The Beatles - Let It Be (1970)

Label: Apple

1. Two of Us (3:36)
  2. Dig a Pony (3:54)
  3. Across the Universe [New Version] (3:48)
  4. I Me Mine (2:25)
  5. Dig It (0:50)
  6. Let It Be (4:03)
  7. Maggie Mae (0:40)
  8. I've Got a Feeling (3:37)
  9. One After 909 (2:55)
  10. The Long and Winding Road (3:37)
  11. For You Blue (2:32)
  12. Get Back (3:07)
avatar van RuudC
Nee, ook hier lukt het niet om meer dan 3,5* te geven. Over het algemeen een prima album, maar de hits zijn beduidend minder goed dan eerst. Ik kan eigenlijk niet anders zeggen dat The Beatles hun split redelijk goed getimed hebben. De koek is op en door de terugkeer van rock-n-roll op dit album, vraag ik me af of de heren wel met hun tijd wilden meegaan. Op sommige nummers is goed te horen dat de jaren zeventig eraan komen, maar vervolgens kijken ze weer een beetje weemoedig terug. Ik merk dat ik dezelfde obstakels tegenkom als Lennert, maar ik trek de sound blijkbaar net wat beter. Een heel krappe 3,5* als afsluiter. Ik snap waarom veel mensen de band heel tof vinden, maar anno 1970 is het stokje duidelijk overgenomen door veel andere bands.

Eindstand:
11. Beatles For Sale 3*
12. With The Beatles 3*
13. The Beatles 2*

Fingertippie schreef:

Mogelijk aan Phil Spector vragen....
Ik denk omdat dit al een single was met Get back. Voor het hele idee van back to basic, en als begeleidend album bij de film horen ze wel of de sountrack. Alhoewel Across the universe wel werd gerepeteerd, is er geen afgeronde opname van gemaakt tijdens de film/plaatopname. Spector greep terug op de banden van feb '68,

avatar van jorro
Toch bijzonder. Twee jaar lang geen berichten bij een Beatles album. Ook al is dit bij lange niet het beste album van de Beatles, er staan toch een paar prettige songs op. Maar over de breedte valt dit wat tegen inderdaad.
Let it Be, The Long and Winding Road en vooral Across the Universe zijn erg fijn om te beluisteren. De rest is middelmatig. Het is ook terecht dat het hier bij gebleven is.
Het album scoort nog wel een 26e plaats in de 100 Greatest Albums of 1970, maar gezien de voorgaande eerste plaatsen zegt dat genoeg. Dat het in de Best Ever Albums lijst over 1970 een 11e positie bekleedt momenteel is opmerkelijk.

avatar van Kos
Kos
The Long and Winding Road blijf ik altijd compositorisch zo'n vreemd nummer vinden maar toch raakt hij me telkens weer.

Kos schreef:

Mee eens, maar de hele LP maakt een beetje vreemde indruk. Wordt mede veroorzaakt door de bombastische mix van Phil Spector. Het album "Let It Be... Naked" uit 2003 benadert veel meer de unieke Beatles-sound.
Uit historisch oogpunt een belangrijk album, maar in artistiek opzicht de mindere van platen zoals "Abbey Road" en "Revolver". Om over "Sgt Pepper" nog maar te zwijgen.

avatar van devel-hunt
Duco van Deugen schreef:

Toch is dat bombastische een mythe. Oké, The long and winding road en Across the universe zijn door arrangementen van Phil Spector behoorlijk groot. Maar alle andere nummers zijn vrij basic, bijna live.
Vanuit perspectief, bombastisch, is een plaat als sgt Peppers lonely hearts club band vele malen bombastischer en minder puur als Let it be.

De laatste berichten - onder de noemer 'serieuze geruchten' - geven aan dat er op 15 oktober een Let It Be box set zal worden uitgebracht. Het behelst een 5CD/DVD(?) uitgave, met een Giles Martin remix van de originele Spector versie en ieder geval met als extra de Glyn Johns mix. - Bron: Andrew Dixon

avatar van Bosdavid
RuudC schreef:
…Ik kan eigenlijk niet anders zeggen dat The Beatles hun split redelijk goed getimed hebben. De koek is op en door de terugkeer van rock-n-roll op dit album, vraag ik me af of de heren wel met hun tijd wilden meegaan.

