Metallica - St. Anger (2003)

Label: Elektra

1. Frantic (5:50)
  2. St. Anger (7:21)
  3. Some Kind of Monster (8:25)
  4. Dirty Window (5:24)
  5. Invisible Kid (8:30)
  6. My World (5:45)
  7. Shoot Me Again (7:10)
  8. Sweet Amber (5:27)
  9. The Unnamed Feeling (7:09)
  10. Purify (5:14)
  11. All Within My Hands (8:48)
bro
als je denkt dat metal automatisch nu-metal is omdat er geen solo's in voorkomen ben je wel grondig fout.
ik vind dit album nog aardig hoor. productie is nul. dat weten we nu alemaal ondertussen al maar al bij al zitten de meeste nummers nog aardig in elkaar. ik heb niets echt iets tegen een potje underground metal dus de productie is voor mij maar een kleine demper op het plezier, ook al is het hier helemaal niet underground-achtig bedoeld. mijn 4* blijven

Mtthz schreef:
Metallica gokte en verloor grandioos met dit album. Het klinkt simpelweg nergens naar. Echt helemaal nergens. Na Metallica ging het gewoon bergafwaarts. Dan waren Load en Reload nog wel aardig te doen, maar als je het dieptepunt wilt horen, dat moet je St. Anger zeker aanschaffen.

Ach, en dan wordt er gezegd dat het eindelijk weer wat sneller allemaal is en wat agressiever. De 'We don't give a fuck' mentaliteit die weer terug is. Nee echt, ik zou willen dat Metallica het iets meer kon schelen en toch iets beters te fabriceren dan dit.

En waar zijn de solo's? Metallica is toch geen nu-metal. Als ik Kirk Hammett was zou ik me zwaar ondergewaardeert voelen om alleen maar wat flauwe riffjes te spelen in plaats van die geweldige solo's waar je kippenvel van krijgt. Hier zakt je broek gewoon van af.

Ik had er minder woorden voor nodig, maar je hebt absoluut 100 procent gelijk : dit lijkt nergens naar, hier zakt je broek van af!

Ik wou al nul geven, maar technisch is dat niet mogelijk
dus blijft het 0.5 of een half sterretje.

EVANSHEWSON schreef:

Ik wou al nul geven, maar technisch is dat niet mogelijk
dus blijft het 0.5 of een half sterretje.

Vind je dat zelf niet iets te weinig ?
Je zegt zelf dat de muziek best nog aardig is, dit album verdient veel, veel meer. Zet het nog een paar keer op & ontdek vette nummers zoals 'Dirty Window' of 'Purify'. Op z'n minst een 2 verdient deze plaat.

Ploppesteksel schreef:

Vind je dat zelf niet iets te weinig ?

Goed kijken : NIET IK zegt dat, iemand anders hier, dat krijg je met quoten en quotes maken van andere quotes...

EVANSHEWSON schreef:
Sound is ok, .

Kan je ook zeggen waarom je dit album zo rotslecht vindt ?
Liefst andere argumenten dan productie & 'nu-metal-sound'.

Ploppesteksel schreef:

Kan je ook zeggen waarom je dit album zo rotslecht vindt ?
Liefst andere argumenten dan productie & 'nu-metal-sound'.

Die nu-metal sound komt al van een post van iemand anders.

Toch eens goed doorlezen al die posts in het vervolg.

Voor mij is er maar één reden waarom ik dit onbeluisterbaar vind :

Er staan gewoon geen songs op, ze vergaten melodieën te bedenken voor hun drum-en gitaarpatronen.
Geen half liedje die naam waard staat erop!

Metallica : als ze zich niet herpakken is het over and out.

Er zullen er na dit débàcle wel veel afgehaakt hebben of hun oude Metallica platen terug met plezier hebben opgelegd... zoals ik ook deed.

Joy
en toch zijn er mensen die dit goed vinden

Joy schreef:
en toch zijn er mensen die dit goed vinden

Zoals ik. Toen ik voor het eerst echt wat Metallica begon te luisteren kwam St. Anger zo af en toe nog eens op TV; misschien dat het daarmee heeft te maken. Ik vind gewoon geen enkel nummer slecht, de drumsound is raar, maar ik vind hem best goed klinken.

