Coldplay - X&Y (2005)

6. X&Y (4:34)
  7. Speed of Sound (4:48)
  8. A Message (4:45)
  9. Low (5:32)
  10. The Hardest Part (4:25)
  11. Swallowed in the Sea (3:59)
  12. Twisted Logic (5:01)
  13. Til Kingdom Come (4:12)
  14. How You See the World * (4:04)
  15. Things I Don't Understand * (4:54)
  16. Proof * (4:12)
  17. The World Turned Upside Down * (4:33)
  18. Pour Me [Live @ the Hollywood Bowl] * (5:03)
  19. Sleeping Sun * (3:07)
  20. Gravity * (6:17)
avatar van Jordy
en Twisted Logic aan Subterranean Homesick Alien haha de naam "Radiohead" was al een paar berichten niet genoemd

dutch2
Nu was zelfs de nieuwe OOR verpakt in een Coldplaywikkel Echt veel gekker moet het toch niet worden.

X&Y is het laatste album van Coldplay, dat heeft Chris Martin al aangegeven. Hierna komt er niks meer.
Het was zelfs de vraag of dit album wel zou komen. Als X&Y zou tegenvallen voor de band, zouden ze het niet eens uitbrengen. Echter heeft Chris aangegeven dat dit album nog weer beter is dan Parachutes en AROBTTH. En dus hebben ze het uitgebracht. Maar tegelijkertijd gaf Chris dus al aan, beter dan dit kan bijna niet, dus een nieuw album hierna is bijna uitgesloten!!

En ik geef hem gelijk, als je X&Y meer dan 10x luister wordt elk nummer steeds mooier. De eerste keer luisteren viel het eigenlijk tegen. Maar je ontdenkt steeds meer in het album. Zoals bijv. het geniale intermezzo in Low met die xylofoon. Dat is briljant. En wat te denken van Fix You, het meerstemmige einde is ook weergaloos. Nee echt, X&Y is top, in 1 woord, TOP!!!

avatar van Coldplayer
Ik zou het niet erg vinden hoor als het volgende album iets minder is blijft vast prachtige muziek en beter dan menig ander album. Maaruh uit welke betrouwbare bron heb je dit?

avatar van Frytz FM
Wat_Jij_Wil schreef:

Ik stoor me aan de manier waarop er voor de eerste keer ´fix it´ gezongen wordt. Nee, niet zoals de rest, maar ja ja, nagels over het schoolbord (jij vind dit erg aangenaam dus ). Daarna vind ik het alweer allemaal dat erge mooie hoor, that´s it .

Ik zit op dit moment naar Fix It te luisteren en dacht net hetzelfde.
Minpuntje.

Frytz FM schreef:

Ik zit op dit moment naar Fix It te luisteren en dacht net hetzelfde.
Minpuntje.

Je begrijpt het berichtje niet, want hij bedoelde het nummer "X&Y". Als Chris dan voor het eerste x "Fix it" zegt, vind hij irritant.

Ennuh... "Fix you" is een geweldig nummer. Hoe kan je dat nou een minpunt noemen > 1 van de betere nummers op het album..

Coldplayer schreef:

Uit zijn eigen betrouwbare bron..

avatar van Frytz FM

Dus... is dat zo erg dan? Als je het dan over niet al te zuivere stukjes hebt, luister dan eens naar het begin van Fix You. Als daar iets van gezegd wordt kan ik me er wel iets bij voorstellen, maar X&Y, nee. Vandaar de verwarring.

Het eindigt zeker sterk. Maar het begin is niet mijn favoriete stuk van het album.

avatar van Coldplayer
Fix You is een prachtig nummer. Het eerste liedje waarin alle bandleden meezingen, wat me toch ook wel wat doet. Kben ook erg benieuwd hoe hij live (en met beelden erbij) zal klinken. "Zal menig concertganger bij het nekvel grijpen als vaste afsluiter voor de komende tour", aldus coldplayfans.nl. Waar ik me graag bij aansluit

dutch2
En inmiddels gestegen naar..... (tromgeroffel, trompetgeschal) nr. 61

61.. *zucht*

ontopic: Speed of Sound clip vandaag gezien, vrij simpel clipje, vind het best een mooi nummer maar toch wel heel erg Clocks-achtig. Wie weet dat ik het album nog wel eens probeer..

avatar van bonothecat
Ik heb je van de week al betrapt op coldplay....dus dan zou de nieuwe ook zomaar een keer kunnen

avatar van Jordy
discussies over de top-lijsten inderdaad graag hier;

avatar van gemaster
Slubs schreef:

Sjonge jonge wat loopt die Martin toch een hoop onzin te verkopen.

Ja, of Slubs zit onzin te verkopen... (???)

buddy
Geweldig album.

Ik vind vooral A Message, Talk en White Shawdows goed. Was wel wennen die nieuwe versie. Ik vind elk nummer goed van de cd. In het begin niet, moest namenlijk erg wennen, maar eenmaal een weekje verder is ie echt super.

Sjonge jonge wat loopt die Martin toch een hoop onzin te verkopen.

Trouwens, Chris Martin zegt toch dat hij de grootste band van de wereld wil worden? Dan kan hij nog niet stoppen na deze cd... Dan moet Coldplay nog minstens 10 cd's uitbrengen. Dus deze twee uitspraken komen niet echt overeen.

