Metallica - St. Anger (2003)

Label: Elektra

1. Frantic (5:50)
  2. St. Anger (7:21)
  3. Some Kind of Monster (8:25)
  4. Dirty Window (5:24)
  5. Invisible Kid (8:30)
  6. My World (5:45)
  7. Shoot Me Again (7:10)
  8. Sweet Amber (5:27)
  9. The Unnamed Feeling (7:09)
  10. Purify (5:14)
  11. All Within My Hands (8:48)
avatar van Nicholas123
Als dat het geval zou zijn ben ik ontroostbaar.

Joy schreef:
dan niet gaan zeuren als je straks weer teleurgesteld bent

We bereiden ons er al mentaal op voor

Ploppesteksel schreef:
Hehe, ik ben niet teleurgesteld in dit album
Ik vind Kil 'Em All het slechtst, dat is dan gewoon omdat ik in de verste verte geen metalfanaat ben. En daar is het echt nog van die thrashmetal, op de latere platen vind je uiteraard ook zo nog platen terug maar ik kan er wel een paar horen, maar niet één uur aan een stuk. Hardrock, zoals deze St. Anger (dit noem ik toch geen metal in feite), kan mij daarentegen veel meer boeien. Van mij mogen ze deze trend dus doorzetten, zolang het maar niet richting Load, Reload, Kill 'Em All of Garage Inc. gaat

WAT!?!

Kill 'em all is de beste Metallica plaat!

Energierijke stukken. Je hebt al een whiplash voor je aan het nummer whiplash bent. Je bent gewoon bekaf na deze plaat op gezet te hebben.

Pure underground BAY AREA THRASH
De verandering te midden op NO REMORSE, de Attackschreeuw, De eindschreeuw op Phantom lord (Bow to the phantom lord !), de intro van Whiplash en hit the lights, James’ stem op bijvoorbeeld metal militia, geniale teksten (“adrenaline starts to flow, you’re thrashing al around, acting like a maniac …. WHIPLASH!”), vele tempoveranderingen, … en meer zulke ongein.

Je verveelt je geen seconde. Kill ‘em all is naar mijn mening net een tikkeltje beter dan MoP, omdat die laatste het vooral moet hebben van zijn bruutheid ipv: de snelheid, energiekheid, verschilligheid.

avatar van Ploppesteksel
Wel, en die snelheid, bruutheid, ... zorgt toch voor een thrashmetalplaat ?
En dat is nou niet my cup of tea

Empyrium
Je hebt toch echt een onvervalste Thrash klassieker op 2 staan in je top 10........

avatar van Ploppesteksel
Master of Puppets vind ik toch veel anders hoor. Een nummer als Battery, Fight Fire With Fire of Damage, Inc. (ook wel vrij rappe beuknummers) vind ik toch beter dan Whiplash of Metal Militia. Ik weet niet waarom juist, maar Master of Puppets vind ik echt een geniale plaat en aan Kill 'Em All vind ik echt niet veel aan. Pakweg nummers als Master of Puppets zelf, Welcome Home (Sanitarium), Leper Messiah vind ik toch een tefrente stijl hebben dan de tracks op Kill 'Em All.
De rest van mijn top 10 is dan wel niet echt metal dacht ik (of je moet System of a Down incalculeren).

je moet eens Reign in Blood proberen

avatar van ozwald
0,5
smaken verschillen maar als je kill em all niks vindt en st anger een 4.5 toebedeelt zit er toch ergens iets los.

Maar goed ten tijden van de release van kill em all was deze meneer plop nog niet eens in de planning opgenomen.. echt kwalijk kunnen we het hem ook weer niet nemen

ozwald schreef:

Ik zei toch dat ik hardrock veel beter bij mij ligt Van die pure metal moet ik niet altijd iets hebben. Zeker niet van zo'n brulgroepen als Slayer, Slipknot, e.d. Hetfield zingt of probeert te zingen in zijn songs. En hier staat dan een hard kantje met rare drums en een echte hardrocksound eronder; wat voor mij dus perfect past.
Ik snap wel wat jullie tegen deze St. Anger hebben, maar ik vind geen enkel nummer echt uit de boot vallen. Op deze uitspraak ga ik misschien ook veel commentaar krijgen maar ik vind, IK VIND dus ( ) dat Metal Militia (het beste nummer van Kill 'Em All buiten Four Horsemen) niet beter is dan welk nummer dan ook op dit album (Sweet Amber & The Unnamed Feeling niet meegerekend ).

En Kill 'Em All helemaal niks vinden is natuurlijk ook niet waar, hij krijgt nog altijd een 2,5.

0,5
Het is toch wel de moeite waard reign in blood te beluisteren.
even thrashy als master of puppets, en toch hoor je nog duidelijk dat het om slayer gaat.
Geen grunts of dergelijke: waarom zou je er een afkeer voor hebben? (Proberen kan geen kwaad, het is een fantastisch album)

avatar van ozwald
0,5
Ok, Plop je hebt het goed onderbouwd. Niet met je eens maar we leven in een vrij land (en dat is Belgie ook nog steeds toch?). Toen Kill em All uitgebracht werd was ik ongeveer even oud als jij nu en dat was echt een enorme knaller destijds. Jaja opa spreekt. Niet dat toen alles beter was (hoewel?) maar Metallica heerste toen echt een jaar of 10 geweldig.

avatar van kaztor

Titanic?

