Tyler, the Creator - Goblin (2011)

Label: XL

9. Sandwitches (4:51)

10. Fish (6:20)
  11. Analog (2:54)

met Hodgy Beats

12. Bitch Suck Dick (3:36)

met Jasper Dolphin en Taco Bennett

16. Burger * (3:50)

17. Untitled 63 * (1:06)
  18. Steak Sauce * (3:22)
avatar van Ploppesteksel
Misschien wel. Al zit je dan in principe met het 'probleem' dat hij zelf toch geen slappe hap gaat serveren? Of wel? Nuja, geval van smaak zeker.
Anderzijds, als je dat zegt, dan klopt je uitspraak niet meer, want dat vindt hij het goed zoals het is en is er dus geen sprake van die "fuck it"-attitude. Interessant..

Het lijkt mij gewoon alsof hij wat ideeën had, die ideeën zo snel mogelijk uitwerkte en zonder er verder nog aandacht aan te besteden ze random achter elkaar smeet: Goblin was geboren.

avatar van Stapler
Elohim schreef:
Ik denk dat wat hij bedoelt, is dat Tyler niet in staat is zichzelf te corriseren.

corriseren?

avatar van bennerd
Ploppesteksel schreef:

Dat lijkt mij ook, maar negatief vind ik het niet. "Wat zeg je Hodgy, zin om wat te rappen? Ok, doe maar dan, gooi jezelf ertussen." "Hé, is dat een stemvervormer? Even mee rommelen." "Coole sample, nog maar eens gebruiken." "Laten we Radicals beëindigen met nog wat random veel te lang gedoe. En dat live dan gewoon overslaan. Haha."

Daarmee krijg je niet automatisch een goed album, maar hier is dat naar mijn mening wel goed gelukt. Het klinkt chaotisch en ongemakkelijk, maar het werkt voor mij wel.

Ik blijf het gewoon een intrigerend album vinden, vandaar dat ik het de komende tijd wat ga overschatten

Geweldig album met een paar mindere momenten. Kan niet wachten op Tyler's nieuwe album.
Hij killt het ook in featurings de laatste tijd Martians vs Goblins met Game en Trouble On My Mind met Pusha T waren geweldig.

toris
Ik begin het album toch wel steeds vetter te vinden. Tot en met Sandwiches is het echt geniaal, en daarna is het ook nog wel goed te luisteren. Een paar missers maar ook een aantal hele vette tracks. Toch maar 3,5 voor Goblin.

avatar van maxinator
Yonkers, Tron Cat en Sandwitches. Wat vind jij het beste nummer van het album?

Yonkers, goblin, Tron cat en Sandwitches. Yonkers vind ik het beste.

kaholiic schreef:
Wat vinden jullie het beste nummer van dit album?

Je kan ook gewoon de statistieken bekijken. Maar goed, mijn favorieten op dit album zijn:
1. Yonkers
2. Tron Cat
3. Radicals
4. Sandwiches
5. Nightmare

Ik snap niet dat er zo weinig stemmen bij goblin zijn, die vind ik juist erg goed.

avatar van MJ_DA_MAN
kaholiic schreef:
Wat vinden jullie het beste nummer van dit album?
I.p.v. deze vraag bij ieder album opnieuw te stellen kun je ook gewoon naar statistieken gaan en zien welke tracks het vaakst zijn afgevinkt.

ja, dat wist ik niet, ben hier nieuw.

avatar van Nanne-1995
Hiphopgod is overdreven, maar deze Tyler is absoluut revolutionair op het gebied van hiphop. Deze gozer is niet 1 van de zoveel rappers die motherfuckt over zijn harde tijd als 'gangster from the hood' of 'the bitch magnet with his 13 inch'. Zijn lyrics staan recht tegenover elkaar. Hij scheld, shockeert en tiert er op los maar de verstrooide puber met de meest duistere en beklemmende gedachten is er ook. Yonkers is daar een voorbeeld van, waarin hij rapt als zijn halfe alter-ego genaamd Wolf Haley, maar ook als de gebroken Tyler. Deze muziek is eigenlijk niet vergelijkbaar met de meeste rap, maar meer met Kurt Cobain, Janis Joplin, Ian Curtis of Morrissey. Die zien we nu als de geniale schrijvers. Moeilijk te begrijpen en getergde adolescenten. En waarom konden ze zulke teksten schrijven? Omdat ze jong waren. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat adolescenten op totaal verschillende manier kunnen denken, veel duisterder en absurder. Ze zijn radicaal en tegelijk heel kwetsbaar. Ik denk dat over een paar jaar wij ook op die manier naar Tyler kijken. Als een hoofd van een generatie. Als je teksten analyseert van Robert Smiths of Brian Molko van toen en nu, dan zijn ze compleet anders. Hun oude lyrics zijn puurder en oprechter. Maar hun lyrics die op latere leeftijd geschreven zijn gaan over ervaringen waardoor ze wijzer zijn geworden, ze staan zonder vragen en problemen in het leven. Dat is waarom de meest geniale en ook onbegrijpelijke teksten van de jonge garde komen, dat zijn vrijwel de enigen die dat kunnen. De laatste jaren zijn daar artiesten als Alex Turner, Pete Doherty en ook deze Tyler bijgekomen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Leonard Cohen of Lou Reed. Maar in Lou Reed's geval is het meer een teken van idioterie. Lou Reed lijkt er meer in vast te zitten. Hem zou je eerder als (geniale) gek verklaren.

