Death Cab for Cutie - Codes and Keys (2011)

Label: Atlantic

1. Home Is a Fire (4:04)
  2. Codes and Keys (3:22)
  3. Some Boys (3:10)
  4. Doors Unlocked and Open (5:37)
  5. You Are a Tourist (4:46)
  6. Unobstructed Views (6:10)
  7. Monday Morning (4:18)
  8. Portable Television (2:52)
  9. Underneath the Sycamore (3:26)
  10. St. Peter’s Cathedral (4:30)
  11. Stay Young, Go Dancing (2:50)
Codes en sleutels. Het inmiddels al niet meer zo nieuwe album van Death Cab for Cutie. Gewoon helemaal vergeten in alle drukte van 2011. En dat terwijl deze Amerikanen toch een aantal hele goede en aan elkaar gewaagde albums hebben geproduceerd. Daarnaast heeft de zanger met zijn Postal Service ook nog eens een leuk uitstapje gemaakt naar de electronica. Hoe is het nou mogelijk dat ik dit heb kunnen vergeten?

Dat is de gedachte achter dit album een beetje. Ik merk gelijk dat er weinig is veranderd in de stijl. Het is nog net zo toegankelijk als vroeger en de stem van de zanger klinkt nog net zo lief. Ook staat er weer, net als op Narrow Stairs zo'n opbouwend nummer in de vorm van Home is a Fire. Maar het hoeft het, zoals gewoonlijk, ook hier niet alleen van te hebben. Naast deze favoriet is er nog meer te genieten bij nummers als You are a Tourist en St. Peter's Cathedral.

Death Cab for Cutie blijft gewoon dezelfde band. Het gebrek aan ontwikkeling kan negatief worden opgevat, maar aan de andere kant verveelt de vertrouwde stijl in het geheel niet. Het is muziek die ik zo nu en dan zal blijven draaien, niet vaak, maar wel met veel plezier. Het is niet moeilijk, het is niet revolutionair en het kan ook niet bepaald origineel genoemd worden, maar een ding is het wel: goed. Daarnaast is het ook gewoon stom dat ik dit ben vergeten.

klik

avatar van Banjo
ik vind dit leuke muziek! voor bijvoorbeeld op een zaterdag middag in een kroeg..
maar erg veel pit zit er niet in, het is mij net wat te dromerig..

3 sterren

avatar van Leptop
Eerste kennismaking is zonder meer aangenaam. Wellicht groeit de plaat nog naar 4 sterren.

avatar van Shelter
Ik moet er nog erg aan wennen, het heeft iets alternatiefs maar op een rustige manier maar toch wat ongecontroleerd. Ik weet nog niet echt wat ik ervan moet maken, zit nu op 3-3.5*
Hoop dat het groeit, want de band vind ik meestal prettig in het gehoor liggen.

avatar van Johnny Marr
You Are a Tourist