Metallica - St. Anger (2003)

Label: Elektra

1. Frantic (5:50)
  2. St. Anger (7:21)
  3. Some Kind of Monster (8:25)
  4. Dirty Window (5:24)
  5. Invisible Kid (8:30)
  6. My World (5:45)
  7. Shoot Me Again (7:10)
  8. Sweet Amber (5:27)
  9. The Unnamed Feeling (7:09)
  10. Purify (5:14)
  11. All Within My Hands (8:48)
avatar van jeroenman
(de eerste 2 bekende nummers klinken in ieder geval veelbelovend, weer lekker trashy, en de solo's zijn weer terug!!!)

Nergal schreef:
alleen de solo's van die nummers zijn moeilijk de rest stelt helemaal niks voor

daarom zag dat veel topbassisten helemaal de mist in gingen toen ze deze nummers moesten spelen bij de auditie's toen metallica naar een opvolger van jason zochten... en dat waren toch echt geen kleine jongens![/quote]

Heb de twee nummers gehoord en t klinkt beter. Zelfs al weer een fijn solootje bespeurd! En ja, de bas is echt wel lastig, voor mij in ieder geval een stapje te hoog (vooralsnog )

avatar van AGE-411
jeroenman schreef:

Idd, Op Some kind of Monster waneer men bij de auditie van Rob 'For Whom the Bell tolls' doet zegt Kirk zelf: "it's never being played like that since Cliff". Rob was de enigste die in de buurt komt van Cliff van alle mensen die auditie deden.
Ik zou zeggen, we spreken melkaar volgend jaar wel eens!

PS: => Jason was een knoeier, Kben blij dat ie weg is. Misschien dat men nu met Rob kan herbeginnen met Metallica.

avatar van rusty nail
AGE-411 schreef:

Jason was zeker geen knoeier of slechte Bassist.Wel vind ik Dat Rob beter bij Metallica past.Daarbij is de manier waarop hij speelt , overeenkomstig met die van Cliff. Maar ook wist Jason zijn instrument goed te beheersen met een eigen stijl ,die ik ook wel kon waarderen. Metallica zie ik nu wel meer als geheel . Toen had ik iets meer van: Je hebt Metallica +Jason de invaller voor Cliff.

frankvankesteren schreef:

idem..of Nergal is zo'n briljante jongen die alles op (bas)gitaar kan..of je hebt er echt geenv erstand van...iedereen ging op zijn bek..vrienden van mij ook overigens (al waren sommige die er niet eens aan begonnen, slim )

zal m r toch in zitten dat k al zo'n 8 jaar bass en gitaar speel

avatar van jeroenman
Ik bas 7 jaar. Dat jaartje zal t m t verschil maken

zal m r toch in zitten dat k al zo'n 8 jaar bass en gitaar speel

WAT GOED! (serieus)

jeroenman schreef:
Ik bas 7 jaar. Dat jaartje zal t m t verschil maken

blijkbaar, of jij daagt jezelf niet uit tot echt moeilijke dingen, mss bass je wel alleen met plectrum dan word je ook niet echt heel veel beter.

probeer dingen als opeth maar eens, dan kom je ergens, of gitaarpartijen op 16en bijhouden, cannibal corpse is ook een goeie

of met een brouwer-muntje

Nergal schreef:

maak je geen zorgen Jeroen...Nergal is gewoon briljant

BLAAAAAAAAAT

eddy_lives schreef:

er wordt de hele tijd gezegd dat Dave Mustaine van alles voor metallica gedaan heeft, maar zijn invloed op de band was toch wel zeer gering geweest. de nummers die hierboven genoemd worden heeft ie aan mee gewerkt en niet zelf geschreven. daarbij was hij nogal heftig aan de drank en de drugs zodat ie uit de band is gegooid, en terecht! beetje sneu dat ie metallica de schuld gaf! maar ja hij is nogal een driftig persoontje, kijk maar met hoeveel bandleden en andere top metalbandleden hij wel niet ruzie heeft gehad! dus vind eigelijk niet dat hij veel heeft megedragen aan het succes van metallica.

