eLZhi - Elmatic (2011)

Uitgebracht in eigen beheer

1. The Genesis (2:36)
  2. Detroit State of Mind / Houseshoes Shout (4:45)
  3. Halftime (2:12)
  4. Memory Lane (3:48)
  5. The World Is Yours (6:17)
  6. Represent (3:10)
  7. Life’s a Bitch (5:54)

met Royce da 5'9" en Stokley Williams

8. One Love (7:22)
  9. It Ain't Hard to Tell (3:49)
  10. Pete Rock Shout (6:51)
Rene1979
Ik denk dat ik vandaag de dag liever deze hoor dan Illmatic zelf. Blijft ls een paal boven water dat Illmatic een classic is! Maar ik snap Silky wel.. En Illmatic is een classic geworden omdat het album in de jaren negentig zo baanbrekend was.. Zou je nu zo een album maken wordt je uitgelachen, dus als de jongere garde het geen classic vinden kan ik daar volledig in komen. Elke generatie heeft zijn eigen classics.

avatar van Delars
Ik ben er nu al verslaafd aan, heb hem al 5x geluisterd.
Elzhi is echt een ongelofelijk harde rapper, jammer dat hij nog maar 1 echt album heeft uitgebracht. Zijn flow doet me wel een beetje denken aan Nas.
Alleen sommige tracks vind ik beter dan het orgineel...

avatar van Rhythm & Poetry
Goede tape, maar laten we ook niet overdrijven. Het is nu ook weer niet zo origineel om Nas en dan vooral Illmatic in het zonnetje te zetten. Dat dit een sterke ode is mag wel duidelijk zijn. Will Sessions speelt de beats goed na, waardoor het project wat meer diepgang krijgt. Het ouderwetse tintje van Illmatic wordt vervangen door meer bombast, waardoor het prima binnen 2011 past. Elzhi is uiteraard een capabele rapper, hij flowt soepel en is tekstueel vaardig genoeg om voldoende te boeien.

avatar van thgryda
Rene1979 schreef:

Ik heb toch niet moeten lachen om celph vorig jaar hoor shit was beter dan 90 procent van wat 2010 te bieden had. Maar ik begrijp wel wat je bedoelt, het klinkt allemaal wat frisser. Ik vind illmatic geen classic omdat ie in de jaren 90 baanbrekend was... Ik was 9 toen illmatic uitkwam en begon pas drie jaar later naar hip hop te luisteren en ik moet toegeven tot een vijftal jaar later vond ik het album maar gewoon goed. Niets in vgl met bijvoorbeeld 36 chambers, maar tegenwoordig vind ik em zeker wel van dat niveau. Anyway, Elzhi komt dope maar ik vind nas' stem en flow toch nog een stukje beter...

edit: Na een 1ste luisterbeurt bevalt me dit zeker en vast, het is zeker niet beter als illmatic maar het is wel een erg fijne interpretatie ervan. Waar ik bij fashawn iets had van, bwaaa dit was niet echt nodig, al vind ik fash een fijne rapper en liet ie zeker zien dat hij talent had op ode to illmatic. Hier geeft het herinspelen van de beats een extra dimensie aan het geheel, enkel bij NY state of mind (favo track van illmatic) heb ik een minder gevoel. Tracks als half time, represent, it aint hard to tell en lifes a bitch krijgen echt wel een extra dimensie, ik stoor me niet aan het R&B stukje op lifes a bitch maar ik vind het wel wat onnodig. Lekkere tape dit, wordt minstens vier

edit 2: 2 extra bonustracks zelfs denk ik, verbal intercourse pt2 en nog eentje erna (ik denk detroit state of mind pt II ofzo), beide zijn wel dope maar passen niet zo goed bij de rest van de plaat.

FightForMore
Na al die positieve geluiden ook maar eens binnen halen, ik ben benieuwd!

downloadbericht verwijderd.

avatar van WeztSide
Het gaat net iets te ver voor mij om een remake tot m'n top 10 toe te voegen, zoals R&P al zei is het niet echt origineel om Illmatic in het zonnetje te zetten.
Maar daarnaast komt dit album enorm goed uit de verf, de beats worden niet simpelweg nageaapt en geven een mooi live-geluid mee. Daarnaast kleurt Will Sessions buiten de lijntjes van Illmatic door mooie instrumentale stukken toe te voegen aan Life's A Bitch en One Love. Vooral die bij One Love is erg lekker. Sommige nummers op dit album zijn inderdaad gewoon lekkerder naar te luisteren dan hun originele counterparts. Represent en It Aint Hard To Tell zijn hier ook goede voorbeelden van.

