Metallica - St. Anger (2003)

Label: Elektra

1. Frantic (5:50)
  2. St. Anger (7:21)
  3. Some Kind of Monster (8:25)
  4. Dirty Window (5:24)
  5. Invisible Kid (8:30)
  6. My World (5:45)
  7. Shoot Me Again (7:10)
  8. Sweet Amber (5:27)
  9. The Unnamed Feeling (7:09)
  10. Purify (5:14)
  11. All Within My Hands (8:48)
avatar van LucM
1,0
Ik blijf dit een wanprestatie van Metallica vinden. De drumpatronen kunnen er nog meer door, maar dat blikken geluid bezorgt vele mensen hoofdpijn. De zang van Hetfield klinkt soms vals, de karakteristieke gitaarsolo's van Kirk Hammett zijn nergens te horen, de geluidskwaliteit is ondermaats en vooral, de songs zijn gewoon belabberd, buiten misschien de eerste twee nummers.
De nummers die ik heb gehoord van hun nieuwe CD klinken veel beter.

avatar van Dutchi
Dit had best te pruimen geweest, met betere productie meer afwisseling door gewoon een solo'tje der in de proppen hoeft niet eens lang te zijn, en ook de nummers konden wel wat korter. In de nummers van 7/8 minuten hoor je gewoon ieder geval 4/5x hetzelfde. Wellicht had het nog wel iets slechter geweest dan load/reload, misschien ook nog wel iets beter maar dat zullen we nooit weten omdat het nou eenmaal op deze manier gemaakt is (jammer). Unnamed feeling, en st. anger van 4/5 ( ) minuten enige lichtpuntje op dit album. (ook nog wel wat andere refreintjes, maar daar beoordeel ik geen nummers op).

Wat mij zo vreselijk stoort aan het album is het niveau van de gitaarpartijen.

De riffs zijn zo eenvoudig te spelen en lijken ook allemaal wel op mekaar. En dat blijven ze dan 6 à 7 minuten lang spelen. Het werkt gewoon op de zenuwen na een tijdje. Misschien is het wel goed dat er geen solo's op dit album staan, aangezien kirk's solo's veel te geforceerd zouden klinken en ze zouden dus helemaal niet passen op deze plaat.

Ik hoor hier woorden als energie en boosheid... Wel, die zijn in mijn ogen veel meer terug te vinden op de eerste 4 platen, en dan vooral Kill 'em All, een plaat vol met frustratie (die titel alleen al...). En dan krijg je er ook nog eens leuke lyrics bij, want dingen als "invisible kid, never see what he did" zorgen ervoor dat ik gewoon een andere plaat opzet. Waarom kunnen ze niet eens leuke dingen gaan schrijven, zoals bijvoorbeeld "One". Leuk is relatief natuurlijk

bramito schreef:
Volgens mij ben ik een van de enigen die St.-Anger nog steeds echt een goede plaat vind
De agressie die van de nummers spuit is toch gewoon... bangelijk!
Dat is een cd die je echt energie geeft!

Luister dan maar eens , de 2 volgende cd's (als je agressie wilt , dat geeft je energie ) :
Raised Fist - Dedication
Raised Fist - Sound Of The ...

St.Anger is een picnick op een zomerse zonnige dag vergeleken bij een cd van R.F.

raised fist

wat een zoutloze rukmuziek zeg

drummer is de enige relevante muzikant want kan behoorlijk endje meppen

zanger is De La Rocha on steroids en klinkt al na 6 seconden oervervelend

doe mij dan maar st anger

avatar van ricardo
dit is de enigste muziek cd waar je echt verstand van hebt joy geloof ik, of niet.

Joy
ik heb nergens verstand van, ik ventileer mijn mening, in dit geval over raised fist waarbij st anger ene picknick zou zijn om een zomerse zondagmiddag

poeh poeh tis wat

harder is niet altijd beter, zo bewijzen de links

avatar van ricardo
niet zo serieus joy, was een geintje dat nog slaat op jouw berichtje bij A Farewell To Kings weet je nog.

avatar van MuchTheSame
In dit geval vind ik het wel.....

Ken je de cd's van RF ? Heb je die al eens geluisterd

Het gaat hier (berichtje Bramito) toch om agressie in dit geval? En ik zei dus: Zomerse ZONNIGE dag ..... Ik weet zo niet 1, 2, 3 wie De La Rocha is , maar op steroïden? Da's toch goed .

Die cd's zijn de perfecte uitlaat klep voor op gekropte agressie De ene vindt het goed , en de andere (net als jij blijkbaar) niet, dat kan

Maar maakt dat hen dan mindere artiesten omdat ze wat meer " underground " zijn...
En niet zo'n grote aanhang hebben als hier bij Metallica?

