Alexandre Desplat - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Frankrijk

3. Underworld (5:24)
  4. Gringotts (2:24)
  5. Dragon Flight (1:43)
  6. Neville (1:40)
  7. A New Headmaster (3:25)
  8. Panic Inside Hogwarts (1:53)
  9. Statues (2:22)
  10. The Grey Lady (5:51)
  11. In the Chamber of Secrets (1:37)
  12. Battlefield (2:13)
  13. The Diadem (3:08)
  14. Broomsticks and Fire (1:24)
  15. Courtyard Apocalypse (2:00)
  16. Snape’s Demise (2:51)
  17. Severus and Lily (6:08)
  18. Harry’s Sacrifice (1:57)
  19. The Resurrection Stone (4:32)
  20. Harry Surrenders (1:30)
  21. Procession (2:07)
  22. Neville the Hero (2:17)
  23. Showdown (3:37)
  24. Voldemort’s End (2:44)
  25. A New Beginning (1:39)
avatar van HANSZIMMER
Ik ga akkoord met Albus. Desplat zijn score wordt vaak rijker nadat je hem meermaals beluisterd. Uitstpraken over beste opvolger ga ik niet maken. Heb altijd al een boontje gehad voor Hooper en Doyle begint mij ook meer en meer te bevallen. maar misschien zit Desplat wel het dichts nij Williams in de buurt qua manier van aanpak (zeer thematisch).

Zou het wel leuk vinden om in de epiloog een bewerkte versie van Leaving Hogwarts te horen

avatar van Albus Dumbledore
Ja, het is nu zowat 99% zeker dat Leaving Hogwarts erin zit. Het blijft maar bevestigd worden door test-screening bezoekers.

avatar van HANSZIMMER
Uit een interview van Desplat blijkt dat er inderdaad Williams zal zitten in de Epilogue maar dat er ook ergens een stukje van Hooper terug komt. Wat dat was wou hij niet zeggen, want dat moest een verrassing blijven. Ik vermoed dat we fireworks ergens zullen horen.

avatar van Albus Dumbledore
Heb je misschien een link naar dat interview?

avatar van HANSZIMMER
Via www.mugglenet.com ga je het vinden. Beetje terugbladeren en daar staat het.

avatar van blur8
Ik heb m nu helemaal gehoord. Het gebruik van Williams-thema's is heel klein gehouden. een paar kleine flarden, enkele aanzetjes als herkenningspunt van een herinnering uit het verleden.
meer is het niet. Ook komen enkele noten van Polyjuice Potion terug (ook maar 20 seconden)
Part 2 is een logisch vervolg van part 1. De muziek wordt wel zwaarder aangezet, met meer drama (pauken en koper).
De 2 basis thema's zijn Lily’s Theme (voor de momenten van refrectie) en Statues (voor de actie)
Opvallend is het gebruik van een ijlen vrouwenstem, in onderandere The Resurrection Stone. een passende keuze lijkt me. De film heb ik nog niet gezien, maar alles wijst erop dat het groots en meeslepend gaat worden, net zoals de score.:

avatar van Albus Dumbledore
Gisteren de film gezien en de muziek werkt top!

avatar van Albus Dumbledore
Bovendien is het me tijdens de film ook opgevallen dat Hedwig's Theme een paar keer werd gebruikt tijdens de film. Maar dan niet die al op de soundtrack van Desplat stonden, maar de originele van John Williams. Ook Dumbledore's Farewell van Hooper werd tijdens de film gebruikt (tijdens de herinneringen van Snape) en sloot opvallend goed aan op het nummer Severus & Lily. En tenslotte werd dan weer afgesloten met Leaving Hogwarts tijdens de epiloog. Werkte perfect! De aftiteling sloot af met Hedwig's Theme, geloof ik. Ook Williams versie. Ik weet alleen niet of ze gewoon gekopieerd en geplakt hebben van de soundtrack van Philosopher's Stone of dat Desplat gewoon van William's geschreven soundtrack heeft gecomponeerd.

avatar van blur8
Samen met de beelden springen deze stukken eruit:

>> The Resurrection Stone, Lily’s Theme , A New Beginning.
Verstilde reflectie met ijlen vrouwenzang..
>> Statues & Courtyard Apocalypse:
Het krachtigste nieuwe thema voor Hoop.op de overwinning.
>> Dragon Flight, Showdown, Broomsticks&Fire en The Tunnel:
De volle orkeststukken, met als basis Snape To Malfoy Manor uit part 1.
>> Neville :
Hergebruik van Polyjuice Potion
>> Severus&Lily :
Klein gehouden verhalend muziek stuk, vergelijkbaar met Godric's Hollow Graveyard.