Luisteren dus. En gauw.

avatar van deagleking
Elzhi, mijn favoriete (hedendaagse) rapper die een ode maakt voor mijn favoriete album. Voor mij kon dit gewoonweg niet beter. De beats klinken geweldig en Elzhi is denk ik de enige rapper die op dit moment in de buurt komt van de Nas op Illmatic.
Het is heerlijk om te horen hoe smooth de beats naar live zijn omgezet met een paar verassende toevoegingen en veranderingen. Ook de raps zijn erg scherp en de vele verwijzingen naar Nas/Illmatic zijn erg tof gedaan.
Net zoals op Illmatic heb ik hier (nog) geen favoriet nummer. Elk nummer heeft mij bij mijn eerste luisterbeurt verrast.

LIQUIDSWORDS
Album is na 200 plays zeker 5 sterren waard. Ongelooflijk dat iemand nog zo keihard kan komen in het jaar 2011. Het is natuurlijk niet zo goed als het Illmatic, maar het is een verfrissende sound en het is gewoonweg een classic. Ik snap niet waarom er zo zelden 5en worden gegeven op deze site, wanneer is iets bij jullie dan een 5 waard? Geen één album is perfect, maar een classic is gewoon 5 sterren dus daarom 5 sterren. Lyricaal meesterlijk en de beats (met name de drums) zijn gewoon heel erg goed gedaan door Will Sessions.

avatar van thgryda
Je zegt zelf dat het niet zo goed is als Illmatic, waarom zou je dan een 5 geven? Dan moet je illmatic een 6 geven ofzo... Nu je rate het album hoe je wilt maar ik denk dat dat de reden is voor de meeste om zelden een 5 te geven. Persoonlijk geef ik enkel een 5 aan mijn lievelingsalbums (nieuw of oud).

LIQUIDSWORDS
Hoe kan je nou alleen een 5 geven aan je lievelingsalbum. Dit is geen aanval ofzo hoor, maar dat vind ik gewoon raar. Een classic is 5 sterren, KRS zei het, Rakim zei het en ook Kool G Rap zei het. Je hoeft dit niet een classic te vinden, maar elke classicalbum is in mijn ogen 5 sterren waard. Maar we kunnen van mening verschillen, dat is niet erg. Toffe avatar trouwens, ben ook een grote Wu-fan. Zeker als je kijkt naar hoe rappers hun niveau niet hebben vast kunnen houden uit de late 80's en jaren 90en, dan is het uniek om zoiets vets te horen. Illmatic zou ik eigenlijk ook een 6/5 geven, maar dat kan niet haha. Hetzelfde geldt voor Liquid Swords, Paid in Full, ATliens, It takes a nations of millions to hold us back, 36 Chambers en nog heel wat andere albums.

avatar van bennerd
LIQUIDSWORDS schreef:
Een classic is 5 sterren, KRS zei het, Rakim zei het en ook Kool G Rap zei het.

Ah, dan ga ik snel wat stemmen veranderen!

avatar van maxinator
Zeiden KRS, Rakim en Kool G Rap dat je een classic 5 sterren moet geven?

maxinator schreef:
Zeiden KRS, Rakim en Kool G Rap dat je een classic 5 sterren moet geven?

Hebben ze in het verleden gezegd kan ik me herinneren en niet alleen deze legends, maar genoeg anderen. Ik neem deze 3 erbij omdat het toch pioneers zijn in de game. Een classic een 4 geven is toch ook niet echt logisch? Van Rakim kan ik het mis hebben, maar van KRS-One en Kool G Rap weet ik zeker dat ze het hebben gezegd. Misschien was ik bij Rakim even in de war met de line op classic "Ask teenagers, OG's and nasty kids what the definition of classic is"

avatar van fabblwaps
thgryda schreef:
Wat dacht je van One Time 4 Your Mind, die hier niet op staat?

LIQUIDSWORDS schreef:

Dus omdat zij het zeggen, hoe slecht je het album ook kan vinden, moet je maar 5 sterren geven

maxinator schreef:

Huh. Ik volg je even niet, kan aan mij liggen. Als een album slecht is kan het geen classic zijn en daarvoor kan het dus ook geen 5 sterren zijn.

slecht VIND. Subjectief.

avatar van fabblwaps
Het kan best zijn dat een album in de algemene opinie als een classic gezien wordt, maar niet in iemands straatje ligt. Zo vind ik bijvoorbeeld 36 Chambers niet zo veel aan en zou ik die ook nooit een 5* geven. Al staat een album als classic te boek, er zullen altijd mensen zijn die het minder vinden.

Het gaat trouwens wel behoorlijk off topic hier.

avatar van maxinator
Klopt, sorry, maar ik vond het een beetje een raar verhaal van LIQUIDSWORDS
Ik hou er maar over op

slecht VIND. Subjectief.