Zo vertelde ook iemand mij dat de fans op Werchter bij 'Orion' helemaal door hun dak gingen en ook lieten uitschijnen dat ze zéér blij waren met het feit dat Metallica geen 'Frantic' of enig ander nummer van dit album had gespeeld..
De ouwe Metallica-fans hebben het duidelijk meer begrepen op thrashmetal dan op hardrock. En ik meer op hardrock (of nu-metal) dan thrash, want Metal, ik ken geen bands buiten Metallica, Iron Maiden, Kamelot & als System of a Down al metal is, die mij kunnen bekoren.

EVANSHEWSON
BIj mij heeft het niets vandoen of je het nu nu-metal of trash metal of zo wilt noemen, ik ben geen hokjesmens.
Ik ken enkel muziek die me raakt en die me niet raakt;
Nou, omdat ik geen enkele song hoor die naam waardig, heb ik hier gewoon afgehaakt.
Alles klinkt me geheel hetzelde hier van begin tot eind.
Kàn deze plaat totaal niet beluisteren.
En dat hoef ik ook niet meer, want ik heb hem weggegeven...

Geef mij maar hun ouder werk..

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ik heb hem deze week ook nog eens opgelegd en ik moet zeggen: de film "Some Kind of Monster" is beter dan deze "St-Anger". Nadelen zijn het povere geluid, het gebrek aan echte songs en geen solo's.
Voordeel is dan weer dat het weer beukt maar dan wel zonder te weten waar men uitkomt.

Na "St-Anger" heb ik dan maar vlug weer "Ride the Lightning" opgelegd: ik vind het overlijden van Cliff Burton zoveel jaar geleden nog altijd een enorm verlies voor Metallica en sindsdien is het langzaam maar zeker achteruit gegaan. Voor mij hield het ook op na "The Black Album".

Misschien wordt de volgende een knaller van formaat?

PS: ik hou ook niet van dat nostalgisch gedoe, zo van "vroeger was het beter", maar bij deze plaat kun je haast niet anders dan met heimwee terugdenken aan en genieten van het oudere werk.

Mtthz
Goed, St. Anger mag om te huilen zijn. Ik ga wel sowieso het nieuwe album aanschaffen volgend jaar. Het kan immers niet slechter zijn dan dit. Metallica heeft gewoon een fout gemaakt met dit album. Ze kunnen het gewoon niet verloren hebben. Daarvoor waren Ride the Lightning, Master of Puppets en ...And Justice for All gewoon te goed voor om de hoop te verliezen.

Wat Metallica wat mij betreft ook nog mag doen, is die Robert 'metdemoeilijkeachternaam' eruit kicken en gewoon weer Jason Newsted in genade nemen. Een stuk beter. En als Lars zijn drumkit weer een beetje goed bijsteld en James zijn gitaar weer goed tuned komt het wel weer goed. En laat Kirk alsjeblieft weer doen waarmee hij de wereld veroverde: Kick Ass Solo's! En een beetje betere productie zal ook niet misstaan.

Ik heb er nog wel vertrouwen in. Het is afwachten.

avatar van metalfist
Trujillo mag niet worden verwijderd! Hou er gewoon van hoe hij altijd gelijk een kikker op het podium staat

avatar van Ploppesteksel
jep Trujillo is een echte aap, een coole aap

avatar van AGE-411
Mtthz schreef:

Ik heb er nog wel vertrouwen in. Het is afwachten.

Ha, leuk!
We nemen Jason de klootzak terug aan!
Die zal er wel voor zorgen dat we goede albums maken hoor! Met hem schreven we ook de onvergetelijke uberklassiekers als Reload en load

Rob is 10 keer beter dan Jason en heeft een betere invloed in de band dan jason ooit zal hebben. Zoals James ook zegde doet rob het meest moeite van al voor een dijk van een plaat af te leveren.
Neenee, Rob is het beste wat met Metallica gebeurt is in een lange tijd.

flebbie
Dit gaat weer nergens over.. Rob speelde niet eens mee op St. Anger.. dat was Bob Rock.

avatar van AGE-411
flebbie schreef:

Daarom dat ik ook niet de woede en afkeer van veel mensen begrijp tegenover Rob.
Em heeft nog niks gedaan, laat staan iets verkeert gedaan.

