Metallica - St. Anger (2003)

Label: Elektra

1. Frantic (5:50)
  2. St. Anger (7:21)
  3. Some Kind of Monster (8:25)
  4. Dirty Window (5:24)
  5. Invisible Kid (8:30)
  6. My World (5:45)
  7. Shoot Me Again (7:10)
  8. Sweet Amber (5:27)
  9. The Unnamed Feeling (7:09)
  10. Purify (5:14)
  11. All Within My Hands (8:48)
Erikk schreef:
Ik ben erg benieuwd wat dit album voor score had gekregen als het van een willekeurige middelmoot metalband was geweest. Volgens mij worden er hoop hele/extreem lage scores uitgedeeld gebaseerd op verwachtingen van Metallica en niet op basis van deze plaat. Misschien ook wel weer terecht, want het is wel een ondermaatse plaat voor Metallica.

Moest dit van een andere groep zijn, zou het volgens mij nog een lagere score krijgen. Sommigen gaan er in dit geval nog iets 'geniaals' in zoeken, bij een andere groep zouden ze dit niet doen.
Ik vraag me trouwens af of een plaat als deze wel in de rekken zou geraakt zijn moest de naam Metallica er niet opstaan(maar er geraakt de laatste tijd nogal veel in de rekken natuurlijk).
Niet alle nummers zijn achterlijk slecht geschreven, goed kan je het ook weer niet noemen, maar het is vooral de manier waarop ze hier ingespeeld en gemixt zijn. Ik vind het letterlijk niet beluisterbaar, het werkt op de zenuwen.

The Oath schreef:
Volgens mij was de score dan nog lager

excuses, lees het nu pas.

avatar van Erikk
Ik denk dus dat mensen wel extra kritisch zijn op bijv. Metallica, hoewel dit zelfde geld voor een hoop andere bands. De eerste weken voor en na de release waren er eigenlijk alleen maar lovende kritieken over dit album. Toen het stof een beetje liggen ging, sloeg dit allemaal om in zware negatieve kritiek. Wellicht door de teleurstelling dat dit album niet helemaal is wat men er van hoopte.

Ik ben er zelf ook geen fan van, maar het album is na een kritische luisterbeurt toch meer als een 0,5 waard? Ik denk dat die hele lage stemmen deels ook voortkomen uit teleurstelling met Metallica, (mijn mening, natuurlijk, ik zeg niet dat iedereen met een 0,5 zijn stem nu moet verhogen )

avatar van Edwynn
ricardo schreef:
Maar op Garage Inc staan ook vooral nummers uit hun begin periode, die ze in 1996 pas uitgebracht hebben. ...

Dit heeft wel niets met St Anger van doen, maar volgens mij klopt er niet veel van deze opmerking.

avatar van Erikk
CD2 zijn volgens mij allemaal nummers uit de jaren 80, die op b-kantjes van singles e.d. gestaan hebben. Allemaal covers van andere bands, uiteraard... En nee, heeft idd niets met st. Anger te maken.

Joy
Edwynn schreef:

op garage inc staan een deel nummers die in 1987 op lp zijn verschenen, geheten:

The $5.98 E.P.: Garage Days Re-Revisited

Metallica - Garage Days Re-Revisited (1987)

men vond het blijkbaar leuk die plaat opnieuw, maar dan op cd uit te brengen in 1998, in de vorm van garage inc

avatar van Edwynn
Dat is mij allemaal duidelijk.
Op Garage Inc staan naast die ep alle b-kanten. Dus niets uit de beginperiode dat nog niet is uitgebracht.

0,5
link naar het album, anders doet de moderator dat toch,
Heb daar een link gezet naar een webpagina waar informatie over de covers opstaat.
Het staat trouwens ook in het cd-boekje, want ik heb me ooit beziggehouden met de originele bij elkaar te vinden.
Metallica - Garage Inc. (1998)

The Oath
Ook hier videoclips toegevoegd.

Stem iets verhoogt , vind sommige nummers tog wel fijn om naar te luisteren..niet hun beste werk maar vind het ook niet egt 0,5* ster waard

avatar van metallica1997
niet echt een heel goed album maar toch ik vind hem wel beter dan z'n voorganger re-load

frantic & st anger zijn de beste nummers van dit album

metallica1997 schreef:

frantic & st anger zijn de beste nummers van dit album

Voor een niet heel erg goed album vind ik 4 sterren nog wel een beetje veel eigelijk, niets persoonlijks hoor

avatar van metallica1997
kwinki schreef:

ja snap ik maar ik vind dat load 3.5*krijgt en deze vind ik toch beter dus geef ik hem 4*

Akron777
Waar drumt die drummer op? Op grootmoeders pannenset?
Over een slecht album gesproken....

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Waspoedertrommels bedekt met aluminiumfolie en nu is het uitgekomen dat hij last van oorsuizingen heeft, zou dit gedrocht er voor iets tussenzitten? Gedrocht in mijn belevingswereld, alvorens weer zo'n welles-nietes-oorlog uitbreekt. Draak van een album, enkel goed om af te maken door een koene ridder.

Joy
ach, als je de carriere er neffe legt is dit het enige echte rukalbum

load, reload ,s en m , ook al niet bijster favoriet maar daar stond iig nog redelijk fatsoenlijke muziek op

dit is ruk tot de macht π

avatar van ricardo
En dat wisten we hier allemaal ook nog niet dat je dat vond.
En waar is het schaap gebleven? In de shoarma beland misschien.
Ik vind dit ook niet veel aan. Een paar nummers zijn wel ok, maar dit is idd een album om heel snel te vergeten. 1 keer per jaar een half uurtje luisteren en je bent gelijk weer genezen voor een lange tijd. Alleen echte fans kopen dit org om de verzameling compleet te houden natuurlijk, maar ik kan mij niet voorstellen dat ze dit ook echt goed vinden.

