eLZhi - Elmatic (2011)

Uitgebracht in eigen beheer

1. The Genesis (2:36)
  2. Detroit State of Mind / Houseshoes Shout (4:45)
  3. Halftime (2:12)
  4. Memory Lane (3:48)
  5. The World Is Yours (6:17)
  6. Represent (3:10)
  7. Life’s a Bitch (5:54)

met Royce da 5'9" en Stokley Williams

8. One Love (7:22)
  9. It Ain't Hard to Tell (3:49)
  10. Pete Rock Shout (6:51)
FightForMore
Ieder respecterend hip-hop liefhebber kent wel al zijn klassiekers en weet dat Nas een geweldig debuut heeft gebracht die vele andere collega's hun debuut deed verbleken. Ook is dat debuut één van de betere platen in het hip-hop landschap en waarschijnlijk ook een inspiratiebron voor vele beginnende rappers als rappers die al bij de top behoren. Maar er zijn maar weinig rappers die het in het hoofd halen om een klassieker als Illmatic te remaken.

Degene die het wel durven zijn Fashawn en Elzhi. Fashawn zijn versie is een totale copy van het origineel en Elzhi's versie is een op zijn eigen manier versie geworden. Waar Fashawn alle beats heeft gedigitaliseerd en de teksten weinig heeft veranderd, daar heeft Elzhi met behulp van live instrumenten en grote aanpassingen in de teksten het hele album gemaakt.

En om eerlijk te zijn vind ik de versie van Elzhi vele beter dan die van Fashawn, maar heeft het niet het origineel van de troon gestoten. Het heeft niet de sfeer zoals het origineel en alhoewel dit album ook wel dingen goed heeft gedaan, was dat de reden waarom ik het origineel een vijf gaf.

Om het dan volledig over dit project te hebben. Alle nummers hebben dezelfde beat (een kleine aanpassing door de live instrumenten) zoals het origineel en vervelen uiteraard nooit. De ,teksten hebben een volledige aanpassing gekregen en worden door de aangename flow gebracht op alweer een aangename manier. Alle nummers zijn identiek als die van het origineel, plus een bonus die een soort van respect uiting naar Pete Rock is. Al wordt er niet gebruikt gemaakt van subtiele zinnen naar Pete Rock.

Dit album is in mijn ogen geslaagd, maar krijgt maar een 4,5 omdat het niet dezelfde sfeer uitstraalt zoals het origineel.

avatar van kobe bryant fan
Mooie review ben het totaal met je eens ook.

avatar van Harderwiek
FightForMore schreef:

Zo is dat. Live instrumenten vind ik wel echt wat toevoegen! Heerlijke plaat!

avatar van Manchild
lekker album voor in de auto..

al is Nas zijn stem veel fijner op iLLmatic

leuk project en goed uitgevoerd

avatar van Rhythm & Poetry
Wat de Bijbel is voor christenen, is Illmatic voor sommige hiphopluisteraars. En net zoals de Bijbel zo nu en dan wordt vernieuwd dan wel hertaald, is blijkbaar ook Illmatic aan vernieuwing onderhevig. En dat is wat de Detroitse rapper Elzhi met de stadsgenoten van de band Will Sessions heeft bewerkstelligd: de bewuste plaat is in een nieuw jasje gestoken en omgedoopt tot Elmatic. En uiteraard is het ook gewoon een ode aan Nas die verantwoordelijk is voor wellicht de meest legendarische hiphopplaat.

Om de ouderwetse klanken van Illmatic bombastischer te laten klinken zijn de producties opnieuw, zo identiek mogelijk, ingespeeld met live-instrumenten. Een juiste keuze, want hoewel de beats nu nog altijd doen terugdenken aan de jaren negentig klinkt de instrumentatie inderdaad wat voller waardoor het beter in het hedendaagse tijdsbeeld past. Daar komt bij dat sommige nummers een langere in- of outro hebben, waar wat wordt geïmproviseerd. Represent wordt bijvoorbeeld ingeleid door dramatisch vioolspel en Life’s a Bitch wordt voorzien van een lange, helaas iets te zoete zangsolo van Stokley Williams. Door dit soort toevoegingen en eigen interpretaties is Elmatic meer dan een eenvoudig coveralbum. Bovendien zijn de teksten van Elzhi ook anders dan die van Nas.