Tuurlijk je mag het album ook wel slecht vinden, daar heb ik niks op tegen. Het ging mij om het feit dat er hier weinig 5en worden gegeven op musicmeter. Als ik een album classic vind, dan geef ik het 5 sterren, vind ik het album geen classic, dan geef ik het ook geen 5 sterren. Als jij dit album dus niet heel erg goed vind, dan is het voor jou blijkbaar geen classic en daarvoor ook geen 5 sterren waard. Verder houdt ik er ook over op, want zoals de beste man al zei dit gaat wel heel erg off-topic. Enjoy Elmatic!

avatar van He$$el_01
Wanneer is iets een classic volgens jou?

He$$el_01 schreef:
Wanneer is iets een classic volgens jou?

Bij mij is iets een classic als er elementen van hiphop in het concept worden opgenomen. De beats moeten tight zijn (bijv dmv vette samples), lyricaal moet het van een heel hoog niveau zijn, het moet real zijn, flow en delivery zijn vaak ook heel erg belangrijk. Ik voel zelf aan de muziek of het classic is. Een classic moet na heel wat jaren nog heel veel replaywaarde hebben, dat is heel erg belangrijk voor mij. Dat weet ik nu natuurlijk nog niet, maar ik geniet bijvoorbeeld nog altijd van Grandmasters die ik 3 jaar geleden luisterde en nog altijd heel vernieuwend klinkt. En bij jou: Wanneer is iets bij jou een classic?:)

avatar van Delars
Clip van Halftime even toegevoegd.
Het album wordt beter bij elke luisterbeurt, ook vind ik elke track even goed.
Blijft op repeat staan!

LIQUIDSWORDS schreef:

Tja, goede vraag eigenlijk, Ik denk toch wel iets dat tijdloos is. Maar ik denk dat het ook wel iets is wat door veel mensen, of een bepaalde groep mensen, als een belangrijk album gezien wordt. Vandaar dat ik het altijd lastig vind om te zeggen of een bepaald album nou een klassieker is of niet. De elementen die jij noemt zorgen er zeker voor dat een album erg goed wordt, maar het hoeft niet meteen een klassieker te zijn. Ik denk ook dat meer mensen het zo zien en er daarom niet zo heel veel vijfen worden gegeven op deze site. Maar als ik dan een album zou moeten aanwijzen dat voor mij een klassieker is, dan is dat zeker Livestylez ov da Poor & Dangerous. Gewoon omdat het voor mij een van de hoogtepunten is van de geschiedenis van Hip-Hop en ik het tevens gewoon een erg goed album vind.

Maar even ontopic: Paar nummers nu gehoord van dit album en het klinkt erg goed. ElZhi laat zien dat hij toch een van de betere rappers van dit moment is.

He$$el_01 schreef:

Klopt, ben ik met je eens. Big L's debuut is ook zekerwaar een klassieker, punchline-beest. Zo zijn er nog vele andere klassiekers om GZA - Liquid Swords, Nas - Illmatic, A Tribe Called Quest - The Low End Theory bijvoorbeeld maar op te noemen. Zo zijn er nog veel meer. Maar als ik nu dan naar Illmatic ga dan zie ik een gemiddelde van 4,2 best raar, want een klassieker zou veel hoger moeten scoren en zeker een album als Illmatic. Er zullen altijd mixed scores zijn omdat niet iedereen het zal diggen. Een klassieker kan ook geen klassieker zijn als maar 1 iemand het vind, dus ik kan ernaast zitten, maar op andere (Amerikaanse) hiphop forums zijn ze het met me eens. Elzhi is gewoon een van de weinigen op dit moment die nog zijn best doet voor hip-hop en niet alleen aan de centen denkt.

avatar van He$$el_01
Ach, een 4.2 is best wel een mooi cijfer hoor. Als ik straks een 8.4 haal voor me eindexamen hoor je mij niet klagen. Maar sowieso heb je op die forums vaak mensen die of iets helemaal geweldig vinden of het echt gewoon 'haten'. Hier is dat gewoon een stuk minder en stemmen mensen niet alleen heel hoog omdat 'de rest' dat ook doet.

Je laatste zin is trouwens ook een beetje kort door de bocht, er zijn tegenwoordig nog best wel veel rappers die niet commercieel bezig zijn en het ook niet willen worden. Maar dat is weer een hele andere discussie en dan wordt het wel erg offtopic.

avatar van WeztSide
Halftime en Memory Lane vind ik wel iets flauwtjes, tov van de rest van de nummers die redelijk energiek zijn. Trouwens, waarom staat Life's A Bitch niet op de juiste plaats in de tape? Je zou zeggen dat die komt na Detroit State of Mind.
Ten slot, zijn al deze nummers live? Klinkt wel zo

avatar van Timmie
even een vraagje over het album. Het is natuurlijk allemaal van Illmatic maar de beats zijn anders na gespeeld of heb ik het nou fout? en de lyrics zijn die het zelfde? ik hoorde in de clip van halftime namelijk wel wat van NaS

avatar van Robbie Keane
Lyrics zijn anders met af en toe een lijn van Nas.