Ach Robert is gewoon een goed jong. Lijkt me een hardstikke aardige vent, en daarbij is hij echt een god op de bass gitaar. En Age-411 heeft gelijk ook, hij heeft nog geeneens een album gemaakt met metallica dus waarom zitten jullie robert zo af te zeiken?

Bobiej
AGE-411 schreef:

Ha, leuk!
We nemen Jason de klootzak terug aan!

't Schijnt dattie vroeger (rond '86 - toen ie er net bij zat) bij handtekeningensessies, Jason Bassface opschreef. De andere leden waren dan zo vriendelijk om de 'B' van een grote streep te voorzien .

1,0
Weet je,... eigenlijk,... vind ik,... over het algemeen,... st-anger,... een
KUTALBUM!!!!!!!!!

Oke, manne, webben nu al zeven jaar de moeite nie gedaan om zelf nog s een album uit te brengen. we hebben wel een mooie verzameling legale verkrachtingen uitgebracht, maar twordt tijd da we nog zelf iets doen. Wacht, eerst promotie nodig. James, ga s in een instelling gaan schimmelen. Safety. Ok, nu moete we gewoon constant boel maken over hoe da we het willen aanpakken, da filmen, daar geld uit slaan, onze katten over de gitaren laten lopen, daar wa drums op leggen en we hebben een album. Geniaal plan Lars, maar hoe noemen we da album? Kweenie, we doen alsof er veel woede was, ondanks die voor niets nodig is, want onterecht worden we toch bekeken als the best in the business, en die woede moe iets religieus hebben, want da is in, en alst in is moete wij erbij zijn, en dan zeggen da wij het uitgevonden ebbe. Ja goe plan. Dus religie en woede? wa dacht ge van "Holy Mustaine"? Neenee, die krijgt al te veel aandacht, laten we maar voor "St-anger" gaan.

4 jaar later. Ja twas misschien nie zo een goe plan. Ma soit, de echte fans zijn toch al lang doof dus who gives a fuck. Ons laatste twee nummers vinden we zelf megaslecht, en de rest zal ook op nie veel trekken. best maar een aantal sick-of-the-studiotours doen.

Metallica, kerels, tijd om te stoppen en op een andere manier geld uit arme mensen te halen. Misschien kunt ge jullie ego voor 5 euro/kilo verkopen aan mensen die beter een zouden hebben. ge zult in ieder geval rijker dan ooit tervoren zijn.

Afvoeren die handel, ander en beter alstublieft.

avatar van frankvankesteren
Sure... en jij hebt zeker tijdens de opnames van St. Anger in de studio mogen meekijken dat je dit alles zo goed weet?

flebbie
frankvankesteren schreef:

ja dat hebben we allemaal mogen doen..

avatar van frankvankesteren
dat is wel een heel flauwe opmerking.. je begrijpt wat ik bedoel

1,0
Ok, een beetje humor is blijkbaar bij de frank te veel. Maar elk punt dat ik op een sarcastische manier aanpak is, vind ik, moeilijk te ontkennen. Ik ben zelf een enorme fan geweest, maar zo lang wachten, om zo iets te krijgen. Sorry hoor. Ondertussen beloven ze alweer zolang een nieuw album, en als je de nieuwe nummers hoort, zal het ook op nie veel trekken. Jezus Christus, waar gaan we naartoe? Bij da langste van de twee heb ik het gevoel dat ze allemaal een imitatie van Raoul Duke op Ether aan het geven zijn terwijl ze het spelen, en da korte nummer had Britney Spears beter kunnen schrijven. Als je een grote fan bent, probeer dan te vatten dat het gedaan is met die mannen.

Devro schreef:
...Als je een grote fan bent, probeer dan te vatten dat het gedaan is met die mannen.

als je een grote fan bent probeer dan blij te zijn dat metallica op z'n minst niet altijd de zelfde soort plaat uitbrengt. ik vind het best fijn dat metallica een zeer ruime verzamelingen van stijlen bespeeld.
en op een plaat zoals vroeger moet je trouwens inderdaad niet wachten. kirk heeft zelf al bekent dat hij solo's en riffs van vroeger zelf niet eens meer in staat is te spelen. laat staan er nieuwe uit te vinden.