Of dit de teleurstelling tempert of vergroot, laat ik uiteraard aan jou, maar wellicht is het wel goed om te weten dat Let It Be werd opgenomen voor Abbey Road, maar pas na hun uiteengaan is voltooid (door Phil Spector).
Maar inderdaad: zeker niet hun beste werd, al ervaar ik hierbij wel een zekere mate van vakmanschap en is het een album dat ik met plezier kan beluisteren, al doet het meer als een bundeling van losse liedjes van de schrijvende leden dan als een coherent geheel. Misschien beschouw ik The Beatles/The White Album wel meer als een geheel dan dit album. In ieder geval vind ik dit de mindere van de twee.
Desalniettemin bevat ook dit album een aantal sterke en prettige nummers, waaronder Let It Be -sorry lennert. Overigens baseer ik die mening wel op de "Naked" versie die ik op dit moment beluister.

Net aangekondigd de Superdeluxe editie van Let It Be:

The Beatles | Let It Be (5 CD + Blu-Ray) – Platenzaak.nl

Met: een remaster van het album, 27 previously unreleased session recordings, a four-track ‘Let It Be’ EP & the unreleased ‘Get Back’ stereo LP!

avatar van nlkink
CD4 lijkt me in mijn herinnering wel heel erg op het Glynn Johns' album dat ik als bootleg heb gehad onder de verrassende titel Get Back. Ik heb zowel de Let It Be remaster als de Naked uitvoering. Voorlopig geen zin om nog een versie op de plank te zetten, en al helemaal niet voor € 124,99.
Ik zie net dat west the unreleased 'Get Back' stereo LP vermeld. Dat zal dan CD4 zijn.
Ik zou er overigens geen enkele moeite mee hebben om de nieuwe film op DVD aan te schaffen die Peter Jackson heeft samengesteld uit al het beschikbare filmmateriaal.

avatar van Stalin
Benieuwd of het historisch revisionisme rondom het wegpoetsen van de invloed van Phil Spector ook met deze release stilletjes doorgaat...

avatar van captino
Hmm, als Beatle fan ben ik nooit echt gecharmeerd geweest van het album Let it Be. Vraag me niet waarom, maar van alles ná 1966 vind ik dit de minste (Yellow Submarine niet meegerekend).

Kijkend naar deze nieuwe 'setjes' word ik toch wel weer heel hebberig..... De super de luxe cd set lijkt mij wel wat;-))

avatar van teus
Op het alom geprezen White album staan in verhouding net zoveel zwakke momenten als op Let it Be
Maar vele Beatle aanhangers vinden dat natuurlijk niet (of willen het niet weten)

teus schreef:

Oh absoluut. Vergeet niet dat Let It Be in feite vrij snel naar The White Album is opgenomen. Met Let it Be wilden nog verder terug naar hun 'roots' (1962/1963). De eigenlijke titel was natuurlijk ook 'Get Back'. Als geheel vind ik de 'witte' gewoon beter.

nlkink schreef:

Die heb ik ook. Beter wat mij betreft dan het uiteindelijke Let It Be. Ben benieuwd hoe deze officiële uitgave gaat klinken.