HoodLum Havoc
Ik heb Goblin origineel in bezit wat een bangelijke cd man, zijn teksten en producties zijn geniaal deze kerel is nog maar 20 jaar en zie wat hij allemaal al kan... Van Tyler, The Creator mogen we nog veel gaan verwachten.

avatar van dnls
Bangelijke CD. Gek dat Transylvania zo slecht scoort... wat een ziek nummer

toris
Dat vind ik nou echt een verschrikkelijk nummer.

avatar van L_T_B
Slowchat verwijderd.

Yonkers!
Zowel flow, beat als tekst zijn ongeloofelijk hard!
Misschien toch maar eens de plaat beluisteren.

Yonkers is een eenzame uitschieter hoor.

avatar van Oortrommel
Dat Goblin uniek is, geef ik meteen toe. Dat het provocerend is ook. Normaal gesproken houd ik wel van controversiële muziek (in de trend van Eminem's The Marshall Mathers LP en Immortal Technique's Revolutionary Vol. 1 en 2), maar dit vind ik toch allemaal wat te 'amateuristisch'. Amateuristisch is misschien niet het juiste woord, maar komt het dichtste bij mijn gevoel van deze cd. Alsof het allemaal snel in elkaar geflanst is, zonder er achteraf nog eens kritisch naar te luisteren. Dit kan z'n charme hebben, het Wu-Tang Clan debuut is zo'n voorbeeld, maar soms gaat het te ver en gaat dit uiteindelijk ten koste van de muziek. Ik vind Goblin in de laatste categorie vallen.

De producties klinken als concepten, alsof er nog wel wat aan geschaafd had mogen worden. Tyler zelf klinkt daarentegen wel fris op iedere track en brengt in de hedendaagse, met commercie overspoelde hiphop een unieke smaak.

De pareltjes van deze plaat (She, Transylvania, Yonkers en Radicals ) kunnen er helaas niet voor zorgen dat dit een nipte onvoldoende wordt. Gelukkig is Tyler pas 20 jaar en heeft hij dus nog zeeën van tijd om een waardige opvolger uit te brengen, want ondanks dit mindere album kan ik zijn teksten wel waarderen.

avatar van bennerd
Oortrommel schreef:

Die zijn op tekstueel vlak provocerend. Goblin is dat op muzikaal vlak, vandaar dat het je misschien minder bevalt. Begrijpelijk, maar ik krijg er in ieder geval geen genoeg van Auditieve terreur die nergens goed aanvoelt, nergens flowt, nergens een streling is voor het oor, nergens berekend is, maar uiteindelijk toch zo hard lijkt te kloppen. Er zijn uiteraard een paar fouten te vinden op het album, maar het totaalplaatje pakt er goed uit. Ik blijf deze plaat voorlopig met trots overschatten.

avatar van Delars
Ik ook Bennie, ik ook.

Yonkers!
Zowel flow, beat als tekst zijn ongeloofelijk hard!

Yonkers heeft echt een zwak beatje, en de flow van Tyler trekt echt op geen klote op dat nummer, of wat je bedoeld met flow?.... Maar dat is natuurlijk ook de bedoeling. Yonkers is een voorproefje, het draait natuurlijk puur om de tekst (ook al wordt er wel zeker een minuut aan "uhh, wolf,, uuhhh, hayley,,, uuuhh, yeaahh, golfff waaannggg,,, wollffff, uuuhhh, hayleyyyy, wolff fucking gang" besteed- blijft een super nummer)

avatar van Snoeperd
Ik vind die beat anders wel keihard. Juist door die duistere klappende beat komt de geniale tekst zo goed tot zijn recht.

Wat Snoeperd zegt dus.
De tekst is idd echt ongeloofelijk hard en vooral geniaal.
Paar coole lines:

I'll crash that fucking airplane that that faggot nigga B.o.B is in
And stab Bruno Mars in his goddamn esophagus
And won't stop until the cops come in

Snoeperd schreef:

Het draait toch om de tekst, die beat is op zich gemaakt op een half uur. Dat zeg ik juist. Hij is niet slecht, maar veel moeite zit er ook niet in.

Paar coole lines:

I'll crash that fucking airplane that that faggot nigga B.o.B is in
And stab Bruno Mars in his goddamn esophagus
And won't stop until the cops come in

avatar van kobe bryant fan
Het draait toch niet rond hoeveel werk in iets zit, maar hoe goed het uiteindelijk is.
Zo gaf Burial bijvoorbeeld toe, demo's te hebben liggen waar er enorm veel werk inzit maar hij niet tevreden over is. En hij dan uiteindelijk Untrue op een paar weken volledig maakte.

kobe bryant fan schreef:

Je snapt het niet, je moet geen beatje de hemel in prijzen die niet bedoeld is om de hemel in te prijzen. Dat wil Tyler zelf ook niet. Het is letterlijk gewoon een klein beatje, om op te rappen, zonder ook maar enige synth of weet ik wat. Het is een rap nummer, geen beat nummer. A.K.A geen Kanye West, geen A$AP Rocky, geen Drake. Daar speelt de beat wel degelijk mee, maar zo niet moet je het ook gewoon niet aanhalen. Daarbij werkt Burial op beats, zijn muziek zijn beats, dat is het juist. Dit is Tyler the Creator, heeft niks te maken met Burial.

avatar van Elohim
1,0
Hoezo niet? Als iemand denkt gewoon even een kort schetsje te doen, om iets uit te leggen bij wat hij denkt een groot meesterwerk te zijn. Nu blijkt dat schetsje heel mooi te zijn voor anderen. Waarom zou je dat schetsje niet de hemel in prijzen?

Als je een beat heel dope vindt, mag je die toch gewoon de hemel in prijzen, ook al is hij gemaakt, slechts als ondersteuning. En om nou te zeggen dat dit niet de hemel in te prijzen is, maar Kanye West A$AP Rocky of Drake hun beats wel? Tsja... Daar kan ik ook niet bij.