Zeer doeltreffende score die nergens verrast, maar wel de toegevoegde waarde op de film is.

avatar van HANSZIMMER
Na het zien van de film en het opnieuw beluisteren van de volledige soundtrack volgt hier mijn recensie:

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 is één van de sterkste HP-scores reeds gemaakt en kan perfect staan naast de grote Williams'en uit de serie. Alexander Desplat slaagt erin het ene kippenvel moment na het ander te brengen en tegelijkertijd de tederheid van zijn score niet uit het oog te verliezen.

Tijdens de film zien we dat de muziek perfect aansluit bij de beelden van de film en de juiste emotie brengt op de juiste momenten maar ook dat Desplat met de laatste Potter Score alle losse eindjes aan elkaar heeft geknoopt. Ik herinner 2x in de film een Hedwigs theme te horen zoals John Williams die zelf geschreven heeft (bvb. wanneer ze binnen komen in de Room of Requirement met al die hangmatten) en de film sluit af met een prachtige "leaving hogwarts" waarmee de kijker het gevoel heeft dat als het ware de cirkel rond is. De muziek is door de jaren heen donkerder geworden maar door te eindigen met het einde van de eerste film merkt men dat alles terug op zijn pootjes gevallen is.

Maar Despat is ook zijn andere collega niet vergeten. Waarom een tragische dodenwake schrijven als deze er al een perfecte gemaakt werd door Nicholas Hooper. Het gebruik van Dumbledores Farewell werkte perfect en bezorgde bij velen de nodige traantjes tijdens de film. Ook het einde van de eigenlijke film (A new beginning) sluit zeer mooi aan op de manier hoe Hooper zijn films indertijd afsloot. Geen euforie maar berusting en tederheid.

Desplat brengt ook het vervolg op zijn eigen score. Het thema dat in Part 1 gebruikt werd om "The order op the Phoenix" voor te stellen werd hier hoofdzakelijk toegepast op de interventies van "Neville Longbottom". Dit leverde mooie effecten zoals op het moment dat Neville op het einde van de film het zwaard uit de hoed haalde.

Het hoofdthema van part 1 (Obliviate) werd in deze film minder gebruikt omdat er minder emotionele momenten waren en omdat er concurrentie was van het nieuwe hoofdthema. Toch kwam het mooi terug tijdens "Harry's Sacrifice". Ook de thema's voor de "Horcuxes" en dat voor de "Deathly Hallows" werden tijdens de film meermaals herbruikt.

Tot daar het oude materiaal. Alexandre Desplat schreef ook een hoop nieuwe dingen voor deze score. Dit komt reeds tot uiting in het begin van de film waar de wonderlijke klanken van "Lily's theme" horen. Het thema werd herhaald tijdens de dood van Sneep, de herinneringen en wanneer Voldemort sterft. Telkens zorgend voor emotionele spanning.

Het volgende dat we zijn de thema's van Gringotts. Het mysterieuse thema voor in de bank en de prachtige actiesequentie voor hun rit door de onderwereld van de bank. Beiden bevielen mij sterk. Maar het mooiste vond ik de muziek waarmee ze de bank uitvlogen op de draak. Kippenvel moment nummer 1. We zijn immers al gewend dat vliegstukken kippenvel bezorgen (denk maar aan Flight of the Order of the Phoenix) en Desplat breekt deze traditie zeker niet af.

