)

Label: Freshchest

met Masta Ace

10. Nasty Filthy (4:47)

met Supastition en Cashmere the PRO

11. Falling Down (6:33)
  12. Sunrise / Sunset (3:39)
  13. Inderlude 2 (1:30)
  14. Appreciation [Remix] (3:27)

met Cashmere the PRO

15. Dying Nation (3:38)
  16. War (9:29)
avatar van Jordy
Old School geweldige track

I told Jesus that GZA said sandles were feminine So he copped some shelltoes and suede Timberlands...

avatar van BoordAppel
Ik vind deze plaat eigenlijk net zo goed als Will Rap For Food. Heerlijk sfeertje wordt er hier weer neergezet maar toch heel anders dan hun eerste plaat. Geweldige gastbijdragen ook. Ik pleit trouwens voor meer Tonedeff in de wereld, die gast is echt heel erg goed.

Speciale aandacht verdient Falling Down. Begint als een DJ Shadow beat maar slaat gaandeweg enkele keren helemaal om. Heel erg ontzettend vet.

avatar van FisherKing
Klinkt heel lekker, binnenkort maar eens helemaal beluisteren .
Bedankt voor de tip !

Seasons mag er ook zijn, heerlijke bijdrage van Masta Ace.

avatar van FunkyMonk
Seasons is een classic, right there.

avatar van herbertwest
Seasons zeker, maar Tonedeff steelt de show op Love Ain't

avatar van waxs
FunkyMonk schreef:
Seasons is een classic, right there.

RJD2 beat toch?

avatar van FunkyMonk
yup

avatar van Backslap
Dit is een underground classic
Nummers als rain (die beat ), fallin down (grappig) , seasons etc..
Dit album moet je gewoon hebben geluistert als je van hiphop houd de teksten zijn erg goed en die productie is gewoon subliem

rico-bballer
love ain't die tekst en verse van tonedeff

avatar van herbertwest
rico-bballer schreef:
love ain't die tekst en verse van tonedeff

Ik denk dat die verse in het rijtje van Nas op Verbal Intercourse, Pharaohe Monch op Bring It On, Inspectah Deck op Triumph hoort.

rico-bballer
zucht* Wat hou ik toch van hiphop.

avatar van J.M.
Weer een geweldig album van Cunninlynguists, deze gasten zijn egt super goed. Dit album vind ik netzo goed als Will Rap For Food. Dit is echt de hiphop waar ik van hou, lekker beats, goede teksten.
#4, en 6 is toch echt het hoogte punt van deze cd, 3 topnummers achter elkaar. En voorderest zoals gewend geen slecht nummer erop. Ook de verse van Masta Ace vind ik geweldig, hij heeft zo'n lekkere flow en past ook perfect bij dit soort rustige beats. Net als Rap for food

avatar van Reijersen
Erg veel toffe tracks op deze cd, maar af en toe ook wat missers. Maar natuurlijk behoudt het positivisme de overhand en is het een goede plaat. Later werk van deze heren vind ik wel interessanter.

3,5 ster.

avatar van Osiris Apis
Welke nummers vind je de missers?

avatar van Chrisseh
Fallin' Down is echt geweldig! Geniaal. De 'tweede' beat (als Deacon 'gek wordt'), fantastisch.
Andere nummers zijn ook zeer sterk.

Social_Mask
Geen idee hoe ze het voor elkaar krijgen..maar ook dit is weer een geniaal goed album.

Ik bedoel nummers als Love Ain't(prachtige Tonedeff verse), Rain(heerlijke beat), Doin' Alright(5 may 1999 ), Old School (erg leuk verzonnen), Seasons (classic), Falling Down (erg leuk bedacht en gedaan ook) en War (en dan het 2de gedeelte)...

Deze zijn stuk voor stuk geweldig. Alleen Nasty Filthy en Sunrise / Sunset vind ik wat minder. Maar bij dat eerste nummer, is het laatste praat gedeelte hilarisch! En bij Sunrise / Sunset is die sample ook meer dan prachtig.

