Metallica - St. Anger (2003)

Label: Elektra

1. Frantic (5:50)
  2. St. Anger (7:21)
  3. Some Kind of Monster (8:25)
  4. Dirty Window (5:24)
  5. Invisible Kid (8:30)
  6. My World (5:45)
  7. Shoot Me Again (7:10)
  8. Sweet Amber (5:27)
  9. The Unnamed Feeling (7:09)
  10. Purify (5:14)
  11. All Within My Hands (8:48)
DonDijk
max en joep schreef:
OK.

ik heb deze plaat in 2003 vluchtig beluisterd en toen vond ik het crap.
Ik ging toen voor donders snel en zat nog helemaal vast in een bepaalde geluids soort, ik was ook een stuk jonger en had al gauw zoiets van:
dit is kut, ajuu.

Nu, toch 5 jaar later, heb ik de plaat een tweede kans gegeven.
En weet je wat?

Ik vind hem eigenlijk behoorlijk goed.

Tuurlijk moet je de "...and Justice-bril" even afzetten, maar als je dat kan, blijft er wel een lekkere eerlijke en behoorlijke zware plaat over.

De plaat is ook lekker gevarieerd en misschien past dat tegenwoordig ook wel bij me: er mag best ruimte zijn voor muzikaliteit of eens een rust punt.

Misschien moest ik gewoon even klaar zijn voor deze plaat.
Nu luister ik hem sinds gisterenmiddag met veel plezier en heb hem alweer 3 keer achterelkaar gedraaid.

Vet.
Metallica is toch wel nog steeds een superband.

Ik stem nog even niet maar ga nu maar wel weer even heerlijk hard Frantic luisteren me tdat brute vette intro met dat mooie dikke Mesa Boogie gitaargeluid!

Max wordt ouder en Joep wordt wijzer

avatar van Nicholas123
Max en Joep die St. Anger gaat waarderen. Ik dacht dat ik het nooit zou meemaken.

max en joep
ik vind met name St. Anger zelf bijzonder vet

Ik weet nog hoe zwaar dit album me tegenviel toen ik het in juni 2003 als trouwe Metallica fan gelijk bij de release aanschafte. Weg waren de goede melodieën en sterke riffs. In plaats daarvan ontzettend geforceerd thrashy gehark, slechte teksten en vocals. Na vele luisterbeurten vond ik de meeste nummers op z'n minst aardig en vond ik Frantic, St Anger, The Unnamed Feeling en Sweet Amber zelfs goed, maar in tegenstelling tot alle andere Metallica-albums heb ik over de jaren heen nooit meer de drang gehad om St Anger nog eens in z'n geheel op te zetten. Hopelijk is het volgende album weer beter, maar het feit dat het a la Chinese Democracy al tig keer is uitgesteld doet het ergste vermoeden...

2 sterren

bikkel
St.Anger is een soort van therapiealbum heb ik de indruk.Het lijkt een stap richting de roots van de band.Maar de knappe structuren die de groep toendertijd in de songs verwerkten,lijken hier nogal in rook opgegaan.
Het is voornamelijk strak gespeelde metal,waar het gevoel bij tijd en wijle ontbreekt.
De groep staat natuurlijk bekend als een straffe metalband,die toen de populariteit breder werd,andere zijpaden bewandelden,daar uiteindelijk ook fans door verloor en het onderling aan de stok kregen.
Al die shit lijkt samengebalt en onder het motto ''we geven hem weer ouderwets van jetje'' zal dit ontstaan zijn.De frustratie van je afspelen dan maar.
Als ze de volgende keer wat meer aandacht besteden aan de composities,zal het heus wel weer goed komen........of niet .

St.Anger
Je moet dit eens helemaal uithoren. Gewoon hilarisch

avatar van Facedown
AGE-411 schreef:
St.Anger
Je moet dit eens helemaal uithoren. Gewoon hilarisch

Klinkt beter dan het origineel Behalve de zingende eekhoorn!

Facedown schreef:

Klinkt beter dan het origineel Behalve de zingende eekhoorn!

Enkel de vocals overdoen en heruitgeven.

avatar van metalfist
Stukje op 2.31 is hilarisch!

- en dat gedeelte vanaf 0:30
Brutaal nummer

Deze is nog beter
de eerste solo
De 2de is wel beter.

Deze: je moet eerst de titel zien om te weten welk nummer het is.

One
Drums als machinegeweren (3:40). Riff's voor de solo als woedende bijen (3:20)

Nog eentje om het af te leren

Wat waren we zonder youtube

avatar van Sebashuis
ik zie dat ik hier een 1* voor had gegeven. terwijl ik het nooit goed geluisterd heb.

enige wat ik weet van deze plaat is dat ik de productie zwaar slecht vond, en dan ik toen dr tijd voor mezelf de keuze had gemaakt of ik dit album of Result May Vary van Limp Bizkit ging kopen. omdat de FRS een reclame had op TV waarvan ze zeiden dat die 2 albums de 2 beste rockplaten van het moment waren.

gelukkig heb ik deze niet gehaald. want dat was in die tijd te hard voor mij denk ik en door de bol.com streams leek het helemaal nergens meer op

stem verwijdert.

