The Beatles - Let It Be... Naked (2003)

Label: Apple

1. Get Back (2:34)
  2. Dig a Pony (3:38)
  3. For You Blue (2:28)
  4. The Long and Winding Road (3:34)
  5. Two of Us (3:21)
  6. I've Got a Feeling (3:31)
  7. One After 909 (2:44)
  8. Don't Let Me Down (3:19)
  9. I Me Mine (2:21)
  10. Across the Universe (3:38)
  11. Let It Be (3:53)
avatar van HiLL
Die hoes vind ik juist erg mooi!

En ik vind het toch nog wel een waardevolle toevoeging. Wat nummer weg en erbij en het klinkt echt beter.....puurder....bijna live in de studio..

avatar van tomthumb
OK, maar Don't let me down stond ook al op de Past masters II

HiLL schreef:
Hun laatste optreden was in 1965, dus ja wat wil je?

Je zat er één jaar naast. 29 augustus 1966, in San Francisco.

Eddie schreef:
Als jij wilt lachen mag dat. Ik ben eens gaan pluizen op het net en inderdaad ze waren vrij uniek, alle bands die ik in gedachten had kwamen later. Dus op dat punt had je gelijk (zo eerlijk ben ik dan ook wel om dat toe te geven) Wat er echter mis is met mijn voorkeur van muziek...ieder heeft zijn smaak. Ik blijf erbij dat de Beatles een enorme Media Hype waren (niet dat daar iets mis mee is want zonder media is nog geen enkele band groot geworden. Op een paar songs na echter vind ik de Beatles nog steets niets aan, dat is mijn goed recht dacht ik zo. Dat komt niet doordat ik een te beperkte muziek smaak heb, maar dat is gewoon een kwestie van muziekale voorkeur. Mayhem en Venom deden ook iets vernieuwend alleen wordt het volkomen normaal gevonden wanneer je dat volledig de grond in boord, dat is een verschil van smaak hoor je dan, maar wanneer iemand de beatles niet goed vind dan ben je gelijk een cultuurbarbaar die geen verstand van muziek heeft.

Ja ik moet toegeven, er was een grote media hype rond de beatles, maar ze hebben het zelf nooit gewild, maar die hype was er toch vooral in de beginjaren (tot 1966). En je moet die nummers van hun eerste periode (tot 1965 dus) vergelijken met anderen nummers uit die tijd, dan zie je dat the beatles een stap voor waren op de anderen. In hun beginjaren schreven ze gewoon erg goede popsongs, daarna werd hun muziek wat meer gesoffisticeerder. En als je hun albums vanaf Rubber Soul vergelijkt met albums van artiesten van nu dan staan die nog altijd overeind.

Trouwens heb je wel naar hun albums geluisterd of alleen naar een compilatie (zoals "One")? Ik mag toch veronderstellen dat je naast nummers als "Yellow Submarine" en "Let it Be" ook "Helter Skelter" en "Tomorrow Never Knows" kent?

Bob Cremers
Ik vind niet dat het verbetert. Ik vind de originele nog steeds beter.

Dit zijn van die cd's die je toevoegt aan je collectie!
Maar buiten dat vind ik het opzich geen vervelend album.
Al ben ik het wel met Bob Cremers eens dat het origineel natuurlijk beter is

Vandaag in de krant gelezen dat ze met een nieuw album aankomen: Love..ik ben benieuwd. Maar ik verwacht er niet te veel van!

3.5*

avatar van HiLL
Veertje schreef:

Niet gelezen dus

Love is de soundtrack van de Cirque du Soleil voorstelling. De nummers zijn geremixt door Giles Martin, de zoon van George. Daarbij is telkens gretig gebruik gemaakt van fragmenten van verschillende andere Beatlesnummers. Het ritme van het ene, onder de gitaren en zang van een ander, dus.
Volgens diegenen die de show gezien hebben moet het allemaal fantastisch klinken.
Ik ben benieuwd.

avatar van Thuurke
We missen in de track listing boven en in de gehele discussie de 2e disc met Fly On The Wall.

