The Beatles - Let It Be... Naked (2003)

Label: Apple

1. Get Back (2:34)
  2. Dig a Pony (3:38)
  3. For You Blue (2:28)
  4. The Long and Winding Road (3:34)
  5. Two of Us (3:21)
  6. I've Got a Feeling (3:31)
  7. One After 909 (2:44)
  8. Don't Let Me Down (3:19)
  9. I Me Mine (2:21)
  10. Across the Universe (3:38)
  11. Let It Be (3:53)
EVANSHEWSON
Lennonlover schreef:

Oké maar het nummer is van Paul.

Ja, Anthony, maar Mc Cartney heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij vond dat Spector het nummer aardig verkloot had omdat hij er een paar conservedozen vioolsaus teveel had ingegoten, in die mix!

En het nummer wordt toch eigenlijk sterker zonder die overdaad aan violen, maar ik hou wel van de twee versies hoor!

avatar van bertus99
Voor het eerst dat ik deze versie van Let it be gehoord heb. Stond even verbaasd te kijken: Andere volgorde en don't let me down in plaats van Maggie Mae. Heel leuk om het zo kaal te horen.
Mensen die aanvoeren dat je een ooit uitgebrachte plaat nooit moet heruitgeven met een andere mix, vergeten dat de originele Let it be wel dit materiaal bevatte maar dat daar door Phil Spector zijn eigen sound aan is toegevoegd. Spector heeft de beatles-tapes als het ware gebruikt als grondstof voor zijn eigen werkstuk. Stom van de beatles dat ze dit werk uitbesteed hebben aan dit heerschap dat menig plaat in de jaren 60 toto een ongenietbaar nivo van bombast wist op te blazen.
The beatles zelf zijn nooit gelukkig geweest met Let it be, zoals het klonk. Dus na meer dan 30 jaar besloot hPaul om de originele opnamen uit te brengen. En wat klinkt dat goed jongens! Natuurlijk is het een beetje stripped allemaal, want The beatles zouden er ook nog aan gesleuteld hebben als ze zelf de produktie hadden gedaan, maar dat konden ze niet meer omdat ze schoon genoeg hadden van het Beatle zijn en al lang en breed met hun solocarrieres bezig waren. Voor hun was let it be op dat moment al een al lang gepasseerd station, al een jaar daarvoor opgenomen in de tijd van Abbey Road. Spector mocht het klusje klaren en deed dat op zijn eigen wijze.
Op Naked horen we de Beatles zoals ze echt gespeeld hebben in de Abbey Road studio....en dat is grandioos

avatar van Thuurke
Jammer dat er Come Together niet op staat, Dit nummer + 6, 7 en 8 zijn mijn all time Beatles favorieten.

Thuurke schreef:
Jammer dat er Come Together niet op staat, .

Die was ten tijde van Let It Be nog niet geschreven

avatar van Thuurke
Hahaha, maar wel voordat Let It Be werd uitgebracht.

avatar van rudiger
5 euri bij van leest in de afprijsbakken , geen geld voor 2 cd`s , ga hem morgen gauw luisteren .

avatar van rudiger
Wat `n heerlijke cd , beter dan het orgineel , de geluidskwaliteit is stukken beter en de nummers klinken allemaal heerlijk.
Dit is gewoon de volle pond van dikke 5 sterren .
Don`t let me down is `n wereld nummer .

Toch ironisch hoe een album genaamd Let It Be in de revisie wordt gegooit...

avatar van rudiger
Deze cd begint mij steeds beter te bevallen , ik heb hem op dit moment weer opstaan en vanaf de eerste tonen luister je dit in 1 adem uit zonder ook maar 1 nummer te skippen .
Dit is `n meesterwerk , zelfs let it be wat ik al tot in den treure gehoord heb klinkt hier fenomenaal .
De toevoeging van Don`t Let Me Down erbij is een geschenk uit de hemel .
Pure klasse .
Hoger als 5 gaat niet .

avatar van DrZeldenrustig
Heb net als het LOVE album, effe met deze CD de kat uit de bomen gekeken. En ja het is waar met kijken kom je niet ver! Je zal actie moeten ondernemen.
De aanschaf is uiteindelijk veel te laat geweest!

