Beastie Boys - Hot Sauce Committee Part Two (2011)

Label: Capitol

1. Make Some Noise (3:30)
  2. Nonstop Disco Powerpack (4:09)
  3. OK (2:49)
  4. Too Many Rappers [New Reactionaries Version] (4:51)

met Nas

5. Say It (3:25)
  6. The Bill Harper Collection (0:24)
  7. Don’t Play No Game That I Can’t Win (4:11)

met Santigold

8. Long Burn the Fire (3:33)
  9. Funky Donkey (1:56)
  10. The Larry Routine (0:30)
  11. Tadlock’s Glasses (2:19)
  12. Lee Majors Come Again (3:43)
  13. Multilateral Nuclear Disarmament (2:54)
  14. Here’s a Little Something for Ya (3:08)
  15. Crazy Ass Shit (1:56)
  16. The Lisa Lisa / Full Force Routine (0:48)
  17. B-Boys in the Cut *
  18. Pop Your Balloon *
avatar van midnight boom
Ik genoot op voorhand al van de Release van Hot Sauce Committee Part Two, alleen die titel al er kwam nooit een part one, daarom is ie al zo leuk. De albumcover is alles behalve verwacht en The Beastie Boys zijn weer helemaal terug met een hilarische nieuwe videoclip van het nummer Make Some noise. En weet je wat dan ook nog mooi meegenomen is? De muziek op Hot Sauce Committee Part Two is ook nog eens erg goed. 'The Beastie Boys are Fucking back!' En gelukkig maar.

Wie had gedacht dat de Opa's van de hiphop (letterlijk en figuurlijk) halverwege hun 40ste nog zo vet zouden klinken. Er zullen weinig fans zijn die opener make Some Noise niet vet vinden. De singel leunt namelijk op een moddervette beat en de nog steeds meesterlijke raps van Mike D, MCA en Ad-Rock. De Eerste echte hiphopplaat in 7 jaar is niet zo oldschool als de singel misschien doet verwachten, maar wel noisy, vet, funky en ontzettend vermakelijk. Zo horen we het fantastisch energieke too many rappers met Nas vorbij komen, dat ontzettend gaaf is. Het 'sabatoge' achtige Say it en het zomerse don't pay no game that i can win met Santigold. Maar ook zonder gastartiesten kunnen the beastie Boys het nog steeds. Dit horen we bijvoorbeeld het melige en coole Funky Donky, en het harde Lee Majors Come Again. Maar ook zijn juist de instrumentale gedeeltes als bijvoorbeeld Multilateral Nuclear Disarmant, Weer onwijs funky en ouderwets lekker.

The Beastie Boys bewijzen niet alleen een van de beste hiphopact ooit te zijn, ook zijn ze een van de beste Hiphoppers van het moment. Samen met Kanye West een van de meest verrassende hiphop album van de afgelopen 5 jaar. Ook al is Hot Sauce Committee Part Two niet zo goed als Check your head en Paul's Boutique. Want het album heeft soms ook zijn iets mindere momenten, maar daar heb ik nu geen zin om over te vertellen want ik ben al helemaal blij dat hij weer ouderwets lekker is...

Als je in 1992 had gezegd dat het puberale en melige Hiphop Trio 20 jaar later nog steeds goede albums kan maken, had niemand je geloofd. De houdbaarheidsdatum blijkt toch echt lang te zijn want in 2011 brengen The beastie boys gewoon een zeer toffe plaat uit, genaamd Hot Sauce Committee Part Two. Leve the Beastie Boys. lang leve the Beastie Boys.

van: http://daanmuziek.blogspot....

avatar van Weirdo Wizzy
Heerlijke cd van de Beastie Boys en ik durf zelfs te zeggen dat ik deze hun beste vind (nu al!). Ik heb de eerste vier albums van de boys ook.

Het album begint gelijk al heerlijk met Make Some Noise. Erg logisch dat ze deze als eerste single hebben uitgebracht, want hij pakt je gelijk. Too Many Rappers vind ik ook een lekker rauwe hiphoptracks en Nas zijn bijdrage is erg goed. Dat kan ook worden gezegd van Santigold. Erg leuk dat de Beastie Boys eens reggae-achtig nummertje maken. Het pakt erg goed uit want het is één van mijn favorieten van de cd.

Lee Majors Come Again is ook een heerlijk punkachtig nummer. Ze hebben dit wel eens vaker gedaan maar nooit zo goed als nu. En gelukkig krijgen we ook nog even een ontzettend goede instrumental voor onze kiezen. Jammer dat ze niet meer instrumentals op dit album hebben gezet, want ik vind ze vaak erg lekker en een goede afwisseling tussen hun over het algemeen drukke nummers. Maar echt reden tot klagen heb ik niet want ik vind echt alle nummer variëren van zeer goed tot geweldig.

Overigens vind ik de reacties hier nogal tegenvallen (ieder zijn mening natuurlijk ). Maar het probleem wat ik bij eerdere Beastie albums had was dat het nooit de volle speelduur de aandacht vast kon houden bij me. Dat is ze met dit album wel gelukt. Drie kwartier is een prima speelduur voor een album als dit. Genoeg variatie in de nummers ook en alle stijlen die de Beastie Boys door de jaren heen hebben gebruikt komen hier aan bod (met vreemde geluidjes tussen door en meer van dat). Toch heeft het album een eigen sound over zich. Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven. Beetje spacy futuristisch misschien? Muzikaal is het gewoon weer top en hun rapstijl moet je van houden en ik hou ervan!

4,5 ster

avatar van bart1989
Alles meer dan OK met dit album!
Dat is meteen ook het beste nummer van de cd volgens mij.

Ze bewijzen dat ze het nog steeds kunnen en halen enkele heerlijke beats en lyrics uit de kast.
Met als hoogtepunten: Lee Majors Come Again, Multilateral Nuclear Disarmament en het eerder vermelde OK.

Een degelijke 3,5 en misschien een plaatsje in mijn top 10 van 2011?

avatar van james_cameron
Laatste album helaas van het tegendraadse drietal, al was dat destijds niet de bedoeling. Met het overlijden van MCA in 2012 kwam er ook direct een einde aan de band. Gelukkig is dit laatste wapenfeit een schot in de roos. De gebruikelijke lekkere cocktail van hiphop, funky electronica en rock is te horen, maar het materiaal doet net wat frisser en energieker aan dan dat op de vorige paar albums. Is en blijft een leuke band. Ik mis ze in ieder geval.