Random Axe - Random Axe (2011)

Label: Duck Down

1. Zoo Drugs (0:49)
  2. Random Call (4:14)
  3. Black Ops (3:04)

met Fat Ray

4. Chewbacca (4:06)

met Roc Marciano

5. The Hex (3:03)
  6. Understand This (2:17)
  7. Everybody Nobody Somebody (3:32)
  8. Jahphy Joe (3:43)

met Melanie Rutherford en Danny Brown

9. The Karate Kid (1:02)
  10. Never Back Down (1:50)
  11. Monster Babies (4:05)
  12. Shirley C (3:26)

met Fatt Father

13. Another One (3:17)

met Trick Trick en Rock

14. 4 in the Box (1:32)
  15. Outro Smoutro (1:27)
avatar van gil335
Het volledige album is niet in alle nummers even goed maar toch wel random call die er volgens mij bovenuit springt al bij al een goed album .

avatar van GarnalenPeller
Op repeat. Roc Marciano past perfect op Chewbacca!

avatar van thgryda
Klopt, hij had op zowat het hele album gepast

avatar van G-DO
heel dope album! ik geef het vier sterren

tekstueel gaat het natuurlijk allemaal nergens over maar dit is wel ignorant rap op z'n best.

maar dit album wordt toch vooral gemaakt door black milk. wat een beats! onvoorstelbaar hoe scherp, hard en goed gemixed black milk zijn drums laat klinken. hij is echt 1 van de beste daarin

avatar van GijsV
Best wel heel vet dit!

avatar van Delars
Clip van Random Call toegevoegd.

avatar van bennerd
Sean Price op die kar... Ik moest lachen

Haha echt he.
Die pauze line van hem en dan verder rijden op zon step

Segway toch ?

Dat dus.

avatar van Osiris Apis
Sean P op een paard. Random Call vind ik het beste nummer van het album. Wat een beat.

avatar van gweah
Ik check niet zoveel nieuwe hip hop meer, laatste debuut plaat die echt bleef hangen bij mij was niet geheel toevalllig Ode To The Ghetto, en Random Axe was een van de weinige dingen waar ik echt naar uitkeek. Mede door het heerlijke Run van dat album, met de Random Axe line up in full effect.

En niet onterecht, zo blijkt gelukkig. Ik twijfel nog tussen een 4 en 4.5, heb hem nog niet vaak genoeg geluisterd. Wat een dope tracks, wat een heerlijke MC's zijn Sean P en Guilty. Ben benieuwd of het een 4.5 waard blijft nadat het eerste enthousiame weg ebt.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik heb één woord voor dit album: degelijkheid.

avatar van Rhythm & Poetry
Degelijkheid van een goede kwaliteit dan, gezien je relatief gezien hoge cijfer.

avatar van MJ_DA_MAN
Maar kijkende naar de kwaliteiten van het trio, voornamelijk Black Milk qua beats, had het een stuk beter kunnen zijn.

avatar van Dociz
Ja, ik ben heel blij

Van de vele muziekgenres die ik waardeer, wordt er mi in de hiphop de meeste bagger afgeleverd de laatste 10 jaar. Echter de 5% die wel goed is vind ik dan ook wel meteen de top van wat muziek te bieden heeft. Daarom is hiphop toch mijn favoriete genre geworden. Dit album raakt bij mij direct de juiste snaar, ja ook kippenvel, wanneer het refrein van Random Call uit mijn speakers klapt.

Ben een grote fan van Black milk als producer. Als MC kan hij me niet een heel album boeien, maar guilty des te meer! Erg sterke combinatie dus, lekker rauw. De tracks klinken mij alsof ze er altijd al geweest zijn, voor mij een erg goed teken. Zo gaan we de zomer in!

avatar van Rhythm & Poetry
Voor de liefhebbers van moderne boombaphiphop is de samenwerking tussen Sean Price, Guilty Simpson en Black Milk er één om de vingers bij af te likken. De drie heren kondigden het album Random Axe al in 2008 aan, maar daarna heeft het lang geduurd voordat de plaat werkelijkheid is geworden. Nu het eindelijk zover is, is het duidelijk waarom het allemaal zolang op zich heeft laten wachten: de heren hebben hun tijd genomen om het album zo ver mogelijk te optimaliseren.

