Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van Jordy
slechts 67% op Metacritic overigens

avatar van Zachary Glass
ArjanDon schreef:
Stadion-rock, ik snap echt helemaal niets van die term.
Kan iemand mij dat gegrond uitleggen?

Er niets verkeerd met geïnspireerde stadionrock ("Achtung Baby", "Out of Time", "Born in the USA") ... dus mocht het pejoratief geklonken hebben in je oren ... zul je een verkeerde bedoeling gezocht hebben achter het woord.

Het is muziek met een hoge toegankelijkheid, het schuwt de grote gebaren niet ... enkel "kwaliteitsvolle" (op welke manier dan ook) muziek kan stadia doen vollopen, wat voor "kwaliteit" het betreft, beslist het publiek

En of dit werkelijk een gedegen plaat is, zullen we ten vroegste binnen twee jaar kunnen zeggen

Jordy schreef:

Ik zeg dit echt niet om vervelend of dwars te zijn, maar zelfs de nummers die ik in het begin wél leuk vond (vooral in de eerste helft van de cd) beginnen mij tegen te staan. Ik laat de cd even een weekje op de plank liggen.

Hoe vaak heb je hem gedraaid dan? Ik vind hem nog steeds beter worden... Dat duurt nog wel een tijdje. Morgen heb je alweer zin in deze cd, wedden?

Zachary Glass schreef:

Dat is dus precies wat ik bedoelde. Hoe kan je nu al weten dat dit een van je 10 favoriete platen is!?

Maargoed, I rest my case..

avatar van gemaster
Nicolage Rico schreef:

Okay, sinds vrijdag was hij verkrijgbaar, maar sindsdien draai ik de cd heel de dag door. De nummers beginnen zeker wel voor kippenvel te zorgen.

Hoe hou je het vol. Heb je dan echt geen behoefte aan andere muziek tussendoor?

Ken tot nu toe eigenlijk alleen de single Speed of sound. Vind hem inwisselbaar met Clocks.

avatar van gemaster
Jordy schreef:

slechts 67% op Metacritic overigens

Ik zat ff snel de reviews door te lezen en het zinnetje van Pitchfork slaat echt de spijker op zijn kop: Like Coldplay's two previous albums, only more so, X&Y is bland but never offensive, listenable but not memorable. Ze geven het album dan ook een 4,9.

dutch2
Dit vond ik op de site van Rolling Stone: Whereas Rush of Blood was a nervy bid for bigness, X&Y is something less exciting. It's the serious sound of Martin trying to sing songs that match his stature. It's the sound of a blown-up band trying not to deflate.

Ik ken de cd nog niet, maar bij deze omschrijving kan ik me wel wat voorstellen. Sowieso een boeiende recensie, aldaar. Ze geven de cd trouwens een 3* (op 5*).

avatar van Jordy
Nicolage Rico schreef:

Hoe vaak heb je hem gedraaid dan?

Keer of 7, 8

avatar van HiLL
Zullen we gewoon concluderen dat de betreffende band, een gewone, aardige band is...meer niet.

Sensatiezoeker.....

Cultuurbarbaar....

malkovich schreef:

Cultuurbarbaar....

hahaaha

En niet vergeten hé, lieve kijkbuiskinderen?
Voor degenen die het net gemist hebben, zometeen allemaal braaf de herhaling bekijken van Twee vandaag. Prachtig staaltje popjournalistiek. Gebracht door de mensen die U ook het grote Pinkpop-item met Witteman gaven. Aan Jan Smeets: "Waarom nodigt U the Gorillaz niet uit?"
Met experts zoals Gordon: "Waarom maken we geen gay-parade van. Dan wordt het pas echt PINKpop." Jaja...

avatar van HiLL
Ja op zich zijn het relaxte gasten, ik heb het net gezien.

Nicolage Rico schreef:

Stug blijven volhouden hè. Net zo lang tot je eindelijk een keer kippenvel krijgt? Zijn het niet je haren die recht overeind gaan staan na het horen van deze cd voor de zoveelste keer achter elkaar? Dan lijkt t misschien net kippenvel…

avatar van John Doe
Blsphms_Rmrs schreef:

Exact. De melodie is een soort verlangzaamd Clocks-patroon met dezelfde noten. De verhoging in Clocks is ook overgedaan en op de zelfde toonhoogte. De nummers waar een artiest een dergelijk hoofdconstruct als eerste heeft laten zien, zullen bij mij toch bekend blijven waardoor ik die nummers positiever ervaar t.o.v. de nakomenden. Zowieso komt er bij het overdoen van een hoofdconstruct naar alle waarschijnlijkheid een zwakker nummer uit. Hier zit dan bijvoorbeeld veel minder drive in dan Clocks.