En anders kan je , als je iets in de richting van Metallica zoekt, altijd nog Volbeat - Rock The Rebel / ... proberen

Joy
zack de la rocha, rage against the machine, muziek waar de stem WEL bij past

het maakt ze geen mindere artiesten, zegt ook niemand, tis alleen gewoon slechte muziek als je het mij vraagt

enfin, ik leer weer wat bij , volbeat

lijtk in geen velden op metallica maar klinkt best leuk

Ja, die ken ik wel R.A.T.M. ....... Namen onthoudt ik nooit ;

Nou , heb ik toch nog iets goeds gedaan vandaag

Bij de eerste cd van Volbeat werden ze nogal veel vergeleken met Metallica vandaar, maar Rock The Rebel is beter dan de eerste cd van hen

Joy schreef:
best te pruimen is tegenwoordig een criteria

"Een criteria"

Goed geschreven hoor.

avatar van dirkje25
zelfs Reload is beter.....maar er staan wel 3 goede riffs op maar voor de rest is het bagger

avatar van laurensio
Wat een lage cijfers! Echt waar, dit was eigelijk het album waardoor ik half into metallica kwam en juist om de reden omdat ik dit een hele vette plaat vond.
De meeste argumenten hier vind ik wel heel kort door de bocht. Het lijkt meestal meer alsof mensen hier komen om het nog maar eens duidelijk te maken, want iedereen weet het toch: St. Anger zuigt!!! Nou niet dus. Waarom niet? Ten eerste spreekt het hele albumgevoel, het gevoel dat ik op het album krijg, me heel erg aan. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar als ik soms lees hoe negatief mensen zijn over het album en daarna kijk naar de sfeer die op dit album hangt snap ik dat totaal niet. Het klinkt allemaal heerlijk rauw en eigelijk best als een soort van garage band ja. Maar dat vind ikzelf dus niet erg. Daarnaast vind ik de riffs gewoon echt lekker, heel metallica-achtig(ja ik heb nu al bijna alle albums vaker dan 1 keer geluisterd en vind st anger riffs op andere riffs lijken).

Helaas geen solo's tja heel jammer, maar als ik er over nadenk zou ik ook niet weten waar een solo zou moeten komen. Er is eigelijk gewoon geen plaats voor, dus naar mijn mening is het eigelijk ook maar beter dat ze er niet inzitten. Een liedje moet gemaakt worden uit gevoelens en niet uit het moeten plaatsen van een bepaalde solo of iets dergelijks. Dan zou deze plaat heel geforceerd overkomen, wat het nu totaal niet komt.

En dan de veelbesproken drums. Wat klinken die heerlijk! Overdreven aanwezig misschien, hoewel dat overdreven voor mij eerder fijn moet zijn Ik hou gewoon om heerlijk die drums te horen in een nummer, en vooral hoe Ullrich drumt. Gewoon puur uit dienst van het nummer lijkt het wel, en dat zorgt ervoor dat de nummers echt als nummers klinken en niet als een stel instrumenten bij elkaar. Waar mensen het vandaan halen dat deze drums slecht klinken.... Ik weet het niet hoor. Ze passen toch perfect bij dit album? Wat voor drums had je er dan in gewild. Ik weet zeker dat wanneer er gewoon standaard drums in hadden gezeten dat bijna alle nummers niet de energie zouden hebben gehad als die ze nu hebben.

Wat ik dan wel weer jammer vind is de bass. Hoewel deze wel lekker dofferig en 'vies' klinkt, is het gewoon jammer dat een producer dit heeft ingespeeld. Niet dat deze niet goed kan zijn, maar je merkt het gewoon aan de basslines. Ze zijn oké, maar daarmee is eigelijk ook alles gezegd.

Dit over de feel en geluid van het album. De nummers: Ik vind van het nummers eigelijk alle nummers tot ongeveer purify goed klinken en lekkere nummers om op te hebben staan. Purify en All Within My Hands hebben me nooit echt weten te raken. Misschien omdat ze op het eind staan, je hebt al een heel album geluisterd met allemaal een beetje hetzelfde geluid en om dan nog een nummer met dat geluid te horen wat niet echt iets speciaals heeft voor mij... Nee liever niet. Toppers van dit album vind ik toch echt: Frantic, Some Kind of Monster en Invisible Kid. Heerlijk:D Alle drie deze nummers hebben datgene wat st. Anger voor mij zo leuk maakt: Drums, Riffs en een bepaald gevoel dat niet echt zo ff op te schrijven valt:)

Voor mij is St. Anger dus een veel leuker album dan voor de gemiddelde stemmer hier op musicmeter. Het klopt dat metallica betere albums heeft gemaakt, maar waarom zou je vergelijken? Zie ieder album als een nieuw album en dus nieuwe kansen voor een band om zich weer ns op een andere manier te laten zien. Dat heeft metallica hier gedaan en is ze behoorlijk goed gelukt. Een tip: als het album je maar niet heeft weten te pakken, scoor dan ergens de DVD: "Some kind of Monster". Dat laat een beetje het verhaal achter dit album zien, wat er bij mij voor heeft gezorgd dat ik het album nog meer ben gaan apprecieren als dat ik al deed:) Ik geef 3,5*

"Some kind of Monster"

Is dat die film waarin Metallica zelf zegt dat St. Anger op niks trekt?

