eLZhi - Elmatic (2011)

Uitgebracht in eigen beheer

1. The Genesis (2:36)
  2. Detroit State of Mind / Houseshoes Shout (4:45)
  3. Halftime (2:12)
  4. Memory Lane (3:48)
  5. The World Is Yours (6:17)
  6. Represent (3:10)
  7. Life’s a Bitch (5:54)

met Royce da 5'9" en Stokley Williams

8. One Love (7:22)
  9. It Ain't Hard to Tell (3:49)
  10. Pete Rock Shout (6:51)
Bedankt Tom.

avatar van fabblwaps
Hij begint iedere verse met dezelfde line als Nas, daarna gaat hij op zijn eigen manier verder.

avatar van Timo710
Overduidelijk het wachten waard en het beste werk van Elzhi.

LIQUIDSWORDS schreef:

Hebben ze in het verleden gezegd kan ik me herinneren en niet alleen deze legends, maar genoeg anderen. Ik neem deze 3 erbij omdat het toch pioneers zijn in de game. Een classic een 4 geven is toch ook niet echt logisch? Van Rakim kan ik het mis hebben, maar van KRS-One en Kool G Rap weet ik zeker dat ze het hebben gezegd. Misschien was ik bij Rakim even in de war met de line op classic "Ask teenagers, OG's and nasty kids what the definition of classic is"

Ik vind dit geen classic? Daarom ook een 4 (anders zou ik wel 5 of 4.5 geven), ik heb ongeveer een 15 tal albums een perfecte 5 gegeven van de pakweg 600 waar ik op gestemd heb. Dat zijn voor mij de echte classics, niet enkel mijn lievelingsalbum dat had je verkeerd gelezen, er stond albums , ik vind een 5 echt iets speciaals en dan moet het om een uitzonderlijk album gaan. Ik zou ook bijna nooit een 5 geven aan een album dat ik pas een maand ken, al kan het in theorie wel. Trouwens een 4.2 is abnormaal hoog hoor, want je moet nagaan dat bij dergelijke scores ook users nieuwsgierig worden die geen hip hop heads zijn. Veel van hun vinden illmatic nog steeds niks en stemmen dan een onvoldoende, andere vinden het wel aardig maar stemmen zeker geen 5. Dus 4.20 is echt wel hoog hoor...

@ fabblwaps one time for your mind had ik inderdaad over het hoofd gezien, vind ik ook het minste nummer van illmatic en is het echt one time for your mind want die beat klinkt toch heel anders op illmatic (ik vind die track altijd heel dr. dre achtig klinken eigenlijk).

avatar van MJ_DA_MAN
LIQUIDSWORDS schreef:
Elzhi is gewoon een van de weinigen op dit moment die nog zijn best doet voor hip-hop en niet alleen aan de centen denkt.
En nog meer blabla in verschillende berichten
Please, dit soort uitspraken horen echt in het museum thuis. Als je overigens 4,2* gemiddeld laag vindt voor Illmatic, een album met meer dan 1000 stemmen en het hoogst genoteerde hiphopalbum in de top 250, tja...

Verder is dit ''album'' een classic noemen en 5* geven, een paar dagen nadat ie uit is, optimisme ten top. Als je daarna ook nog eens mensen gaat ''verwijten'' dat ze weinig 5* uitdelen, wederom: tja...

avatar van Kos
Kos
het einde van One Love is wel erg goed gedaan. Die track vind ik (als enige) denk ik wel beter dan het origineel.

avatar van deagleking
Geweldig hoe Elzhi tekeer gaat op It ain't hard to tell en op het swingende Genesis. Vindt Royce ook weer een erg goede verse afleveren. Vond eerst 4 sterren op zijn plaats, maar na een paar luisterbeurten geniet ik echt vollop van de bij vlagen geweldige raps. Voorlopig laat ik deze tape op een 4.5 staan
Net als bij illmatic vind ik hier geen enkele track slecht en dat heb ik lang niet meer gehad bij nieuwe plaat. Alleen het einde van Life's a bitch skip ik meestal.
Kan niet wachten tot er weer een echt Elzhi album uitkomt.

avatar van Timmie
een 4,2 is inderdaad niet normaal hoog kijk naar de hoogste in de top 250 die heeft zelfs lager.

@thgryda:

Ik heb je bericht verkeerd begrepen denk ik, ik dacht dat je bedoelde dat er twee bonustracks bij zouden komen, maar ik zie nu dat je gewoon de hidden tracks bij nummer 10 bedoelt.

Rene1979
Je zal zien dat er nu hoog wordt gestemd maar dat er mensen zijn die gaan zakken.

avatar van thgryda
Ja sowieso rene, ik twijfel over een 4.5 omdat ik de afgelopen dagen deze op repeat draai. Maar ik weet al dat ik em na verloop van tijd terug zou verlagen. Dit is uitstekend gedaan dus een 4 verdient het zeker, maar het blijft een cover album, veel van de genialiteit zit em in de originele illmatic. Daarom dat ik niet hoger zal gaan en andere allicht zullen verlagen na verloop van tijd. Al verwacht ik geen death is silent toestanden hier

@ fabbl no problem man, had het idd over die hidden tracks, heel raar dat one time 4 your mind hier niet op staat. Misschien hadden ze hetzelfde gevoel dan ik bij dat nummer, dat het qua productie eerder op the chronic past dan op illmatic, al is ook dat nummer zeker erg dope.

avatar van UmindC
Zeer aardig album van eLZhi, was veder nog niet echt bekend met zijn werk. Het niveau van Illmatic weet hij natuurlijk niet te evenaren, maar dat is ook niet zo gek, in de buurt komt hij wel. Met name de instrumentaties, die van live band Will Sessions komen, hebben echt een toegevoegde waarde en levert af en toe heerlijke solo's aan het eind van de nummers. Wat dat betreft heeft het zeker een pluspunt op Illmatic.
Ik kan ook zeer goed naar de MC eLZhi luisteren, hij speelt elk leuk in op de verses die Nas in '94 had. Hij geeft er echter wel, in tegenstelling tot Fashawn, er een heel eigen draai aan.