Zo neemt Elzhi de luisteraar mee naar een ander gedeelte van Amerika: niet New York, maar eigen thuishaven Detroit wordt bezongen, bijvoorbeeld op Detroit State of Mind: “You're in the City of screams where money is power, and shots go off at the funniest hours.” Behoudens de teksten zijn er wel degelijk grote overeenkomsten met Nas. Zo bragt en boast Elzhi voornamelijk, behoudt hij eenzelfde thematiek als Nas en is de energieke manier van rappen - Elzhi rapt gedurende de gehele tape in een hoog tempo zonder al te veel adempauzes - evenzo te vergelijken met die van de grootmeester. En net als Nas heeft Elzhi de beschikking over een wat hoger stemgeluid dan de gemiddelde rapper.

Elzhi geeft samen met Will Sessions een goede invulling aan de hiphopklassieker bij uitstek, hoewel het nabouwen natuurlijk veel makkelijker is dan het creëren van een meesterwerk. Elzhi toont vooral aan een capabele, vlotte rapper te zijn die met gemak over de organische instrumentaties rapt. Het onbekende Will Sessions laat zien een aangename coverband te zijn. Ze vertalen de beats van onder meer DJ Premier, Large Professor en Q-Tip op de juiste manier door simpelweg nauwelijks af te wijken van de originele uitvoering. Elmatic smaakt zodoende naar meer. Wellicht dat het gezelschap ook de klassiekers van onder meer Common, Wu-Tang Clan en De La Soul wil oppoetsen?

Bron.

avatar van jordkaka
Is het echt zo goed? Ff luisteren dan hoor.

avatar van thgryda
Aangezien jij illmatic op 2 hebt staan in je top 10, denk ik wel dat het de moeite loont om even te luisteren

Nog niet helemaal goed beluisterd maar tot nu toe wel het besten illmatic tribute. Een van de weinige tribute's waar ze ook iets aan hebben toegevoegd in plaats van gewoon over de zelfde beats rappen

avatar van jordkaka
Had dit echt niet verwacht! Dacht weer iemand die gewoon alles kopieert, maar dat is juist wel vet aan deze cover dat hij ook eigen teksten erin stopt, wel soms een beetje hetzelfde. En ik vind dat het album nu een beetje in plaats van de rauwe sound van Illmatic juist een volle sound met meer instrumenten, wat nu bij deze tijd past. Ik ga voor 4 sterren voor deze erg geslaagde cover.

Ik dacht eerst dat ik klaar zou zijn met alle illmatic tribute's maar deze is zo goed en overstijgt all mijn verwachtingen. Ik hoop dat ze dit soort projecten met nog meer klassieken Hip Hop albums gaan doen.

avatar van WeztSide
Album of the year. Ik geniet van deze plaat elke keer als ik hem op zet.

Damn, wat een beest is eLZhi,
als rapper declasseert hij de Nas van nu.

Het concept is uiteraard leuk en aardig maar ik hoor zo af en toe wat lines van het origineel er tussendoor, niet dat ik hier geen begrip voor heb, maar creatief is het allerminst.
Ook de beats sluiten goed aan op eLZhi, maar om nou te zeggen dat dit album ook maar in de buurt komt van het origineel: Nee!

Twijfel tussen de 3.5 en een 4 voor een bijzonder goeie MC.

avatar van pascal83
Jood schreef:

Ik heb juist zelden iemand creatiever om zien gaan met een tekst (en nummer) van een ander. Wat had je bij een 'Nas tribute' cd die Elmatic heet dan verwacht?