Na het bekende thema voor Neville horen we de muziek die Desplat schreef voor Snape zijn bewind op Hogwarts. Deze muziek is bevat zowel het battle theme en Hedwigs theme alleen op een zeer donkere manier. Geslaagd nummer na mijn mening. Zeker met de opbouw naar het einde van het nummer toe. Panic Inside Hogwarts bouwt hierop voort en bereid de luisteraar voor op het kippenvel moment dat moet komen met het prachtige Statues. Voor de moment mijn favoriete scene uit de film. Kippenvel moment nummer 2.

The Grey Lady is dan weer donker en mysterieus en doet wat denken aan Bathilda Bangshot uit Part 1 behalve dat het ook enkele mooie epische stukken bevat door de gevechtscenes die ondertussen plaatsvinden. The Chamber of Secrets is dan weer een kort actienummer dat op een eenvoudige manier de spanning van het moment weet over te brengen.

Battlefield brengt ons terug naar de gebeurtenissen in het kasteel met de reeds vertrouwde themas. Opnieuw zeer episch. The Diadem is dan weer een rustige nummer dat mij van stijl een beetje doet denken aan de muziek die Depslat schreef voor de Ghost Writer. Een zeer leuk nummer.

Met Broomsticks and Fire zitten we terug in de actie. Het is een weinig origineel nummer maar het luistert wel lekker. Courtyard Apocalypse brengt het vervolg op Satues met kippenvelmoment nummer 3.

Snape's Demise is dan weer een kippenvel nummer van een ander kaliber. Het doet echt eer aan de dood van zo een fantastisch personage zeker door het gebruik van Lily's theme.

Severus and Lily brengt 6 minuten rustige en mysterieuse muziek die parchtig aansluiten bij het levensverhaal van Snape. In de film loopt dit mooi over in Dumbledore's farewell van Hooper. Jammer dat dit op de cd niet zo is.

In Harrys Sacrifice wordt het Obliviate thema prachtig herbruikt op een rustige en tedere manier. Hierop volgt "The Ressurection stone" wat ik één van de mooiste nummers van het album vind. Het opent enorm magisch en gaat dan over in een zeer emtioneel nummer met het gebruik van Lily's Theme.

Harry Surrenders is een krachtig nummer dat mooi aansluit bij toch wel een van de hoogtepunten van de film. Spannend en toch emotioneel. Procesion brengt een nieuw donker thema naar voren dat de nederlaag van Harry naar voren brengt. Zeer pakkend ook. Neville the Hero sluit hierop aan met een treurig begin dat langzaam over gaat in een soort voorzichtige euforie met dan plots een actiesequentie wanneer Harry opduikt. Zeer episch nummer. Kippenvel moment nummer 4.

Showdown brengt 4 minuten actie die horen bij de finale confrontatie. Zeer mooi zeker door het thema van Neville dat er plots in opduikt. Voldemorts end gaat hierop door en bouwt prachtig op naar dat finale moment waarop de heer van het duister sterft. Prachtig omsloten met Lily's theme.

A new beginning sluit de film prachtig af met voorzichtige blijdschap. Heel pakkend nummer. Zoals ik eerder zei doet mij een beetje denken aan "Loved ones and Leaving" van Hooper.

Tenslotte zou ik zeggen dat ik deze score 4,5* willen geven omdat ze in mijn ogen enorm sterk is. Misschien maak ik er later een 5* van.

Sectumsempra
Ik heb de nachtpremière gezien, en -LACH ME NIET UIT- ik heb serieus gehuild. Mooi einde van een geweldige serie. De muziek is uitzonderlijk goed voor een soundtrack, en ik ga hem zeker kopen. Vandaar ook 4.5*.
De nummers passen beter bij het boek, ben ik van mening. Als je het boek leest, zul je het snappen.
Lily's theme is erg mooi, past heel goed bij de film. Helaas heb ik apathie ontwikkeld voor Harry, aangezien hij zo'n narcistisch "alles-draait-om-mij" persoontje is.

Nu alleen nog bestellen bij de FreeRecordShop...

avatar van Metalhead99
De vraag is natuurlijk in hoeverre deze prachtige muziek een rol speelt in de film. Zo vond ik bij de voorganger namelijk de muziek teveel op de achtergrond treden, vanavond ga ik zien of het bij deze film anders is. Desalniettemin is de soundtrack los van de film gewoon weer uitstekend. De muziek past precies bij de sfeer van de films. Wederom een knap staaltje werk van Alexandre Desplat.

avatar van TomaskeX
Weet iemand waar de soundtrack al gekocht kan worden in Belgie/Nederland?