En dat het goede muziek betreft is een understatement: de samenwerking van Random Axe is namelijk passend. De beats van Black Milk doen denken aan die van J Dilla LINK, ware het niet dat de drums een belangrijker element vormen dan de sample. Door de manier waarop Black Milk zijn drumcomputer bespeelt, lijkt het alsof hij achter een echt drumstel heeft plaatsgenomen: levendige klappen volgen elkaar in hoog tempo op, terwijl het diverse geluid van kicks, snares en hi-hats weerklinkt. Om de beats van een extra dimensie te voorzien, zijn er uiteraard ook aangename samples aanwezig. Zo klinkt er af en toe een warme stemsample voor een dunne laag soul, completeren blazers het euforische gevoel dat het gedrum geeft en zorgen pianoloopjes voor een duistere sfeer.

En rappers als Guilty Simpson, Sean Price en Black Milk zelf sluiten perfect op deze levendige en pakkende boombapbeats aan. Waar ze afzonderlijk beschikken over monotone stemmen die voor een geheel album te weinig gevarieerd zijn, halen ze als collectief het beste in elkaar naar boven. De zware en lome stem van Guilty Simpson staat in contrast met het veel hogere en enthousiaste stemgeluid van Black Milk, terwijl Sean P met een flinke dosis agressie en scherpte de vocale diversiteit op Random Axe onderstreept. En hoewel de levenslustig rappende heren qua stemgeluid niet zozeer in elkaars verlengde liggen, is er wel degelijk sprake van eenheid. De rode draad op de cd zit hem in de teksten: gewelddadig, met af en toe een vleugje humor of opschepperij dat voor wat luchtigheid zorgt.

Wat dat betreft beeldt de clip van eerste single The Hex perfect uit waar de groep voor staat. Zo voert Guilty Simpson op ingenieuze wijze een marteling uit, waar Sean Price bezig is met het maken en verzenden van antrax, terwijl Black Milk in een gespannen (corrupte) setting agenten aftroeft met pokeren. Uiteraard, de muziek is representatief vanwege het harde gedrum, de rauwe raps en grappige punchlines zoals “You like being broke, I like selling cocaine shit”, maar de bijbehorende video onderstreept het criminele imago pas echt.

Random Axe is een typisch boombapproject, met een atypische uitkomst doordat het niveau zo hoog ligt. Natuurlijk hebben alle drie de leden uitzonderlijke talenten, maar om er een eenheid van te maken moet er ook chemie aanwezig zijn. En dat is er: Random Axe staat zowel voor scherpte en agressie als voor levendig- en luchtigheid. Het beste van twee kanten, samengesmolten tot een geheel dat heel wat nekken van hiphopliefhebbers zal breken.

Het origineel staat hier.

avatar van Gyzzz
Toffe hoes heeft deze plaat.

avatar van thgryda
Toffe plaat heeft deze hoes.

Inderdaad!

avatar van Harderwiek
God, hij blijft lekker zeg. Groeit zelf, misschien dat er wel een 4,5 in zit. Maar nu nog niet...

avatar van jordkaka
Wat een lekkere plaat! Luistert heel lekker weg.

avatar van Anne Maaike
Wat een fijn album dit! De producties van Black Milk passen goed bij de beide heren. Twee sterke MC's als je het mij vraagt ook Black Milk rapt leuk mee. Ook is de korte lengte een factor dat meespeelt voor de hoge score. Het wordt nergens langdradig waardoor het een constant album is geworden.

avatar van Silky & Smooth
Okee, ik kan niks anders zeggen dan dat dit een enorm lekker album is. Productioneel zit het geweldig in elkaar. Echt petje af. Zoo Drugs vind ik alleen al een heerlijk nummer.
Guily Simpson, Sean Price en Black Milk rappen ook nog eens gewoon goed. Ja, echt een van de beste albums dit jaar!

avatar van Timmie
Zoo Drugs is ook ik vind hem te kort.

avatar van thgryda
Nope vind ik niet, zou te saai worden en nu vind je het jammer dat het gedaan is en dat is het gewenste effect en dan knalt random call erin. Perfect gewoon, was dat nummer langer geweest hadden ze er over moeten rappen, nu is het gewoon een fijne intro. Nice al die 4.5jes, album of the year voor mij (dit keer wel black milk, dit keer wel )

avatar van Harderwiek
Daar gaat die dan, werd net bij mijn zoveelste luisterbeurt gedwongen om 4,5 te geven. Wat levert Black Milk hier ziekelijk vette beats af en dan twee monster MC's erover. Puur genieten

avatar van Timmie
1 ding is duidelijk black ops is slecht.

Black Ops is dope.

avatar van Silky & Smooth
Zoo Drugs is inderdaad zo vet dat je wou dat het nummer langer duurde, maar dan wordt het wel saai. Dit is dus perfect! Je hoeft dan ook niet zolang te wachten op de volgende geniale track: Random Call!