Kjeupa schreef:

Haha, grapjurk.

Ik ben fan van Coldplay, dus lijkt het me niet raar dat ik de cd achter elkaar draai op het moment. Sommige nummers zoals "a message" en "Low" vind ik nog een beetje saai en (nog) niet goed, maar de rest vind ik goed tot zeer goed. Dat je er niet tegenkan dat ik Coldplay ontzettend goed vind, moet niet leiden tot jouw ongeloof in mijn berichten.

Ook al luister ik 20 x achter elkaar naar bijvoorbeeld "the beachboys" dan krijg ik echt geen kippenvel.. Eerder vlekken in mjin nek.

avatar van Coldplayer
Ik vind Low tot nu toe ook het minste, de rest heeft allemaal wat herkenbaars, iets dat het liedje aantrekkelijk maakt. Bij Low hoor ik dat nog niet echt, die is wat eentoniger.

Is het trouwens Till Kingdom Come of Til Kingdom Come? Ik kom op internet zowel met één l als met twee l'en tegen...

avatar van Coldplayer
obsessed schreef:

Mja slaat mijns inziens nergens op. Je 10 all-time favoriete platen. Hij is pas sinds vrijdag echt verkrijgbaar. Hoe is het in godsnaam mogelijk dan dat ie al tot je all-time favorieten behoort.

Volgens mij hebben al deze mensen zich al voor dat ze de plaat hebben gehoord zich voorgenomen om hem in hun top 10 te zetten..

Er zij toch niet mensen die zich hebben laten overhalen he, door obsessed. X&Y is alweer 4 plaatsen gezakt in de top 100

Coldplayer schreef:

Dat zou idd wel erg triest zijn als je je laat overhalen door iemand. Het gaat om je eigen gevoel..

Nicolage Rico schreef:

ach ja smaken verschillen, van 1 keer God Only Knows krijg ik meer kippenvel dan wanneer ik 10 nummers van Coldplay draai.

En ik geloof dat ik maar beter m'n verhaaltje weer in kan trekken want anders krijg ik straks allemaal boze Coldplayers op m'n dak omdat door mijn betoog mensen X&Y uit hun top 10 hebben gehaald *zucht*.

avatar van HiLL
Schande! God Only Knows is een schitterend nummer..beter dan alle, alle nummers van Coldplay bij elkaar! En dat vind Coldplay zelf ook denk ik.

HiLL schreef:

Ja, en The Beach Club vindt "Heb je even voor mij" van Frans Bauer beter dan al hun eigen nummers...

Nicolage Rico schreef:

Dat weet ik niet.. Maar wat ik zei zou nog wel eens kunnen kloppen. Zolang jij Coldplay zo goed vindt is dat prima..en hem nu al in je top hebt staan..:n

HiLL schreef:

Dat weet ik niet.. Maar wat ik zei zou nog wel eens kunnen kloppen.

Frans Bauer bevestigde net dat hij gebeld werd door "the Beach boys"... En het klopt, zegt hij.

Maar goed, laten we weer on-topic blijven.

Vind je Coldplay nou écht zo slecht? Je moet toegeven dat ze veel kwaliteit in huis hebben, maar dat het jou (Hill) gewoon minder raakt. Je bent duidelijk een tegenstander van Coldplay, maar waarom precies?

avatar van Nicolage Rico
Dat was nog niet echt on-topic, dus bij deze: X&Y is een goed album

HiLL schreef:

..en hem nu al in je top hebt staan..:n

Ik vind toch dat ik dat duidelijk kan bevestigen. Ik ben fan van Coldplay, omdat ze me meer kunnen raken dan bijvoorbeeld U2 (ik noem maar iets) of wie dan ook. Zo ook met dit album. Ik heb het album nu al tig keer beluisterd. Als ik hem nog maar 1x had beluisterd en de nummers nog niet goed kende, was het inderdaad onzin geweest.

Nicolage Rico schreef:

Maar goed, laten we weer on-topic blijven.

Ik ben geen tegenstander van Coldplay, sterker nog ik heb hun beste album in mijn top staan!
Alleen A rush is een verschrikkelijk album en de 6 nummers die ik heb gehoord van de nieuwe, laten mij niks nieuws of echt goeds horen. Dat standaard pianowerkje...bleghhh