CunninLynguists - Oneirology (2011)

Label: QN5

1. Predormitum (Prologue) (4:09)
  2. Darkness (Dream On) (3:58)

met Anna Wise

3. Phantasmata (1:53)
  4. Hard as They Come (Act I) (4:19)

met Freddie Gibbs

5. Murder (Act II) (3:23)

met Big K.R.I.T.

6. My Habit (I Haven't Changed) (2:03)
  7. Get Ignorant (4:29)
  8. Shattered Dreams (3:40)
  9. Stars Shine Brightest (In the Darkest of Night) (4:02)

met Rick Warren

10. So as Not to Wake You (Interlude) (1:24)
  11. Enemies with Benefits (4:37)

met Tonedeff

12. Looking Back (2:47)

met Anna Wise

13. Dreams (5:12)

met BJ the Chicago Kid en Tunji

14. Hypnopomp (Epilogue) (1:43)

met Bianca Spriggs

15. Embers (2:54)
avatar van Harderwiek
Ik vind deze wel beter dan Dirty Acres, maar inderdaad slechter dan de rest!

avatar van WeztSide
Boeiend dat ie beter/slechter is dan het oudere werk, het blijft gewoon een vet album en dat is het. Oeveloos lullen heeft weinig zin.

Dat zonder twijfel!

avatar van P.O.W.
MJ_DA_MAN schreef:
dat het eerdergenoemde gezang gedaan is met een ''compooder''? Geen idee wat dat moet betekenen.

Dat is gewoon slang voor Computer?

avatar van Septua
thgryda schreef:

zware stelling al mag jij dat vinden. Ik vind het by far de minste... nog steeds ok, maar gewoon minder

Dat komt vooral omdat er hier een goed tempo op het album zit, sterke raps met een geweldige inhoud.. de refreintjes zijn ook erg fijn en toch origineel omdat de meeste gesampled zijn.
Kno vind ik een waardevolle toevoeging bij de rappers Deacon en Natti, zijn manier van rappen, gevoelig maar toch enigszins sarcastisch past goed bij zijn stem en weet mij te boeien.

Ik heb het album vaak op repeat, vooral als ik lekker even op de fiets naar werk moet lol.

avatar van thgryda
Begrijp me niet verkeerd nadat de teleurstelling bij mij verdwenen was, begon ik deze ook steeds meer te apprecieren maar ik vind em nog steeds stukken minder dan de overige albums. Ik vind kno ook wel ok om af en toe te horen maar op nagenoeg elke track dan vind ik het wat te veel want hij is duidelijk minder dan deacon en natti

avatar van Rhythm & Poetry
Nog maar een keer opgezet, het is wel wat beter dan ik me kon herinneren. Soms is de muziek echt te kitscherig, met te gladde samples en vocals, maar soms is het best aardig. Bovendien zijn er leuke bijdrages van Big K.R.I.T., Freddie Gibbs en Tonedeff.

avatar van Don Broccoli
Nog maar even een half erbij. Mijn favoriete hiphopalbum van het jaar, ook al zegt dat niet heel veel, aangezien de rest overwegend tegenvallend was.
De gebruiker onder mij noemt Oneirology kitscherig met te gladde samples en vocals. Kitscherig is het niet. Glad kan ik in komen, maar ik vind dat juist fijn. Met glad moet je oppassen, maar dit is gewoon perfect geproduceerd. De heerlijke vette saus maakt het tot een sterk geheel.

Rene1979
Ook deze weer eens opgezet vandaag. Blijft toch een lekker album!

avatar van Murdoc023
Toevallig ook weer eens beluisterd, ook om te vergelijken met Kno zijn nieuwe project. Blijft gewoon goed. Nog steeds van mening dat het gemiddelde hier te laag ligt.

avatar van Don Broccoli
Misschien is Oneirology iets te 'Amerikaans' geproduceerd voor de Nederlandse oortjes?

Next level onzin 2.0.

avatar van Don Broccoli
Weet ik niet. Het was ten eerste maar een suggestie. Ten tweede hoor ik hier regelmatig dat het overproduced is, een zelden gehoord Amerikaans argument bij dit album.

Next level onzin 2.0 is trouwens dubbelop.