De nieuwe remix van Let It Be (het nummer) staat nu op Spotify en die klinkt me toch een partij goed zeg!

avatar van bawimeko
Waarschijnlijk koop ik alleen de opgefriste elpee en luister naar de ''extra's" via Spotify... Ik vond deze periode al op Anthology 3 qua outtake-kwaliteit wat inkakken. De mannen waren ietwat verveeld en de jam-sessies klinken vaak nogal ''relaxed'' (slordig) en verveeld....

avatar van Stalin
Vraag me af of ze het aandurven om eindelijk de No Pakistanis versie van Get Back uit te brengen

Duco van Deugen
Op het YouTube-kanaal "The Beatles" is een trailer te zien. Aan het eind van het filmpje wordt een datum van 15 oktober genoemd.

avatar van pmac
Nog even alle feiten op een rijtje gezet;
De Beatles hebben effectief maar 17 dagen aan de lp zelf gewerkt.
Daaruit is een lp gekomen die verschillende nr1 hits bezat. En waar verder uitstekende nummers opstaan met een aantal mindere.
Uit die sessies zijn heel veel ideeën onstaan voor de solo albums: Imagine, Another day, Back seat of my car, every night, Wah wah, All things must pass om maar eens wat te noemen maar ook nummers die uiteindelijk op Abbey road terecht zijn gekomen.
Verder hebben ze nog hun laatste concert gegeven op het Apple gebouw en is er een film verschenen over die januari maand.
De sfeer kan wellicht niet optimaal zijn geweest die maand in 69 maar het was wel een uiterst productieve periode.

avatar van lennon
De 1e box die ik in 1e instantie laat liggen. Ik wacht wel op een aanbieding.

Heb er echt geen 125 euro voor over..mijn minst favoriete album... en ook op anthology mijn minst gedraaide deel.. ik vind de naked versie beter.....En

Ik moet zeggen dat de luisterbeurt via Spotify me ook niet echt veel enthousiaster maakt helaas.

Hopelijk gaan ze snel terug naar eerdere Beatles albums

Op één of andere manier voel of merk je hier dat die chemie al een stuk minder was ofzo. Ik heb deze plaat nooit zo gevoeld.

Duco van Deugen
Interessant artikel vandaag ook in Het Parool over deze Special Edition. Zit weliswaar achter een betaalmuur, maar eventueel te lezen via een incognito-venster van de browser...

lennon schreef:
De 1e box die ik in 1e instantie laat liggen. Ik wacht wel op een aanbieding.

Ik twijfel ook steeds of ik niet moet wachten op een aanbieding. Vroeg of laat komt de box er wel, ik heb de andere sets ook - dus deze mag uiteindelijk niet missen.

Een echte liefhebber van het Let it Be ben ik nooit geweest. De plaat voelt aan als 'los zand', maar met een paar sterke nummers.

GothamCity
Staan echt mooie nummers op, maar kan dit niet meer dan een 3 geven, want er staan voor een groot deel toch vrij saaie nummers op.

'Long and Winding Road' is top.

avatar van bawimeko

Het zit er niet echt in, vooralsnog; de originele tapes zijn al wat sleets en er zijn weinig sporen om mee te werken. Er zijn al wat aardige semi-legale remixen van Rubber Soul en Revolver, maar Giles Martin gaat er voorlopig niet mee aan de slag.

avatar van pmac
Heb de zes cd box in huis. Gemengde gevoelens. De nieuwe mix klinkt prima. De Glynn Jones mix bewijst nu wel dat het inderdaad een rommelige plaat zou zijn geworden. Het is wel op zich leuk om andere versies te horen. Van de extra cd's met de repetities kan ik nog niet warm worden. The Black album (de bootleg uit de januari sessies) is leuker.
Het eptje is grappig maar voegt weinig toe.
Het boek en sowieso heel de verzorging vd box ziet er wel zeer mooi uit.
Ipv de ep had the Naked versie mijn inziens hier wel bij gekund. En wat te denken van een of twee dvd's?
Ik vind het een prijzig geheel. Het boek is uiteraard een hebbeding met o.a. unieke foto's uit de januari 1970 sessies en dat heeft me over de streep getrokken. Maar een paar tientjes minder had realistischer geweest. En straks weer de dvd's.... zucht.

avatar van bawimeko
Ik wacht nog even tot na de Get Back-docu. Misschien geeft de soundtrack daarvan meer mooie dingen prijs dan deze sets. Op Spotify hoor ik geen verbijsterende verschillen met het originele album en driekwart van de ''jams'' vind ik de moeite niet echt waard.....