Dus loopt ie onzin te verkopen

En sowieso vind ik het vrij ver gaan om te zeggen dat het niet beter kan. Althans als dat echt z'n woorden waren. Ik bedoel, zeg dan "Wij kunnen niet beter".

obsessed schreef:

Dus loopt ie onzin te verkopen

Ja, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat hij dat gezegd heeft. Ik denk dat hij alleen gezegd heeft dat dit hun beste album is van de drie. Dat is dus puur zijn smaak en geen arrogantie.

Ik zeg ook al, als dat echt z'n woorden zijn.

Overigens gaat het nu misschien een beetje lijken alsof ik de voorzitter ben van de anti-Coldplay-club maar dat is absoluut niet zo. Ik heb op de muziek van Coldplay niet al te veel aan te merken, meer op randzaken

obsessed schreef:

Ik zeg ook al, als dat echt z'n woorden zijn.

Ik val jou ook niet aan, hoor. Maar goed, volgens mij wordt alles een beetje overdreven. Wat hij nou daadwerkelijk heeft gezegd, blijft de vraag. Het zijn immers roddels.

avatar van Nicolage Rico
Het valt me op bij dit album dat de liedjes afgewisseld worden met goede en slechte momenten. Bijvoorbeeld bij "X&Y" en "Twisted Logic".

Daar zit een idee achter: dat zorgt voor afwisseling

Benninf schreef:

Daar zit een idee achter: dat zorgt voor afwisseling

Haha, maar afwisseling kan ook anders. Als goede momenten met andere goede momenten worden afgewisseld, is het beter Zoas de songs bij AROBTTH.

ik vind dit een goed album, maar de clip van speed of sound is saai

avatar van otherfool
OK dan. Na een paar dagen het album, waar ik toch wel een beetje naar uit heb gekeken, vrij intensief te hebben beluisterd, mijn overzichtje van de nummers:

1. Square One. Fraai opgebouwde opening van het album, mooi kwetsbaar einde (hier niet overdone vind ik). Goed nummer. 4*
2. What If. Bleeeh. Zeikerig nummer met C&A tekstje en een vreselijk irritant oeeeh-oeeeh refreintje. Echt heel erg slecht. 0,5*.
3. White Shadows klinkt gelukkig weer een stuk beter. Lekker recht-toe recht-aan nummer met een supercatchy refrein. Beste nummer van de plaat. 4,5*.
4. Fix You. (Over?)emotioneel nummer dat het als slotstuk erg goed had gedaan. De overgang naar het 2e gedeelte van het nummer is erg mooi. 3,5*.
5. Talk. Veel geroemd her en der, maar het is mij onduidelijk waarom. Muzikaal niks bijzonders, en bovendien begint de zang van Martin me hier een beetje te irriteren. 2,5*.
6. X&Y. Voor titelnummers is het altijd uitkijken; het zijn meestal de beste nummers (zie ook A Rush of Blood...). Helaas is het met X&Y anders; het begint aardig maar als de ooooohs weer komen haak ik af... 2*
7. Speed Of Sound. Artistiek gezien een onbegrijpelijke keuze voor de 1e single. Een mindere versie van Clocks, zeker niet een sterkhouder en ook al niet het meest catchy. 2,5*.
8. A Message. Vintage Coldplay. Een nummer als zo vele andere, en er zullen nog wel veel dergelijke nummers volgen. Geen toegevoegde waarde, vullertje, 1,5*.
9. Low. Ook al weer zo'n standaardnummertje. Stop er een kwartje in en er komt een liedje uit. Nee, ik vind dit niks. 1,5*.
10. The Hardest Part. Ah, dat klinkt weer wat beter. Leuke popsong, niks aan de hand. 3*.
11. Swallowed in the Sea. Ergens wel een leuk nummer, maar het is allemaal zo weinig bijzonder. Waar zijn de mooie songs van Parachutes of de kippenvelmomentjes van A Rush of Blood? 2,5*.
12. Twisted Logic. Zowaar een aardig, intens einde aan wederom een teleurstellende Coldplay plaat. 3,5*.

Overall: 2,5*.

avatar van gemaster
Nicolage Rico schreef:

Er staan dus een paar slechte momenten op dit album, is het dan wel terecht dat ie op nummer 4 in je top 10 staat?

gemaster schreef:

Er zitten mindere momenten in een lied, maar de goede momenten maken de nummers meer dan goed. Er had misschien iets meer in gezeten, maar ik heb ook 4,5 sterren gegeven. Ik vind het verder echt een topalbum. Klinkt voor mij ook erg vertrouwd, als Coldplay-fan.

Eigenlijk bedoelde ik ook mindere momenten ipv slechte momenten. Slechte momenten zijn er niet.

otherfool, je moet ook naar het album als geheel kijken he En A Rush of Blood to the Head is zeker niet het beste nummer van AROBTTH, een van de mindere juist. Ik zou voor The Scientist, Clocks, Daylight of Green Eyes gaan.

avatar van otherfool
Benninf schreef:
otherfool, je moet ook naar het album als geheel kijken he

Wat is een album anders dan een verzameling liedjes? En ik vind zeker X&Y nou niet een voorbeeld waarbij de som hoger uitvalt dan het geheel der delen...

Nee hoor, het is echt het beste nummer.