Het luisteren is een genot! Het klinkt prima!
Je zou bijna denken dat de mannen uit Liverpool tijdens het opnemen toch echt lol hebben gehad!

Thuurke schreef:
Deze versie had nooit gemaakt mogen worden, idem als de geremasterde versie van Yellow Submarine Songtrack en Love.

Lariekoek! De originele versie is ook niet het product wat McCartney uit wilde brengen. En vergelijk je het met de andere beatles albums dan klinkt de Spector versie gewoon zwak en alsof er aan geprutst is. Let it be naked is een van mijn favo beatle albums (na Rubber Soul en Abbey Road denk ik), de Spector versie een van de minste.

Naked klinkt prachtig en laat de nummers schijnen alsof de roest eraf gehaald is. Doodzonde als deze niet gemaakt was. Ik raad iedereen aan deze versie aan te schaffen, niet de originele versie!

avatar van bertus99
Je hoort in ieder geval hoe de Beatles KLONKEN. Niet meer wat Spector aan gepruts overheen gelgd heeft. En dat is winst

avatar van misja82
Heerlijk album van The Beatles. Voor mij sowieso al 4* waard (eigenlijk zelfs 5*) voor het nummer "don't let me down'. Misschien wel mijn favoriete beatles nummer.

avatar van Taxman
Als ik moet kiezen tussen de orginele Let it Be en Naked dan kies ik simpel weg altijd voor de orginele. Ik vond de productie van Spector al behoorlijk goed bij songs als Let it Be, Across the Universe en The Long and Winding Road. Die laatste kreeg dankzij de Spector toch wel een soort van Long, Winding vibe die het nummer absoluut te goede deed.
Maar mischien vind ik deze versie toch wel beter. Zang en tekst zijn prominenter en duidelijker en het klinkt heerlijk relaxt. En toch verliezen sommige nummer wel aan kracht. Let it Be vind ik bijvoorbeeld minder dan op het orgineel (vooral George's Gitaar solo). Ook zijn er bij de meeste nummers gewoon geen verrandering zichtbaar. Get Back, For You Blue, I Dig a Pony, I've Got a Feeling (deze misschien een beetje dan) zijn gewoon dezelfde nummers. Across the Universe klinkt mischien een beetje anders maar ik krijg toch vooral de gedachte: J'ai Guru Deva Om, Nothing's Gonna Change this Song. Dat Don't Let me Down erbij staat is dan weer het meest positieve van het het album. Dit gaat echter wel ten koste van de grappen en grollen van (vooral John) het orgineel, wat ik toch wel jammer vind. Well, they past the audition (die grap staat overigens niet op de cd van het orgineel) but it just doesn't beat the real thing. Too Bad.

Father McKenzie
Als Beatlesgek moet ik me hier mee moeien, het is toch sterker dan mezelf.
Laat ik zeggen dat ik het een puike aanvulling vind op de originele plaat. Daar was niets mis mee, voor mij deed maffe Spector toch a great job. Want het was tussen die kilometers opgenomen band, toch zoeken naar datgene dat de geest en de sfeer van de Get Back Sessions het beste kon weegeven.
En ja, die korte stukjes wegwerpmuziek zoals Dig It en Magie Mae, ik vond die niet eens storend op het originele album.
Het fijnste aan deze Naked versie vind ik Across The Universe en The Long And Winding Road, die, als je zo voor het eerst in al hun simpele naaktheid hoort, niets aan kracht verliezen, integendeel eigenlijk.
Ik hield evenveel van de opgeschoonde versies die Phil Spector er uiteindelijk van maakte, McCartney zag dat blik violen niet echt zitten die Spector over zijn Long & Winding Road uitgoot, maar ik heb me er nooit zo aan geërgerd, ik vond die songs best ok.
Het leuke is dus dat je de 2 albums na elkaar kunt afspelen en dat je toch 2 redelijk verschillende platen krijgt. Don't Let Me Down is absoluut een pluspunt op deze.
Op dit album mis ik dus wel de Lennongekte, het "Glad we passed the audition" verhaal en ook zijn tekstversie aan het begin van Get Back, waar gekke Lennon ook geheel iets anders maakte...