Dit album is totaal niet wat ik er van verwacht had, en is tot nu toe een van de beste releases uit 2011.

avatar van René.
Timmie schreef:
Die wordt dan ook bepaald op basis van de top 10 van mensen.

avatar van UmindC
Er zijn ook pas 23 stemmen hé. Zodra meer mensen dit ontdekken wordt het gemiddelde vanzelf lager.

avatar van fabblwaps
Die quote van Timmie gaat over Illmatic van Nas.

avatar van UmindC
Inderdaad, ik zag het al. Mijn excuses.

Rene1979
Ik ben het er niet mee eens dat dit een coveralbum is... De teksten zijn anders en ook de beats zijn bijna niet meer hetzelfde.

avatar van UmindC
De beats zijn wel vrijwel hetzelfde, maar dan door een band ingespeeld.

avatar van Silky & Smooth
Tsja, aan de ene kant kan je het een coveralbum noemen, aan de andere kant maakt Elzhi er wel iets nieuws en echt eigens van. Dus in zoverre niet.

avatar van thgryda
De teksten zijn wel duidelijk veranderd door Elzhi en zijn flow is uiteraard ook anders dan die van Nas. Maar zelfs de teksten van Elzhi zijn gebaseerd op die van Nas, het is dan ook een eerbetoon aan Nas en Illmatic. Het live inspelen van de beats zorgt er dan wel voor dat het wat voller klinkt maar het zijn nog steeds dezelfde beats. Hier en daar voegen ze een extra stukje muziek toe, en ook al geeft dit vaak een meerwaarde, je kan het moeilijk een totaal andere track noemen. Dit is gewoon een coveralbum hoor, zelfs de titels zijn hetzelfde en dat is ook de hele bedoeling van deze EP. Nu op zich niet erg want het is allemaal erg goed gedaan en illmatic is sowieso een van de beste hip hop albums ever. Nu het blijft erg goed gedaan, de creativiteit en originaliteit zit em in de interpretatie van de nummers, maar je kan het niet als een nieuw album zien eigenlijk...

avatar van kobe bryant fan
Om eerst even op de discussie te reageren: voor mij is dit duidelijk een coveralbum, bijna alle songs hebben dezelfde naam de beats zijn live ingespeeld maar toch proberen ze de Illmatic beats na te bootsen. Toch is dit alles behalve een slechte EP: alleen is er maar een song beter dan het origineel wat eigenlijk wel knap is en dan spreek ik over One Love op Illmatic vindt ik dit de enige misser hier is hij een stuk beter en dan komt ook zeker door de band.

Ook is het leuk dat hij na de eerste line van Nas zelf zijn teksten maakt maar ik heb er nog niet zo goed opgelet. Alleen mist bijna elk refrein wat power vooral in het refrein van: The World Is Yours mocht er wat meer power zitten. Elzhi's raps missen geen power en zijn op sommige momenten zelfs geweldig. Dus ik start met een 4* voor een geweldige EP en voor mij zelfs één van de betere werken van 2011 tot nu toe.

Harco
Zoals Kos al zei is dat instrumentale gedeelte na One Love inderdaad tof. Deze tape kan wel wedijveren met de originele Illmatic wat mij betreft. Had ik niet verwacht van eLZHi.

Bovendien is dit natuurlijk geen EP, Glenn; hij duurt ruim drie kwartier. Heb 'm dan ook gecorrigeerd.

tuktak
vooral die q-tip (one love) en premierbeats (represent, memory lane) klinken onverwoestbaar op illmatic, als je ze naast deze versies legt. halftime en it aint hard to tell doen het echter juist wel goed met zon iets dikkere en cleanere productie. elzhi doet het daarnaast ook wel erg lekker zeg. gaaf album, waarbij de herkenning vast ook een grote rol speelt in het waarderen ervan.

avatar van Delars
Luister hem nu bijna elke dag wel meer dan 2x.
Zijn flow op represent

Rene1979
Wat een hoog cijfer zeg... Mooi om te zien.!

avatar van Timmie
ik vind vooral de beat van Halftime echt

avatar van MJ_DA_MAN
Rene1979 schreef:
Wat een hoog cijfer zeg... Mooi om te zien.!
Over een maand of twee zal ie wel weer onder de vier zitten zoals bij elk populair hiphopalbum op MuMe tegenwoordig.

avatar van thgryda
Is ook niet erg, het is nog steeds nice als je een 3.90 scoort op 100 stemmen of meer...

avatar van WeztSide
De enige skipper is Memory Lane. Op Illmatic is het mijn favoriete track, maar hier vind ik de stemsample erg cheesy uitgewerkt.