Mijn mening over deze plaat: Ieder band heeft wel platen gemaakt die ze achteraf anders of met andere nummers hadden willen opnemen. Als ze al deze platen opnieuw moeten uitbrengen dan gaat dat ons een hoop geld kosten.

Let it Be is meer dan 30 jaar de controversiele plaat geweest die was geproduceerd door Phil Spector en dat geeft dat specifieke geluid aan deze plaat zoals we de nummers kennen. Misschien zijn de nummers op deze plaat beter, maar de geschiedenis heeft anders beslist en heeft the Beatles veel geld opgeleverd met de originele versie. Deze versie had nooit gemaakt mogen worden, idem als de geremasterde versie van Yellow Submarine Songtrack en Love.

Bob Cremers schreef:
Ik vind niet dat het verbetert. Ik vind de originele nog steeds beter.

Inderdaad.
Dit is een vrij degelijke cd, daar niet van, maar het on-affe van de originele cd mis ik hier. Daarmee bedoel ik de Lennon-grapjes en zelfs ook die strijkers waar Paul's tenen krom van gaan staan.
Paul had het advies van de titel op moeten volgen: Let It Be.

3,5.

Eddie schreef:
Live optreden voor duizende fans en dan vervolgens geen fatsoenlike PA meenemen maar gewoon je versterkers neer zetten en spelen maar (dus alleen met podium geluid). De beatles zijn voor mij het ultieme bewijs dat als je de media machine maar laat draaien komt de rest wel goed.

Ik denk dat ze in 1963 nog niet eens wisten wat een PA was en als diezelfde menigte zo verdomde hard schreeuwt, dan zou ik ook de pijp aan Maarten geven.
Dan wil ik ook nog zeggen dat The Beatles zich helemaal suf speelden om maar aan een contract te komen, dat allemaal zonder de hulp van de media. En zonder The Beatles zouden we nu misschien wel platen van Neil Sedaka en Bobby Vinton bespreken. Lijkt je dat wat?

avatar van weasel
Een fatsoenlijke PA bestond simpelweg niet in de jaren '60. Sowieso had men nog nooit van monitors gehoord, dus kon je jezelf of andere bandleden slecht horen.

Dat kun je ze dus niet kwalijk nemen. Sterker nog: De allereerste 100watt gitaarversterker (Vox AC100) werd speciaal gefabriceerd voor het eerste Beatles-optreden in Shea Stadium (op dat moment het grootste rockoptreden ooit).

Daarnaast moet je je bedenken dat optredens destijds geen grote inkomstenbron waren. Het werd gezien als promotietour voor het album. Een kaartje kostte ook maar een paar gulden.

avatar van Lennonlover
Ik vind hem beter dan de originele uitgave. Het is daadwerkelijk een hele andere ervaring. Daarom geef ik hem een half puntje meer: 4.5*

alleen vind ik het zonde wat ze met Long and Winding Road gedaan hebben. Een regelrechte schande!

Harald
Jammer dat hier niet de lange versie van "Dig It" op staat. Bijna 11 minuten lang als ik me niet vergis en alleen op Bootlegs te krijgen

Harald schreef:

Leuk als curiositeit, die lange versie, maar hij klinkt toch iets te vreemd voor het gemiddelde Beatles-publiek vind ik.

Toon1 schreef:

in de film hebben ze ook een lange versie gepeeld...dus hoort het in prinziep ook op de cd te staan

Harald schreef:

Klopt, maar dan moeten covers als 'Besame Mucho' ook op de cd want die hebben ze ook in de film gespeeld

avatar van musicfriek
Prinziep Hahaha

Maar Dig It is een Beatles nummer

Maar Dig It is een Beatles nummer

Ja, maar als Beatles-compositie stelt het niet veel voor. 1 minuutje tussen nummers in is leuk. 11 minuten achter elkaar is te lang op zo'n plaat. Bij een band als Faust, Velvet Underground of Mothers Of Invention kan zoiets, niet bij The Beatles. Zij zijn niet de juiste band voor dat soort dingen.

avatar van Peter88
Sommige nummers zijn op deze Naked versie inderdaad beter dan op de versie van Let It Be die geproduceerd was door Phil Spector. The Long & Winding Road is daar een goed voorbeeld was, dat hier toch beter klinkt dan die orkestbewerking. Maar persoonlijk vind ik de beste versie van The Long & Winding Road nog de versie op Anthology 3. Across The Universe klinkt hier ook beter dan de overgeproduceerde versie van Phil Spector. En Don't Let Me Down is een betere vervanger voor Maggie Mae en Dig It.