Leuk om de 2 platen naast elkaar te kunnen beluisteren.

avatar van Taxman
Het klopt niet helemaal wat je zegt, Father McKenzie.
McCartney heeft elke keer dat hij optrad steeds weer een orkest op getromeld voor the long and winding road.
Toen hij hier naar gevraagd werd zei McCartney dat het hem niet eens zo zeer ging om de strijkers maar wel om de vrouwen vocalen die Spector in het nummer voegde.
Niet dat het mij echt gestoord heeft.

Klopt, taxman, dat heeft hij in een interview gezegd.

avatar van Von Helsing
Vind dit album niets toevoegen aan het origineel en het idee dat Let It Be juist zo had moeten klinken slaat nergens op.

De meeste songs klinken kaal (naked) maar missen juist dat beetje extra wat het album uit 1970 juist zo aantrekkelijk maakt.

Op wat kleine verschillen na vind ik de "Naked" uitvoering echt niet zoveel verschillen van de "normale" lp. Voor de echte grote Beatlesfans (wat ik ben) een leuke cd, maar zeker niet wereldschokkends. Voor de onpartijdige luisteraar zal hij misschien wel helemaal als niet toevoegends in de oren klinken. En wat geluid betreft: ook niet (veel) beter. Wat ik dan niet begrijp, Von Helsing, dat de ene bij jou een 5 krijgt en de ander een 2,5. Een beetje vreemd!!!

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Goh, nooit geweten dat deze plaat zo wezenlijk verschilt van het originele Let It Be album. Toch maar eens aanschaffen dus als verstokte Beatle fanaticus

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
kaztor schreef:

'Ze'? Dit is juist hoe Paul het wilde!
Daarom is deze cd uitgebracht!

Mag ik dan vragen wíe deze plaat heeft geproduceert? George Martin of Paul en Ringo?

avatar van frankieman
Onder andere Martin ja

Nicci
In 1969 wel ja, maar aan deze uitgave heeft hij niet meegewerkt. Ik heb het even negekeken: Paul Hicks, Guy Massey and Allan Rouse tekenen voor de productie en waren engineers bij Abbey Road.

Ik vind overigens de Naked versie beter dan het origineel. Ik begrip helemaal het probleem dat McCartney had met Spector. Luister voor de grap eens Dig a Pony van beide. De rampzalige Phaser die Across the Universe domweg verkloot en gelukkig op Naked achterwege blijft. Dat Don't let me down niet op het origineel staat is ook niet helemaal te begrijpen.

avatar van Von Helsing
Ad Brouwers schreef:

Ik vind hem nogal kaal aandoen ik mis het gevoel die de originele plaat bij mij oproept en ik ken alles van the Beatles, van links naar rechts en weer terug, met alle solo platen en Yoko platen ertussen in.

Vind deze niet echt aantrekkelijk, had liever Let It Be geremasterd gehoord en dit als extraatje samen met de dak concert ofzoiets.....

Ik vind deze ook minder dan de originele. Ik kan me goed vinden in de commentaren van Ad en Von Helsing. Wel een pluspunt dat Don't Let Me Down hier op staat.

@Von Helsing
Ik neem aan dat je dan binnenkort bediend wordt? Let it be zal toch in de Spectorproductie geremasterd worden?

avatar van Frunnick
@niccie

Lol... dat is dan de Spector Jailhouse edition?

Nicci schreef:
@Von Helsing
Yes, Let it Be zal in de originele (Spector) versie op 09-09-09 uitkomen. Gelukkig wel, vind ik. Alle stereo albums kun je behalve in boxsetvorm, gelukkig ook apart kopen. Alleen de 10 delige monolp's zijn in boxset te krijgen. Maar voor verdere info kun je alles opzoeken op de EMI/Apple Corps-site. Er gaan mooie tijden aanbreken voor de fans.

avatar van Taxman
Eigenlijk moeten ze dan gewoon het Album als Get Back moeten uitbrengen. Met die cover van The Blue Album!

Nicci
Wat was eigenlijk de 'tracklist' van dat Get Back album?