avatar van Nicholas123
Vandaag sinds lange tijd weer beluisterd. Eigenlijk best een rare plaat. In het begin ben ik enthousiast als ik Frantic hoor en dat goede gevoel blijf ik houden tot en met Some Kind of Monster. Het beukt allemaal heerlijk weg en de pure lompheid is eigenlijk best lekker. Maar vanaf Dirty Window begint het me tegen te staan. Het is steeds weer hetzelfde geluid en dezelfde benadering. Ook is het gewoon te richtingsloos. Dat richtingsloze beuken is nog best lekker voor 2 of 3 nummers, maar langer trek ik dat gewoon niet. Neemt niet weg dat her en der over dit album enkele geweldig goede gitaarriffs verspreid zijn. Het gebrek aan richting, spanningsopbouw en variatie zorgt er echter elke keer weer voor dat tegen het einde van dit album het goede gevoel van het begin weer volledig weg is en ik toch met een teleurgesteld gevoel overblijf.
Dit alles neemt niet weg dat Metallica op dit album veel meer geïnspireerd klinkt dan op Load en vooral Reload.

Dat je het redt totaan het einde...

Ik kon het vanaf dag 1 al niet helemaal uitluisteren.

AGE-411 schreef:
Brutaal nummer

Deze is nog beter
de eerste solo
De 2de is wel beter.

Deze: je moet eerst de titel zien om te weten welk nummer het is.

One
Drums als machinegeweren (3:40). Riff's voor de solo als woedende bijen (3:20)

Nog eentje om het af te leren

Wat waren we zonder youtube

Battery: http://www.youtube.com/watch?v=460y5KVL7GU&feature=related

Sebashuis schreef:

stem verwijdert.

Nee, in plaats daarvan nam je Limp Dipshit.

avatar van Nicholas123
Nou ja, ik skip ook wel stukken hoor. Dirty Window, Invisible Kid en Shoot Me Again sla ik meestal toch over. Ook All Within My Hands luister ik meestal niet uit.

ik skip ook nu en dan, nummer 1 tot en met 11

avatar van ricardo
Als je begint te luisteren naar dit album denk je van mwoaa wel aardig nog, alleen het begint vrij te snel te vervelen. Voor 10 minuten wel leuk, maar dan begint het te vervelen en wil je liever wat anders luisteren. Zappa misschien?

avatar van Dexter
Nicholas123 schreef:

Na de twee goede openers vind ik Shoot Me Again het andere hoogtepunt van het album. De rest is middelmatig tot tenenkrommend (The Unnamed Feeling )

avatar van Ploppesteksel
Geldt voor mij ook; als ik één slecht nummer moet aanduiden is het zowiezo the Unnamed Feeling. De rest kan ik erg, erg goed hebben. Al mochten Sweet Amber & the Unnamed Feeling er misschien wel af
Toch; ik blijf erbij dat ik dit een erg aangenaam plaatje vind.

hoogtepunt?

laten we het maar houden bij minst diepe punt

Joy schreef:
hoogtepunt?

laten we het maar houden bij minst diepe punt

avatar van Ploppesteksel
Maar jij hebt de CD toch nog nooit beluisterd, Joy ?

Joy
nee natuurlijk niet wat denk jij

avatar van Nicholas123
Ik ga d´r maar van uit dat je een grapje maakt. Want afzeiken voordat je iets gehoord hebt mag niet he....

Ik vind het toch bewonderenswaardig hoe iemand dit album af kan luisteren zonder naar aspirines te grijpen...

avatar van Nicholas123
Ach ja, ik ben wel wat gewend. Maar na het vijfde of zesde nummer begint het inderdaad meer als werk te voelen, is natuurlijk niet de bedoeling.

DonDijk
Ik moet eerlijk bekennen dat het jaar waar deze cd uitkwam, ik op vakantie ging in Frankrijk met mijn toenmalige toekomstige ex, en alleen deze cd had meegenomen en hem overal mee heen nam. Een dag op het strand, koptelefoon op en St. Anger erop. All day long.

Nicholas123 schreef:

ik maak geen grappen als het om serieuze bagger gaat

DonDijk schreef:

creatieve manier om ervoor te zorgen dat je vriendin je ex wordt

Toenmalige toekomstige ex...

Dit album heeft mij ook nooit veel gedaan maar om toch volledig op de hoogte te blijven van de complete discografie ben ik er ooit toch aan begonnen en dat werd even vluchtig door het album heen rauzen: wat een lelijk geluid en wat een vervelende takkeherrie (hoe raar dat ook moge klinken bij een band als deze ).
Nu is het erg makkelijk om het dan maar terzijde te schuiven en je aansluiten bij de meningen van de overgrote meerderheid en daarom onlangs toch maar weer eens geluisterd naar St. Anger.
Ik merkte dat mijn mening niet heel erg bijgesteld hoefde te worden; toch geef ik toe dat het wel een ietsie naar boven afgerond mag worden. Ik hoor hier en daar eigenlijk best leuke momenten alleen is het zo jammer dat er dan maar weer klakkeloos geramd moet worden: wilden ze dan echt zo graag de negatieve Load/Reload kritiek van zich afwerpen door met dit album op de proppen te komen? Dan hoor ik dat tweeluik toch echt liever dan dit. Het duurt ruim een uur te lang zullen we maar zeggen. Zoals gezegd toch nog een afronding naar boven en dan gaat het wat mij betreft een 2,5* worden.