Maar goed, ik heb er dan nog maar eens naar geluisterd. Maar het is allemaal nog erger dan ik dacht. Zeker in vergelijk (ja, ik vergelijk Metallica met Metallica. Don't shoot me) met tot wat ze eigenlijk in staat zijn, zoals nu blijkt met Death Magnetic. Natuurlijk, daarvoor moest wellicht eerst St. Anger eruit, maar dan liever niet uit mijn speakers.

Ik doe er nog een halfje af, voor straf.

DonDijk
Mooi stukje Laurens!

bro
inderdaad, Ik volg laurensio voor een groot deel.
Voor mij was st. Anger zelf mn allereerste metal cd die ik hoorde dus ik heb nooit last gehad van ''st anger klinkt toch minder goed dan de andere metallica cd's" want ik kende ze niet.

clutch
Inderdaad, een goed stuk laurensio. Ik heb het album laatst nog eens geluisterd en ik vind dat rauwe, lompe en energieke eigenlijk wel wat hebben. Ook stuk voor stuk best lekkere songs.

avatar van laurensio
Kronos schreef:
"Some kind of Monster"

Is dat die film waarin Metallica zelf zegt dat St. Anger op niks trekt?

Heb je hem wel goed gekeken? Ik heb metallica dit nergers horen zeggen maarja:P Ze maakten dit album in een voor hun moeilijke tijd, waardoor als ze terugdenken aan dit album terugdenken aan die moeilijke tijd. Dus ja als ze zoiets gezegd hebben, gaat het denk ik meer over die tijd dan over het album.

Maargoed ieder zijn eigen mening en idd wat clutch ook zegt, dat lompe en rauwe sfeertje heeft wel wat. Het is gewoon anders dan gewend maar daarom niet meteen minder.

Wat ik tenminste hoop is dat mensen het album echt luisteren voordat ze een mening vormen over dit soort dingen. Ik merk het nu weer, Cradle of Filth. Iedereen heeft er op internet blijkbaar een mening over. Ik dacht: ik luister het eerst zelf wel. En wat blijkt: lekkere muziek! Wat nou commercieel bla bla. Vorm je eigen mening en praat dus vooral niet na. Daar doe je mij en vooral jezelf een plezier mee:D

Ben het er niet mee eens hoe dit album wordt afgekraakt, want zo slecht als sommige beweren vind ik hem niet, maar echt goed kan ik het ook niet noemen. Vooral het drumgeluid krijgt veel kritiek, maar ik vind het passen op dit album. Mijn punt van kritiek betreft de duur van de nummers, ik betrap me erop dat ik halfweg een nummer, het nummer al beu ben en het volgende opzet, volgens mij is dat geen goed teken. The Unnamed Feeling en All Within My Hands vind ik wel geslaagd als lange nummers. Verder bevallen ook My World en Sweet Amber mij bijzonder goed. Vandaar toch nog een 3.

avatar van TheFunkyM
het napraten is nu ook begonnen.
Nu komt iedereen weer opeens vertellen dat het album helemaal niet zo slecht is.

Het album is zeker niet goed, niet verschrikkelijk maar geen voldoende.

TheFunkyM schreef:
het napraten is nu ook begonnen.

Het album is zeker niet goed, niet verschrikkelijk maar geen voldoende.

Dan zeg ik weer dat het zeer goed was, op uitzondering van cyanide. (zie mijn bovenstaand bericht)

Wat wel mocht eigenlijk na 5 jaar. Khoop dat de opvolger zolang niet op zich laat wachten. Er zijn andere bands (met dezelfde leeftijd of soms zelf 15 jaar ouder) die op diezelfde tijd 3-4 albums uitbrachten met dezelfde kwaliteit.

avatar van TheFunkyM
Dit gaat over St Anger he.. we hebben het niet over DM die vind ik namelijk ook erg goed.

Age, volgens mij zit je bij het verkeerde album.

release schreef:
Age, volgens mij zit je bij het verkeerde album.

inderdaad.
ik las eigenlijk alleen de laatste post en vloog er op als een bloedhond. (kzal het ook nooit afleren)

maak niet uit:)

0,5
Los daarvan is dit album eigenlijk wel waarop de hoes van het laatste album op lijkt.

1,0
Ik heb het nog eens beluisterd (had niks beters te doen ) en ben tot de conclusie gekomen dat dit eigenlijk de slechtste plaat is die ik ooit heb gehoord. Nog maar 1* er af.

@laurensio,

Wat ik in die film zag is dat het niet goed ging met Metallica. Zulke spanningen binnen een groep kunnen wel bevorderlijk zijn voor de creativiteit maar dat was hier duidelijk niet het geval.

Metallica viel zo'n beetje uit elkaar en tegelijk met hen hun muziek, zodat die een rommeltje werd. Ik hoor in de rauwheid ervan niets dat me aanspreekt, het is in mijn oren alleen maar lomp.

Maar een crisis betekent ook altijd een kans en die hebben ze met Death Magnetic gegrepen en ten volle waargemaakt.

Ik heb dat half puntje er niet zomaar afgehaald. Eigenlijk ben ik er nog genereus mee, want St. Anger is nog niet half zo goed als Death Magnetic, dat van mij een 4 krijgt.

king_arthur schreef:

welke plaat krijgt dan 0,5* van jou?