Een concept waarbij het gaat om een '' nas tribuut'' is toch sowieso niet erg creatief? Men gaat een al een bestaande CD uitkleden en er enig sinds een eigen draai aan meegeven.

Bovendien heeft de stijl van eLZhi veel overeenkomsten en de thematiek is vaak hetzelfde.

avatar van Timmie
Elzhi Voor dit album nog nooit van hem gehoord, hij rapt goed. niet beter dan NaS maar dat ter zijde. Het is leuk dat Elzhi elke track begint met wat lines van NaS en het daarna zelf invult, het refrein is daarentegen wel overal het zelfde als ik me niet vergis. Elzhi past goed op de beats en heeft een fijne stem en rapt lekker snel.
Nu de Beats die ik toch wel het beste vind van dit album ik vind haast bij elke track dat de beat veel doper is dan hij was op Illmatic, dit komt doordat het door een live band gespeeld is en er ook wat meer variatie in zit, we moeten natuurlijk niet vergeten dat het nagespeeld is en dat Illmatic uit 1994 komt en ze toen veel minder middelen hadden om rijke beats te maken. Probs voor Will Sessions!

Mijn Favoriet is Halftime de beat is daar gewoon geniaal (op Illmatic is Halftime ook mijn favoriet) en de intro van represent (de laaste 1:20 minuten van The world is Yours). Detroit saté of Mind vind ik erg goed . elke track is van hoog niveau.
4* Omdat het duidelijk is.
Saté!

MJ_DA_MAN schreef:
Over een maand of twee zal ie wel weer onder de vier zitten zoals bij elk populair hiphopalbum op MuMe tegenwoordig.

Nope

avatar van MJ_DA_MAN

Dan maar even 0,5 stemmen.

avatar van thgryda
Hehehhe net even geprobeerd, ging inderdaad even onder de 4, maar zal ook wel zijn omdat dan mijn 4.5 wegvalt

avatar van MJ_DA_MAN
Als ik een 0,5 geef komt ie ook onder de 4 .

Rene1979
Heeft iemand toevallig de cd besteld en ontvangen? Ik zie dat deze ook op vinyl komt:)

avatar van ThingMan
Ja. Lekker plaatje. Inderdaad niet zo goed als Illmatic zelf, maar wel relaxt. Represent klinkt weer als vanouds.

Hello Rene,

Thanks for your inquiry. Due to high demand, shipments have been delayed. Elmatic CD's are going out early next week...

Due to very high demand on Out of Focus, shipments will take a little longer on those orders.

We appreciate your patience and support. Please let us know if you have any other questions.

Thanks,

The JAE.B Group
An Artist Relations and Management Firm

avatar van Chuck Taylor
voor de liefhebbers, er liggen een aantal van de gelimiteerde vinyl exemplaren bij Rush Hour

Rene1979
Ja hij is wel gelimiteerd maar nou ook weer niet extreem geloof 2000 stuks. Mijne komt van de week binnen. Is wel een handgenummerde Gatefold.

avatar van Chuck Taylor
Ja had van mij niet gehoeven, nu staan er 2 nummers op iedere kant. zo blijf je aan de gang..
Plus beetje jammer dat het laatste nummer niet op deze niet-digitale releases staat.

Rene1979
Is vaker he 2 nummers aan een kant. Dat is mede vanwege de hardheid en dat het geluid dan mooier is.

avatar van René.
Fantastisch album dit.

avatar van ThingMan
Heb de cd besteld. Ben erg benieuwd. Heb hem al geluisterd, maar luisteren vanaf de cd is toch net even specialer vind ik.

Rene1979
Ik heb nu de LP nummer 772 in huis.. Man man, wat een prachtig album. En die Stokley Williams die eventjes een stukje zingt aan het eind van Life's A bitch.. Damn! Kippenvel!

avatar van Harderwiek
Rene1979 schreef:

Was toevallig vanmiddag ook aan het luisteren en had hetzelfde. Puur genot!