Akron777
1 keer per jaar een half uurtje? In die 6 jaar heb ik misschien alleen de eerste paar nummers vtwee keer gehoord en de rest had ik afgezet na het chorus.

avatar van ricardo
O, maar als je een plaat niet in zijn geheel kent mag je ook niet stemmen hoor.

Akron777
Als ik het al vanaf het begin een vreselijke plaat vind. Vanaf begin af aan tot de helft van de nummers er niks positiefs uit weet te trekken, dan kun je toch slecht aankomen met: luister de plaat helemaal af, dan pas kun je gaan stemmen. Dan staat er voor mij toch gewoon een 0,5 klaar.

avatar van ricardo
De relementen geven toch duidelijk aan dat je een album in zijn geheel moet kennen alvorens je mag stemmen. Het is nu op basis van de eerste nummers een anti stem en waarschijnlijk ga je gewoon mee in wat de meesten hier zeggen. Misschien bevallen de laatste nummers jou wel een stuk beter, want dat weet jij nu natuurlijk nog niet omdat je ze nog nooit hebt gehoord.

Klopt, staat duidelijk in de gedragsregels op de Wiki.
Stem derhalve verwijderd.

avatar van Hendrix4live
Begin het album eigenlijk steeds meer te irriteren. Vorig jaar dacht ik daar anders over. Nu verlaag ik m'n stem naar een 2,5.

Eerlijk gezegd vind k dat nog best veel mensen dit album in hun top 10 hebben staan

avatar van boozebelly
1,0
Wat mij betreft de grootste klote-CD van Metallica. Wat hier de bedoeling van is snap ik totaal niet. Dat koek-blik-achtige getrommel ook de hele tijd. Dit rockt voor geen meter, ik krijg er koppijn van. Godzijdank rockt hun laatste album wel weer de pannen van het dak. FLOP-CD

Guardian of Isis
Zoals al gezegd, St. Anger heeft hier en daar een leuke melodie of een stevige riff, maar het verzuipt in veel te lang uitgesponnen nummers die echt geen 7 of 8 minuten hadden mogen duren en gaan vervelen mede doordat er geen solo's te bespeuren zijn. Zelfs Load/Reload had nog een paar solo's hier en daar, en daar was ik zeker niet triest om; het is altijd al een sterkte geweest van Metallica. Maar zelfs zonder solo's had dit nog een degelijk album kunnen geweest zijn. Helaas.

De teksten zijn te simpel, vallen te veel in herhaling en meestal vind ik de eerste helft van elk nummer nog meevallen maar begint het me daarna op de zenuwen te werken. Ik begrijp dat Metallica terug wilde naar de roots, maar dat doe je niet door het geluid bewust slechter te maken, want voorgaande albums waren qua productie ten minste nog top. Mijn petje af voor iedereen die een uur en een kwartier kan luisteren naar het tinnen gedrum zonder te grijpen naar de aspirine, want ik krijg er ernstige hoofdpijn van.

2* voor een aantal leuke ideeën hier en daar, en daarmee ben ik nog gul. Kan er natuurlijk iets mee te maken hebben dat een zeker ander album van deze groep bovenaan mijn top 10 prijkt.

EDIT: Ok, ik zal eerlijk zijn, toen ik mijn review schreef, moesten de laatste 2 nummers nog komen. Wat een extreme bagger, die laatste 2! Daarvoor nog een halve ster eraf. Amai, wat doet mijn kop zeer na All Within My Hands.

1,0
Duidelijk de minste plaat van een van mijn favoriete bands.
Na het bekijken van Some kind of monster begrijp ik een beetje hoe dit gedrocht tot stand is gekomen en daarom geef ik voor de moeite een halve ster.

Hoe heeft Metallica dit ooit kunnen maken......bagger !

avatar van Thomzic
knotsie schreef:
Hoe heeft Metallica dit ooit kunnen maken......bagger !

Hoe? Meld je aan bij een afkickkliniek. Huur een psychiater in. Drum op waspoedertrommels (thanks Sir). Beslis dat solo's ouderwets zijn. Et voilá!

ok, als je de plaat gaat vergelijken met de oudere albums, zoals RTL, MOP of AJFA, dan stelt deze plaat niet zo veel voor

metallica klinkt totaal anders, en ze hadden het misschien niet onder de naam "metallica" moeten uitgeven. Het enige waaraan je kunt horen dat het om die band gaat, is james' stem. dit album zou ik dan ook geen metallica-album noemen, maar eerder een james/kirk/lars-plaat

maar dat is geen rede vind ik om deze plaat als rotslecht af te schilderen. er staan echt wel goede nummers op, en de slechte productie voegt zeker wel iets toe aan het album. met het drumgeluid heb ik totaal geen probleem, dan vind ik het drumgeluid van death magnetic een stuk irritanter.

ik denk dat deze cd veel slechte kritiek krijgt omdat er de naam metallica opstaat, moest dit nu het debuutalbum van eender welke onbekende band zijn, zou dit album heel wat meer lovende kritiek krijgen, of allesins niet zo snel de grond ingeboord worden.

maar dat is natuurlijk mijn mening
ik vind dit opzich een sterk album, maar ik het dan ook nooit vergelijken met de oudere werken, want dan valt deze plaat inderdaad in het niet