4,5*, CunninLynguists zijn geweldig

Vergo
super album, 5*
Favo's: Love ain't, Doin Aight, Seasons, Nasty Filghty, Falling Down

Social_Mask schreef:

Monkey Monkey!

avatar van Niek
Ik ben geen groot fan van de Cunninlynguists, maar bij deze plaat kan ik niet ontkennen dat ze zeker wat in huis hebben (zal overigens ook nooit gaan ontkennen). Wat mij betreft duidelijk hun beste plaat. Wat meer down to the basics en muzikaal van hoge klasse. Qua concept zit het ook prima in elkaar en (het is natuurlijk al gezegt) Tonedeff grenst aan perfectie en deze feature past in het rijtje AZ op Illmatic en Meth op Ready to Die. Prachtig.

Ik begin met een bescheiden 4 sterren.

avatar van hiphopmaster
Seasons is een juweeltje hoor, zoals we dat kennen van Masta Ace op A Long Hot Summer. Merkwaardig vond ik het wel toen ik ontdekte dat dit en Rjd2-productie is. Is niet echt zijn sound.
Voor de rest is dit weer een heerlijk album, alhoewel ik deze net even iets minder vind dan zijn voorganger.
Beste nummers voor mij zijn Seasons, The South, Love Ain't en Sunrise/Sunset (fantastische vocal-sample, maar daar hebben meer nummers 'last' van ). 4*!

avatar van Rhythm & Poetry
CunninLynguist een groep opgericht door Kno en Deacon The Villain. Op dit album met Mr. SOS en nog zonder Natti die een jaar later pas zijn opwachting zou maken. Tevens een van de sterkste hiphopformaties, het zegt voor mij genoeg dat dit album 4,5* verdient en dan nog niet het beste werk van de heren is. Opvallend detail aan Southernunderground is dat ze op 1 April het levenslicht te zien kreeg.

Mijn favoriete act uit het zuiden, met name de producer Kno (hij rapt ook verdienstelijk, maar is een nog beter producer) en rapper Daecon maken het voor mij zo goed. Het is dan ook nauwelijks opvallend dat de minste producties op het album gelevert wordt door Domingo op de titeltrack. Maar na dit nummer barst het album los en is er erg veel te genieten. The South is een vrolijk nummer door de tonen van een mooie fluit, de raps zijn uptempo. Een ideale opwarmer voor mijn favoriete track van het album: Love Ain't. De gastbijdrage is daar van Tonedeff (een van de snelste, goede, rappers. Hij opent de track op sterke wijze, toch is het Deacon die de show steelt:

"Love'll have you nervous, doing stupid shit on purpose
brain out of service, words slurred when you blurt shit
studderin', utterin' non-sensical shit in your verses
feeling like a shirtless, 4-breasted woman in a circus
furthurly trying to gap an unfillable void
because of parents never transfering that unbillical joy
so girls create a false world of filling on boys
exploited, guys playing with her heart like her feelings are toys"

Het is Deacon die ook de mooiste stem heeft in mijn opinie. Zijn articulatie is ongekend en zijn stem is meer helder dan Heineken. SOS zijn niveau gaat er ook van omhoog waardoor hij meekan met Deacon. SOS rapt in een fijn tempo en is duidelijk te volgen. Kno heeft een stem waar ik altijd aan heb moeten wennen, maar het is zeker niet verkeerd daarnaast is het een goede lyricist

Halverwege het album is het nog eens tijd voor een nummer om in te lijsten. Hiphop grootmeester Masta Ace mag zijn steentje daar in bij dragen. Seasons is de track waar zowel producer als rappers in uitblinken. Een fijne zomerse productie, zit een lekker tikje in en fraai sample werk (onder meer Lauryn Hill, Little Brother en Andre 3000 worden gesampled). Lyricaal is het opnieuw sterk en woprden de 4 seizoenen besproken:

"As we spring back to the past, it was all happening fast
We glorified coke and smoking crack in a glass"

- Masta Ace -

"As Summer's heatwaves ascended in it's splendid manner
Green was flooding our scene, although the skin was tanner"

- Deacon -

"As the East vs. West winds blew, causing two
Legends to Fall like maple leaves from escalated beef"