Ik vind gewoon dat als een band er eigenlijk helemaal geen zin meer in heeft, dat ze gewoon moeten stoppen en niet geforceerd door moeten gaan. Metallica komt al 15 jaar amper met nieuw studiowerk op de proppen, en wat er dan uitkomt klinkt uitgeblust, geforceerd en zielloos en kan je met de beste wil van de wereld niet vergelijken met wat er in de jaren '80 van ze verscheen. Alles wat er de laatste jaren van ze verschijnt lijkt alleen maar uit te komen voor extra cash.

bro
stoppen? om daarnaa met veel tràlàlà een reuni te houden. uiteindelijk komt het op hetzelfde neer.
laat hun nieuwe werk dan toch gewoon links liggen als het je niet bevalt. dan is iedereen tevreden

Joy
pesies, da gezeur om niks

Stijn_Slayer
St. Anger en The Unnamed Feelings zijn erg goed, Frantic kan er ook goed mee door. Maar dan hoor ik ineens 4x hetzelfde nummer en de rest is bagger. Wel leuke zware sound, maar verder mis ik de solo's. Essentieel in Heavy Metal, en van een gewezen Thrash band mag je al helemaal super solo's verwachten. 2.5* door de 3 uitblinkers op dit album

avatar van Ploppesteksel
Inderdaad essentieel in Heavy Metal, maar ik vind dit persoonlijk geen metal ; meer hardrock als je't mij vraagt. En daar is het niet essentieel .. vind ik.

avatar van meyer
Ploppesteksel schreef:
maar ik vind dit persoonlijk geen metal ; meer hardrock als je't mij vraagt.

Dit moet je mij toch eens uitleggen...

avatar van Ploppesteksel
Ik hoor nergens echte metalriffs zoals pakweg 'Fight Fire With Fire'.
Ik zie gewoon lekker harde rocksongs die dicht aanleunen tegen de metal, maar dat kan natuurlijk anders zijn bij iemand anders.

EVANSHEWSON
lekker??? dit moet de allerslechtste plaat zijn die ik ooit gekocht heb, dit is gewoon erg pijnlijk voor de oren, ik hoor gewoon één grote brei van geluid, geen ziertje muziek, geen melodieën, geen riffs, niets dan gebonk en één grote geluidsbrei alsof honderd treinen tegelijk een station binnenrijden...
Ik heb er eigenlijk geen woorden voor.
Te zeggen dat deze band schitterende platen gemaakt heeft, raar dat er toch mensen zijn die naar deze ongehoorde rommel kunnen of willen luisteren, maar ze doen maar...

Ik denk dat ik hem gratis weggegeven heb, geen kat zou hier iets voor over hebben....

Jammer dat het niet aan mij was dan
Wel, een 0,5* vind ik dan toch wel iets te laag. Beluister hem nog een keer of 2, maar het is een kwestie van smaak dus ik kan je niet dwingen hem goed te vinden

avatar van Dutchi
Jammer dit album, dit is klote herrie (precies goed uitgelegd door EVANSHEWSON) die drums klinken voor geen meter, geen solo's, nummers zijn veel te lang er zit geen afwisseling in waardoor het enorm saai is, slechte zang en dan heb je bob rock ook nog eens als basist. En dit zegt een metallica/metal fan.... 1*
Dit is geen metal dit is op dakpannen slaan.

Dutchi schreef:
Dit is geen metal dit is op dakpannen slaan.

En daar hou ik van

Jammer dat het niet aan mij was dan

hoe meer je hem beluisterd hoe erger het wordt.

- in het begin heb je iets van: alleen het akelig drumgeluid gewoon worden.
- Na een paar luisterbeurten vindt je ook dat vet.
- dan begint het: sommige nummers raak je al rap op uitgehoort. Je zet maar toch een stem van 4,0.
- na een maand is dat maar 3,5 of 3,0 meer: het album boeit niet meer. Enkele de echte goede nummers zijn goed genoeg.
- Ook die nummers beginnen vrij zwak te lijken. Frantic vindt je zelf slecht. enkel 2 of 3 nummers kan je nog appreciëren.
- Hierna wordt dit ook complete rommel. Niets is haalt zelf nog maar de grens van voldoende.

waarom ik toc nog een 1,0* geef ? Drumgeluid vindt ik nog steeds zeer vet en agressief over komen. (en mss ook uit medelijden. Ze hebben ze zo lang aan gewerkt ... )

avatar van Nicholas123
Zo is het bij mij inderdaad ook gegaan, alhoewel ik hem nog wel een iets hogere waardering durf te geven.
The Unnamed Feeling is het enige nummer wat ik heel af en toe nog wel eens op zet.

Nicholas123 schreef:

mss omdat jij niet beneden de 2,0 durft te gaan.

1 nummer op 10
==> 1/10 =>in principe is dat 0,5/5.

Joy
dat bob rock bass spelt vind ik geen geldig argument

al speelde newsted wel ,mee, het bleef een kutplaat

Bobiej
Maar met Jason als één van de songwriters was er ongetwijfeld wel iets beters uitgekakt hierzo...

zilen we nooit weten

avatar van Nicholas123
Nou ja, als je wilt horen hoe zo'n song zou horen met een betere bassist dan moet je op Youtube de Some Kind of Monster clip maar eens opzoeken. Daar heeft Trujillo de baspartijen opnieuw voor ingespeeld, en het klinkt direct vetter en strakker.

Ach, het is wel een soort van comeback naar de metalkant weer. Load en Reload vond ik slechter dan St. Anger. 3.5* en die blijft staan.