Slint - Spiderland (1991)

Label: Touch and Go

1. Breadcrumb Trail (5:55)
  2. Nosferatu Man (5:34)
  3. Don, Aman (6:28)
  4. Washer (8:50)
  5. For Dinner ... (5:05)
  6. Good Morning, Captain (7:39)
avatar van KampF
Waarschuwing: Bij het draaien van deze CD zult u onbewust deze cd nog een keer afspelen. En voor u het weet heeft u deze cd 4x achter elkaar afgespeeld. Daarnaast zet u vaak automatisch deze cd aan als u even niet weet wat u wilt luisteren..

Bijna vijf sterren..

avatar van BlueVelvet
Dat heb ik nou net niet. Ik moet juist in de stemming zijn voor de duistere, rustige, emotionele sfeer. Als het zonnetje schijnt en ik ben goed gehumeurd, is dat nou niet het eerste dat ik op zet
Doet uiteraard absoluut niets af aan de kwaliteit van de plaat.

avatar van Comrade
[knip]

Ontopic: Ik ben gegrepen door de grimmige, emotionele sfeer van deze plaat.
De manier waarop het album afsluit, de vertellende zang gevolgd door een oerschreeuw komt aangrijpend over.

4* voor dit meesterwerk.

avatar van Yak
Yak
Heb al een PM binnen over deze user. Graag *NIET* in een albumtopic iemands stemgedrag bespreken, ook al denk je nog dat er overduidelijk gesjoemeld is, maar melden in een PM aan een moderator. Voor je het weet worden albumtopics gebruikt om meningsverschillen over iemands top10 uit te vechten en dat is niet de bedoeling.

Met andere woorden: terug naar Slint - Spiderland.

avatar van Twilight
Wat is dit toch fantastische muziek. Zo'n aparte sfeer, het is op dit moment gewoon niet te beschrijven. Heel mysterieus en het roept van alles bij me op. Heel mooi, dit. Ik heb het idee dat er een soort verhaaltje door alle nummers loopt, geen idee of dit ook zo is.

Good Morning Captain

vol·maakt (bn.)
1 zonder enig gebrek of waaraan niets ontbreekt => geacheveerd, perfect, volkomen

En zo is het maar net. Er is niets aan toe te voegen. Perfecte nummers, die zijn heel schraal... Pushit van Tool vind ik er ook zo eentje. Dit nummer, dat mij tot nu toe nog niet verveeld heeft, is ook ronduit geniaal. De hele sfeer, dynamiek, 'zang', emotie die erin gestopt is, lyrics en de manier waarop het aan de luisteraar wordt over gebracht; terughouden, geheimzinnig.

Het verhaal gaat als volgt (op internet gevonden); een kapitein van een schip dat is vergaan roept om hulp. Hij ziet een deur en klopt daar aan in al zijn wanhoop. Als hij plots een jongen achter het raam ziet verschijnen, schreeuwt hij het uit. Maar deur blijft voor hem gesloten, vermoedelijk omdat het de deur van het dodenrijk is.

De hele song wordt gesproken, niet gezongen. De muziek komt op en koelt af. De spanning is te snijden. De enig overlevende is duidelijk ten einde raad. Hij is desnoods bereid aan te kloppen bij het dodenrijk, Iedereen is vergaan, wat moet hij nu nog? Cryptisch in het lied is dat de kapitein de jongen achter het raam herkent. Waar kennen ze elkaar van? Het blijft in nevelen gehuld. Wat volgt is een bijna ondraaglijke klaagzang.

" I'm trying to find my way home.
I'm sorry . . .
And I miss you"

En dat I miss you, dat.......... Ga luisteren!

10.0

Zo, dat was even één nummertje onder de loep. Ik zeg er even bij dat Washer bijna net zo geniaal is.

*edit*
Scientist heeft ook nog interessante dingen hier!

avatar van itchy
KampF schreef:

Elk nummer op Spiderland is geniaal! Behalve For Dinner, dat schurkt er zo'n beetje tegenaan.
Iedereen heeft het altijd over Washer en Good Morning Captain. Ik vind Breadcrumb Trail, Nosferatu Man en Don, Aman hetzelfde nivo bezitten. De laatste tijd is Breadcrumb Trail mijn favoriete nummer geworden. Die sfeer!

avatar van Twilight
Ik vind de lyrics van Breadcrumb Trail ook zo leuk. Een jongen die een waarzegstertje meeneemt in de achtbaan? Het lijkt alsof er zoveel achter zit, ik ben er alleen nog niet achter wat precies.

En Good Morning Captain is inderdaad ook fantastisch.

avatar van Twilight
Ik heb er maar 5* van gemaakt! Wat een geweldige plaat is dit zeg.
Ik krijg er maar niet genoeg van! En Good Morning, Captain is absoluut een meesterwerk. Eigenlijk wel een van m'n favoriete nummers nu.

Ziet er leuk uit,
4 x 5* op een rij. Terecht.

avatar van botersmaak
Herr Meijer schreef:

Achterop mijn cd staat trouwens: "This record is meant to be listened to on vinyl." Echte liefhebbers.