Naar mijn mening heeft Dave Mustaine veel meer van Metallica geleerd dan Metallica van hem....

De invloeden van hem op Metallica zijn nihil geweest, ze hebben hem het liefst zo hard mogelijk verstoten omdat het gewoon een onhandelbare klootzak was, die helaas wel redelijk gitaar kon spelen. Kirk Hammett is meer dan een waardige vervanger (vergelijk menig solo die Dave heeft bedacht maar eens met die van One, Master of Puppets of Sanitarium, dan weet je genoeg) en bovendien vind ik dat het werk van Megadeth niet zoveel verschilt van het Metallica.

Het belangrijkste is misschien nog wel dat Metallica zowat de toonsetter is van de Metal en dat zij dus (of Megadeth nu telkens dezelfde Metal blijft spelen of niet) het recht hebben om te zeggen dat zij Metal hebben groot gemaakt, en niet Megadeth, wat dat betreft is het gewoon een feit dat Metallica meer eer verdient!

MetalDex
Dave Mustaine zat toevallig op dezelfde golflengte als Metallica in die beginjaren: de commerciële rommel die bands als Mötley Cruë bestempelden als metal, terwijl ze als een stel travestieten op het podium stonden en zich gedroegen zoals Paris Hilton dat nu doet, is een schande. Zij wilden metal met ballen maken: speedmetal.
Maar nu is Dave Mustaine geen makkelijk persoontje (om niet gebruik te maken van een oneervolle belediging als 'onhandelbare klootzak. Sorry, maar dat vind ik gewoon een belachelijke opmerking die gewoon te makkelijk gemaakt is. Ten eerste ken je Mustaine helemaal niet persoonlijk, en ten tweede zijn die verhalen die je kent destijds nogal opgeblazen door de media.), hij was het niet altijd eens met James Hetfield en Lars Ulrich die gingen over Metallica. Dave Mustaine is nou eenmaal een persoontje die alles het liefst zelf in handen heeft, en niet dingen van anderen wilt laten afhangen. Hij is wel terecht uit de band gezet, want met iemand met zo een houding is nou eenmaal niet te werken. Bij Metallica had hij ervaring opgedaan, maar hij had nog steeds zijn eigen ideeën en daarmee is hij Megadeth begonnen. Of Megadeth nou beter is dan Metallica is puur een kwestie van smaak (die van mij is bekend en die van jou is bekend, daar hoeven we verder niet op in te gaan), maar binnen de reikwijdte van thrash/speed-metal vind ik Megadeth en Metallica op enkele platen toch wel verschillen; ik zou zo geen Metallica album kunnen noemen dat lijkt op Peace Sells... But Who's Buying, net zoals ik geen Megadeth album op kan noemen dat zoveel lijkt op ...and Justice for All of St.Anger. Verder vind ik de Daves riffs en solo's op bijvoorbeeld Holy Wars wel beter dan Kirk's solo in One. (en daarmee benadeel ik Kirk nergens, voordat je me daar op terugpakt).
Natuurlijk is Metallica de eerste geweest, en daarom verdienen ze nog steeds respect, en dat krijgen ze van mij ook. Alleen is Metallica zich steeds meer gaan afzonderen van hun roots, wat niet altijd verkeerd hoeft te zijn, maar in dit geval (en dan vooral St. Anger) bevalt het me totaal niet.
Dat onze meningen verdeeld zijn is geen enkel probleem; het levert juist leuke discussies op, maar er is geen enkele reden om je te verlagen tot het uitschelden van personen, alleen maar om je argumenten kracht bij te zetten; laten we voortaan puur afgaan op smaak en muzikale kwaliteiten, ok?

avatar van frankvankesteren
excuus, dat klootzak was enkel een woordspeling die Ulrich zelf in een interview maakte..daar zit ik fout.

Over Dave's persoonlijkheid: je zegt het zelf terecht, we kennen hem persoonlijk niet, daarom kunnen we het best afgaan op interviews met bandleden. Ik ken die van de bandleden van Megadeth niet, die van Metallica wel: Dave was onhandelbaar, zwaar onder invloed van de drank en viel niet goed binnen de groep. Dat laatste is gewoon een feit.