- Kno -

"By the dawn of the new millennium we saw bright chains
Winter brought along platinum causing the ice age"

- Mr. SOS -

En zo staat er op een ijzersterk album ook nog flink wat uitschieters naar boven. En ondanks dat halverwege de twee beste nummers al geweest zijn is er nog genoeg te genieten. Zo is Sunrise / Sunset weer prachtig sample werk en wordt er op de Appreciation [Remix] voor een heerlijke relaxte sfeer gezorgd mede door de sterke raps en de heerlijke (menselijke) fluit. Ook op de laatste twee tracks is de harmonie tussen de raps en productie uitstekend.

Southernunderground is een zeer fijn project geworden. Kno en Deacon zijn uitstekend in vorm en tillen zo de kwalitatief mindere SOS naar een hoger niveau. Een sterke plaat met twee flinke uitschieters naar boven verdient mijn respect en een passende beoordeling: 4,5*.

Vgn
Toch raar dat ik hier niemand iets heb horen zeggen over die intro!!
Wat een FACKING leipe intro, alleen daarom moet je dit album al hebben.

Maar geniaal album, net als al hun albums. Geen slecht woord voor over. Cunninlynguist, echte hiphop

Maarten||
Nu ben ik toch ècht overtuigd van hun kwaliteit. Dit is het derde album van hun dat ik bezit, en deze is wederom heerlijk :H.

avatar van Raul
Absoluut een fantastisch album, er staan eigenlijk geen dieptepunten op. Het geheel is afwissellend maar wel samenhangend, erg funky en ijzersterk qua teksten en inhoud. Ook hebben de mannen een aantal geweldige features opgetrommeld met als hoogtepunten Masta Ace en Tonedeff.

Favorieten zijn The South, Love Ain't, Seasons en Oldschool.

4,5 sterren.

avatar van _Freek_
Grappig dat Appreciation een sample heeft van Andrea Bocelli's Le tue parole. (http://www.youtube.com/watc...laatste stuk, vanaf 3.15)

Verder een album waar Cunninlynguists, zoals op elk album, hun enorme kwaliteit weet te tonen.

avatar van Aghora
Geweldig album. Dit is mijn eerste kennismaking met CunninLynguists en daar moet ik zeker meer van horen. Elk nummer van een ongekend niveau.

Chrisseh schreef:

Ben ik het helemaal mee eens, de eerste keer toen ik dat stukje hoorde blies het me omver. Sowieso vind ik op de meeste tracks Deacon het best. Verder moet ik nog kwijt dat ik Doin' Alright echt meesterlijk vind. Zo'n relaxt nummer waar je op weg kan dromen en daarnaast erg goede lyrics.

avatar van Niek
Nog geen jaar geleden was ik hier onverdeeld positief over. Domme domme ik. Net in de trein weer een kans gegeven en ik kom tot de conclusie dat het toch echt zeer magertjes is. Tonedeff blinkt hier geweldig uit, maar zegt meer over de andere rappers dan over Tonedeff. Verder klopt het muzikaal allemaal wel, en dr word van alles bijgehaald, maar echt briljant word het nooit. Het basloopje of gitaarrifje of de tegendraadse drumkick die nummers van goed naar geweldig tilt ontbreekt. Ik denk dat de mannen of snel tevreden zijn of dat de sporadische uitschieters van ze gelukstreffers zijn. Kan dr niks meer van maken...

En wat mensen in Seasons zien/horen........

Relax
Wat een perfect album, geen fout nummer, kan wellicht een 5* krijgen, maar moet het dan nog wel even wat vaker horen.

avatar van Carolaah
Hmm deze is voor mij niet zo geweldig als 'Will rap for food' maar goed, dat is ook een kunstwerk/masterpiece op zich.

Opzich vind ik dit ook wel een prima plaat, maar er zijn genoeg hiphopplaten die ik hierboven zou verkiezen.
Gewoon fijne beats en flows en ja het klinkt allemaal prima.
De originaliteit die in Will rap for food zit, vind ik hier iets moeilijker terug. Alhoewel ze vele hiphop achter zich laten, bij verre.