Op mijn cd niet. Mijn cd (: het schijfje) heeft veel weg van een cd-r, waarbij het bovendien niet zonder meer duidelijk is welke de 'datadragende zijde' is.

avatar van Jazper
botersmaak schreef:

Sietse
mijn versie zegt dat helemaal niet....

avatar van botersmaak
Jazper schreef:

Dat heeft de mijne ook. Maar dan gaat het om dit schijfje.

Die ken ik niet. Het grappige is dat de bovenzijde van mijn 'Spiderland' er ook datadragend uitziet (wanneer je deze tegen het licht houdt), eenzelfde contrast tussen het gebrande gedeelte en het niet benutte gedeelte als wanneer je een cd-tje hebt gebrand. Volgens mij houden ze bij neatly folded music / Touch & Go wel van een practical joke.

avatar van Jazper
botersmaak schreef:

Sietse
mijn versie heeft dat niet...

Ik zie dubbel...

avatar van KampF
Dit is ook wel leuk om te zien. Foto's van uit een iets ander perspectief. Genomen door Will Oldham. Waar zou dat zijn?

Het waren echt broekies trouwens

avatar van Gajarigon
... wie Spiderland per sé nog eens live uitgevoerd wil horen door deze knapen, kan dit jaar zijn of haar droom in vervulling zien gaan te Barcelona trouwens...

avatar van KampF
Dat hebben de echte liefhebbers al vernomen (forum/artiest)

handsome_devil
Nou ja zeg, ik was er toch van overtuigd dat ik dit album op 4,5 had staan. Vast weer ooit iets verkeerds aangeklikt.

4,5* dus.

Feeder
Yup yup, Jantje is wéér in z'n nopjes.

Wat een OVERHEERLIJKE plaat is dit ! Om jouw vingers bij af te likken, zó heerlijk zit het allemaal in elkaar. Al bij de eerste luisterbeurt was ik volledig verkocht. Hoe ze het doen weet ik niet maar de opbouw van hun songs is nagenoeg perfect. Eigenlijk doet het me af en toe aan Tool denken, het 'zwemt' af en toe in hetzelfde sfeertje. Eigenlijk doet het me ook héél soms denken aan de prillere nummers van dEUS, alhoewel waarschijnlijk iedereen dat een méér dan vreemde vergelijking zal vinden.

Jantje heeft er dus 'alweer' een nieuwe liefde bij.

Ow ja, zei ik al dat de plaat geniaal is ?

avatar van Paalhaas
Met terugwerkende kracht moet je dus concluderen dat Tool je af en toe aan Slint doet denken en dat prillere nummers van dEUS je eigenlijk ook héél soms doen denken aan Slint (alhoewel waarschijnlijk iedereen dat een méér dan vreemde vergelijking zal vinden).

Paalhaas schreef:

Eigenlijk komt het daar op neer, ja

avatar van KampF
Leuk, op een 1-of-andere manier is dit toch wel een aandachtstrekker voor Tool liefhebbers. Terecht zeg ik. Ook het mysterieuze karakter. Bij Tool wordt er wel eens overdreven gediscussierd over dat karakter, maar ik denk dat je bij Spiderland niet veel hoeft te discussieren om er achter te komen dat dit echt de mysterie zelve is Feeder, je hebt nog niet gezegd dat deze plaat geniaal is, maar dat geloof ik wel

Wel dan...

Bij deze...

DE PLAAT IS GENIAAL

Er hangt een betoverende sfeer rond dit album. Lieflijk maar toch ook bedriegelijk. Zweven tussen de wolkjes terwijl je ieder moment bij de strot kan worden gegrepen. Het aantal albums uit m'n collectie die zoveel sfeer brengen als Spiderland kan ik op 1 hand tellen. Wat ook al een hele opgave is : de hoogtepunten opnoemen. Laat het duidelijk zijn, deze plaat moet je echt in 1 ruk uitluisteren. Nu ja, van 'moeten' is er niet echt sprake. Je kan gewoon niet anders

Gajarigon schreef:

KampF schreef:
Dat hebben de echte liefhebbers al vernomen (forum/artiest)

En voor degenen hier die het nog niet weten:
Slint komt 21 Mei naar Paradiso en spelen onder andere hun meesterwerk Spiderland (aldus site van Paradiso, betekent dit dat Spiderland sowieso GEHEEL wordt gespeeld? Net als in Barcelona...)

avatar van twin
Via MuMe weer een fantastisch album "ontdekt" deze plaat is in het begin ontoegangkelijk, maar na een paar keer luisteren pak het bij je keel en laat het niet meer los.
Meeslepend, emotie, duister, GEWELDIG !!

djeffibrelich
geweldige plaat, kwam net niet mn top tien binnen.

djeffibrelich schreef:
geweldige plaat, kwam net niet mn top tien binnen.

Vele eersten zullen de laatste zijn, en visa versa. R.E.M of Deftones er uit en hopsa, Spiderland staat genoteerd