Maar goed, we zijn hier allang niet meer bij de feiten, verder gaat het gewoon om mening, ik vind dat Metallica de krediet heeft om te experimenteren, ok...

Ik wil wel mijn excuses aanbieden als ik verkeerd overkom, ik hecht er veel belang aan om de feiten niet te verdraaien en indien ik subjectief ben, mijn mening goed te onderbouwen..goed om het mij te laten weten als ik ergens fout zit:)

frankvankesteren schreef:

Dat is dus die media waar ik het over had die vanalles opblaast en uit de context haalt.

Je hoeft de bandleden van Megadeth niet te kennen om te zien dat Dave niet de gemakkelijkste is om mee om te gaan: je hoeft alleen maar naar de vele line-up veranderingen te kijken.
Maar mij gaat het over het algemeen niet om de persoonlijkheid van een muzikant, maar om de muziek die hij maakt en die bevalt me in dit (Mustaines) geval erg goed, dus heb ik weinig redenen tot klagen. Anders is het natuurlijk als hij er een extravagante levensstijl op nahoudt zoals de eerdere benoemde hair-metalbands en personen als Paris Hilton tegenwoordig, of als ze tegenstrijdige etische, politieke of religieuze opvattingen hebben. Mustaine's drankprobleem is allang verleden tijd, en er zijn genoeg andere uitstekende muzikanten te vinden die drank- of drugsproblemen hadden (om in bekend gebied te blijven: denk eens aan Kirk's opvolger bij Exodus, Rick Hunolt, een uitstekende gitarist (mocht je hem niet kennen, check dan eens Tempo of the Damned uit 2004, één van de beste thrash-albums ooit), hij zit nu al voor de derde keer in een
afkickkliniek).

ik vind dat Metallica de krediet heeft om te experimenteren, ok...

Daar ben ik het helemaal mee eens, en, zoals ik al eerder heb gezegd, probeer ik anderen ervan te overtuigen om die albums ook een kans te geven, bijvoorbeeld bij Iron Maiden. Maar in dit geval vind ik de stijl die ze zich aangemeten hebben helemaal niks; in dat geval laat ik mijn mening ook horen.

Excuses geaccepteerd: het is altijd leuk om met goed onderouwde argumenten te discussiëren, zelfs wanneer deze discussies hoog op lopen. Maar als je dan iemand op het gebruik van drogredenen kunt betrappen, is dat natuurlijk handig meegenomen in zo'n discussie

avatar van dvdschaaf
[quote]MetalDex schreef:

Moet je iemand persoonlijk kennen om hem voor klootzak uit te maken??

Ja

avatar van dvdschaaf
Onzin, er zijn zat mensen die ik klootzakken vind, zonder dat ik ze persoonlijk ken. (Adolf H., Saddam H, Volkert vd G etc.)

MetalDex
Ten eerste, vind ik het wel erg ver gaan Dave Mustaine in hetzelfde rijtje te plaatsen als Hitler en Saddam Hoessein. Dat is nog erger dan iemand ongenuanceerd een klootzak te noemen.
En ten tweede denk ik dat je door te kijken naar wat ze gedaan hebben kunt weten wat hun ideologieën waren, en ideologieën komen (oa) voort uit persoonlijkheid.

DonDijk
pff...en nu weer reacties op de cd graag??

MetalDex
OK: Met alle respect voor Metallica, dit is een van de meest overgewaardeerde platen die ik ken. Met dit album bevestigden Metallica dat ze in een neerwaartse spiraal zaten. Hopelijk hebben ze hun 'Some kind of monster'-periode achter zich gelaten, en wordt de nieuwe cd weer ouderwets goed.

avatar van frankvankesteren
één van de meest overgewaardeerde platen?!?!?! Als er één plaat van al die duizenden een negatieve beoordeling kreeg was deze het wel! ondergewaardeerd!!