TomaskeX schreef:
Weet iemand waar de soundtrack al gekocht kan worden in Belgie/Nederland?

Bol.com is een betrouwbare site, verder ligt hij wellicht bij de Free Record Shop

avatar van Carfreak
0,5
Gewoon slecht, geen 1 nummer maakt echt indruk en de laatste nummers van de film staan hier nog geeneens op, bagger!

avatar van TomaskeX
Nog niet in de Free record shop en ook niet op bol.com , iemand een idee
van waar hij nog zou kunnen liggen?

neo
Voor een tientje bij Cd Wow:
CDWOW!Nederland-cdwow.nl]

Stem verhoogd, Lily's Theme is meesterlijk

avatar van Albus Dumbledore
Inderdaad! Sinds de film heb ik dat echt vaak in mijn hoofd.

Albus Dumbledore schreef:
Inderdaad! Sinds de film heb ik dat echt vaak in mijn hoofd.

Samen met Statues gewoon het beste nummer

avatar van HANSZIMMER
True. Hoewel ik de ressurection stone ook wel prachtig vond

Sectumsempra
Ik vond Statues meesterlijk. Vooral gecombineerd met de film.

'Piertotum locomotor!'
'Man the boundaries, Hogwart's being threatened, do your duty to our school!'
-stilte-
'I always wanted to use that spell...'

Geweldig, ook Lily's theme en Severus and Lily heb ik even bij mijn 5 favoriete tracks (van dit album) gezet.

avatar van HANSZIMMER
Lol. Ik hou ook zot hard van die scene. Misschien wel mijn favoriete HP scene ever

HANSZIMMER schreef:

Favoriete scene, dat nou weer net niet, maar wel 1 van de zieligste in heel Harry Potter.
Mijn favo blijft het einde van The Chamber of Secrets dankzij de beelden + muziek!

avatar van HANSZIMMER
Ah ik vond die scene tamelijk episch. Maggie Smith haar stem geeft daar echt kippenvel gecombineerd met het prachtige statues. Meesterlijk. Lol. Ga niets zeggen over het einde van de tweede film alleen dat ik de film meestal af zet voor da spontaan applaus en die knuffel met Hagrid. Kweet nie waarom ma ik vind da tamelijk fake overkomen. Tzal wel aan mij liggen zeker.

avatar van JohnWilliams
Fake? Nee DH Part 2 was geheel realistisch, kom op zeg!
Ze kwamen de Chamber in omdat Ron hoorde dat Harry praat in zijn slaap, dat is zo fake!!!

avatar van HANSZIMMER
Jah kweet nie sorry. Heb het einde van de eerste twee films altijd gehaat. "There is no hogwarts witouth you hagrid" terwijl da er een hele zaal op staat te kijken en dan beginnen ze spontaan te klappen. Zelfs bij disney verzinnen ze da nie.

avatar van HANSZIMMER
Das gewoon zo een over de top melig einde. Gene fan van. Ma die chamber dingen in DH2 was ook slechte scene. Die kus was totaal ongepast, veel beter in het boek. Maja

avatar van davy jones
Daar heb je een groot punt Hans. De eerste twee potters hebben mij ook nooit echt kunnen bekoren, ik kijk ernaar omdat ze toevallig deel zijn van de reeks. Ook de muziek is 'te gemaakt' als je begrijp wat ik bedoel

avatar van HANSZIMMER
Goh, over de gehele films ga ik mij zo negatief niet uitlaten. Ze hebben allebei ook hun geniale momenten maar de eindes en sommige delen zijn vreselijk.
Ik versta wat je bedoelt met "te gemaakt". JW herhaalt zichzelf duizend maal in de films (zeker in de eerste) ma ik vind wel als je dan het album op cd beluisterd ze echt wel goed zijn. De Chamber staat nog altijd in mijn top 10.