Toch haalt deze herproductie van sommige nummers het ook weer niet bij de versie van Phil Spector. Zo vind ik Get Back op deze versie aan het einde nogal vreemd afgebroken. En Let It Be had op de 1970 versie een betere gitaarsolo van George Harrison dan op deze versie. De Fly On The Wall disc is leuk om een keertje te luisteren, maar ik had er persoonlijk wat meer van verwacht. Ik had het leuker gevonden als de disc losse nummers bevat had, en echt overige outtakes en demo's had bevat die nog niet op Anthology 3 stonden.

Uiteindelijk geef ik Let It Be Naked toch een 4,0

avatar van LeRoi
'Let (terlijk) it be' de laatste stuiptrekkingen van deze beste band allertijden (trio Revolver/Sgt Pepper/Abbey vormden m.i. het hoogtepunt! van dit unieke viertal).

avatar van frankieman
Spector sound of Naked?

Naked....
Waarom omdat dit de Beatles zijn waar ik het meest van houd. De beatles zoals ze zijn een rock and roll bandje uit Liverpool. Ik ben zeer blij dat dat gekke strijkers orkestje weg is uit The Long and Winding Road. Ook komt Across The Universe een stuk beter uit de verf. Net als Johns stukje in I've got a Feeling(everybody had wet dream,everybody let their hair down. prachtig) De plaat is geworden zoals de Beatles hem wilden maken, back to basic.

Een ding moet ik Phil Spector wel toegeven, als hij Let It Be destijds niet zo had gemaakt als hij heeft gedaan. Was Abbey Road er waarschijnlijk nooit gekomen.

EVANSHEWSON
frankieman schreef:
Spector sound of Naked?

Naked....

Boudewijn, ik steun je geheel. Erg leuk is ook om zowel de Spectorversie als de Nakedversie gewoon nà elkaar te draaien, dan komt de nakedversie er stukken sterker uit, je moet die wel het laatst beluisteren.
Goed is ook dat vulseltjes zoals Maggie Mae en Dig It zijn weggelaten en dat Don't Let Me Down er wèl op staat, een superlekkere bluesy ballad.

Potdorie, ik ga gauw het nakedalbum nog eens opleggen zie.

(Ik had er ook héél graag The Ballad of John & Yoko op zien staan, dat was de A kant van de single met Don't Let Me Down op de flipzijde, dus muzikaal gezien zou dit erg passen op dit album, men heeft het destijds op de compilatie Hey Jude gezet).

Voor dit oppoetswerk met NAKED : * * * * * De volle pot dus!

En Beatlesfreak tot in de kist, dat spreekt!

avatar van Lennonlover
Ik vind de naked versie ook veel beter. Behalve The Long and Winding Road. Da's héél spijtig dat ze het meesterwerk van Paul hebben weggelaten: het orkest!

EVANSHEWSON
Lennonlover schreef:

Ja, velen, incluis Macca zelf, houden méér van de naakte versie zonder die vioolpartij, ik moet zeggen dat ik het origineel MET violen toch altijd een ontzettend emotioneel nummer heb gevonden dat me keer op keer raakt, dus die violen mogen er voor mij ook best in blijven, die Spector was nog zo gek niet!

EVANSHEWSON schreef:
ik moet zeggen dat ik het origineel MET violen toch altijd een ontzettend emotioneel nummer heb gevonden dat me keer op keer raakt...

écht een kippenvelmoment!

Lennonlover schreef:

"meesterwerk" van Phil Spector zul je bedoelen?

Lennonlover schreef:

'Ze'? Dit is juist hoe Paul het wilde!
Daarom is deze cd uitgebracht!

Toon1 schreef:

"meesterwerk" van Phil Spector zul je bedoelen?

Oké maar het nummer is van Paul.