avatar van eddy_lives
snap ook echt niet waarom deze plaat toch nog goede reacties heeft gekregen... oke het is eindelijk weer een keertje hard en niet van die zoetsappige hard rock van de laatste jaren, maar dan hoeft het nog niet meteen goed te zijn. persoonlijk vind ik deze nog slechter als load en reload

kom op zeg dit is toch niet de metallica die we kennen van de live optredens, de pioniers van de trash... en dan komen ze ook nog eens met al dat gezeur over hun gevoelens en al die crap. je zou een hele aflevering kunnen maken met dr phil some kind of monster kom op zeg, besteed die tijd liever aan het maken van echte muziek!

raar dat zulke idolen zo ver kunnen vallen

frankvankesteren schreef:

Hij werd destijds wel aangekondigt als 'de terugkeer van Metallica' en, terwijl de echte terugkeer van een thrash metal gigant, nl. Anthrax, hetzelfde jaar plaatsvond maar totaal geen aandacht kreeg. Later is er veel commentaar op gekomen, dat klopt wel ja.

Persoonlijk vind ik dit absoluut geen slechte plaat, maar er valt genoeg kritiek op te leveren. Wat meer solo's zou niet verkeerd zijn en de drums van ulrich kunnen stukken beter. Hier is een filmpje over ulrich die uitlegt hoe zijn drumgeluid op St. anger tot stand kwam; http://www.youtube.com/watch?v=kxfublNY0xw

Verder verwacht ik wel meer van het volgende album. The new song en The other new song klinken sowieso al beter als de nummers van St. anger

Meneer hetfield over nieuwe album; http://www.youtube.com/watch?v=OBnNZAWc10c&mode=related&search=

avatar van eddy_lives
wat meer solo's? volgens mij is op het hele album er geen één te vinden, wat een schande!! en de drums zijn helemaal waardeloos, veel te overheersend! je ziet wel wie de meeste invloed heeft binnen de band...

hoop dat het nieuwe album idd beter word. de eerste paar nummers klonken wel iets beter de solo's waren oa weer terug, maar vond dat de nadruk nog heel erg op de st anger sound lag naja we zullen zien.

wat dat betreft deed anthrax het toch een stuk beter. we've come for you all is wel een heerlijk album!

avatar van frankvankesteren
nadruk op st anger lag??? Ik vond het meer op ..and justice for all lijken

avatar van eddy_lives
vond ik toch niet... het zware geluid oke, maar de drum en de zang leker toch verdacht veer op st anger

'k Vind het toch al een hele verbetering dat de solo's terug zijn, de nummers zijn ook weer een beetje uitgerekt maar toch... Het blikkerige drumgeluid vanop St. Anger is ook redelijk weg. Het oooh ooooh gedeelte op "The Other New Song" vind ik maar een beetje gewoontjes, maar we zullen afwachten wat het album ons te bieden heeft.

avatar van AGE-411
0,5

De eerste song heeft eigenlijk iets disposable heroes-achtig. Of ben ik nu de enige die het opmerkt? :S
Qua lengte en kwa opbouw ( eerst stukje en het laatste stukje). Qua ritme ook zowat.

New song #2 is wel beter (sneller en leukere solo's). Het nieuw album wordt wel iets denk ik.

En nu terug over naar St.anger want we zijn vree off-topic bezig. Sommige nummers daarop zijn toch niet zo erg? Neem nu bijvoorbeeld St.anger zelf, is echt om uit volle borst mee te schreeuwen op stressdagen. "Fuck it all and no regrets, I hit the lights on these dark sets, I need a voice to let myself, To let myself go free" ...

St. Anger en Frantic zijn acceptabel. De rest van het album vind ik monotoon als de pest, het drumgeluid verschrikkelijk storend en de zang niet om aan te horen. Het zijn gewoon geen sterke composities.

De twee nieuwe nummers klinken wel aardig, maar ook niet spectaculair. We wachten af!

En Megadeth heeft voor mij altijd net onder Metallica gezeten, tot en met de Black Album. Rust in Peace was het enige album dat ik over de volle breedte uitmuntend vond. De laatste jaren heeft Metallica het wel een beetje verprutst, ja.

En over wie een betere gitarist is: Hetfield is (was?) een van de allerbeste slaggitaristen. Strak as hell en killerriffs. Als sologitarist steken Mustaine en Friedman boven Hammett uit.