1,0
Ik zei grote fan geweest. Nu boeien ze me echt niet meer. Moet ik blij zijn dat ze 'verschillende stijlen' uitproberen, of moet ik blij zijn omdat ze in feite hun oude muziek nog steeds zouden willen brengen, maar dat gewoon niet meer kunnen omdat er teveel roest in hun gewrichten gekomen is door de veel te lange overbodige pauzes? Want volgens is het wel degelijk zo, anders zouden ze nooit zeggen, de volgende plaat zal weer volledig in de stijl van MOP zijn. Ik heb Metallica niet nodig om verschillende stijlen te spelen, daar heb bands die WEL goed zijn in die stijlen voor.

Devro schreef:

da's hoe jij erover denkt alheowel ik ook wel heel wat beter bands weet hoor. eigelijk ben ik niet eens een echt grote fan van metallica , haha

1,0
Voila. Maar tis toch een feit. Als je naar muziek in de stijl van St-anger wilt luisteren, dan zijn er toch wel duizend en één bands die het veel beter voor je doen? Pas op, St-anger is het enige album waar ik echt niet naar kan luisteren, puur omdat ik de muziek bagger vind. Load en Reload zijn ook een andere stijl, maar zijn op zich wel twee fantastische cd's. Er zijn mensen die Metallica kut vinden omdat ze die cd's gemaakt hebben, maar komaan. Die muziek erop is wel goed, ok, totaal metallica niet. Outlaw torn staat nog steeds in mn metallica top-5. Geniale albums, jammer voor hun fans dat Metallica ze gemaakt hebben.
St-anger, verschrikkelijk album, jammer voor de wereld dat Metallica het gemaakt heeft.

bro
hangt er vanaf of je een fan van underground-productie bent of niet hé maar je hebt wel gelijk

Devro schreef:

Een sarcastische ondertoon als humor waarderen in een bericht waar je het niet mee eens bent is een beetje moeilijk he Ik vind dat je veel te makkelijk bent over de afgelopen 10 jaar; alsof de mensen die jij ooit als je helden beschouwde ineens een stuk afval zijn geworden. Misschien moet je jezelf afvragen of dat wel mogelijk is. Verder ben ik het bijna helemaal eens met Bro, wat betreft de drang naar een 'ander geluid', maar dat zal natuurlijk altijd een discussiepunt blijven. Er zijn bands die keihard worden afgekraakt als ze al 2 albums produceren die een beetje op elkaar lijken en er zijn bands waarvan verwacht wordt dat ze altijd hun oude vertrouwde stijl blijven spelen.. ik ben persoonlijk lichtelijk voor het experimentele, dus van mij mochten ze. Ik vind dit overigens ook geen slechte plaat, en ik vond de nieuwe nummers ook niet slecht... ik ben zelfs van plan het nieuwe album te gaan kopen, hoe vind je dat

avatar van Ploppesteksel
Devro man, jij doet precies of dit is het slechtste album dat bestaat ..
En ik zie niet eens redens bij jou waarom je dit slecht vindt, je zegt enkel en alleen dat dit geen MoP is, dat Metallica verleden tijd is en blablabla ; vertel mij eens waarom dit album slecht is ?

En nog eens de opmerking; als een 'onbekende' band dit had uitgebracht ; dan had de score vast 1* hoger gelegen denk ik .
Ik kan er niet aan uit hoe iemand dit 0,5* kan geven; hier staat geen Master of Puppets of One op . Maar wel een Dirty Window, dat naar mijn weten muzikaal hoogstaander is dan weet ik veel zo'n snelle thrashmetal als 'So What' .. Als je dat liever hoort, top, maar ik denk dat iedereen bij deze plaat zoiets heeft van: voor Metallica is dit slecht, maar eigenlijk klinkt dit liedje nog niet zo slecht .. wel in vergelijking met .
Maar vergelijk het zoveel je wil met Master of Puppets, en dan komt er zo'n lage score uit de bus, maar als je dit album slechts afrekent (en volgens mij zou dat zo moeten gebeuren) op het heden heeft het minstens 3* .. ??