Don Broccoli schreef:
Amerikaans argument nog wel. Wow.
Next level onzin 2.0 is trouwens dubbelop.
*iets met Sherlock*

avatar van Don Broccoli
Is argument een te moeilijk woord voor je? Of heb je gewoon geen antwoord?

avatar van MJ_DA_MAN
Ik weet wel wat argument betekent maar heb nog nooit van ''Amerikaans'' (kun je dat eten?) gehoord.

avatar van Dakduivel
Hij bedoelt dat er bijna geen Amerikaan is die het op internet overgeproduceerd noemt. Ik had er op het begin ook wat moeite mee maar het is na tientallen keren luisteren steeds beter geworden bij mij. Oneirology is zelfs uitgegroeid tot mijn favo plaat van het jaar (tot nu toe). Vrijwel elke track is op zichzelf al erg sterk maar als geheel staat het helemaal als een huis. Alleen Dreams is een stuk minder dan de rest maar dat komt imo eigenlijk alleen door de featurings.

panjoe (moderator)
'Bijna niemand vindt dat' of ' ik hoor het nergens' is natuurlijk ook een behoorlijk slecht tegenargument. Voorzover de het al dan niet overgeproduceerd zijn van deze plaat al een betwistbaar iets is.

avatar van Don Broccoli
Wie quote je daar? Kan het niet terugvinden in voorgaande berichten.
Of het overgeproduceerd is, is inder misschien niet iets betwistbaars. Dat blijft namelijk een mening.

panjoe (moderator)
Ik citeerde vrij ik hoopte eigenlijk dat je dat zelf al snapte, maar speciaal voor jou hier nog eens helemaal uitgeschreven: "een zelden gehoord argument' en "er is bijna geen Amerikaan die". Ik probeerde met mijn bericht niemand onderuit te halen maar juist duidelijk te maken dat dat toch een onbegonnen discussie is.

Over Oneirology zelf: op Hard As They Come en Stars Shine Brightest draai ik dit hele album nooit meer. Ik vind de sound nog steeds te 'gladjes' om te blijven boeien, ik zet liever A Piece of Strange nog een keertje op als ik muziek met deze sound wil horen.

Dit album is meer op mij gaan groeien. Van een 3.0 naar een 4.0 jawel.

avatar van Don Broccoli
@panjoe: Toch verdraai je mijn woorden, dus word maar geen journalist. Ben het wel met je eens dat het een onbegonnen discussie is.

avatar van bart1989
Toch wel onverwachts een zeer goede plaat! Eéntje voor in de toplijstjes van 2011.
In het begin lijkt het overgeproduceerd maar aan de hand van een voldoende aantal luisterbeurten zal je een heel goed doordacht en catchy plaatje te horen krijgen.

Een aanrader! Beter dan die andere hiphopplaten van het moment (Roots, Weeknd, Watch The Throne, Drake, Big K.R.I.T., Shabazz Palaces...). Bij die laatste moet ik wel toegeven dat ik hem nog niet genoeg beluisterd heb...

Don Broccoli schreef:

Ik ben ook totaal geen journalist. Wat ik doe is niet verdraaien maar interpreteren. Als het jouw bedoeling was iets anders te zeggen zat ik er blijkbaar helemaal naast met m'n interpretatie, of dat aan mij ligt is weer een andere vraag (waar ik het antwoord niet op weet).

avatar van Harderwiek
Heb deze inmiddels verhoogd naar 4,5*. Een geweldig album dat qua sound een voortreffelijk concept heeft. Naast Kno rappen zowel Deacon en Natti als de gastartiesten op hun best en zorgen ervoor dat dit album naar een erg hoog niveau getild wordt. Vanaf Stars Shine Brightest is het niveau bijzonder hoog. Heerlijk album

avatar van Nr.4
Harderwiek schreef:

eens ja. Al is My Habit hier favoriet.

avatar van Silky & Smooth
Dit blijft een fijn album. Minder dan de meeste voorgangers, meer een geheel als Strang Journey Vol. 3. Dat laatste maakt dit album net iets beter. Kno vind ik als rapper niet eens zo vervelend meer. Hij haalt het niveau van Deacon en Natti lang niet, maar zijn stem is een leuke afwisseling tussen het nogal overeenkomende stemgeluid van de andere rappers.

avatar van Pecore
Dit album weer eens een paar keer opgezet. De ietwat gladde, soms naar kitsch neigende beats passen goed bij het concept. Kno bewijst wederom geen grootse rapper te zijn, maar gelukkig zijn Natti en Deacon weer in vorm. Fijne rappers met goede teksten.

Life's a skinny bitch, it's a struggle to get a handle.

Lekkerrr!

avatar van alexander-r
3 juli is deze weer te koop op vinyl!

avatar van Johnny Marr
Wat een prachtig album. Het gemiddelde hier is absurd laag